Detsember 2022 kokkuvõte

Prillid on selleks, et jää silma ei lendaks kui tünni lahti raiun

Käes on 31. detsember, libistan Kanaaridel mojitot ja katsun leida aega, et aasta kokku võtta. Kuna lapsed mürgeldavad ümberringi ja juba tunni aja pärast algab hotellis 11-käiguline õhtusöök, siis ei hakka aastat kokku võtma ja piirdun detsembriga. Jälle tuletan endale meelde, et väga hea mõte on Eesti talvest tulla lõunamaale vanu konte soojendama (ja rattaga mägesid vallutama!)

Detsember oli väga mõnus kuu, haigused meid ei tabanud ja veetsime kuu piparkooke krõbistades, lund lükates, suusatades ja laste ning firmade jõulupidudel. Igal hommikul pidasin ka võitlust jäätuva tünniga ja sisuliselt poole detsembrini sain seal ikka ära käia. Lõpuks siiski jää võitis!

Börsidel ja majanduses olid jätkuvalt põnevad ajad – intressid kerkivad, varade hinnad langevad ja tekib ühe enam küsimus, miks üldse aktsiatesse raha panna? Jaanuaris saame oma viimased suuremad laenud ka 2%+ euribori peale ja eks siis näis kui palju kasumit alles jääb. Pankadel läheb igal juhul hetkel hästi…

Aktsiatest alustades, siis ostsin detsembris juurde Silvanot, Linas Agrot ja COOPi. Oleks veelgi rohkem ostnud aga vaba raha eriti ei olnud. Panin oma klotsi Everausi ja Scandiumi omanike laenudesse ära ja selle intressiga võrreldes on aktsiate tootlus ikkagi ilmselt madalam. Dividende laekus lõunanaabritelt – SAF maksis mulle 1360 ja Delfin Group 184 eurot. USA-st laekus dividende rekordilised 3154 dollarit, suurimad maksjad olid XOM, VIRT ja ZIM.

Kinnisvaras midagi silmapaistvat ei juhtunud, pigem on turul endiselt vaikus. Avastasin, et minu ettevõtte Pärnu Airbnb korter suudab kulutada elektri peale üle 30 euro päevas (kui on börsihind ja põrandaküte ning õhk-õhk pump sees). Käisin kohapeal, keerasin veed välja ja kütte kinni. Universaalelektrit ei hakanud siiski taotlema, sest minu tees on, et suvel on börsielekter oluliselt odavam (ja seal peamine tarbimine suvel). Oleme saanud 2023. suvesse juba ka kaks broneeringut, mõlemad on Soome pered ja maksavad meile nädala eest ligi 1500 eurot. Minu ettevõtte teise üürikasse jõudis jõuludeks lõpuks kohale Hispaania pere, kes juba oktoobrist alates meile üüri maksab. Eelmise kuu kommukaid ei olnud minul südant neilt küsida, sest pere on niigi juba kolme kuu üüri sisuliselt tühja maksnud.

Everaus alustas Peetri Ärimaja ning Kindlusepealse villade ehitust, mõlemad projektid on eelmüügiga ilusti kaetud, et julgeb kopa maha lüüa. Siseinfo ütleb, et ehitus on odavamaks läinud kui suvel või sügisel oli.

Laenudes olin päris aktiivne – sai kokku pandud järjekordne sündikaat Planet42-le ja uuel aastal on plaanis ka BB Finance (Raha24) sündikaat teha, sest huvi selle vastu oli päris suur. Lisaks andsin välja 50 000 eurose laenu päris ägeda aastase intressiga – trummipõrin – 91,25%! Trikk siis selles, et laen oli väljas kaks päeva ja teenisin 250 eurot minimaalset intressi. Kaasasin ka ise veidi suurema summa kahe aastase laenuna 6% intressiga. Kui keegi samuti sellisest pakkumisest huvitatud on, võib ühendust võtta. Riskid mulle, intress Sulle 😉 Lisaks sai nagu juba alguses mainitud rahastatud omaniku laenuga Everaus Kinnisvara ja Scandium Kinnisvara projekte.

Uuel aastal peaks häid uudiseid tulema eelpool mainitud Planet42-lt ja seoses sellega ilmselt paneme kokku ka järgmise laenusündikaadi.

Nii, mojito on otsas, kohvi ka joodud ja aeg on minna vana aasta lõppu tähistama! Uuel aastal katsume siis terve 2022. ka kokku võtta! Pole veel küll kõiki numbreid kokku jõudnud võtta, kuid vähemalt SP500 (-19%) ja OMX Tallinn (-11,5%) sai küll minu käes sellel aastal korralikult pähe (aitäh OXY ja Berkshire!).

2 Responses

  1. Max

    Tere

    Kas olete mõelnud ühe USA dividendimaksjate (ZIM) positsioone suurendada?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *