RSÕ Praktikas esineja – Gerda Rand

Juba 27. oktoobril toimub üle pika aja RSÕ Praktikas koolitus. Järgnevalt tutvustame koolituse esinejaid väikeste intervjuude kaudu. Meie esimene staar on Gerda Rand, kes töötab SWA müügijuhina, on ettevõtja ja investor. Gerda toimetab juba aastaid üürikorterite ja Airbnb-ga ning annabki koolitusel ülevaate oma kinnisvarakogemustest.

Gerda seadis endale eesmärgiks olla 25. eluaastaks kroonimiljonär ja selle ka saavutas. Täna naudib Gerda finantsvabaduse vilju ja on paljudele noortele mentoriks

Gerda on pärit Raplast ning noorena tegeles ta tugevalt spordiga, kusjuures ta on 22-kordne Eesti meister jalgrattaspordis. Pärast keskkooli tuli ta õppima Tallinna Tehnika Kõrgkooli tehnomaterjalide ja turundusinseneri erialale. Juba oma esimesel ülikooli aastal käis Gerda Ameerikas raamatuid müümas ja praeguseks on Southwesterni programmiga tegelenud 9 aastat.

1.Millal hakkasid huvi tundma investeerimise vastu? Investeerimise vastu hakkasin huvi tundma juba noorena põhi- ja keskkoolis, kui olin lugenud Kiyosaki raamatuid “Rikas isa ja vaene isa”, “Rahavoo Kvadrant” jne. Idee tundus tollal äge, aga ise investeerima hakata tundus liiga raske ja hirmutav. Mul oli alati olnud arusaam, et investeerimiseks peab juba eelnevalt olema palju vaba raha ning lisaks sellele oli ka suur hirm, et mis siis kui ma kõik raha kaotan. Teatavasti soovitatakse investeerida sellist raha, millest oled valmis ka ilma jääma, aga ma ei olnud valmis kaotama ühtegi senti. Väga hirmutav tundus see alguses.

Suurem huvi tekkis, kui liitusin Southwestern Advantage ettevõtlusprogrammiga tudengitele, kus Jaagust sai  üks minu mentoritest, kes meile õpetas, miks ja kuidas üldse alustada investeerimisega, kuidas oma kuludel ja tuludel silma peal hoida ning kuhu üldse investeerida jne. Jaagu raamat “Rikkaks saamise õpik” on kindlasti üks minu lemmikutest ja on oma lihtsuses ja arusaadavuses aidanud minu mõttemaailma positiivselt mõjutada.

2. Milliste summadega Sina alustasid? Alustasin mõne tuhande krooniga (esimesed investeeringud olid krooni ajal), kusjuures minu üks esimesi laene oli just Jaagule, kellele andsin protsendiga laenu tema investeeringuteks ning sealt edasi veel paarile tuttavale lepinguga laene.

3. Millisteks pead enda suurimaid vigu investeerimisega alustamisel? Kui rääkida laenude andmisest, siis tuleb meelde ütlus: “Anna sõbrale laenu ja jääd ilma nii sõbrast kui ka laenust.” Natuke sinisilmne ja heatahtlik olen olnud ning just tuttavaid inimesi liialt usaldanud, mis on pärast valusalt kätte maksnud.

4. Mida teeksid investeerimisega alustamisel teistmoodi? Oleksin veel nooremalt võinud algust teha ja rohkem uurida ja õppida inimestelt, kes investeerimisega tegelesid, aga hirm oli see, mis tagasi hoidis. Tagasi vaadates tuleb tõdeda, et kui alustada investeerimisega juba noorelt, siis teeb see tänu liitintressile pikas perspektiivis väga suure vahe sisse. Samuti, kui tulla laenude juurde tagasi, siis tuleb alati ikka rahaküsija tausta uurida ning laenu küsimise põhjust teada. Kindlasti on oluline ka sõlmida korralik leping koos tagatisega, mida ma alguses just väiksemate summade puhul alati ei teinud.

5. Milline on olnud sinu parim ja halvim investeering? Parimateks investeeringuteks nimetaksin paari üürikinnisvara korterit, mille väärtus on aastatega oluliselt tõusnud. Halvimad investeeringud on olnud paarile “sõbrale/tuttavale,” kus jäin ilma nii rahast kui ka “sõbrast/tuttavast.”

6. Mis varaklassidesse sa investeerid? Nagu Jaak on ikka õpetanud, et kunagi ei tasu oma kuldmune ühte korvikesse paigutada, mistõttu olengi tema õpetuste kohaselt oma investeeringud jaotanud kolme erinevasse varaklassi: kinnisvara, dividendiaktsiad Balti börsil ning laenud ja võlakirjad.

7. Millised on Sinu parimad säästunipid ning kas ja kuidas jälgid oma kulutusi? Soovitan esimese asjana hakata oma kuludel silma peal hoidma ja neid kirja panema, sest see näitab kohe, kuhu raha kulub ja kaob. Tihti juhtub, et kui tulud tõusevad, siis ka kulud ning kuu lõpus ei ole ikka midagi kõrvale panna. Numbrid ei valeta kunagi – siis on pilt ees, kuhu raha kulub. Ma ise panin alguses kõik Excelisse kirja ning jälgisin, kuhu mul raha kulub ja kas on võimalik midagi ära jätta või kulutusi vähendada, et oleks rohkem raha, mida hiljem investeerida. Praeguseks on nii palju häid äppe, mis aitavad lihtsasti kulude ja tulude osas järge pidada, nt. “Spending” äpp on üks neist, mida olen kasutanud. Hea ja lihtne summa kirja panna ning kohe ka ära liigitada.

8. Kuidas su pere ja lähedased suhtuvad sellesse, et investeerid? Ütleks, et päris positiivselt. Algusaastatel vahel ikka tegid nalja, et sa liiga “kooner” või “juut,” aga praeguseks nad näevad, kui hästi mul sellega läheb ja on minu üle õnnelikud ning ise ka hakanud huvi tundma selle vastu, kuidas see investeerimine siis käib. Olen neile ka Jaagu “Rikkaks saamise õpiku” kinkinud, et aidata neil sellest paremini aru saada.

9. Millised oleksid Sinu soovitused algajale investorile? Soovitan investeerida enda arendamisse investeerimise valdkonnas – lugeda raamatuid, käia seminaridel ja koolitustel. See on aidanud mul nii palju kiiremini saada teadlikumaks, et oskaksin teha õigemaid ja paremaid valikuid. Kindlasti soovitan leida enda ümber sõpru, kes investeermisega juba tegelevad. Tark on ütlus, et oleme keskmine oma viiest kõige lähedasemast sõbrast ja tuttavast ning raamatust, mida loeme, mistõttu on eneseareng ja kellega me ennast ümbritseme ülimalt tähtis. Ma olen südamest tänulik, et Jaak on minu üks mentoreid ja hea sõber ning on mind nii palju õpetanud, aidanud ja nõu andnud investeerimise valdkonnas, olles ise seda väga edukalt tehes heaks eeskujuks.

Igatahes on Gerda hea näide sellest, et kui elus midagi tahta, siis on kõik kättevõtmise küsimus. Kõigi oma ettevõtmiste vahel oli Gerda nõus tulema rääkima kinnisvarast juba 27. oktoobril toimuval koolitusel “Rikkaks Saamise Õpik praktikas“, samuti jagab ta seal oma kogemusi AirBnb’iga raha teenimisest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *