2018. aasta kokkuvõte

Mis nii viga eesmärke seada 😉

Väljas lund sajab, Hugo magab, Jako müttab väljas ATV-ga ja Maria läks beebiga jalutama. Hea vaikne ja rahulik hetk, et 2018. aasta numbriliselt ja muidu ka kokku võtta. Nagu Äripäevas sai räägitud, siis oli aasta peamine fookus 10 000 kilomeetrit rattaga. Kuigi kohati oli sellest eesmärgist kopp eest (eriti nohusena trenazhööril istudes), tagas see ikkagi väga ägeda aasta, sest sundis ratast rentima ka sellistes kohtades, kus seda muidu ehk poleks viitsinud/raatsinud teha. Eriti kustumatu mulje jättis rattasõit USA-s: avastasin käimata rattateid Nashvilles, käisime Erkiga Lance Armstrongi kuulsas rattapoes Austinis (rentisime sealt rattad), sõitsin esimest korda tagaamordiga rattal Colorado mägiradasid ja nautisime Vermonti mõnusaid rattateid. Oleks NYCis ka rattad alla saanud, oleks olnud täismäng. Aga aitab rattast, vaatame üle aasta tulemused investeerimisvallast.

Kui lühidalt vastata, et mis oli 2018. aastal põhiline fookus, siis on vastuseks kinnisvara arendus. Hoolimata skeptikute arvamustest pidas turg ilusti ja saime kaks suuremat projekti aasta jooksul lõpetatud: SpaceCube ja Uuesalu Kodu. Mõlemas projektis oli mul väike osalus ja lisaks olin sinna raha laenuna sisse pannud. Lõviosa laenudest sai 2018. aastal tagastatud ja sellest tulenevalt laekus ka rekordiline kogus intresse (2018. aasta intressid kokku olid suuremad kui 2006-2015 aasta passiivne tulu kokku!) Tore oli, et laekus, sest aktsiates oli jällegi rekordiliselt kehv aasta. Oma eraisiku IB kontol suutsin aasta lõpetada 23% miinusega ja ega kusagil mujal ka midagi positiivset ei olnud. Hea on muidugi ennast lohutada, et lõviosa veest ja kogu SAF Tehnika sai õigel ajal realiseeritud (või oleme ausad, ikka veidi pärast õiget aega!). Kokkuvõttes oli passiivse tulu poolest rekordiline aasta ja ka minu puhasväärtus kasvas siiski kahekohalise numbri võrra (inglise keeles on termin low teens) 😉

Kui aasta eesmärke vaadata, siis sain kõigi kolme suurema eesmärgiga ilusti hakkama! Sõitsin rattaga 10 000 kilomeetrit, müüsime Leguari grupiga enam kui 10 000 ühikut ja teenisime Scandiumiga korraliku kasumi. Vaikselt oli ka kirjas kehakaalu langetamise eesmärk, kuid tegelikult olin aasta lõpus raskem kui alguses (jalalihased!!!) 😉

Mida siis uuelt aastalt oodata? Nagu eelmises postituses kirjutatud, käisime Mariaga veidi enne südaööd vana-aastal Tartus kohvikus eesmärke kirjutamas. Peamiseks fookuseks sai 2019. aastal enda toitumise ja kehakaalu teema – olen juba mitu aastat kirjutanud, et võiks alla 85 kilo kaaluda, aga pole ikka ära tulnud. Seekord siis teeme selle eesmärgi ära! Panin päris mitu väikest harjumust igapäevasesse tegevusse ka (selleks on hea app HabitShare). Aga põhiline fookus on teha gluteenivaba aasta! Jah, ei mingit nisupastat, saiakesi, koogikesi ega küüslauguleibu. Isegi mitte õlut 😉 Muidu poleks julgenud sellist radikaalset eesmärki panna, aga abikaasa on ka paadis – oleme juba avastanud, et riisijahust saab teha väga maitsvaid vahvelid ja kuuldavasti on olemas isegi gluteenivaba pasta. Panime väikese diili ka vahele – kes gluteeniga patustab, peab teisele maksma 100 eurot! Nii, et see saiaamps peaks olema piisavalt kallis, et ei hakka jamama 😉 Hetkel 5. päev läheb ja pean tunnistama, et enesetunne on pigem parem 😉

Panin ennast ka Tartu Maratoni kuubikule kirja ja Scandiumi tiimiga plaanime teha ühiselt Pühajärve pool-raudmehe ja XDreami võistlused. Lisaks olen kirjas juba kolmandat korda Etape du Touril. Suvel tahaks perega rohkem Eestis ja lähiümbruses ringi matkata ja ehk mingi paaripäevane rattamatk ka teha.

Rahaliselt on eesmärk suurendada Berkshire positsiooni ja kuigi see tundub hetkel veidi ebarealistlik, siis ikkagi jahtida ka uut rekordit passiivse tulu poolest. Elame-näeme!

13 Responses

  1. Rahakratt

    Mis see higivaba papi rekordi number peaks olema, mis suurusjärk?
    Ps. Tubli aasta eest saatsin sulle kulleriga auhinnaks just kotitäie pontšikuid. Selle sotise teen su prokuröriga pooleks, pole küsimus.

    • roosaare

      Ilmselt selles hinnaklassis (450-600) läheb konkurents teravamaks. Samas 500 pole kuigi suur kogus. Ma ise eelistan oma üüriportfellis pigem 300 eurose üüriga pindu.

  2. J

    Rattamatka osas soovitan Roheliste rattaretke, ülimõnus kolmepäevane kulgemine seekord Muhumaal, boonuseks vaheldusrikas kultuuri- ja muusikaprogramm. http://www.rattaretked.ee näeb rohkem.
    Miks just gluteenivaba aasta? Endal oli 2018 lihavaba aasta, tunne on parem kui kunagi varem 😉

    • roosaare

      Kunagi sai seal abikaasaga paar aastat käidud aga viimastel aastatel rohkem võistlusi otsinud. Oleme lihavaba kuu teinud, oli ka päris mõnus. Aga 1 asi korraga 😉

  3. Rainer

    Tere,

    Palju edu ja õnnestumisi uueks aastaks!

    Eelmise aasta sügisel ühes podcastis (oli vist LHV podcast) ütlesid, et plaanis on anda välja veel üks raamat: “Ettevõtlusega rikkaks saamise raamat”.
    Siit küsimus, kas raamat ilmub 2019. aastal millalgi või mis seis sellega on? 🙂

    Oleks plaanis oma raamaturiiulit täiendada.

  4. ats

    Meenub kunagine lubadus, et kui kaalulangetamise eesmärki ei saavuta siis kingid oma maastikuratta ära? Mis sellest lubadusest saanud on?

  5. Mart

    Enda kogemusest tean rääkida, et kui jätad menüüst välja piima(piima valgu pärast) ning teravilja(nisu ja rukki ehk gluteeni sisaldavad), siis võid süüa palju soovid ning kehakaalu juurde ei tule. Liikumine tuleb muidugi ka alati kasuks 🙂 Edu!

  6. Jotunn

    Pigem on ikka asi kalorites. Kaalulangetamine on tegelikult võrdlemisi lihtne, söö vähem kui su keha kulutab. Ehk kui su su päevane TDEE on 2500kcal (kalorid mida kasutad päeva jooksul) ja sa sööd 2000kcal, on potentsiaalne kaalulangetus 400-500g nädalas. Mida rohkem langetad kaloraaži muidugi, seda kiiremini langeb ka kaal aga seda ka lihasmassi arvelt. Et ei peaks ennast kalorite ja muuga muretsema on lahendus lihtne, Söö vähem, söö puhtalt (juurviljad, puuviljad) ja liigu rohkem 🙂

    Palju edu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *