Veebruari kokkuvõte 2016

IMG_7186Käes on veebruari “boonus” päev ja FB teatas mulle täna hommikul, et “seize the day!” Olen tegelikult enda üle päris uhke küll – jooksin täna esimest korda elus 15 kilomeetrit järjest. Ja jäin ellu – nii, et olen aprillikuu poolmaratoni osas kohe palju optimistlikum. Teine suurem asi oli eile toimunud “Raha ajab suhted sassi!?” koolitus. Minu meelest kukkus päris hästi välja ja esmane tagasiside oli ka positiivne. Nüüd siis kiiresti osanike lepinguid tegema 😉

Lugesin just ka aastatagust veebruari blogiposti ja täitsa naljakas kui korduv kõik on. Jälle oli koolitus, jälle lugesin Warreni uut kirja ja jälle tekkis tahtmine Berkshiret kokku osta. Eelmisel aastal jäi veebruari rattakilometraazhiks 630, seekord 608 kilomeetrit (selle eest tuli oluliselt rohkem jooksumeetreid). Aga vaatame investeerimisuudiseid ka.

Seekord alustaksin hoopis kinnisvarast. Nimelt saime veebruaris koos kahe sõbraga ühe kortermaja omanikuks minu lapsepõlvelinnas Elvas. Hetkel renoveerimistööd käivad ja ühtegi korterit pole veel reaalselt välja üüritud, kuid majas saab olema 9 üürikorterit ja võimalus katusekorrusele veel kaks ehitada. Krunt on majal ka vägev – sinna mine või ise elama! Just arutlesime sõpradega, et kui elad Tartus Annelinnas üürikorteris ja käid Lõunakeskuses või Biomeedikumis tööl, siis on Sul mõnusam ja odavam (rahast rääkimata) elada meie Elva üürikorteris (kus Arbi järv on 300 meetrit ja ei pea igal õhtul parkimiskoha pärast kaklema). Loodetavasti saame märtsi postitusse mõne pildi majast ka. Ülejäänud kinnisvaras oli rahulik, kui paar Stroomi üürivõlglast välja jätta. Kokkuvõttes rahad laekusid, laenud muutusid taaskord väiksemaks ja elu läheb edasi.

Laenudes oli selline keskmine kuu. Sain paar hüpoteeklaenu tagasi ja andsin paar ettevõttelaenu välja ka. Aga ei midagi märkimisväärset. Tehinguid pakuti oluliselt rohkem aga riskiisu on veidi väiksemaks jäänud ja Elva maja võttis ka veidi raha. Twinos jäingi oma 100 euro peale, ettevõte tõmbas intressid 10% peale ja kuigi järelturul saab ilmselt veel paremaid laene osta, siis sellise intressiga sinna hetkel väga ei kisu. Maksan parem oma 8,5% intressiga võimendust ära. Bondorast võtsin 1850 eurot välja, kokku keerleb seal veel mul veidi üle 30 000 euro. Intressi laekus veebruaris 772 eurot. Omarahas laekus intressi 401 eurot, mis oli ka aegade parim tulemus. Hapuks ei läinud veebruaris midagi ja arvestades, et mu enda raha on portaalis 17 300 eurot, siis võib tootlusega päris rahul olla. Kasumiks pole endale Omarahast veel midagi välja kandnud (muidugi peaks täpse matemaatika huvides arvestama, et mu algsumma on seal juba mitu aastat ka intressi teeninud). Mintoses on minu sissepandud 5000 eurot (see sai sisse 2015. aasta mais ja juulis) on tänaseks kasvanud 5435 euroni. Üldsummana väike, protsentuaalselt pole paha! Kuulates Kristi ja Tauri investeerimisraadiot, siis eraisikuna ei tahaks küll makse ühisrahastuses maksta. Õnneks annan mina laene välja ainult läbi ettevõtte. Sama soovitan teilegi!

Aktsiates oli väga rahulik kuu. Balti turgudel ei teinud üldse ühtegi tehingut ja dividende ka ei laekunud. USA turul siiski paar lüket tegin. Esiteks ostsin Jakole esimesed aktsiad (sünnipäeva rahade eest) – 5 Matteli aktsiat (kuigi Jako tunneb ettevõtet eelkõige läbi Hot Wheelsi). Teiseks ostsin juurde 400 GLBL aktsiat. See on üks osa siis minu eriti spekulatiivsete dividendimaksjate portfellist (jagan IB kontol dividendimaksjad kolmeks A,B ja C. A on ettevõtted, mille dividendides pole vaja kahelda (aristokraadid IBM, Walmart, Exxon ja näiteks ka tulevane loodetav challenger Apple). B on ettevõtted, milles on põhjust kahelda (näiteks F ja GM ja ka dividendi juba kärpinud KMI ja POT). Ja C siis selline radioaktiivne kraam nagu DMP, GLBL, TERP jne. Kui vaba raha oleks rohkem käes, siis teeksin mingi väikese portfelli nendest 10+% dividenditootlusega kraamist – lootuses, et mõni ikka jalad alla saab. Aga see selleks. Kolmandaks võtsin kahjumit välja olemasolevatest positsioonidest (Apple, SDRL, NADL) – müüsin aktsiad maha ja ostsin kohe ka tagasi. Tegin kokku 6 tehingut, mis läks kokku maksma veidi üle 6 dollari. Pole paha! Tulemuseks on enam kui 6000 dollarit kahjumit, mis nullib ära mu jaanuaris müüdud Tallinna Vee kasumi. Miks selline keerutamine, küsite? Nimelt otsustasin, et mina ei hakka selle investeerimiskontoga mässama ja oma ajusid pehmeks mõtlema. Kui poleks võimendust IB-s kasutanud, siis võiks veel mõelda (kuigi ka siis olen saanud maksuametist kahetist infot – võib ka nii aru saada nende kirjast, et pärast igat müügitehingut tuleb raha IB kontolt jälle LHV-sse kanda ja siis tagasi). Ei viitsi nende segaste reeglitega jännata ja selle asemel teen edaspidi hoopis nii, et võtan jooksvalt miinustes olevatest positsioonidest kahjumeid ja keskendun tulu teenimisel eelkõige dividendidele. Nende tulumaks on IB-s 15%, mis on eraisiku jaoks üldse kõige madalam maksumäär. Siin on muidugi reegel, et kui ostsid aktsia vähem kui 30 päeva enne dividendi, siis ei tohi seda müüa kuni 30 päeva pärast dividendi fikseerimist (vaata lähemalt ka tulumaksuseadus § 39.1).

Ahjaa, kui eelnevat lugedes jäi mulje, et ma olen päevakaupleja-spekulandiks hakanud, siis nii see siiski pole. 77% minu IB rahast on paigutatud Apple ja Berkshire aktsiatesse ja nendega ma ei kauple (ostan ja kogun, eriti Berkshiret). C kategooria dividendimaksjate osakaal on 5% portfellist (aga adrenaliini saab seal täie raha eest!). Veebruaris laekus IB-s dividende 244 eurot (pärast makse), peamiselt Apple noos.

Kui mingi hetk vabam moment tuleb, siis teen kokkuvõtte ka Berkshire kirjast ja väikese ülevaate Berkshirest. Ahjaa, sellel aastal saab esimest korda Warreni miitingut ka laivstriimis vaadata. Nii, et Coca-Cola näppu ja sõpradega vaatama. Ma ise olen kahjuks või õnneks sellel ajal Kreetal, nii et Tallinnas jääb ühisvaatamine mul korraldamata. Küll aga teevad selle ära ilmselt Investeerimisklubi eestvedajad Marko ja Tõnis-Denis!

Unustasin mainida veel kirjastusäri – raamatud müüsid veebruaris väga hästi (ilmselt paljuski tänu Radari kajastusele) ja RSÕ jõudis Apollo edetabelis koguni 3. kohale. Sellest tulenevalt sai detsembri alguses tehtud tuhande raamatu tiraazh otsa ja 4. märtsil peaksid trükikojast tulema uus trükk. Lisaks töötame Mariaga ühe täiesti teisest valdkonnast raamatu kallal ja pooleli on ka Aktsiatega rikkaks saamise õpik.

Veel üks tuluallikas – Mintos maksis mulle 35 eurot, sest seitse inimest oli minu lingi kaudu liitunud. Kui Sina veel Mintost ei kasuta, siis liitu ka. Saan jälle 5 eurot neilt ja Sina võimaluse normaalset intressi teenida 😉

22 Responses

  1. Heino

    Vaatasin et Twinos ei ole laenu reitingud toodud välja.
    Ei julge kohe laene välja anda. Auto invest on ka kuidagi poolik.
    Mis ise arvate twinost… Saan aru et 100.- annab mulle vihje et te eriti ei usu Twinosse.

  2. Peep

    Kui ma nüüd oma arvutusega mööda ei pannud, siis kas mul on õigus, et Omarahas on sul laias laastus 25% tulusus ehk välja annad laene 30%-ga?

    • roosaare

      Ilmselt on peagi oodata dividendi. Aktsionäridelt ettevõttele siis. Meenub ka lause “H&M ei ole meie konkurent”.

  3. Ronet

    Rikkaks saamise õpiku top 3-me hulka jõudmisel on osake ka minu panust 🙂 väga usinasti loen seda igal õhtul ja tuleb mainida, et ääretult mõnusas vormis kirjutatud ja tunne nagu suhtleks silmast silma, kui seda raamatut lugeda. Väga viis!

  4. Kert K.

    Võtsin just lähipäevade plaanidesse selle tüütu ülesande hakata tuludeklarisse aktsiatehinguid sisse toksima, aga tekkis küsimus IB tehingute osas… Tegin ka eelmisel aastal sinna konto ja ca 50 tehingut tehtud seal ning ca 30 läbi swedbanki. Samuti tegin IB-sse raha kandmiseks eraldi konto, kust muud rahad hoian eemal. Kuidas siis on, kas pean need 50 IB tehingut ka oma deklarisse toksima või võin seda teha alles tulevikus, kui kannan raha tagasi “investeermiskontole” või on veel mingeid lihtsamaid variante? Võimendust kasutanud ei ole. Tänud ette!

    • roosaare

      Noh, ma ilmselt pommitaksin maksuameti infomeili sellega. Ma ise plaanisin teha nii, et tehingute lõikes lahti ei löö, sisestan vaid kantud summad ja laekunud dividendid, aga kuna mul on ka võimendus, siis oleks pidanud seda ka kajastama ja kokkuvõttes läks käest ära.

  5. Astrid

    Kuidas sa oled tehniliselt lahendanud lapse investeeringud – on tal oma konto või teed seda kuidagi teistmood?

  6. Urmo

    Kas ja millistel tingimustel on mõistlik lapsele teha väärtpaberikonto? Hetkel kannan raha lihtsalt lapse hoiusele, intress on nagu ta on 🙂

  7. Taavi Pertman

    Palju õnne Jakole elu tähtsaima tehingu puhul! (esimest aktsiaostu saab ikka ainult ühe korra elus teha)

    Kuidas aktsiavalik tehtud sai? Sinu abiga või valis Jako ise, kust kõige suurema kasvu kätte saab? 🙂

    • roosaare

      Valik oli Disney ja Matteli vahel ja hetkel on HotWheels ikka kuumem kraam 😉

  8. Astrid

    Kui mõelda edasi lapse investeeringu osas – kui teha seda enda konto alt, kas ei teki topeltmaksustamist – esiteks maksad sina maksud ära ja kui tema aktsiad kunagi endale saab, peab uuesti nende pealt maksma tulumaksu?

    • roosaare

      Ma ei tee seda raha kogumise eesmärgil, vaid pigem hariduslikul. Mingit suurt raha ma niisama lapsele ei koguks.

  9. Martin

    Minul sellised küsimused:
    1.Kuidas sa “serveerid ” pankadele, et nad sulle raha laenaks, kinnisvara tagatisel ( mingi juba olemasoleva) , et see Raha edasi investeerida järgmisse rendikinnisvarase. Küsin seda seepärast, et üldiselt pangad täna ei taha kuulda Miskit eriti laenukasutamisest sedasi, et soetatakse kinnisvara, mida hakatakse välja rentima. ( tegevus Ettevõttega) isegi Kui ma olen ennast juba toestanud ärimees pangas silmis Ja Oman tagatisi Ja varasi…
    2.Mis pankade Raha kasutad, et kinnisvara ostmisi finantseerida?
    3.On sul mingi ülevaade, näiteks Tallinna puhul, et Kui suur osakaal koikidest elamutest, korteritest Kuuluvad praegu kinnisvarafirmadele, vahendAjatele, kes nendega äri teevad (rent, edasimüük) Ja Kui suur osa elamukinnisvarast on inimese käes, kes seda vaid elamiseks kasutab, Ka need kes pole omanikud, Kuid maksavad eluasemelaenu, akki saad kirjutada, protsendi näiteks, mis sa arvad?
    4. Mis sa arvad, mida teeb inflatsioon Ja pangalaenu intressid järgneva viis aasta jooksul?
    Ette tänades
    Martin

    • roosaare

      1. Pangad vist ongi veidi kinnisemad üüriäri rahastamisel hetkel. Lahenduseks eelkõige tugev rahavoog muust tegevusest kõrvale.
      2. Kogemus on LHV ja Swediga aga viimased tehingud oleme teinud ilma pankade abita.
      3. Ei ole
      4. Ei tea

  10. julia

    Varsti võid kirjutada raamatu “raamatutega rikkaks saamise õpik” 😉

    • roosaare

      See väga keeruline pole. Kirjuta raamat. Kirjasta raamat. Müü raamatuid. Muidugi USA-s ukselt-uksele raamatuid müües teenid ilmselt rohkem 😉

  11. Edgar

    Twino on intressid jälle 12% peale tõstnud 🙂

    Ise alustasin Mintoses ja hiljem lisandus ka Twino. Alguses Twino väga ei meeldinud, kuid nüüd kui kasutanud mõlemat, meeldib Twino rohkem. Vahepeal läks intress küll 10% peale kuid nüüd jälle 12% ja võib rahul olla. KÕIK laenud on garantiiga ja ei pea ootama järjekorras. Autoinvest paigutab raha hetkega laenudesse laiali. Mintoses seisab raha kontol mõnikord isegi 3-4 päeva. (Eelistan mõlemis lühiajalisi laene – max 6 kuud)

    Lisaks jäi silma veel ka Viventor. Pole veel katsetanud, aga pakuvad samuti 12% intressi ja garantii ning lubavad ka eriti lühiajalisi laene (esilehel mainivad lausa 7 päevaseid laene).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *