Panin maailma parima investori enda heaks tööle

posted in: aktsiad, Investeerimine, Personaalne | 6

berksihreEile oli minu elus tähtis päev. Ei, mitte sellepärast, et käisin “Savisaart” vaatamas (kuigi ka see oli tore kogemus!). Ega ka selle pärast, et sõitsin 75 km ratast (6. aprill ei ole enam väga kaugel!). Ei, põhjuseks oli asjaolu, et lõpuks ometi hakkas maailma üks rikkamaid inimesi ja suure tõenäosusega viimase aastasaja edukaim investor Warren Buffett lõpuks minu heaks tööle. Väike samm inimkonna jaoks, suur hüpe minu jaoks!

Olen Warreni kirju, tema elulugu ja erinevaid biograafiaid lugenud vähemalt viimased 5-10 aastat. Mitu korda olen olnud ka aktsiate ostule lähedal, kuid alati on hind tundunud kas liiga kallis või on parasjagu mingid muud diilid käsil. Ja nii olengi seda ostuotsust järjest edasi lükanud. Eelmisel kevadel kui toimus “RSÕ Praktikas” koolitus, oli mul kindel plaan lõpuks siiski aktsiad ära osta – ootasin lihtsalt väikest langushetke, et aktsia alla 120 dollari kätte saada. Võta näpust, aktsia rallis hoopis 150 dollari peale ja jätsin ostmata, sest “rong oli läinud”. Samal ajal soovitasin ma koolitustel ikkagi inimestel pikaajaliselt investeerida kas SP500 indeksisse või BRK aktsiasse. SP500 investeering on mul endal USA-s ka läbi SW kasumijagamise olemas, aga Warreni edule elasin kaasa ilma oma raha mängu panemata.

Miks siis just nüüd? Ega kindlat põhjust polegi – juba aastavahetusel panin endale selle aasta eesmärkidesse kirja, et saan Berkshire aktsionäriks ja tahan 2016. kevadel Omahas ka suurel aktsionäride koosolekul ära käia (üks asi minu 100 eesmärgi nimekirjas). Kavatsen ka edaspidi osa oma sääste Buffetti ja tema järeltulijate kätte anda – tundub, et nad saavad selle tööga hästi hakkama ja minult migit lisaraha selle eest ei küsi. Minu enda spekuleerimised USA aktsiaturul kipuvad endaga kaasa tooma rohkem kaotusi kui võite ja lisaks ka ohtralt närvikulu 😉

Miks ma eelistan Berkshiret SP500 indeksile? Kui Buffett ja emotsionaalsed põhjused kõrvale jätta, siis mulle meeldib see, et Berkshire ei maksa dividendi. Jah, seda ütleb inimene, kelle esimese blogi pealkiri oli “dividend investor”. Asi on nimelt selles, et mulle meeldib saada dividendi nii, et ma ei pea selle pealt makse maksma. Ehk siis näiteks Tallinna Veelt eraisiku kontole. USA-st laekuvate dividendide puhul peetakse kohe 15% maksudeks kinni ja seda enam ei näe. Berkshire aga re-investeerib ise kõik raha uute ettevõtete (ja aktsiate) ostmiseks – see on palju efektiivsem mudel.

Kes tahab Berkshire kohta rohkem lugeda, siis sellel nädalavahetusel ilmub ka minu poolt aasta enim oodatud kirjatükk – Warreni kiri investoritele. Seekord siis ka mulle! Lugeda saab neid kirju siit.

Kunagi edaspidi plaanin Berkshirest ja Warrenist ka pikema (ja analüütilisema) postituse teha. Seniks aga lugede Warreni kirju!

6 Responses

  1. Mona

    Tere! Kas BRK aktsiaid tasub osta eraisiku või firmana?
    Tänan vastuse eest!

    • Roosaare

      Mina ostsin OÜ kontole, sest kui ma kunagi müün et oma raha mujale panna, saan seda teha makse maksmata. Eraisiku puhul peab kasutama investeerimiskonto süsteemi selleks, siis sama efekt.

  2. sminvesth

    See dividendide maksustamise teema Eesti vs USA on suht illusioonne.. Investor peaks seda ikka vaatama ühtses kompotis. See, et Eestis maksab tehniliselt tulumaksu ettevõte, ei tähenda võrreldes USA-ga midagi. Summa summarum on ikkagi investori raha/vara, mille arvelt maksukohustus täidetakse. Omaette küsimus on see, et USA-s on ettevõtte tulumaks ja siis veel kasumi jaotamisest investorite poolt tasutav maks, samas kui Eestis on vaid ettevõttel tulumaks kasumi jaotamisel.

    Pikk jutt lühidalt, see et Eestis investor ise ei maksa dividendidelt tulumaksu, ei tähenda, et tema vara (omatav ettevõte maksab) selle võrra ei vähene.

    • Roosaare

      Nõus, lihtsalt Eestis on dividenditootlused kõrgemad – näiteks kaubakas maksab 7% dividendi PÄRAST tulumaksukulu. Enamasti inimesed ei võrdle neid tootlusi pärast makse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *