Minu seiklused SAF Tehnikaga

posted in: Investeerimine, Üldine | 1

Alates 2010. aastast olen ma oma blogis ja ka erinevates foorumites päris palju kirjutanud ja “üles rääkinud” SAF Tehnika(s)t. Kuna aktsia on viimasel ajal kõvasti kukkunud ja ma olen ka ise positsiooni vähendanud, siis tunnen siinkohal väikest kohustust anda sellest investeeringust põhjalikum ülevaade.

Alustame algusest. Kui ma enda jaoks SAF Tehnika 2010. aasta jaanuaris avastasin, siis kauples aktsia tasemel 0,53-0,54 LVL. Kirjutasin siis SAF-i kohta järgmist:

“Aga nagu öeldakse, iga kaup muutub mingi hinna juures soodsaks. SAF1R-l on ca. 3 miljonit aktsiat (2,970,180 tk) ja hetkel kaupleb firma hinna juures 0.54 latti. Turuväärtuseks teeb see siis laias laastus 1.5m latti. SAF maksis eelmise aasta lõpus omanikele 0.23 santiimi dividendi, mis viis kassast välja ligi 700k latti. Kuid isegi pärast seda makset on viimase aruande järgi SAFil käes veidi üle 2 miljoni lati! Firmal puudub võlg, omakapital on ligi 6.5 miljonit. Ja mis kõige ilusam – hoolimata kahjumist tootis firma viimases kvartalis enam kui 433 000 latti rahavoogu!”

Paar kuud seisis aktsia rahulikult paigal ja ma suurendasin oma osaluse 2010. aasta juuni alguseks 16 000 aktsiani. Pärast hinna kiiret tõusu võtsin ma kasumit kuni 2010. aasta novembri lõpuni. 28. septembril kirjutasin LHV foorumis järgmist:

Mul bloomberg näitab aasta algusest tootluseks 617%. Ma ise müüsin niipalju maha, et mängin maja rahaga nüüd.”

Suurim ports korraga (2000 aktsiat) läks mul müüki pärast oodatust aeglasemaid majandustulemusi 3. novembril 2010. Detsembri alguseks oli mul käes 7500 aktsiat ja olin oma sissepandud raha juba kasumiga tagasi saanud. Lisaks laekusid 12. novembril ka SAFi dividendid (0.23 LVL aktsia kohta).

Tagantjärele vaadates oligi 3. november üks parimaid aegu aktsia müümiseks. Sellest hetkest alates oli üldine trend pigem alla.

2011. aasta jaanuarist ostsin SAF-i jälle juurde, lootes kukkumist ära kasutada. Aprillis-mais saigi aktsiat juba veidi kallima hinnaga müüa. Aga tõsine kukkumine aktsia hinnas toimus 10. augustil 2011, kui ettevõte tuli välja oodatust kehvemate majandustulemustega. Kirjutasin selle kohta LHV foorumis järgmist:

Sitad tulemused, uudistevoo põhjal oleks oodanud paremat. Ainuke pos. fakt mis suht ok guidance kõrval silma torkas on cash ja balance sheet, raha kogus eriti ei vähenenud ja lubaks endiselt sama divikat maksta mis eelmine aasta.”

Ennustasin, et SAF Tehnika maksab 2011. aasta eest samuti 0,23LVL dividendi. Nii ka läks, kuid aktsia vajus pärast dividendi alla 2 lati taseme. Ennustasin ka 2012. aastaks 0,23 LVL dividende, kuid ettevõte vajus kahjumisse ja välja kuulutati hoopis 0,10 LVL dividend. Selle uudise peale müüsin veel veidi aktsiaid, nii et nüüdseks on mul käes 9000 SAF Tehnika aktsiat keskmise hinnaga  -0,41 LVL aktsia kohta.

Tuleviku kohta ei oska hetkel muud ennustada kui et see on endiselt ebamäärane. Kui ettevõte jätkab raha põletamist, siis mingil hetkel panen ehk ka ülejäänud aktsiad müüki. Kui aga müük stabiliseerub, siis loodaks tulevatel aastatel taas suuremat dividendi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *