Veebruari kokkuvõte

naistekoolitus2015Nii, märts juba käes ja viimane aeg teha veebruarist väike kokkuvõte. Vaatasin, et teistel Eesti blogijatel on kokkuvõtted juba väljas, nii et tuleb kiiremini liigutada… Enda vabanduseks võin öelda, et on olnud väga tegus ja tore kuu – seda nii investorina, koolitajana, spordipoisina kui ka lihtsalt niisama 😉 Võtan siinkohal siis olulisemad sündmused ja rahalised numbrid taaskord kokku.

Minu enda jaoks jääb veebruarit eelkõige meenutama eelmises postituses mainitud Berkshire aktsia esmaost. Nagu kirjutasin, oli väga raske saada üle tundest, et see rong on juba ammu läinud. Nädalavahetusel ilmunud Warreni kiri aga mõjus rahustavalt, 85 aastane mees teeb julgelt plaane järgmiseks 50 aastaks. Loodame, et biotehnoloogia areneb kiiresti 😉 Igatähes on mul nüüd tõsine plaan järgmise 5-10 aasta jooksul üks osa oma säästudest Warren&Co kätte anda.

Teine märkimisväärt sündmus oli nädalavahetusel toimunud koolitus “Tark naine = Rikas naine”. Väga, väga tore tunne oli näha nii palju entusiastlikke ja energilisi inimesi, kes omavahel julgesid mõtteid ja soovitusi jagada. Üldiselt oli ka tagasiside päris positiivne – olime saanud kohale head esinejad, kelle teemad läksid osalejatele korda. Suurim kriitika oli wrapiväiksus ja ajapuudus – üritame järgmine kord siis targemad olla! Kes sellel korral tulla ei saanud, siis 29. märtsil on sarnane üritus toimumas ka Tartus (tasub RSÕ FB lehel silm peal hoida). Mulle endale jäi kõige eredamalt koolituselt meelde kaks asja:

  1. Enne kui hakkad börsil spekuleerima ja kortereid renoveerima, tasuks valmis ehitada 3-6 kuu meelerahufond. See võiks rahulikult puhata säästuhoiusel ja mingit investeerimist pole sellega vaja ette võtta. See on parim investeering enda meelerahusse. Eriti kehtib see jutt naisterahavaste osas (päris mitu inimest jagasid lugusid, kuidas selline meelerahufond neil aitas eluga pärast mingeid jamasid uuesti edasi minna). Kellel näpud ikkagi väga-väga sügelevad, siis mingitpidi asendab seda fondi ka laenuvõime (aga siin tasub olla väga konservatiivne ja skeptiline – sageli lähevad laenukraanid jamade korral kiirelt lukku!).
  2. Tee asju südamega ja säravate silmadega ja naudi oma tööd! Kui Sa oled pärast pikka tööpäeva rohkem energiat täis kui hommikul, siis tegeled enda jaoks õige alaga ja Sul on lootust selles edukaks saada. Siis tuleb ka raha.

Kolmandaks rõõmustavaks sündmuseks oli see, et jõudsin oma kehakaaluga taaskord alla 90 kilo taseme – siinkohal suured tänud kõigile, kes mulle emailide ja FB vahendusel nippe ja soovitusi jagasid. Täna ütles mulle isegi Olümpia hotelli kohviku teenindaja, et 5 kilo kuuga alla võtta on ilusti tehtav (tema ise oli 6 kilo kaotanud) ja selleks tuleb lihtsalt loobuda nendest samadest saiakestest ja kookidest, mida ta mulle iga kord kohvi kõrvale müüa üritab. Sama soovitust olen saanud mujalt ka, nii et low carbs it is! Ka 10 000 kilomeetri eesmärk muutus reaalsemaks – suutsin veebruariga sõita 630 kilomeetrit. Lisaks leidsin endale päris motiveeriva maanteeratta, millega ennast 6. aprillil premeerida 85 kg eesmärgi saavutamise puhul:

cube_maanteekas
Kas tõesti minu tulevane armuke?

 

Aga räägime rahast ka. Esiteks siis kiire kokkuvõte laenudest. Sain veebruaris taaskord paar suuremat laenu tagasi (andsin mõne välja ka) ning võtsin lisaks välja 5000 eurot intresse Bondorast. Omarahast laekus mulle veebruaris 245 eurot intressi, välja andsin samal ajal 1310 euro eest uusi laene. Kokku olen oma raha sinna paigutanud 13 000 eurot.

Bondoras laekus veebruaris 1248 eurot intresse ja 1386 eurot põhiosa. Oma raha olen sinna paigutanud 55 500 eurot. Halb uudis on aga see, et taaskord kasvas punases olevate laenude hulk kiiremini kui intressi peale tuli – veebruari lõpu seisuga oli punases 8549 eurot (ehk siis kuuga lisandus 1789 eurot hapuks läinud laenu). Nagu juba mainisin, siis Bondoras pole uusi laene välja andnud ja kandsin (pärast nädala kestnud ID kaarti koopia klienditoele saatmise fiaskot) hoopis keskkonnast 5000 euro jagu aja jooksul teenitud intresse välja. Selle raha eest ostsin veidi juurde SFG aktsiaid ja paigutasin veidi ka Omarahasse ja Investly-sse.

Aktsiates veidi toimetasin. Müüsin oma Tallinki positsiooni ära ja võtsin veidi Arcot ja SFGd. Merkolt tulid head dividendiuudiseid – ettevõte maksab koos kapitalitagastusega kevadel investorile 0,64 eurot aktsia kohta. Kohe märtsi alguses peaks laekuma Grindeksi dividend. Tegelikult võiks muidugi ettevõtetest ja nende tulemustest pikalt kirjutada (kui vaba hetk tekib).

Kinnisvaras saime valmis paar Stroomi korterit, paar üürnikku vahetus ja maksime aga laenu pangale tagasi. Märtsis on eesmärgiks saada Alajaama korter müüdud, et saaks veidi laene veel vähemaks tõmmata.

RSÕ jagamine koolides kogub ka tuure – Lilleküla Gümnaasiumi ja 32. Keskkooli noored on näiteks enda omad juba kasutusse pannud ja päris mitmed koolid veel. Aga tööd veel jätkub…

32kk
32. Keskkooli abituriendid on valmis Eesti SKP-d tõstma!

8 Responses

  1. Krõõt

    Muudatus puudutab laene, mille puhul “tarbija poolt tasumisele kuuluva krediidi kulukuse määr ületab Eesti Panga viimati avaldatud viimase kuue kuu keskmist krediidiasutuste poolt eraisikutele antud tarbimislaenude kulukuse määra enam kui kolm korda”. See kulukuse määr on olnud jooksvalt umbes 30 protsenti aastas, ehk automaatselt tühised oleks ligi 100-protsendise (ja kõrgema) aastaintressiga laenud, milliseid ma nt Bondoras näinud pole.

    • stiivo

      Viimase 6 kuukeskmine tarbimislaenude kulukuse määr oli 30,68%. Seega tühised on laenulepingud, mille kulukuse määr on üle 92,04% Seadus pole muidugi välja kuulutatud, seega numbrid hüpoteetilised. Bondorat seadus väga ei puuduta. Sellest suurema intressiga laene nagunii eriti pole.

      • Lauri

        Seadus kuulutati tugevast vastasseisust 03.03. seisuga välja – ülla-ülla!
        Kuna ma ise Bondoras ega Omaahas ei ole laene andnud (ega taha ka hüppamise ajal tühjaks lastavasse basseini maanduda) siis uuringi pigem siin kogemusi omavatelt.

        Kõnealune seadus puudutab kõige valusamalt just lühiajalisi laene. Näiteks seadusele esitatud arvamuste kohaselt: “eelnõu seletuskirjas toodud näite kohaselt on 75 euro laenamisel 5 päevaks 83-eurose tagasimakse puhul krediidi kulukuse määraks 163 291,14 %. Ilmselt selline leping üldise ühiskondliku arvamuse kohaselt silmapaistvalt ebaõiglane ei oleks, ehkki krediidi kulukuse määr ületaks Eelnõu alusel lubatut rohkem kui 1500 korda.”
        “Eelnõu eeldatav mõju laenuandjatele, mida mööndakse ka Eelnõu seletuskirjas, on väiksemate laenude pakkumise lõppemine. Selle peamiseks põhjuseks on see, et mida väiksem ja lühema tähtajaga on antav laen, seda suurema osa laenusummast moodustavad laenuandja püsikulud lepingu ettevalmistamisele, laenuvõtja krediidivõimekuse kontrollile ja muudele vastutustundliku laenamise põhimõttest tulenevatele toimingutele, mille maht ja maksumus ei ole laenusummast otseses sõltuvuses. Väiksemaid lühiajalisi laene ei ole meile esitatud andmetest lähtuvalt Eelnõu vastuvõtmise järel võimalik anda isegi nullkasumiga, kuna laenuandja püsikulud ületavad lubatud krediidi kulukuse määra.”

        No ok, jätame portaalide puhul lepingute ja teiste toimingute kulud kõrvale… Siis kas ja kui pikad (või lühikesed) saavad/peavad laenud olema, et nad ka kulukuse määra väiksemal kõikumisel “üle piiri” ei lähe? Kui pikad üldse on portaalide kõige lühemaajalised laenud?

  2. kehvik

    Bondora puhul olen kõige lühemat laenu näinud 12 kuud, tavaline on pigem 60 kuud ehk siis 5 aastat. Mulle tundub, et see seadusemuudatus tõesti eriti Bondorat ei puuduta. Endal on välja antud laenudest julgelt üle 80% antud 5-ks aastaks. Intress on kesmiselt minu puhul 40% aastas, aga olen ka täiesti teadlikult investeerinud just kõrgema riskiga laenudesse. Minu jaoks pigem eksperiment, mitte soov kellegi arvel rikastuda:-).

    • Roosaare

      Mõtteid väga pole – dividend oli suuresti ühekordne (kuuldavasti jätsid mingi tehase ehitamata ja jagasid selle raha laiali aktsionäride survel). Teenisid 2014 esimese kahjumi. Samas ei usu hästi et päris pillid kotti ka läheks. Ise hoian, pole juurde ostnud aga hetkel otsest põhjust müüa ka ei näe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *