Oktoober 2016 kokkuvõte

Jaak ja Seppo
Jaak ja Seppo

Väljas sajab laia lund ja lõpuks ometi on veidi aega, et oktoobris toimunu kokku võtta. Aktsiaraamatu tekst läks Maria kätte kujundusse ja nüüd on pall minu väljakupoolelt lahkunud. Aga väga äge raamat tuleb, olen ise juba põnevil! Enam kui kaks aastat nokitsemist on peagi füüsilist kuju võtmas!

Oktoober oli üldse eluäge kuu! Üle ega ümber ei saa Seppo Saarioga kohtumisest ja tänu Investeerimisklubile sain võimaluse Seppoga ka lõunastada ning õhtust süüa. Siinkohal üleskutse kõigile, keda investeerimine huvitab – tehke Investeerimisklubiga tutvust! Tõnis-Denis ja Marko teevad lihtsalt niivõrd õiget asja! Võimas oli näha seda energiat, mis klubis Teater kvartaliüritusel valitses, rääkimata sellest, et õnnestus kätt suruda 70% Klubi auliikmel Joonatanil 😉

14670670_10209527380774699_2450009381049857667_n
Jaak ja Evelin

Lisaks õnnestus mul üle pika aja teleekraanile jõuda, osaledes Evelini rahast rääkivas telesaates. Väga tore kogemus oli, võtsin Jako ja Maria ka kaasa. Tuli meelde kunagine Kooli TV kogemus, siis vist oli ka Arlet Palmiste see, kes rahvast käima tõmbas. Paljud on küsinud, et miks ma üldse sinna saatesse ronisin. Aga kui mina ei läheks, kes siis läheks? Lõpuks räägikski rahast ainult selgeltnägijad ja tervendajad. Nii ka ikka ei saa. Tegelikult oli erinevaid esinemisi isegi rohkem, Tulevaga tegime ka otselülituse, mis kukkus täitsa kenasti välja. Tuleva muuseas sai täis 3000 liiget ja vajaliku osakapitali!

etappe
Jaak ja Alpid

Spordi osas oli kehva kuu, tänu tennisistijalale tuli kilomeetreid ainult 256. Aga panime ennast sõpradega kirja juulis toimuvale L’Etape du Tourile. See on mu üks ammune unistusi olnud ja seekord on punt koos, transport olemas ja majutus broneeritud. Nii, et läheb andmiseks!

Aga katsume investeerimisest ka rääkida.

Alustame seekord kinnisvarast. Lisaks investeerimisele oli mul ka võimalus osaleda FTE poolt korraldatud kolmepäevasel kinnisvarakoolitusel. Sellist algajate osakaalu ja õhinat ei ole mina veel kinnisvarakoolitustel märganud, 2014. aasta koolitusega oli vahe nagu öö ja päev. Kahjuks ei saanud tervet koolitust kuulata, sest samal ajal oli ka Seppo üritus. Aga sain päris mitu uut ideed.

Meie enda kinnisvaraportfell elas oktoobris aga läbi suure muutuse. Nimelt müüsime ära augustis ostetud Veluxi maja. Põhjuseks ei olnud mitte mure majanduse ja C-klassi äripindade tuleviku pärast, vaid asjaolu, et meie naaber tegi lihtsalt pakkumise, millest oli raske keelduda. Maksime pangale laenu tagasi ja päris palju raha jäi veel kontole alles ka. Katsusime kuu lõpus selle eest ühe uue äripinna osta, kuid see napsati Tartu meeste poolt meilt nina alt ära. Ise olime lollid, oleksime pidanud kohe vaatamise ajal ära bronnima! Aga otsime edasi – kui kellelgi on mõni hea projekt pakkuda, kus saaks Stroomi moodi väikeseid üüritubasid ehitada, siis olen suur kõrv.

Elvasse ostsime kolmanda maja ära, nüüd on see turg valmis. Jõe tänava maja saab loodetavasti novembrikuuga ühele poole ja saame selle väja üürida. Mõtlemegi nüüd, et kas uude majja teha ainult korterid või ka kohvik ja Airbnb majutus. Kui keegi tahab Elvas hakata kohvikut pidama, siis andke teada! Üks korralik hubane Müüriääre-stiilis koht kuluks Elvasse ära küll.

Ülejäänud kinnisvara vaikselt tiksus, tasusime aga igakuiseid laenumakseid ja tõstsime omakapitali osakaalu.

Laenudes oli ka aktiivne kuu. Suutsin saavutada uue intressirekordi Omarahas, oktoobris laekus intresse 716 eurot ja laenukahjumeid tuli 64 euro ulatuses. Lisasin kuu jooksul kontole 5000 eurot ja nüüd on mul Omarahas vist isegi veidi rohkem raha sees kui Bondoras. Mintoses on 12%+ tootlusega Mogo tagasiostugarantiiga laenud ära kadunud ja nii istub seal raha kontol. Sain tagasi ka paar antud hüpoteeklaenu ning andsin ühe uue laenu, kuid kuu kokkuvõttes tuli raha rohkem koju tagasi kui välja läks.

Aktsiates eriti aktiivne ei olnud. Ostsin eraisikule enne dividende 5000 OEG aktsiat, kokku on mul nüüd 25 000 aktsiane positsioon. Ettevõtte alt müüsin ära 5000 TEO aktsiat, et üks laen välja anda. IB kontol aegusid mõned optsioonid ja võtsin nii kasumeid (väärtusetult aegusid nii GLBL-i kui ka SDRL-i ostu- kui müügioptsioonid) kui kahjumit (kahjum tuli kevadel müüdud SUNE müügioptsioonidest). Ühtegi uut positsiooni pole mulle sisse müüdud. Dividende IB-s oktoobris ei laekunud, LHV-s laekus eraisikule 1250 eurot OEG dividende.

Kokkuvõttes oli väga tegus ja äge kuu! Lisaks investeerimisele tegelesin ka Southwesternisse uute tudengite valimisega. Päris teravad pliiatsid on meil sellel hooajal! Kui Sul on ka soovi ennast suvel USA-s raamatumüüjana proovile panna ja tahaksid mind endale mentoriks ja juhendajaks, siis võta ühendust roosaare@gmail.com. Kingin kõikidele huvilistele ühe pühendusega Rikkaks saamise õpiku ka 😉

Muuseas, 3. detsembril korraldame üle pika aja ka ühe koolituse Tartus. Nimelt toimub alustavatele kinnisvarainvestoritele suunatud koolitus “Kuidas alustada üüriäris?”. Kohti on seekord vähem kui tavaliselt ja koolitus ise praktilisem. Uuri lähemalt!

17 Responses

  1. Rahakratt

    Ma vaatasin ka seda Evelini saadet, väga okei oli. Aga minul on vist kolmekümneselt alustades natuke imelik hakata oma vanematele nuudleid müüma…?

    • roosaare

      Jaa, selles vanuses on pigem see skeem, et võtad vanemate pensionisäästud ja asud neid börsil keerutama 😉

  2. Eido

    Positiivsed tagajärjed Jaagu kuukokkuvõtte kirjutistele. Kuigi teadsin juba varem, et kõik on võimalik ning küsimus oli vaid selles, et millal midagi juhtuma hakkab. Kõige pealt saan ennast aidata ja suuremas plaanis saan aidata tuttavaid/sugulasi, kohalikku omavalitsust ja riiki kus elan/viibin. Kõige tähtsam oleks see, et kui saad ise endaga hakkama (tervise ja raha poole pealt, tervis on eriti kallis, hoia seda, mis sul on, hiljem taastada oma nooruslikku tervist on müstiliselt kallis, aga hoidmine – no mine õue ja jookse või kõnni metsas ning see ei maksa eriti midagi), siis sa ei ole koormaks endale, sugulastele, … riigile (toetuse taotlemised, mida pole kunagi küsinud ning pole pead vaevanud, et peaks neid küsima hakkama). Teiselt poolt maksan mõne € KM, mõne € tulumaksu ning kõik teenivad midagi.
    Kui Jaak sai oravarattast välja ca 5 aastaga, siis järelikult on see võimalik. Leppisin endaga eile kokku, et alustasin rattast väljumist 2016 a. 15. jaanuarist. Mis mul siis selle 60 kuu jooksul ees ootab. 60 palgapäeva, mida endale maksan (kas nüüd rohkem või vähem maksta?), millest järelikult 9 kuud on juba möödas, veel on jäänud 51 palgapäeva. Kunagi kuskil ühel koolitusel oli vaja panna 100 eesmärki paberile, suutsin välja mõelda ca 60-70 tk. Mingi aeg hiljem suutsin excelisse kirjutada ca 125 tk. Mingi aeg tagasi sai seda vaadatud ning osad eesmärgid olid juba ise täitunud. Eile vaatasin ja mõtlesin, et mul oli pandud üks eesmärk aastaks 2021 saada rikkaks, s.t. mul on jäänud aega veel 4a ja 2k. Kuigi ma ei teadnud siis veel, mis rikkaks saamine tegelikult tähendab. Mõtlesin, et on raha ja olengi rikas, kuid tegelikult on vastupidi, et kontol ei peagi palju raha olema, kuid saad ikkagi rikas olla, raha peab lihtsalt ise kohale “voolama”, mitte ei pea sul kontol olema/seisma.
    Kui asjaga tegeleda, siis tulevad ka tulemused.

    1. Nüüd küsimus Jaagule, et kuidas siis ikkagi toimida? Kui mu tuttav või sugulane küsib näit. laenu, et kas anda ja kui palju anda või peaks hoopis hakkama tegelema jutustusega, et hakkame algusest minema? Võin ka anda – annan ühe hea mõtte ning ta saab aastas tunduvalt rohkem, kui nee 50€.
    Olen ka ise öelnud, et jäta see ost ära teenid aastas 1000€, jäta ära see ost teenid 1000€, et näed isegi, et raha on kõik kohad täis ja sa ei pea seda kohe igale poole viima hakkama. Aga ikkagi, mida psühholoogiliselt kergem taluda oleks, kas õppida ütlema ei ära, või pärast pidev helistamine, kui raha tegelikult tagasi ei laeku ja seda tegelikult ei olegi enam olemas ning sellest õppisin vaid mina, et pole hea laenu väljastada.
    2. Kas on õnnestunud mõni tuttav/sugulane oravarattast välja aidata (võtta pikem periood, näit. 120 palgapäeva, siis on kergem rattast väljuda)? Kutsub Jaagu endale mentoriks rattast väljumiseks.
    3. Võib ka sedasi, et kui mõnel suurel firmal läheb enam vähem hästi näit. Google ja olla allhanke korras talle midagi tegemas. Suur firma teenib miljardeid, kuid sina teenid vähem ja väljud rattast, nii lihtne see ongi, teinekord isegi enda teadmata.

    Tuleva – panustasin ka ise. Täna hommikul oli 3166 inimest panustanud kogusummas 2 441 878 eurot (ju see 3 milj. tuleb järgmise 90 päevaga kokku).

    Evelini saate kohapealt nii palju, et algul peabki midagi/kedagi uskuma, sest algul ongi praktiliselt mitte midagi (mõnel on palgapäev, pensionäridel passiivne sissetulek pensionina). Mäletan seda, kui müüsin oma viimased OEG aktsiad maha ja ostsin oma esimese partii toormaterjali. Siis oligi toormaterjal, praktiliselt 0€, suur tahtmine ja usk. Tänu endasse uskumise ja suure töövõimega (töötamise võime sain vanaisalt) olengi tänasesse jõudnud, kus võiksin ettevõtte varud realiseerida aasta jooksul ja mitte midagi juurde toota ning saadud raha panna passiivsesse tuluteenivasse kohta, siis võiksin ka 2017 aastal rattast väljuda.
    Mõnel aastal sai tööd tehtud ca 3300 tundi aastas, nüüd olen lubanud ka teistel rohkem teha (tava inimene ca 1848 tundi aastas). Ju siis suure töötundidega sai kiiremini edasi ja ju siis ei olnud sellist raha, et ise vähem teha või ei osanud teistmoodi teha.
    Kõigil saatekülalistel oli eesmärk sama – saada paremale järjele, kuid nad on täna lihtsalt erineval järjel, s.t. olen kõiki neid olukordi ise ka läbi elanud, alates ülikooli makaronidest, kuni tänaseni. Olen õppinud ülikooli makaronidest tunduvalt rohkem, kui sellest, kui keegi oleks mulle ülikooli ajal 1 milj. EEK-i andnud, siis mul oleks tõenäiliselt täna rohkem laenusid (ja need poleks olnud kasulikud laenud, sest siis ma ei teadnud kasulikest laenudest midagi), kui neid hetkel on. Ülikooli lõpetades ei teadnud rahast eriti midagi, s.t. käid 15-20 aastat koolis, kuid rahast ei tea midagi, mida sul tegelikult läheb iga päev vaja 365 päeva aastas järgmised 80 aastat. Milleks need õpingud ca 18000 tundi olid ja saada majanduslikku mõtlemise tunde ca 30 tunni jooksul????

    Päris tühi tunne oli – Raharaadios öeldud lausele, et kui sulle pärandatakse 20 aastaselt mitu miljardit dollarit ja sa ei pea enam mitte midagi tegema sellel maakeral järgmise 60-70 aasta jooksul.

    4.Pole veel julgenud/tahtnud oma maja välja rentida reisimise ajaks, et keegi võiks meie reisi ajal meie majas elada.
    Elan Saku lähedal. Kas peaks ja mida peaks kodust ära panema/korjama, et ei tekiks potentsiaalsel üürijal mingit tahtmist midagi tasku pista või on see lihtsalt esialgne kartus, millel pole mingit mõtet (kuigi, juhtub ka paremates peredes, kuid seda ei saa välistada)? Ja kui panebki mõned kahvlid taskusse, siis neid ju poes müüakse.

    5. Väike õppetund – lugesin 4 päeva tagasi Jaagu kunagist kuukokkuvõtet ja panin eraisiku alt laenamise kinni ja laenan edasi ainult ettevõtte alt, varem olid mõlemad variandid. 0,5h lugemist ja 300€ kokkuhoitud raha, s.t. 600€/h töö, nii lihtne ongi raha leida, raha pole kusagile kadunud ja raha liigub. Veluxi maja müük võib olla veel suurema tunni tootlikkusega, kuid seda me ei tea ning see pole tähtis, lihtsalt aegajalt juhtub nii.

    • KK

      Tore jutt, aga paljudel pole siiski firmat , et investeerida OR-s firma all, et kokkuhoida , enamasti on tavalised inimesed , kes käivad igapäevaselt oma palgatööl ja proovivad omadega toime tulla.Korjata sääste ehk natuke palgast kõrvale panna , muidugi oleneb ka inimesest, kui miskit järgi jääb peale igakuiste kohustuste ( maksud, üür,laste kulud vmt) siis on võimalik ka midagi investeerida väikeste summadega.

      • roosaare

        Jah, kellel firmat pole ja summad väiksemad, siis on ok ka eraisikuna tegutseda. Siis lihtsalt oleks targem mitte laenukahjumeid saada (valida tagasiostuga laenud), sest neid ei saa tuludest maha võtta.

  3. helks

    Tere Jaak,
    tahtsin küsida, miks sa kirjutasid, et Mintoses pole enam buyback garantiiga Mogo laene. Täna vaatasin ja lausa 89 tükki oli (erinevatest riikidest mitte vaid Eestist).

  4. Siim.

    Väga hea blogi post!

    Töökaaslane, kes võis võtta tuimalt arvutimänge järelmaksule ja polnud rahaga kõige parem sõber, vaatas Evelini saadet ning teatas, et lõpetab oma halbu lepingud ära. Minu meelest saates midagi erilist ei jõudnudki rääkida, kuid ehk avas silmad näha inimest, kellel juba investeerimine toimib täielikult elamiseks.

    Tegelt tahtsin küsida, kas uut raamatut saab ka kuskilt juba eeltellida? Esimene raamat läks välja laenates jalutama, et ehk saab combona tellida?

    Siim.

  5. Investor

    Tervitus, kas oled arvestanud palju su kogutootlus aktsiate pealt on olnud . Algusest peale kuni tänaseni ? Keskmine tootlus aastas ? Sissepandud raha – arvestades tanaseid aktsia hindu ?

    • roosaare

      Puhtalt aktsiaid ei ole arvutanud. Keegi statistikas tugev võiks selle praktikana välja arvutada. IB-s on hea süsteem,mis arvutab ise, selle aasta tootluseks näitab hetkel 22%. Eraisikuna on 80-90% ulatuses Tallinna Vee aktsiad, nii et võib võtta selle tootluse. Müügigurus on aktsiatega tihedamalt tehinguid, selle tootlust ei oska öelda.

  6. Ian

    Tere Jaak, nagu ikka, huvitav postitus. Uurin, et kas seoses siiani ootel olevate kohtuotsustega sa Tallinna Vett ei plaani maha müüa? Risk versus reward suhe ei tundu siin liialt hea olevat või mis sina arvad (potentsiaalne aktsia langus seoses võimalike ebasoodsate kohtulahenditega versus potentsiaalne tõus kui tulevad paremad uudised)?
    Variant nt. maha müüa ja enne 2017 dividendide väljamaksmise lukustamise kuupäeva tagasi osta?

    • roosaare

      Olen omajagu müünud ka, kunagi oli 28k neid, nüüd 15k alles. Päris maha ei taha müüa, pole ju kindel nende kaotus esiteks ja teiseks mulle pikas perspektiivis veeäri meeldib. Kui peaks kõvem kukkumine tulema, siis saan juurde osta. Mind hoiab kätest kinni ka tulumaks, sest mul ei ole need maksusoodustusega süsteemis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *