Detsember 2023 kokkuvõte

Siin see blogi valmib…

Aasta tagasi olin kirjutanud, et “libistan Kanaaridel mojitot ja katsun leida aega, et aasta kokku võtta”. Nüüd on aasta kiirelt läinud, libistan Tulumis SOLi ja katsun esmalt detsembri ja seejärel terve aasta purki saada.

Detsembri eredamaks mälestuseks saab kindlasti lugeda meie nelja pere (8 täiskasvanut ja 13 last) ühine reis Floridas ja Tulumis. Florida tipphetkeks jäi kindlasti Miamis NBA mängu külastamine. Sellist massi polegi varem näinud ja minu üllatuseks oli ka mängu väga hästi näha (kuigi ostsime peaaegu kõige odavama otsa piletid, ca 250 dollarit nägu).

5000!

Tulumis elasime paar päeva korterikompleksis nimega Mistiq ja seejärel kolisime päris uhkesse villasse. Hinnas on erakokad, kes teevad meile hommiku- ja lõunasööki ja kõik muud luksused. Kui aga terve kuu üldistada, siis tooksin esile kõvema ratta-uhamise – kokku sai detsembris sauna eesruumis veedetud enam kui 33 tundi, läbitud 630 kilomeetrit ja enam kui 5000 tõusumeetrit. Igati uhke tunne oli oma 5000 kilomeetri väljakutsele 22. detsembril viimase paksuratta sõiduga läbi lume joon alla tõmmata! Lisaks rattasõidule sai detsembris käidud üle pika aja taliujumas ja paaril korral Mariaga kohtinguõhtul ka. Nautisime nii head toitu (180 kraadi restoran, Viirelaiu saatkond), head muusikat (Ingrid Rabi, Trad. Attack!) kui lihtsalt veidi aega kahekesi. Muidugi olid detsembris ka jõulupeod nii Unibet Arenal (Scandium ja Everaus), Viirelaiu Saatkonnas (Everaus), kodus kui ka lasteaias. Igati tihe graafik oli! Ühe korra jõudsin suusatama ka ja mõtlesin, et on alles ilus talv. No ja siis järgmisel päeval sulas lumi ära 😉 Praegu (kui ma neid ridu kirjutan), on Eestis kuuldavasti külm ilm tagasi tulnud ja loodetavasti ootab meid korralik suusailm kui Eestisse tagasi jõuame. Meil on siin Tulumis ka viimased paar päeva päike välja tulnud ja päeval on päikese käes pigem isegi liiga palav.

Miami Heat tegi 76ersitele tuule alla!

Aga vaatame investeerimismaailmasse ka. Suutsin detsembris teha rekordilise passiivse sissetuleku kuu, ühe kuuga laekus mulle rohkem intressi kui oma teekonna alguses kuue AASTAGA kokku (2006-2012). Täiesti uskumatu! Aga see on see liitintressi võlu, teatavasti on ka raha hoiusel hoides iga kuu intress suurem kui kunagi varem (sama intressimäära korral). Detsembris tulid kontole mitmete pikaajaliste laenude intressid ja kuna ma oma passiivset tulu mõõdan raha laekumise järgi (ehk kassapõhiselt), siis oligi tulemuseks korralik rekord. Olles tänaseks enam kui 24 aastat investeerimisega tegelenud (minu esimene tehing oli 1999. Eesti Telekomi aktsiate ost), siis võin kinnitada, et liitintressi teooria töötab ka praktikas! Kui Sa veel sellega alustanud ei ole, siis parim aeg oli eile, paremuselt järgmine aeg ilmselt täna. Alustamiseks soovitan läbi lugeda kasvõi äsja ilmunud Rikkaks saamise õpiku 4. versiooni, selle saad tellida siit. RSÕ valiti muuseas Apollos ka jaanuari kuu raamatuks ja esmalt trükitud kogus (2000 tk) on tänaseks sisuliselt otsas, nii et panime uue tellimuse juba sisse.

Krunte rohkem kui rubla eest. Lausa 750 miljoni rubla eest!

Kui nüüd süviti varaklassidesse minna, siis peab detsembris alustama kinnisvarast. Nimelt sai kuu lõpus vormistatud nii minu senise investorkarjääri suurim ost kui ka müük. Käive kokku üle 10 miljoni euro! Ka see summa on selline, et kui keegi oleks seda mulle viis või kümme aastat tagasi maininud, oleks p*rseli kukkunud. Ostu info on tänaseks avalik, nimelt suutis Janar osta oksjonilt 4,8 miljoni euro eest endise BlueSky arenduse Kindluse kooli kõrval, mida olime juba aastaid nillinud. Igati korralik purakas – 108 ridaelamuboksi, 12 paarismajaboksi ja 49 eramukrunti. Panime leti alt 20 eramukrunti juba müüki ka ja 6 tk nendest on läinud. Kellel ka huvi, siis võib kirjutada otse Janarile (janar@everaus.ee). Ridakad ja paarismajad plaanime ise välja arendada.

Oksjonist võiks ka lausa omaette blogiposti kirjutada – olime omavahel kokku leppinud, et üle 4 miljoni pakkumisega ei lähe ja kui keegi 4,8 miljoniga kinnistud ära ostis, siis kukkus justkui kivi südamelt – keegi teine ostis ära oluliselt kõrgemalt kui me plaanisime ja me ei pea hakkama jõulude ja aastavahetuse vahelisel ajal rahakaasamisega tegelema. Kuni ma sain tunnike hiljem teada, et see “hull”, kes oli kõik teised üle pakkunud, oli siiski Janar. Hea küll, tegelikult oli hea diil ja suutsime 28. detsembriks raha ka kokku kraapida. Aga tehtud ta sai ja lubasin endale 29. õhtul boonuseks paar mezcalita kokteili ka selle eest.

“Oksjonil peab olema paindlik!” ütles Janar

Müügi osas vist info 100% avalik ei ole ja seega ma täpsemalt rääkida ei saa, kuid müüjaks oli Scandium Kinnisvara ja sealne raha aitas meil ka osaliselt Everausi ostu rahastada. 2024. aastal saab mõlemas ettevõttes olema tegus aeg ja olen uue aasta osas päris põnevil. Lisaks saime lukku ka Everaus Ärimajade finantseeringu – hea uudis kõikidele COOP Panga aktsionäridele – hakkame uuest aastast teile iga kuu ca 12 000 eurot intressi maksma 😉

Muidu üüriportfellid tiksusid ja saime Elva Kodus uue 6 kuu intressiperioodi taaskord 4%-st madalama EURIBOR-iga. Tundub, et uuel aastal peaksid intressikulud jälle vähenema hakkama. Võtan kinnisvara põhjalikumalt kokku tulevases 2023. aasta kokkuvõttes, kuid lühidalt ütleks umbes nii, nagu SW-s öeldi “not as bad as it seems and not as good as it seems”.

Aktsiaturul oli huvitav kuu – USA turg rallis ja minu positsioonid (naftaga seotud) vajusid. SPY lühikesed ostuoptsioonid tootsid korralikku kahjumit, samuti ka kaetud lühikesed ostuoptsioonid Metale. Kui OXY kukkus 55 juurde ja mulle 65-sed müügioptsioonid sisse müüdi, siis ei pidanud närv vastu ja panin ca 5000 dollari ulatuses kahjumiga positsioone kinni. Lohutasin ennast, et “distsipliin võidab”, kuigi sisimas oli ikka usk, et Warren ei ole OXYt hüljanud, vaid on lihtsalt Charlie matustel. Ja nii ka läks, peagi tuli jälle SECi teade, et Berkshire on normaalselt OXYt juurde skoorinud ja hind hüppas sinna 60 dollari juurde tagasi. Mul aegub 19. jaanuaril suurem kogus 60 täitmishinnaga nii ostu- kui müügioptsioone ja hetkel on see positsioon päris korralikult plussis.

Berkshire aktsiat ostsin ka juurde – 66 tk 357 dollarilise hinnaga. Lisaks duubeldasin oma Bonava positsiooni ja ostsin veidi Rheinmetalli juurde. Selle finantseerimiseks müüsin kolmandiku TAG Immobilieni positsioonist.

Dividende laekus USA-st 1500 dollari jagu, suurimateks maksjateks VIRT, VGR, XOM, LMT ja CVX. Eestis laekus mulle 601 eurot Delfin Groupi dividendi.

Kuigi kell 22 tuli juba uni peale, suutsime ikkagi Mehhikos ka uue aasta ära oodata!

Laenuäris olin ka aktiivne. Finantseerisin ühe korteri flipi, intress oli 1,5% kuus, tehing kestis 2 nädalat ja ma sain 3 kuu intressi. Annualiseeritud tootlus 117%. Pole paha! Refinantseerisime ära mitu Planet42 laenu ja panime uue sündikaadi ka kokku, lisaks andsin raha Creditstarile ja BB Finance-le. Intressi laekus igalt poolt – kokku jõudis detsembris minu kontole intresse lausa 26-lt erinevalt laenult või võlakirjalt. Mida aeg edasi, seda rohkem on mulle hakanud meeldima intress ja nii plaanin ka uuel aastal keskenduda veelgi enam intressitoodetele.

Nii, kuna lapsed heidavad mulle juba korduvalt ette, et ma nendega ookeanis ujumise asemel “teed jälle tööd, sa oled kogu aeg ainult arvutis!”, siis on aeg detsembrikuule joon alla tõmmata ja ujuma minna. Loodetavasti saab peagi ka 2023 aasta kokkuvõte purki ja saan teiega jagada ka oma 2024. aasta eesmärke!

Seniks aga toredat uut aastat ja “buy my book!” Ahjaa, ja kes ka soovib laenudiilides osaleda ja pole oma e-maili minuga jaganud, siis saab seda siin vormis teha.

 

2 Responses

  1. Kaire

    “…kuigi sisimas oli ikka usk, et Warren ei ole OXYt hüljanud, vaid on lihtsalt Charlie matustel.” — haha, good one! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *