2019. aasta kokkuvõte ja eesmärgid uueks aastaks

Pliinid ja kalamari – 2019. aasta tulemuste põhjal võib lubada küll ;)!

Lõpuks siis aeg möödunud aasta ka blogis korralikult kokku võtta. Sumpasin läbi lopa Komeedi kohvikusse, tellisin Johan&Nyströmi kohvi ning kalamarjaga pliinid ja hakkan iga-aastast aruannet kirjutama! Nagu juba kombeks, käisin detsembris ka Äripäevas oma aastast rääkimas, seekord oli fookus küll eelkõige minu USA aktsiaportfellil, mis tänu Apple aktsia võimsale tõusule, optsioonide müümisele ja võimendusele kasvas 76,9%. Aga ka muudes varaklassides oli edukas aasta, ehk ainsa pettumusena võib esile tuua selle, et jäin esimest korda 2006. aastast alates (kui rahavoo mõõtmist alustasin) alla oma eelmise aasta passiivsele rahavoole. Samas ma siiski liiga ei kurvastaks, sest eelkõige oli põhjuseks 2018. erakordsed laekumised Uuesalu arendusest, mida oligi raske üle lüüa. Ja allajäämine oli ka vaid 7%, tehes siiski kõigi aegade paremuselt teise tulemuse. Lisaks väärib äramärkimist, et saavutasin 2019. aastal laekunud dividendide rekordi, kokku jõudis mulle kontole 40600 higivaba eurot.

Uus kümnend (ärme siinkohal hakka vaidlema, millal täpselt uus kümnend algab!) annab võimaluse korraks ka pikemalt tagasi vaadata. Näiteks oli minu passiivne sissetulek 2010. aastal 5890 eurot, mis oli väiksem kui selle aasta kõige kehvem kuu. Ja minu puhasväärtus oli 2009. aasta lõpus 149033 eurot, mis omakorda on väiksem kui 2018. või 2019. aasta passiivne sissetulek. Nii, et head uudised kõikidele finantsvabadussõduritele – liitintress tõesti töötab ja lumepall kogub iga ringiga hoogu juurde! 10 aastat on piisavalt pikk aeg, et teha teoks ka kõige julgemad unistused ja luua endale selline elu, millest ei oleks tollal osanud isegi und näha.

Kui nüüd möödunud aastat veidi laiemas võtmes vaadata, siis võime seda kutsuda lastele elatud aastaks. Laste all pean silmas kõige rohkem ärkan-kell-6-ja-tahan-tähelepanu Hugot ning öösel-nutan-ja-ei-lase-teil-ka-magada Mariet. Jako kvalifitseerub juba eel-puberteedikuks ja sai tähelepanu oluliselt vähem. Siinkohal müts maha kõige lastevanemate (ja eriti veel üksikvanemate!) ees, kellel rohkem kui kaks pisikest põnni kodus müttamas – minu suurim lugupidamine! Samas oli jällegi väga tore aasta, sest mudilased oskavad ikka alati naeru näole tuua ja hinge pugeda. Ja no kauaks seda põnniiga ikka on – aasta lõpus õppis Marie juba terve öö magama ja isegi Hugo saab hommikuti vahest ise oma asjadega hakkama. Üle pika aja lõpetasin aasta kergemas kehakaalus kui alustasin – päris 85 kg ära ei tulnud (juba aprillis jäi pooleli ka suurelt välja hõigatud gluteenivabadus) aga alla 90 kg sain kätte küll. Samas tuleb tunnistada, et novembris suutsin enda kehakaalu taaskord 105 kiloni viia, mida poleks aasta tagasi küll kuidagi uskunud. Eks see vist kipub veidi selline jojo efekt olema, et kui murdud, siis juba täiega. Kui jutt juba 2019. aasta eesmärkidele läks, siis tuleb tunnistada, et lasin päris palju üle. Tartu Maratoni kuubikust sain tehtud murtud kepiga suusamaratoni ja tühja rehviga rattaralli. Raudmehele ja X-dreamile ei jõudnudki. Telkimist ja matkamist samuti mitte. Samas sai siiski tehtud rattasõit Prantsumaal ja üle ootuste palju Pärnus viibitud. Berkshiret ostsin juurde ja passiivse tulu rekordit ära ei teinud ;(

Rahaliselt võin 2019. aastaga siiski väga rahul olla. Eelkõige oli fookus kinnisvara arendusel ja erinevatel kinnisvaraga tagatud laenudel. Kuigi paar laenu on hapuks ka läinud, oli üldine pilt siiski päris hea. Kokku kasvas minu puhasväärtus aastaga 35%, millest suurim tänu kuulub Scandium Kinnisvarale. Edukad olid siiski ka teised ettevõtmised, lisaks sai raha teenitud ka Europe1 Ventures OÜ käivitamisega.

Kinnisvaras oli peamine fookus Lionpacki korterite valmimine, välja üürimine ja rahastamine. Valmis nad said, välja on ka üüritud, kuid lõpliku pangalaenu pole veel lukku saanud. Samas siin asjad juba susisevad ja võib juhtuda, et juba peagi hakkame igakuiselt toetama COOP Panga kasumiaruannet. Lisaks ostsin pangalaenuga Airbnb korteri Pärnusse. Muud üürikinnisvara ma endale 2019. aastal portfelli ei ostnud ja ei ole väga suurt plaani ka 2020. aastal.

Aktsiates on jätkuvalt minu suurimaks positsiooniks Berkshire Hathaway, mille aktsia hind kasvas 2019. aastal 11,7%. Sellega jäädi tugevalt turukeskmisele alla, kuid ma ei kurvasta. Pigem on isegi kahju, et odavamalt aktsiat kokku osta ei saa. Kui langusfaas millalgi kohale jõuab, siis ostan BRK-B-d mõnuga juurde. Suuruselt teine positsioon oli Apple, mis paisus kui pärmi peal (selle hulgas oli ka taastumine 2018. aasta detsembri kukkumisest) ja sisuliselt kahekordistus. Kahjuks olen ma müünud 2020. aasta juunisse ja augustisse kaetud ostuoptsioone 240 ja 280 dollari tasemel ja see vähendas Apple aktsia tõusust saadavat kasumit. Sisetunne aga ütleb, et ega see Apple nüüd uuel aastal sama hooga ülesse ei lähe ja ehk saab need optsioonid veel soodsamalt tagasi osta. Suuruselt kolmas positsioon on mul AT&T-s, mille hind kerkis aastaga ca 25% ja lisaks maksti ka 6% dividendi.

Baltikumis oli minu edukaim aktsia Grindeks, mida müüsin küll liiga vara, kuid kurta siiski ei saa.

Muudest teemadest veidi ka…

2019. aasta tipphetked ühel A4-l

Nagu ka eelmisel aastavahetusel, käisime ka seekord Mariaga väljas, et aasta kokku võtta ja uueks aastaks eesmärke seada. Olin kusagilt kuulnud soovitust, et enne uue aasta eesmärke on hea mõte kirjutada välja kuude kaupa, mis vanast aastast meelde jäi. Väga asjalik harjutus – nii tekkis tunne, et oligi väga äge aasta! Ühtlasi avastasin, et meelde kipuvad mul jääma eelkõige reisid ja perega ühiselt tehtud üritused – seega plaanime ka uut aastat vastavalt kujundada! Kui 2018. oli suuresti rattasõidu fookusega (ikkagi 10000 kilomeetrit!) ja 2019. mudilaste fookusega, siis 2020. panen fookuseks taaskord rattasõidu, aga ka matkamise ja muusika. Otsustasin ka kohe ära, et olen sellel aastal otsustavam ja kui midagi plaanin, siis teengi ära! Nii ostsime kohe 31. detsembri õhtul kohvikus ära piletid I Land Soundile ja paar päeva hiljem ka Viljandi Folgile. Rammsteini piletid olid mul juba varem. Nii, et juulis saab muusikat täie raha eest!

Teiseks suuremaks eesmärgiks on taaskord Etape du Tour, mis seekord toimub Nizzas. Aga erinevalt varasemast sõidame sinna kogu laiendatud perega (ehk siis ka vanemad ja venna pere). Ja justnimelt sõidame – saab olema eepiline teekond mikrobussiga läbi Euroopa. Naised ja nooremad lapsed siiski lendavad, nii et hea plaan ka mitmegeneratsiooniliseks meestesuhtluseks!

Matkamisest tahan järgmisel suvel väisata Eesti matkateid, seda nii jalgsi kui ka rattaga. Lähemad plaanid on veel tegemisel. Rahaliselt pole suuri eesmärke veel kirja pannud, tahtsin eelmise aasta enne lukku saada. Aga oma Excelis on mul NAV-i tabelis tehtud arvutused 20% aastakasvuga, mis on päris korralik väljakutse. Samas, väljakutse peabki ju korralik olema! Natukene vastupidiselt suurele kasvueesmärgile on mul plaanis ka riske vähendada ja konservatiivsemat joont ajada. Täpsemalt kirjutan sellest järgmises postituses!

 

10 Responses

  1. Rahakratt

    Sul Amazoni pole vä?
    Aga muidu vaatan, et olen sust umbes 10 aastat ja 10 kg maas oma numbritega: mul tuli 2019 higivaba 7k (kui blogi tulud maha võtta), mu naha hind turul on ca 190k ja mu oma eluskaal on 77 kg. Aga küll ma ka kasvan, kui kalapulkade asemel kalamarja kröösuste kombel vitsutama hakkan. Su tagatulede kuma juba vaikselt paistab ees…

  2. Argo

    Väga inspireeriv!
    Endal on numbrid ikka väga väikesed veel, aga selline postitus annab lootust, et kõike võib veel juhtuda! 🙂

  3. Marti

    Numbrid on muljetavaldavad ja loomulikult pakuvad kõige rohkem emotsioone argirutiini lõhkuvad tegevused nagu reisimine. Samas on ju hea reisida kui raha oma tööd katkematult edasi teeb ehk liitintress annab reaalselt vabaduse (kui aktiivne sissetulek just liiga kiirelt eest ära ei kasva tänu parematle oskustele ja suhtlusvõrgustikule).

    Mis matkamisse puutub, siis üks kihvt üritus on tulemas. Pole liiga pehmo ka! 🙂
    https://trailrun.ee/pogenemine-poltsamaalt/

  4. Kaspar

    Kas ühisrahastustega (eelkõige omaraha ja bondora) tõmbad vaikselt joone alla ja väljud?

  5. ML

    Jaak, miks küll pangalaenuga see korteri tehing Pärnusse, kas laenuga on mingil moel kasulikum mängida, kui kohe välja osta ? Pärnu valik on muidugi hea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *