November 2019 kokkuvõtte

Jõulumuusika mängib, pere teeb köögis piparkooke ja mina võtan möödunud kuu kokku. Nagu kombeks, siis november on üks erakordselt pikk kuu, mis sisaldab endas vihma, pori, pimedust, nohu ja kurguvalu aga ka minu kolme lapse sünnipäevi, SW auhinnabanketti ja muud põnevat. Seekord oli november ka erakordselt koolitustihe – viisime läbi kokku neli erinevat koolitust ja pean tunnistama, et täitsa hea meelega võtan detsembris rahulikumalt. Lisaks esinesin Tark Raha konverentsil ka. 4. detsembril oli meil ühisrahastuskoolitus ja sellega sai minu 2019. aasta koolitustekalender ka ühele poole. Samas oli väga tore neid üritusi teha ja materjalid said jälle paremaks tuunitud. Uuel aastal ongi plaanis viia just algajatele mõeldud koolitusi läbi sagedamini ja katsuda sinna kohale meelitada ka neid inimesi, kes kunagi varem pole koolitustel käinud ega võibolla ka rahaasjadega tegelenud. Sest tegelikult on just nendel kõige enam võita ja nende tagasiside on pärast koolituspäeva ka kõige entusiastlikum stiilis “miks ma ometi juba varem neid asju korda ei teinud”. Kui tahad olla esimesena kursis uute koolitustega, siis pane ennast kirja siin. Kui midagi koolitustest õppisin, siis seda, et tegelikult saab 3-4 tunniga juba päris sügavuti minna igasse teemasse ja mitmepäevase koolituse asemel katsuks ikka uuel aastal kõik koolitused ühepäevased hoida.

Koolituste kõrval tõstaks esile ka meie uue raamatu valmimise. Lähemalt saab Miljonite kohta lugeda eelmisest postitusest, aga tõesti hea meel, et see projekt edukalt lõpuni jõudis ja suurem osa tuhandest trükitud raamatust ka juba müüdud on. Veel jõuad selle ka jõulukingiks tellida! Uuel aastal tahaks kinnisvararaamatut värskendada ja talle teise osa juurde kirjutada, sest just selles varaklassis olen viimased 2-3 aastat kõige aktiivsemalt tegutsenud ja üht-teist põnevat on juhtunud ka. Ja Ettevõtlusega rikkaks saamise õpik ootab oma järge…

Aga läheme investeerimise juurde. Novembrikuu tippsündmuseks oli ilmselt COOP Panga IPO, mis läks kahetiselt. Väikeinvestoreid osales rohkesti, fonde ja professionaalseid osalejaid jättis IPO külmaks. Vaadates TVB aktsionäride nimekirja vaadateks võib väita, et väikeste eranditega on meil kõik aktsiad rahvaaktsiad ja fonde eriti omanike seas polegi. Aga võib ju ka mõelda, et ehk siis mõni neist ostab aktsiat hiljem järelturult. Märkisin ise 5000 aktsiat, sain need kätte ja plaanin hoida pikemat aega. Ma suudan ette kujutada küll, kuidas COOP Pank peaks kasvama 2-3 praegusest suuremaks. Eks riske on muidugi ka ja sellest tulenevalt ka liiga suurt panust ei teinud. Minu suurim panus panganduses on hetkel Swed, siis Siauliai, siis tükk tühja maad ja siis LHV ning COOP. USA-st on tegelikult JPM ja Wells ka ning BAC läbi Berkshire. Aktsiaturud olid ka novembris erakordselt tugevad ja mõtlen, et 2010. aastast rahas istujatel võib olla päris ebamugav. Alates 2015. aasta sügisest on tõus olnud portfellil nüüd üle 100%. Kuna minu portfell on suunatud eelkõige USA turule, siis olen 20%+ tõusust sellel aastal ka ilusti osa saanud. Ei taha muidugi ära sõnuda, eelmisel aastal kukkus minu IB portfell detsembris koguni 25%, nii et aasta pole enne läbi kui turg sulgunud. Uute ostudena soetasin novembris juurde OXY-t ja XOMi. Dividende laekus USA-st 1103 euro eest, suurimateks maksjateks T, AAPL, DCP ja OHI.

Kinnisvaras midagi suurt ei tominud, tegelesime olemasolevate projektidega. Tartus sai pidulikult avatud DUO Loftide maja ka külalistele, isegi linnapea ise astus korraks läbi ja lõi kvaldaga seina sisse suure augu. Detsembris peaksime lõpuks asjaõiguse ka tehtud saama ja saab ehitama hakata. Kuu keskel toimunud kahepäevane kinnisvaraseminar oli üks sisukamaid koolitusi, mille oleme suutnud kokku panna. Tagasiside oli ka väga hea ja kavatseme sarnast formaati veel kasutada. Aga ehk siiski teha ühe pika päevana, et ei peaks tervet nädalavahetust kodust eemal olema.

Laenudes oli tavaline kuu. Andsime välja kolm hüpoteeklaenu ja saime kaks varasemat laenu tagasi. Omarahas tiksus kõik kenasti, Mintosest aga ei taha 12% intressiga enam midagi välja minna. Andsin veidi raha juurde ka CarGeti 20% intressiga laenudesse. Detsembri alguses lõppes meil enam kui poole miljoni eest Creditstari võlakirju, mis oli suure kolhoosi peale ostetud. Aga see on juba detsembrikuu teema…

Katsume nüüd jõuluaja ka ilma suuremate haigusteta üle elada (Hugol oli tegelikult öösel 39 palavik ja nohu on kõigil) ja siis saab juba hakata aastat ja kümnendit kokku võtma!

7 Responses

  1. Madis Müür

    Natuke palju pole pankades? Fintechid saevad pankade tasusid: TW nüsib pankade valutsi koorimist, Tuleva on fondide tasud vabalangusesse viinud, Swed lõpetas Balti aktsiatehingute eest raha küsimise. Monesel juba arvestataval osal kasutajatest laekub palk Monese kontole ja hakatakse järjest rohkem laenu, hoiuste ja investeerimistooteid pakkuma. Fintechid võtavad järjest pankade rolle üle ja see viib lähiaastatel veel suurema marginaalide erosioonini nagu telekomidel oli. Transferwise on kindlasti usaldusväärsem (rohkem investorite raha kaasanud kui LHV + Coop kokku väärt) ja parema mainega kui pangad, ise viiks esimesel võimalusel konto üle kui piisavalt teenuseid siinkandis pakuvad. Turuosa kaotavad lähiaastatel vähe, aga surve marginaalidele võib ränk tulla, nagu fondidega juhtus. Raske näha upside’i pankades, aga allapoole riske on iga külje pealt. Arvatavasti mõne aasta küsimus. Tundub sama keiss nagu Tallinna Vee hinnalangust €15-13 kandist ennustades mõni aasta tagasi, tegelikult oli kõik suht ette näha.

  2. roosaare

    Madis, pikas perspektiivis ehk küll. Põhi papp tuleb siiski laenuärist ja seda pole veel suudetud ära finntechida. Samas minu panused hetkel pigem sõltuvad rahapesust ja Baltikumi üldisest arengust. Kõik pangad kokku mul sama suur poss kui Apple, nii et ei ütleks et liiga suur.

    Tallinna Vee langus jäi siiski suuresti tulemata, ennustati ju 6-8 eurot hinnaks, aga hetkel raske näha, et alla 10 peaks vajuma.

  3. Invest

    Ma ei saa hästi OXY ostmise teesist aru, hea dividend küll, aga dividendi kasv puudub ja tulevik ei ole väga helge sektoril… Buffet andis küll kõrge protsendiga neile laenu, aga oskad põhjendada oma ostu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *