Kuhu praegu investeerida?

posted in: Investeerimine, Kinnisvara | 3

Nädalavahetusel saunas leili visates küsiti minult, et kuhu praegu oleks hea investeerida. Nagu juba mõnda aega, ei oska ma sellele küsimusele ühe lausega vastata ja nii viskasin vastamise asemel veel ühe kapatäie leili. Aga täna, nokitsedes “Rikkaks saamise õpiku” kallal, üritan vastuse sellele küsimusele postituseks vormida.

Alustame algusest – enne kui me hakkame üheskoos börsimaailma vallutama ja kinnisvara arendama, tuleks jaatavalt vastata järgmistele testküsimustele.

  • Kas Sul on kõrvale pandud vähemalt 3-6 kuu jagu raha ootamatuteks väljaminekuteks?
  • Kas Sul on olemas eluase? Kui ei, siis jäta aktsiad kõrvale ja alusta elamispinna ostmisega (esimene eluase ei pea olema unistuste maja, vaid koht kus elada!)
  • Kas Sa oled valmis osa rahast (vähemalt ajutiselt) kaotama?

Kui need eeltingimused on täidetud, siis võib hakata mõtlema, kuhu oma raha investeerida (siinkohal ma siis oma kodu ostmist investeerimiseks ei pea). Kui mitte, siis on enne rünnakut vaja tegeleda veidi kaitsemänguga.

Järgmise sammuna tuleks enda jaoks defineerida investeerimise eesmärk. Valik on lai:

  • Soovin raha kõrvale panna, et kunagi ümbermaailma reisile minna
  • Soovin tagada endale turvalise vanaduspõlve
  • Soovin saavutada rahalise vabaduse

Oletame, et eesmärgiks on rahalise vabaduse saavutamine (see sisaldab endas nii ümbermaailmareisi kui ka turvalist pensionipõlve). Seega tuleks paika panna eesmärk. Oletame, et eesmärgiks on saavutada igakuine passiivne sissetulek 1000 eurot kuus. Nüüd on meil olemas hea sihtmärk mille suunas liikuda.

Milliseid investeerimisvahendeid eesmärgi täitmiseks kasutada? Vaatame lähemalt kolme populaarsemat – hoiused/võlakirjad, aktsiad ja kinnisvara

Esimeseks passiivse sissetuleku tööriistaks on intress. Kõige turvalisemaks võimaluseks saada intressi on näiteks tähtajaline hoius. LHV Pank pakub igakuise intressimaksega aastastele hoiusele hetkel intressi 1.1% aastas. Seega oleks 1000 euro teenimiseks kuus vaja hoiustada veidi alla 1,1 miljoni euro. See liigset entusiasmi minus ei tekita 😉 Samas on algsumma riikliku garantii all ja kui midagi väga valesti ei lähe, saab selle tagasi.

Veidi riskantsem võimalus on raha kellegile laenata. Pangas hoiustamisel laenab sinu raha välja pank. Otse laenates on võimalik tulu aga ka risk suurem. Üheks võimaluseks on siin näiteks kinnisvara tagatisel laenude andmine. Kes riski ei karda, võib ERE käest saada lausa 16% intressi aastas.

Teine tööriist investori arsenalis on dividend. Ostest dividende maksvate firmade aktsiaid, on võimalik luua endale dividendidel baseeruv passiivne sissetulek. Võtame näiteks Tallinna Vee aktsia. Viimastel aastatel on ettevõtte dividenditootlus olnud isegi suurem kui 10% aga oleme konservatiivsed ja eeldame tootluseks näiteks 8%. Sellisel juhul saavutaksime oma 1000 eurose eesmärgi palju kergemini – piisaks 150 000 euro investeerimisest Tallinna Vee aktsiasse.

Kolmas tööriist on rent. Seda saab näiteks rendikinnisvarast. Ostes Tallinnas Mustamäel 1 toalise korteri TTÜ juurde 15 000 euroga, saab selle välja üürida ca. 150 euroga. Kui korter oleks aastaringselt välja üüritud, teeks see renditootluseks 12% aastas. Sellisel juhul oleks meil vaja 1000 eurose passiivse sissetuleku saavutamiseks vaja investeerida 100 000 eurot (ehk umbes 6 väikest üürikorterit).

Millist tööriista valida? Siin kahjuks ühtset vastust pole – masu ajal kui aktsiate ja korterite hinnad langesid, oli tore omada hoiuseid. Kinnisvara buumi ja üüriralli ajal on tore omada kortereid. Kui Tallinna Vesi võidab kohtuprotsessi ja saab veehinda tõsta, on tore omada Tallinna Vee aktsiaid.

Ma ise soovitaksin kasutada kombinatsiooni kõigist kolmest tööriistast – siis on alati meel rõõmus!

 

3 Responses

  1. Priit

    Tere,
    Lugesin seda postitust ning jäi mõte pidama ühe väite peale. Miks peaks omama elamispinda ennem kui hakata suuremalt investeerima? Minu mõttekäik on selline. Ütleme, et keskmine korter Tallinnas on kuskil 50 000 EUR. Kui me selle raha investeerime, siis teenime keskmiselt 10% aastas. See teeb kuus veidi üle 400 EUR tootlust ja see summa ületab kindlasti igakuist makset korteri üürimisel. Lisaks sellele on isiklik kinnisvara ikkagi kohustus ja on ka väljaminekud remondi, kindlustuse jm peale. Ühesõnaga minu küsimus ongi, et kas sellel on kindel põhjus, miks sa soovitad omada eluaset ennem aktsiatesse ja muusse investeerimist?
    Parimat,
    Priit

  2. Roosaare

    Vastuseks küsimusele toon ma reaalse näite 2009. aasta algusest, kus minu börsile investeeritud rahast oli ca. 60% kadunud. Oma eluase on justkui “kindlustus”, et kui midagi väga metsa läheb, siis on ikkagi olemas koht kus elada. 50 000 eurose korteri üür Tallinnas on hetkel ilmselt kusagil 350 euro kandis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *