November 2022 kokkuvõte

Korralik börsiralli

Huuhh, lõpuks sai läbi see traditsionaalne nohu-köha-palavik kombokuu. Lapsed on juba nädal aega järjest lasteaias käinud ja endal ka tervis korras (ptüi-ptüi-ptüi). Siin ehk mängib rolli ka see, et olen enda jaoks avastanud jäävannis hommikuse karastamise (ja sellest kiirelt sõltuvusse ka jäänud – see endorfiinikokteili laks on ikka äge!). Istun hetkel Tartu Lõunakeskuses, joon kohvi ja teen aega parajaks enne, kui Tartumaa Lasterikastele peredele rikkaks saamisest rääkima lähen…

Kui köhad-nohud kõrvale jätta, siis on november meie peres alati eriline kuu, sest kõikidel lastel on just siis sünnipäev (mis on 9 kuud enne novembrit? Tartu suusamaraton!). Aeg lendab ikka kiirelt, meie pesamuna sai ka juba neljaseks ja hakkame jõudma vaikselt sinna faasi, et lapsi saab vajadusel mingiks ajaks ka omapäi koju jätta. Käisime isadepäeval Tallinna teletornis ja tegime ühe ilma väikesteta nädalavahetuse Pärnusse. Lisaks jõudsime kogu perega ka La Spa-s ära käia. Oma plaanitud Sansibari reisi tühistasime ära, sest oleks ikkagi liiga tugevalt Jako koolikavasse sisse sõitnud. Aga pärast jõule plaanime minna Gran Canariale konte soojendama!

Investeerimisturgudel oli (nagu viimasel ajal ikka) põnev aeg. Portfellid kosusid mõnuga ja ettevõtte IB konto tegi uue kõikide aegade kõrgeima taseme ka. Abiks oli siin just kuu viimane päev, kui kohe pärast webinaril Meta aktsia mainimist hakkasid kõik 60 webinaril osalenut USA börsi üles ostma ja Meta aktsia lõpetas päeva 8% plussis (novembris liikus Meta aktsia 95-lt dollarilt 118 dollarini).

Ehk ongi paslik aktsiatest siis ka kuu kokkuvõtet alustada. Olin suhteliselt aktiivne, igasugust nodi sai kokku ostetud (eelkõige varem müüdud optsioone tagasi ostetud). IB kontole ostsin Kalle pika veenmise tulemusena TAG Immobilieni aktsiat (sümbol TEG, kaupleb Saksa XETRA börsil). LHV-sse ostsin (ja müüsin) COOP Panka – algul ostsin 10 000 aktsiat kontole, siis kui selgus, et 2 euroga saab juurde märkida, lükkasin pooles maha ja kui hind oli omajagu kukkunud, ostsin 3000 tk jälle tagasi. Lisaks sain siis pakkumisest (märkisin kokku 20 000 tk) 4322 aktsiat, nii et detsembrit alustan kokku ca 13 000 COOP Panga aktsiaga. COOP-i juhtkond käis meil Scandiumi kontoris roadshow-d ka tegemas ja jättis igati hea mulje ja ma tean, et ma polnud ainuke, kes meie seltskonnast hoolega aktsiaid märkis. Ostsin juurde veel Siauliu Bankast, Ignitist, Linas Agrot ja Silvano Fashion Groupi (sellest jõudis Äripäev juba artikli ka kirjutada). Kõigist nendest oli aktsiawebinaril juttu ka, nii et kellele pakub huvi, tasub järele kuulata.

Laenude osas oli uudne kuu, nimelt tituleeriti mind esimest korda kui “suurema investeerimisportfelliga teadlikumat investorit” ja pääsesin 38 õnneliku hulka, kes hakkavad LHV-le kodulaenu maksmise asemel hoopis LHV-lt ise intressi sisse skoorima. Ja mitte 2,5%+euribor, vaid lausa 10,5%. Ja seda vähemalt 5 järgmist aastat. Juriidiliselt on muidugi kirjas, et pank maksab intressi ainult siis kui ise tahab ja võlakirjad on igavesed ja üldse võtab investor enda kanda kõik võimalikud ja võimatud riskid. See ilmselt ka põhjus, miks seda võlakirja linnarahvale ei pakuta. Lisaks oleksin peaaegu osalenud ka Creditstari uue võlakirja märkimisel, kuid kuna äsja oli PlusPlus Capital suutnud oma laenurullimise tuksi keerata, siis jäin igaks juhuks kõrvale. Tegelikult olid vist hirmul suured silmad, sest CS sai oma 14 miljonit tõstetud ja 1. detsembril laekusid intressid mulle ilusti kontole. Samas päris edukaks seda rahakaasamist kindlasti lugeda ei saa – prospektis oli kirjas, et ettevõte soovis kaasata 15+15 miljonit (18 ja 36 kuuseid võlakirju) ja ülemärkimise korral on neil õigus pakkumist suurendada 25 ja 35 miljonini. Siit lugejatele küsimus ka – nimelt uuris minult BB Finance (kaubamärgiga Raha24), kas minul ja tuttavatel investoritel oleks huvi sündikeerida ca 250 000 eurot 2-aastast laenu intressiga 16% aastas. Tegemist sarnase lahendusega nagu Creditstar pakub, kuid kuna ettevõte on väiksem, siis on ka intress kõrgem. Kellel on huvi, võib mulle kirjutada roosaare@gmail.com.

Kinnisvaras on selline vaikus, et kõrvadel hakkab lausa valus. Seda siis tehingute osas. Endiselt on saadaval esinduslik maja Uuesalus, värskelt valminud korterid Keilas, viimane Kindlusepealse villa ja üürile anda viimane stock-office Peetris. Muidu ikka toimetame, suurim fookus oli novembris Everaus Kinnisvara ärilaenude refinantseerimine ja rõõm on tõdeda, et 5. jaanuaril läheme COOPiga notarisse ning saame endale privileegi neile iga kuu enam kui 15 000 eurot intresse kanda. Siit ka üks põhjus COOP Panga aktsiate ostuks! Miniladudel muuseas oli rekordiline november ja ületasime esimest korda enam kui 10 000 eurose kuukäibe. Kellel veel oma nodi pole meie juurde hoiustatud, siis viimane aeg!

Lõpetuseks veidi teisel teemal ka. Nimelt on kohe-kohe jõulud tulemas ja nagu ikka, ostetakse kingituseks ikka raamatuid. Et üldise inflatsioonitaustal ostjate elu veidi kergemaks teha, siis koodiga “christmas” on kõik tellimused kuni 24. detsembrini -10%. Ja lisaks anname kingiks igale vähemalt 40 eurose raamatute ostukorviga tellijale põhjendamatult vähe tähelepanu saanud koolinoortele suunatud raamatu “Kuidas saada rahatargaks?“. Hoiatan kohe ette, et palun ärge seda raamatut oma 13. aastasele lapsele jõuludeks kinkige! Ma ei kujutaks ette oma värske teeneidzeri nägu kui ta avastaks, et Apple pencili asemel on kuuse all RAAMAT… Küll aga on see väga sobilik kink niisama lapsele andmiseks, ilma et peaks võistlema populaarsemate vidinatega jõuludel või sünnipäeval!

Kõige lõppu veel selline lubadus, et sain viimast webinari tehes korraliku motivatsioonipaugu ja tundsin, et tahan ikka rohkem aega ja energiat rahatarkuse jagamisse panna. Nii sündis plaan leida meie meeskonda uuel aastal uus abiline (stay tuned!) ja panna kokku üks veidi põhjalikum alustajatele sobilik investeerimiskoolitus. See saab olema zoomi põhine ja 4–5 kokkusaamisest koosnev üritus, millel nimeks Roosaare Rahakool ja kuhu saab juba õige pea jõulukingiks kuldsel paberil kinkepiletit ka osta!

 

 

 

3 Responses

  1. joel

    Tere, kas sa enam ühisrahastuse platformidel nagu omaraha ei tegutse et varem sai blogidest välja loetud et kuidas sul nendes ka läheb?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *