Jaanuar 2018 kokkuvõte

Meie Leguari grupp 2018. aasta auhinnareisil Sizzleril Tenerifel

Käes on veebruari keskpaik ja pole veel jaanuaritki suutnud kokku võtta. Mis toimub?

Pean endale veidi tuhka pähe raputama, et fookuses on olnud teised asjad. Näiteks Southwesterni tudengitega Sizzleril tekiila joomine (selle kohta on lausa testimonial olemas video kujul, rattaga 357 kilomeetrit mööda Tenerife mägiteid sõitmine ja uue RSÕ versiooni viimane lihvimine. Aga katsun nüüd ikka jaanuari kokku võtta.
Aga uudiseid ka. Nimelt on järgmisel nädalal Tallinnas ja Tartus toimumas “Kuidas saada rahatargaks?” raamatu esitlused koos minu ja Mihkel Trumaniga. Kellel lapsed kooliealised, siis võtke kaasa ja tulge kohale. Minu 1. klassi poeg Jako luges raamatut igal juhul suure huviga ja tegi endale juba eesmärkide nimekirja ka valmis 😉 Oleme saanud juba lugejatelt päris head tagasisidet. Näiteks Kai Kutsar pangaliidu finantshariduse toimkonnast kirjutas raamatu kohta nii:
“Lisan omalt poolt tänusõnad selle raamatu eest. Loen seda praegu ja nõustun raamatu tutvustusega – tõesti on väga mõnus lugemine. Lihtsas võtmes kõik oluline kirjas!”
SW rattatiim Tenerifet vallutamas

Tallinnas toimub esitlus Viru Keskuse Rahva Raamatus juba esmaspäeval, 12. veebruaril kell 18-19.

Tartus toimub esitlus Tasku Rahva Raamatus laupäeval, 17. veebruaril kell 15-16.
Ja kellel veel uut raharaamatut pole, siis kõige soodsamalt saad selle tellida pood.roosaare.com lehelt – tegemist on kindlasti hea kingitusega! Seal on saadaval ka Riin Tuttelbergi raamat “Tom õpib rahamängu” – üheskoos tellides on need eriti soodsad!
Muust valdkonnast ka uudiseid. Nimelt on meil Scandium Kinnisvaraga valmis saanud meie esimene maja – Luise 5C ehk Kirsiaia kodu. Ja alles on veel vaid viimane korter. Kes endale kesklinna ägedat kodu otsib või soovib Airbnb äri teha, siis soovitan pilgu peale visata. Et tahaks pärast 2+ aastat sellele projektile joone alla tõmmata, siis oleme valmis tegema “head hinda” ka. Uuri lähemalt: http://kirsiaiakodu.scandium.ee/
Veebruaris on siis eesmärgiks 500+ rattakilomeetrit ja uute tudengite valimine USA raamatumüügiprogrammi. Kui Sul on mõni asjalik tudeng, kes võiks tahta minu käe all müümise kunsti õppida, siis olen soovituse eest igati tänulik! Lähemalt saab SW mentorluse kohta lugeda siit: http://roosaare.com/mentorlus/
Leguari Madis Pajo õpetab ameeriklasi raamatuid müüma 😉

Nii, nüüd siis kuu kokkuvõtte juurde. Jaanuar oli oma olemuselt selline reisimise kuu – alustasin aastat Balil (panime Mariaga 31. õhtul mere ääres kokteile juues aasta eesmärgid paika), siis olin kaks päeva Kataris (mulle väga meeldis, Mariale mitte nii väga, eriti kui teda bussis minuga koos istuma ei lastud, sest naise kohad olid meestest eraldi), siis 1 öö kodus ja seejärel nädal Nashvilles. Siis nädal kodus ja kuu lõppes raamatumüüjate auhinnareisil Tenerifel. Nii, et suht unistuste kuu elustiili mõttes. Tore ka see, et ise maksma pidin ainult selle Balilt tagasituleku eest 😉

Nashvilles toimus meil iga-aastane SW Advantage seminar ja auhinnabankett, TTÜ pani jälle asja kinni, aga ka minu alma mater – EBS – jõudis lõpuks kolme parima ülikooli sekka (TTÜ ja Tartu Ülikooli järele). Vägev värk! Kes oleks seda 16 aastat tagasi osanud uskuda… Olime Mariaga juba varakult kõvasti Amazonile tugioste teinud ja nii polnud “päris” poes vaja USA-s olles eriti käiagi. No ühe Marshallsi ja Targeti ringi ikka tegin, vaja ju enda aktsiaid ikka toetada. Starbucks sai ka minult omajagu toetust, kuid Chipotlesse seekord ei jõudnudki (ja tulemus kohe aktsiahinnast ka näha ;)… Kokkuvõttes oli äge reis ja olen ikka väga tänulik sellise võimaluse eest. Äge on see, et saan oma kulutusi jagada kahe valuuta vahel – siis on meel alati rõõmus (asjad on USA-s tänu euro tugevnemisele omajagu odavamaks läinud).
EBS on Top 3 ülikool!

Tenerifest võib pikemalt rääkida veebruari kuu kokkuvõttest, aga oli igati äge reis. Sain uute ägedate inimestega tuttavaks ja õppisin paar uut tantsuliigutust ka Achamani kubis selgeks. Rattasõidust ei hakka isegi rääkima – puhas paradiis! Igaljuhul soovitan Sizzleri igal raamatumüüjal võita – tegu oli minu 15. Sizzleriga, aga igal aastal uue hooga 😉

Nii, räägime rahast ka. Kuigi peab tunnistama, et reisimise ning pere ja sõpradega seiklemise juures sellele väga jaanuaris tähelepanu ei pööranud. Kuid kas polegi see passiivse investeerimise ultimate eesmärk, et ei peaks pidevalt raha lugema? Tore oli avastada kuu lõpus, et raha on siiski vahepeal juurde tekkinud rohkem kui kulunud 😉
Alustame intressidest. Omarahast laekus intressi 1015 eurot, põhiosa kahjum oli 229 eurot. Kandsin kuu jooksul 2500 eurot kontolt välja ka, sest raha laenudesse ei läinud. Lõpuks tõmbasin ikkagi intresse madalamaks (24% peale) ja seejärel hakkas raha jälle välja minema. Bondorast ei saa üldse enam aru, kuidagi on jälle UI-d muudetud ja ma ei leia enam ülesse kohta kus saaks vaadataigakuist laekumist ega isegi laenupakkujat käivitada. Näen, et kontol on 645 eurot vaba raha – ju siis niipalju laekus. Aga mis osa sellest oli põhiosa ja mis intress, siis mina ei suuda seda enam üles leida. Kui keegi targem loeb, siis aidake!
Kuulasin Investeerimisraadiost Kristi ja Tauri juttu Mintose cashbackist ja uurisin lähemalt. Veidi uurimist ning kandsin sinna 2000 eurot raha juurde ning paigutasin selle Mogo laenudesse. Igaljuhul tundub Mintos praegu üks normaalsemaid laenuportaale, nii et julgen soovitada. Tegutseb väga passiivselt ka, sujuvalt on minu 12 000 eurost saanud seal 14 152 eurot. Kellel veel kontot pole, siis kasutage minu soovituslinki. Muidu ühtegi suuremat laenu välja ei andnud ja midagi tagasi ka ei tulnud. Rahulik aeg.
Scandiumi tiim arendab kinnisvara 😉
Kinnisvaras oli ka rahulik, vähemalt minul. Selles mõttes, et mind ei olnud ju Eestis, kus asub minu kinnisvara. Töö samas käis hoolega – SpaceCube on sisuliselt välja müüdud, 5 korterit veel saadval. Ehitus käib seal täie hooga, uus korrus on peale ehitatud ja loftid valmivad. Sisuliselt peaks suveks maja valmis olema. Avangardis käisime ka uudistamas, maja näeb seest ikka väga äge välja, punane tellis ja kõrged laed. Hinnad ka muidugi vastavad, kuid hea asi ongi kallis 😉 Elvas on meil Pika tänava maja peaaegu valmis, paar pinda on veel lõpetamisel. Uuesalus valmivad uued majad uue hooga ja aasta lõpuks peaks see projekt valmis olema. Üüriäris samas oli vaikne periood, kuulsin, et meil oli ka paar tühja korterit jaanuaris. Aga jaanuar-veebruar kipuvadki aeglasemad kuud aastas olema.
Aktsiates oli jaanuar selles mõttes tore kuu, et laekus üle 5000 euro dividendi. Sellest lõviosa (4800 eurot) tuli rinnahoidjatest ehk SFG-lt ja ülejäänud 280 eurot laekus IB USA aktsiatelt (UNIT, MO, GE, PM, DIS, WMT, BF-B, M). Müüsin 2000 Tallinna Vee aktsiat hinnaga 11 eurot – minu jaoks oli see liiga hea hind, et mitte kasumit võtta.  Lisasin 100 Fordi aktsiat, 100 GE aktsiat ja alustasin positsiooni OHI-s 50 aktsiaga.  Lisaks aegus portsjon put optsioone. Enamus olid rahast väljas, kuid mulle müüdi sisse WIN, SDRL ja RAD. Kogused siiski väiksed. Suure tõusu peale müüsin mõned kaetud call-id (Target, Apple, Berkshire).
Oma aasta eesmärkidest hoidsin ilusti kinni. Sõitsin 389 km ratast, tegin 496 kätekõverdust ja kõndisin üle 300 000 sammu. Nii, et vägev värk! Veebruar on juba alanud põnevalt ja volatiilselt. Soovitan volatiilsuse fännidele VIXi ja muude asjada asemel panustada Virtu Financialsi aktsiale (VIRT) – nemad lõikavad turutegijana paanikast kasu, maksavad kvartaalset dividendi ja elasid ka eelmise ülirahuliku aasta kasumlikult üle.

12 Responses

   • Tanel

    Tere!

    Mis Armeenia 1-kuulistest laenudest arvate? Mintos hakkas pakkuma neid 14% laene..

 1. Lugeja

  Tervitus!

  Kuidas oled toimetanud PTR1L aktsiatega, mis ostsid nüüd hetke turuhinnast kallimalt, plaanid hoida/juurde osta või müüa?

 2. Alo

  PTR1Li osas on küsimuseks, miks ei ole suurosanik Keliai viinud kogu poti börsilt minema. Saaks kätte ca 8M euriga ja raha ka nagu kassas peaks selleks olema. Saaksid rahus edasi toimetada

 3. N

  Sa kirjutad, et saad dividende USA aktsiatest. Kuidas on nende maksustamisega? Kui suur% läheb maksudele?

 4. M.

  Kui USA aktsiad on ostetud läbi SEB, kas siis läheb ka automaatselt dividendidelt 15% maha ja asi korras?

 5. Norton Finance

  Kas olete võlgade ülevaatamisel või administreerimisel? Kas olete mustas nimekirjas? Kas te üritate igakuiste maksetega toime tulla? Kas soovite osta maja, autot või äri laenu, kuid võlgade läbivaatamise või haldamise all? Kui olete vastanud YES ühele mu küsimusele? Palun võtke meiega ühendust e-posti teel: nortonfinance2017@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *