Juunikuu 2019 kokkuvõte

Kohalik kohvi tõmbab päris hästi käima!

Täna on juunikuu viimane päev ja minul juba postitus valmis! Vägev, mis? Asi nimelt selles, et oleme juba ligi nädal aega tiksunud Türgi hotellis, kus peale ujumise, söömise, joomise ja päevitamise suurt midagi teha pole. Ok, täna sai türgi vannis (turkish bath ehk segu pesemisest, massashist ja mudamaskist) ka käidud aga üldiselt on siin ikka selline tunne, et näpud vägisi sügelevad klaviatuuri järele. Eriti kuna töötamiseks on siia loodud mõnus Wien Cafe nimeline kohvik, kus tasuta kohvi-kooki-jäätist jagatakse. Söön siin parasjagu kohalikku meekooki ja planeerin tulevast kaalulangetamise plaani 😉

Kuidas me üldse keset Eesti parimat aega siia sattusime? Ise ka imestan, sest üle 18 aasta oli mul esimest korda võimalus terve suvi Eestis veeta (raamatumüügiäriga USA-s on minu jaoks nüüd ühel pool). Aga ei, abikaasa oli meid juba kusagile reisile ära broneerinud! Õnneks saime algse kahenädalase reisi siiski 8-päevase vastu vahetada. Ja ega ma tegelikult ei kurda, päris mõnus on ikkagi, kui keegi teine süüa teeb ja koristab 😉 Ja türklased oskavad kokkata päris hästi – iga õhtu erinev kebab, lihast alates ja jäätisega lõpetades. Türgi kohviga olen ka ära harjunud ja tavaline espresso jääb nüüd nagu veidi lahjaks 😉

Aga muidu läks juunikuu nagu unenägu – mängides ja lauldes. Alles suvi algas kui juba kolmandik läbi! Põhiline fookus oli ka juunis krossitamisel Männiku üliägedatel radadel – seekord aga koos ATV-poistega. Kokku mul tsiklil läbisõit ligi 500 km juba, nii et päris korralikult sai seal liiva sees müratud. Teine suur fookus oli Pärnu – lõime lukku endale ühe Airbnb korteri ostu. Kätte saame korteri küll alles augustis, kuid juunis sai käidud nii notaris kui ka jaanipäeva uues korteris veetmas. Väga tore oli! Pärnu hoiab ikka lapsepõlvest alates minu jaoks sellist erilist puhkuse ja rahu hõngu! Lisaks käisime perega Võnge nimelisel muusikafestivalil ja osalesin ühe anonüümse Hollywoodi filmi võtetel Tallinnas (täpsemalt ei lubatud sellest rääkida, sest allkirjastasin põhjaliku NDA). Muljed sellest olid kahetised – ühelt poolt oli äge näha filmitööstuse telgitagust ja seda ääretut põhjalikkust, millega iga 3-5 sekundit üles filmiti. Teisalt piisas mulle ühest päevast, sest minu roll oli sarnane 12 tunnise Ryanairi lennuga 😉 Samas oli jällegi tore tuttavaid kohata, päris mitu vana sõpra oli ka ennast kohale vedanud. No ja tasuta söök ja passiivne sissetulek (selles mõttes passiivne, et ma lebasin ühel kohal päev otsa!) veel boonuseks!

Olin juunis ka töölainel päris tubli – viisin läbi päris mitu grupikoolitust ja ka mõned üks-ühele nõustamised. Sügisest on plaanis sellele ärile vähe suurem fookus panna ja viia läbi ka mõned suuremale seltskonnale mõeldud koolitused. Tegin ka blogis vastava lehe veidi ümber. Päris hea tunne on nende nõustamiste osas – saan sellest ise ka alati positiivse laengu ja senini on ka tagasiside olnud päris positiivne! Sügisel on koostööd Õpetajate Majaga toimumas ka üks põhjalikum alustajatele mõeldud koolitus – stay tuned!

Lisaks on olnud väga populaarne Kuidas saada rahatargaks? raamat – seda on tellitud viimase kuu jooksul rohkem kui eleneva poole aasta jooksul kokku! Usun, et suveks on tegu väga asjaliku lugemisvaraga lastele klassides 3-9, aga miks mitte ka keskkoolis. Mu 2. klassi lõpetanud vanem poeg võttis igal juhul selle raamatu Türki kaasa ja hakkas lausa raamatusse eelarvet pidama. Esimene sissekanne oli hambahaldjalt saadud 2 eurot viimase piimahamba eest! 😉 Kui Sina ja Sinu lapsed veel rahatarkuse raamatut lugenud ei ole, siis siiralt soovitan lähemalt uurida ja tellida! Äge uudis oli ka see, et näiteks Viimsi kool ostis koolilõpetajatele suurema koguse Rikkaks saamise õpikuid – päris hea kink iseseisvasse ellu, kas pole?

Aga kuidas siis investeeringud elasid? Oli omamoodi põnev kuu, seda eriti just kinnisvara ja sellega seotud laenude teemas. Ilmselt on ka paljud lugejad näinud artikleid, kuidas Mustamäe linnavalitsus üritab venitada meie Laki 24 maja kasutusloa väljastamisega. Päris naljakas oli lugeda linnaosavalitsuse seisukohta, et parkimiskohti on liiga vähe ja ikka igale mikrokorterile oleks eraldi parkimiskohta vaja. Ja et üleüldse peaks olema tegu kortermaja, mitte hosteliga. Siinkohal üleskutse kõigile, kes parkimiskohti soovivad – panime 2900 euroga need müüki ja neid piisavalt saadaval – tulge ja ostke! Ostsime ka ise sõpradega loodud ettevõttesse 35 stuudiot ja KAKS parkimiskohta nende juurde – pole liiga suurt huvi tuntud nende vastu. Valdav enamik üürnike kasutab tasuta ühistransporti või jalgratast/bolti ning ühtegi kodulaenuga peret Laki 24 majja kolinud pole. Üldse tundub mulle filosoofiliselt võttes, et üüriäri ongi mõistlikum teha äripinnal ja hostel või külaliskorter on selle jaoks sobivaim vorming. Elamumaa peaks olema ikkagi elamiseks, mitte üüriäriks, eks!

Aga läheme numbrite maailma ja alustame dividendidest ja aktsiatest. Juunis maksis mulle eraisikuna dividendi Tallinna Sadam (623,5 eurot) ja Tallinna Vesi (2227,07 eurot). See on see uue maksusüsteemi valu, et dividend laekub kahe eraldi osana ja lisaks läheb mingi maks kohe maha ja kokku tuleb mingi ebaümmargune summa. Nojah! Tallinna Vesi ühtlasi ka kaotas järjekordsed kohtuvaidlused nii Tallinnas kui Euroopas ja mul on tunne, et võiks vaikselt selle kohtuskäimise ära lõpetada ja uues reaalsuses edasi toimetada. Veidi kurb muidugi mõelda, et parimatel aastatel (2013-2014) laekus mulle tallinlaste veearvetest 22-23 keuri ja nüüd siis alla 3k… Aga mis seal ikka, suurem osa aktsiatest sai vähemalt 13+ eurose hinna eest maha müüdud ja riiki korraliku tulumaksuga kostitatud! Lisaks laekus juunis IB-st veel rekordilised 1750 dollarit dividende. Maksjateks olid BLK, CRI, XOM, IBM, JNJ, KHC, PEP, O, TGT, TJX, QCOM, F, GM, VGR, VIRT, PEI, WPG, LB, CJREF ja OMI. Üldse on juuni-sept-dets-märts dividendide osas parimad kuud. Seega võib septembris oodata uut dividendirekordit!

Müügigurule laekus juunis Nordeconi dividend, kokku summas 4200 eurot.

Juunis ostsin portfelli juurde EfTENit ja müüsin viimase jupi Grindeksit. USA-s tegin ettevõtte alt optsioonikauplemist Beyond Meat-i optsioonidega, müües pikaajalisi rahast väljas ostuoptsioone ja rahas müügioptsioone. Hetkel on seis selline, et olen kasumis kui aktsia sulgub 2021. aasta jaanuaris vahemikus 34-236 dollarit. Reeglina panen positsioonid siiski varem kinni ja päris lõpuni ei hoia.

Lisaks paigutasin veidi raha ka läbi Funderbeami La Muusse, Nudisti, Lava Cheese ja Boost Yourselfi.

Intressides oli päris tihe kuu. Andsime oma ühisrahastusega välja päris mitu laenu ja sain mõned varasemad laenud tagasi ka. Lisaks sai veidi raha välja võetud Scandiumist, et rahastada Pärnu korteri ostu. Sain LHV-st päris normaalse laenu ka korteri jaoks ja seega pidin raha välja võtma vähem kui algselt planeeritud. Ühisrahastusportaalidest kandsin laekunud rahad välja, sest Müügiguru võimenduslaen oli vahepeal suhteliselt kriitilise piirini jõudnud ja seega otsutasin väljast pigem raha koju tuua.

Kinnisvaras ootame endiselt Elva Kodu refinantseerimist ja Laki 24 kasutusluba. Loodame, et juulis saab nendega ühele poole. Avalikuks läks ka Tartu Duo Loftid projekt ja Susi Tee ridaelamud Uuesalus.

Üks põnev uudis veel – nimelt on meil paigas kuupäev ja esinejad septembris toimuvale järjekorras juba seitsmendale kinnisvaraseminarileKinnisvara 2019 – tegijatelt tegijatele!“. Karin nägi päris suurt vaeva, et mõned staarid kohale saada ja oleme igal juhul väga põnevil ja rahul selle päevakavaga. Esimesed 100 piletit on saadaval ka ligi 50% soodustusega – seega tasub 15. september kalendris ära broneerida ja endale juba varakult pilet soetada!

Viimase uudisena veel see, et kuulatav on minu intervjuu raha ja lapsed teemal Pere ja Kodu taskuhäälingus. Samal teemal tuleb juba paari nädala pärast juttu ka Investeerimisfestivalil!

13 Responses

  1. Rahakratt

    Sa rebid oma numbritega eest ära nagu näljane väikelinna neiu Chippendalesi poiste maikat rebiks… kohutav. Aga rõõm on tõdeda, et oled jaksanud lõpuks vaeste ratta ehk väntadega versiooni rikaste oma ja mootoriga versiooni vastu vahetada! Margus Punab hakkab seda lugedes homme hommikul oma kabinetis tantsu lööma, et üks paar Eesti mehe mune on taas päästetud 💥

    • roosaare

      Juulikuu algab edukalt – 1. kuupäeval juba üle 5000 euro passiivset tulu 😉 Kui suudaks sellist tempot terve kuu hoida…

  2. Aleks

    >Sain LHV-st päris normaalse laenu ka korteri jaoks
    Kas said laenu eraisikuna? Selliste ühe korteri ostutehingute puhul pangad ärilaenu ei kipu andma

  3. Rahakratt

    Hahaa, korralik naer! Sa, Aleks, võrdle ikka meiesuguseid lihtsurelikke Raha-Jaaguga… Pangaonud ootavad käsi väljasirutatud aurava lattega Jaaku hommikul õuevärava ees ja küsivad, kuidas härra lastel tervis kah on, kui Jaak hommikul postkastist öösel toodud üürirahasid ära võtab, hommikumantel ees lehvimas ja turske kuldkett rinnakarvades krussis.

    • roosaare

      Jaa, sa Rahakratt pole vist viimaste arengutega rootslaste-rahapesijatega kursis. Isegi EfTENi onudele ei pidavat enam vägisi pappi peale visatama, meiesugustest pisinärilistest rääkimata. Sain lõpuks LHV-st jah aga enne pidi ikka korralikult võimlema ja lipsu sirgeks panema. Abiks oli see, et Müügigurul on muud mammonat ja rahavoogu ka korralikult hinge taga.

  4. Aleks

    No enne naeru ootaks vastuse ära. Kunagi oli tõesti nii, et vaadati rohkem klienti tervikuna, aga praegusel hetkel tundub prevalveerima ikka projektipõhine lähenemine. Aga võib-olla tõesti LHV suudab, never-know, seetõttu küsisingi, hea teada.

  5. Erki Kallas

    Nordecon ehitab hullu hunniku kortereid, kes need ära ostab, kui isegi Jaak peab lipsu sirgeks panema?

  6. k

    Tundub, et NCN1T ja SAB1l ostudega panid küll ajastusega korralikult täppi.

  7. Siil

    Kas Etaloni investeering on juba 0-ni jõudnud?
    Hea, et sinna rohkem ei investeerinud.
    Kas see on suurim ebaõnnestumine % mõttes?

    • Jaak Roosaare

      Ei ole 0-s, miski 11 senti. % suurim on paar aktsiat, mis nulli läks ja 20 eurone, mis ära kadus taskust 😉

  8. Matik

    Lõpetasime just raamatu “Kuidas saada rahatargaks” raamatu lugemise lapsega ja mõte tekkis liituda LHV noorte pangakaardi/Kasvukonto paketiga (sh edaspidi investeerida ETF-sse, deklareerides kasvukonto ühtlasi ka investeerimiskontona ), mida oled ka erinevates kohtades reklaaminud. Kahjuks ei osanud LHV töötaja vastata maksude teemal – kuidas oleks kõige kasulikum liigutada raha pangakonto – kasvu/ – investeerimiskonto vahel ?! Praktikuna äkki oskad öelda – kas ma saan õigesti aru, et targem oleks vanavanemate jms kingi- ja töörahad kanda kõigepealt arvelduskontole ja sealt edasi ise kasvu- ja investeerimiskontole, mille tulemusena tekib tulevikuks ka aktsiatele “sissemakse kontole” ? Kui otse Kasvukontole kanda, siis hiljem võib Maksuamet öelda, et “soetamishind on 0 € , tulumaks tuleb maksta igalt väljavõetavalt sendilt?”. Vabandust, kui küsimus on vales rubriigis … , kuid detailid loevad 🙂 Ette tänades!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *