Maikuu kokkuvõte

SalesschoolVaikselt on suur suvi kätte jõudnud ja mina omadega taaskord Nashville kontoris. Juba 14. korda on käes Southwestern Advantage müügikool ja juba paari päeva pärast ujutatakse Ameerika üle enam kui 200 entusiastliku Eesti tudengiga, kes lisaks raamatute tutvustamisele näitavad ka USA pere-emadele, kus asub Eesti ja et meie suurim saavutus on Skype 😉

Üritan müügikooli kõrvalt veidi trenni ka teha, sest panin ennast kirja augustis toimuvale Pühajärve Triatlonile. Ütleme nii, et ratas on ainuke kolmest alast, mida ma reaalselt praktiseerinud olen. Siin USA-s prooviks siis järgmise kahe nädala jooksul oma jooksumusklit ka arendada – eile lidusin hotellis lindil 2 miili ja olin läbi nagu käbi. Ega need suured portsud Waffle Houses ja Jaliscos väga kasuks ei tule 😉

Aga teema juurde ka. Mai oli päris tegus kuu – olin aktiivne kõikides varaklassides ja investeerisin esimest korda ka collectables-i kategooriasse kuuluvasse varasse. Lisaks sain vändatud 514 kilomeetrit, seda peamiselt maantekal.

Välja antud laenudes oli kuu põnev – avasin konto Mintose keskkonnas ja andsin seal 3000 euro eest laene välja. Lähemalt on Mintosest juttu eelmises postituses. Omarahasse uut raha juurde ei kandnud, isegi vana raha ei läinud kõik välja. Suutsin mais anda välja laene 1030 euro väärtuses, samal ajal laekus põhiosa 474 eurot ja intressi esimest korda üle 300 euro kuus (täpsemalt 312 eurot). Üks laen läks inkassosse ka – kahjum 15 eurot sealt. Bondoras oli ka vahelduseks positiivse tootlusega kuu – hapusid laene tuli peale 276 euro eest, intressi laekus 1079 eurot. Uusi laene ma välja ei andnud. Hüpoteeklaenudes oli erakordselt tihe kuu – tundub, et kinnisvarabuum võtab uusi pöördeid. Sain vähemalt ülepäeviti pakkumisi rahastada korterite edasimüüki, majade renoveerimist või lihtsalt mingit arendust. Lõpuks jõudsin notarisse kahe tehinguga – rahastasin üürikortereid Viljandis ja 3-toalise korteri edasimüüki Lasnamäel. Juunis saab läbi Creditstari võlakiri, plaanin seda edasi pikendada, kuid intress on veidi väiksem (varasema 14% asemel 12,5%).

Kinnisvaras saime pärast pikka agooniat lõpuks oma Suur-Ameerika maja ühisomandi ära jagatud (selle raames sai lausa kohtusaali külastatud) ja nüüd ootame maamõõõtjat, et saaks järgmisena maja jagada korteriomanditeks. Pank oleks rõõmsam ja endal ka parem tunne! Muidu oli üüriäri stabiilne – paar üürnikku vahetusid ja juuni alguses peame ühe võlgniku ka lõpuks majast välja tõstma. Aga noh, eks see käib kõik üüriäri rõõmudega kaasas. Lisaks tavapärasele üüriärile sai korra mais Airbnb kaudu välja üüritud ka Haapsalu korterit – soomlased olid väga viisakad külalised ja tegid korteri enne lahkumist veel puhtamaks kui see enne oli (ja see oli enne ka väga puhas!). Tavapäraselt tegime laenumakseid LHV-le ja Swedbankile ja meie omakapital kinnisvaras jälle suurenes.

Aktsiates oli samuti tegus kuu – polegi sellel aastal ühelgi kuul veel niipalju tehinguid teinud. Alustuseks panin pärast kiiret rallit kinni poole oma Seadrilli positsioonist (hinnaga 14,90 dollarit). Siis ostsin pärast SAF Tehnika häid tulemusi kokku 4000 SAFi aktsiat, kokku oli mul mai keskpaigaks käes 22 000 SAFi aktsiat. Pärast kiiret rallit panin osa aktsiaid müüki, nii et hetkel on mul alles 16 000 aktsiat. Neid plaaniks nüüd natukene aega hoida ja ootaks korralikke dividende (ehk isegi erakorralisi?) ka. Investeerisin veidi raha ka Mikk Talpsepa poolt juhitavasse Etalon Varahaldusesse. Eraisikule ostsin juurde 500 Merko Ehituse aktsiat. Mai oli ka hea kuu dividendide laekumise osas – sain dividende Merkolt, Olympicult ja Arco Varalt. Jõudsin külastada ka Tallinna Vee aktsionäride koosolekut – juunis on oodata siis taaskord 0,90 eurot aktsia kohta dividende. Pantisin ajutiselt ka osa aktsiaid LHV kontole – nii jääb aktsionäride raamatust mulje, nagu oleksin oma TVEAT positsiooni vähendanud, kuid tegemist on siiski laenuga nende aktsiate tagatisel.

photo (1)

Ettevõtluse varaklassis võiks ära mainida, et RSÕ müük oli mais päris korralik – Rahva Raamat korraldas kuu alguses sooduskampaania, mille raames oli võimalik raamatut osta alla 11 eurose hinnaga. Mul täpseid müügitulemusi veel pole, kuid ma usun, et paarsada raamatut läks müügiks küll. Lisaks telliti 31 raamatut otse minult. Koos sõpradega suutsime koolidesse ka laiali jagada ligi 1000 õpikut ja suurem osa Eesti keskkoolidest on nendega nüüdseks varustatud.

Ja lõpetuseks siis veel esimesest “investeeringust” kogutavatesse varadesse (ing. keeles collectables). Nimelt ostsin ma endale Warren Buffetti allkirja. Teatavasti vanameister enam uusi allkirju eriti agaralt ei jaga ja nii võib oodatata selle pookstaavi väärtuse kasvu tulevikus. Lisaks ilus asi, mida seina peal vaadata (teatavasti on inimeste arusaam kunstist väga erinev!). Koos allkirjaga ootas mind Nashville kontoris ka elu kõige paksem raamat (vähemalt 10 kilo kaaluv!) Warren Buffetti tegemistest. Järgmisel kevadel siis Omahasse aktsionäride koosolekule – kes tuleb kaasa?

photo (3)

27 Responses

  1. Martin

    Tere,
    Kas sdrl aktsiaid ostsid usa või norra börsilt? Miks?

  2. Heinar

    Mintose keskkonnas ja andsin seal 3000 euro eest laene välja.
    kas mitte 4000 ei olnud see number

  3. Roosaare

    Ma võtsin USA börsilt, kuidagi lihtsam ja harjumuspärasem ja USDis mul rohkem tegemist kui NOKis ka. Mintoses andsin ikka 3K, muutsin eelmise postituse ka ära.

    • hoks

      Ei mõista isegi miks peaks NOK-i eelistama, et valuutakursi muutus arvestati vist järgneval börsipäeval valuatsiooni sisse, kuidas saakski ühes valuutas olla firma väärtuslikum kui teises, ajutine juhuslik ebaeffektiivsus välja jättes.

  4. Peeter

    milline eesti aktsiatest oleks pikaajalisel investeerimisel kõige mõistlikum, ja mis summa oleks minimaalne millega alustada.

  5. Algaja

    Tere,

    Mis riskiskoorid eelistate omarahas? Kas 3-5 aastaks annate ka laene välja?

    • Roosaare

      See on nagu küsimus, et milline oleks parim naine. Sõltub. Lühidalt raske vastata, pikemalt võid lugeda LHV foorumitest, RSÕst. Mul endal suurim osakaal TVEAT ja OEG, viimasel ajal olen ostnud Merkot.

      Alustada saab ilmselt 1000 euroga umbes.

      • Aleks

        Kas sellisel juhul pakutakse paremat paremat intressimäära kui tavalisel võimenduslaenul, hetkel 8.5%?
        Kiiremate tehingute puhul on 8.5% täitsa söödav, aga pikemate puhul jääb juba liiga kõrgeks.

  6. Sulev

    Saan aru, et SDRL osas jaanuarikuised ootused ei täitunud? Kus viga sai tehtud?

    • Roosaare

      Ma ei kurdaks, 50%+ tõusu paari kuuga ei ole just liiga paha 😉 Pigem võtsin riski veidi vähemaks – tunnistan ausalt, et mingit väga selget nägemust tuleviku osas ei ole.

      • Aleks

        Kas sellisel juhul pakutakse paremat paremat intressimäära kui tavalisel võimenduslaenul, hetkel 8.5%?
        Kiiremate tehingute puhul on 8.5% täitsa söödav, aga pikemate puhul jääb juba liiga kõrgeks.

  7. Mina

    Tere, Jaak! Kas oled Soome dividendiaktsiate suunal ka mõelnud? Nt Fortum, Tieto, Metso yield on hea.

  8. Algaja

    Tere,

    Millal teie arvates on parem aktsiad osta, kas enne või peale dividendide maksmist? Näiteks Tallinna Vee aktsiad.

  9. Roosaare

    Jah, repo puhul intress 5,5%. Aga nagu olen varem ka kirjutanud, ma kasutaks seda väga suure varu ja reservatsiooniga ja ei ostaks selle eest aktsiaid vms mille tulevikuväärtust lühiajaliselt raske ette ennustada ja mille likviidsus võib kaduda.

  10. Mairo

    Mis Bondora viivises laenude osakaal kokku on hetkel? Mul omal vaikselt iga kuu natukene tõusnud ja hekel juba 25%. Panin investeerimise kinni ja raha enam juurde ei kanna kuna itress tiksub ka vaikselt allapoole ja kui nii edasi läheb, siis reaalne kasum viiviseid sisse arvestades pole just ootuspärane.
    Crowdestate on ära kustunud mingil põhjusel juba mõnda aega? Estateguru tundub hetkel isegi ahvatlevam. Esimesed kogemused Mintosega on ka head. Ettevõtte regamine käis ka superlihtsalt ja kiirelt.

  11. saf

    SAFi 2014/15 tulemused väljas: EPS 30.06.2015. = 0.41 EUR. Päris tubli tulemus. Arvestades varasemat dividendipoliitikat, võiks siit vist sügisel oodat soliidset dividendi? 0.35 EUR ei tohiks vist väga optimistlik ootus olla?

  12. Maikuu kokkuvõte - Blog24

    […] lastekaitsepäeva kõigile! Taas on üks kuu kiirelt mööda lennanud ja nagu ka aasta tagasi (ja noh, tegelikult juba 15 aastat), tähistan ma lastekaitsepäeva oma perest eemal Nashvilles. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *