RSÕ Praktikas järgmine esineja – Nelli Janson

Nagu sai välja hõigatud, siis tutvustame järgemööda RSÕ Praktikas esinejaid. Kui eelmises postituses oli juttu Gerda Rannaga, siis seekordne staar on LHV vanemmaakler Nelli Janson, kes tuleb koolitusele rääkima aktsiatest. Varem Eesti välissaatkondades peakoka ametit pidanud Nelli töötab LHV pangas nüüdseks juba 9 aastat. Tema käe alt läheb teele iga viimnegi USA börsile edastatud order (tööd tuleb teha USA ajatsoonis ehk kella 23.00ni õhtul).

Nelli on öelnud, et ta on üks neist inimestest, kelle jaoks töö on ka üks hobidest.

1. Kuidas jõudsid investeerimiseni? Kuidas Sa ise alustasid ja kuidas praegu
investeerid? Milline on praegu Sinu enda portfell?
Mina jõudsin investeerimiseni 11 aastat tagasi- vahetult enne finantskriisi algust ehk 2008. aasta suvel. Mu esimeseks ostuks oli Swedbanki aktsia, mis oli selleks hetkeks kukkunud 200 krooni pealt 135 peale ja tundus, et siit on küll hea mõte seda osta. Kaks kuud hiljem läks pankrotti Lehman Brothers ja pool aastat hiljem oli aktsiahind kukkunud 24 kroonini. Tagantjärele saan öelda, et ostsin teel alla natuke aktsiad juurde ja mõned aastad hiljem müüsin kasumiga maha. Täna olen ma samas aktsias sama hinnaga tagasi 🙂 (loodetavasti ei ole see halb märk). Mõnes mõttes on mul kahju, et ma sajandi suurima kriisi eel olin investorina niivõrd roheline, et lasin tegelikult hea kriisi raisku minna, aga samas on hea meel, et sain ka kohe omal nahal tunda, mis tähendab üks tõeline börsikrahh. Täna olen suuresti ETF-ide usku, sest olen aru saanud sellest, et üksikaktsiate ostmisel on ajastus väga oluline ja seetõttu investeerin läbi Kasvukonto, kus ma ei pea väga muretsema, millises turufaasi me parasjagu oleme… Tahaksin ära oodata, mis järgmise aasta algus turgudele toob ja siis ehk ka ühtteist endale portfelli noppima hakata.

2. Mis vigu Sa ise oled teinud ja mida nendest õppinud oled?
Vigu on ikka kogu raha eest tehtud 🙂 Ega minagi oma vigade osas väga originaalne pole olnud. Olen läbi teinud enamik vigu, mis üldiselt algajad investorid ka teevad. Ma arvan, et mu suurim õppetund on oskus nö lasta asjadel settida ning esimese emotsiooni ajel mitte kohe tegutsema tormata. Teiseks lähtuda iga infokillu puhul põhimõttest, et igas vales on natuke tõtt ja igas tões on natuke valet. Kolmandaks on jõudnud minuni tõdemus, et investor pole kunagi päriselt valmis ja tuleb olla valmis elukestvaks õppeks.

3. Millised on kõige hullemad vead, mida oled ise kõrvalt näinud?

Eks igast asju on nähtud ja pole mina nende kohtumõistja. Pigem on kurb mõnikord näha, et inimesed enne tegutsevad ja siis mõtlevad. Kaubeldakse instrumente, mille olemust tegelikult väga hästi ei mõisteta, võetakse kohati hullumeelseid riske ja lastakse ahnusel enda üle võitu saada.

4. Missugused oleksid sinu soovitused aktsiatega alustajatele?
Alusta tasa ja targu. Samas on aga oluline, et sa ikkagi teed oma esimese sammu üsna kiiresti, sest muidu on oht takerduda „täiusliku investori kuvandisse“ ehk karta, et kõik asjad pole veel ikkagi piisavalt selged või aeg pole alustamiseks soodne ja lükata seda alustamise momenti kogu aeg edasi. Kõik asjad päris selgeks ei saagi ja õige aeg alustamiseks oli nagunii eile ehk investorina ootab sind neid „ahhaa“ momente veel ridamisi ees, aga tegelikult õpib siiski kõige paremini läbi kogemuse. Seega alusta üsna varsti, aga tasa ja targu, et kooliraha liiga kalliks ei läheks.

5. Mis sinu arvates on inimestele suurim takistus investeerimisega alustades?
Peamine takistus on siiski psühholoogiline mitte materiaalne. Hirm on uue asja ees ja potentsiaalne võimalus raha kaotada pärsib alustamist veelgi. Tihtipeale inimese kõige suurem vaenlane ongi ta ise ja mõnel võtab see nö kohale jõudmine vähem ja mõnel kauem aega. Samas ma pole kunagi kuulnud, et keegi oleks öelnud, et ma väga kahetsen, et ma investeerimisega tegelema hakkasin. Pigem kahetsetakse, et selleni nii hilja jõuti – oleks võinud varem alustada.

6. Mis oleks paar raamatut, mis sa soovitaksid investeerimishuvilistel lugeda? Millistest
allikatest saab rohkem infot aktsiate kohta?
Õnneks on täna saadaval väga palju eestikeelset investeerimiskirjandust ja on ka mille hulgast valida. Peaks leiduma midagi igale maitsele, nii ükskikaktsiatesse investeerida soovijatel kui ka indeksfondi huvilistele. LHV-l on näiteks väga hea finantskirjanduse raamatukogu – valik on lai. Äripäev on teinud viimastel aastatel samuti tublit tööd investeerimisalaste raamatute kirjastamisel. Eks investeerimise teemal on kõikvõimalikke blogisid ja artikleid internet täis ja siin tulebki arvestada, et võtab natuke aega leidmaks enda jaoks sobiv stiil, aga mina loen näiteks tihtipeale Motley Fool, Business Insider ja Bloombergi artikleid ja Morningstari analüüsid on alati kergelt hoomatavad.

Koolitusele RSÕ Praktikas saad pileti soetada SIIT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *