Maikuu kokkuvõte

Investorid kaevavad maast raha välja ;)
Investorid tutvuvad, kuidas see mullast kulla tegemine praktikas käib 😉

Head lastekaitsepäeva kõigile! Taas on üks kuu kiirelt mööda lennanud ja nagu ka aasta tagasi (ja noh, tegelikult juba 15 aastat), tähistan ma lastekaitsepäeva oma perest eemal Nashvilles. Aga pole hullu, tänapäeval saab isegi FB vahendusel kõnesid teha, Skypest rääkimata. Bookfieldil suvi juba käib, Kanadas on meil tublimad juba 4 nädalat toimetanud. Hetkel on ligi 400 balti noort inimest meil siin müügikoolis ja uuest nädalast lendab siis mass peale, et Ameerika koduperenaistele hariduse tähtsusest rääkida ja lastele raamatuid müüa.

Naljakas oli muidugi lugeda aastatagust sissekannet, eriti kohta kus on jutt, et saime Suur-Ameerikas korterid jagatud. Tegelikult siiski ei saanud ja senini käib keberniit edasi. Ei ole need juriidilised toimetused ikka nii lihtsad kui esmapilgul räägitakse.

Mais sain oma maanteerattale ka hääled sisse ja kokku sai tehtud 579 kilomeetrit. Nii, et napilt jäi 600 eesmärk tegemata. Juunis saab raske olema, sest olen 21. juunini USA-s ilma rattata, küll aga teeme siin kõvasti jooksu ja ujumistrenni. Täna hommikul oli kell 5.30 äratus ja kell 5.40 jooksime juba Nashville lennujaama ümber neljases grupis sprindilõike. Nagu treeninglaager, meenusid kunagised nädalad Mäekääraku spordilaagris Võrumaal.

Võtame siis kuu kokku. Paslik on alustada laenamisest, sest täpselt aasta tagasi alustasin Mintoses. 5000 eurole on aastaga 617 eurot juurde kasvanud. Samas tundub, et ühisrahastuses on väikest viisi buum ja inimesed peavad tagasiostugarantiid võrdseks pangahoiuste kindlustusega. Päris nii see ikka ei ole, kui ikka Mogol vesi ahjus, siis kaob ka see tagasiost ära. Nii, et see garantii on hea ainult siis kui ajad on ka head. Samas peaks muidugi puhvrit olema, arvestades neid müstilisi intresse, mis Mogo vaestelt autopantijatelt võtab.

Bondoras jätkasin passiivsel lainel. Sees olev raha läheb uuele ringile läbi Tasakaalustatud portfellihalduri. Intressi laekus mais 765 eurot, mu oma raha on Bondoras sees 34 180 eurot. Omarahast kandsin veidi kogutud intresse välja (lugesin selle enda passiivse tulu hulka) ja kuigi kuu alguses ei tahtnud laenud üldse välja minna, siis kuu lõpus läks kõik vaba raha välja. Kokku andsin kuu jooksul laenu 1000 eurot ja teenisin intresse 423 eurot. Kahjum laenude müügist oli 12 eurot, kuid siin arvutab Omaraha vist nii, et varem saadud intressid võetakse kahjumist maha. Ehk siis tegelikult kaotasin ilmselt ikka veidi rohkem. Twinos ringleb endiselt 100 euri, kui vaba raha oleks, võiks sinna ehk isegi juurde kanda. CrowdEstate miljonidiilist hoidsin eemale ja EstateGurus laekus mulle 21 eurot mingit soovitusboonust. Lisaks andsin välja kolm hüpoteeklaenu ja sain poolteist laenu tagasi (üks tuli osaliselt, teine osa loodetavasti juunis). Laenasin ise raha juurde ka Elva Kodule, et kortereid renoveerida. Kokkuvõttes laekus mais intressi selle aasta rekordiline summa.

IMG_3838 (1)Kinnisvaras jätkame juriidilisi lahinguid nii Suur-Ameerika kui ka Luise rinnetel. Elvas valmisid järjekordsed korterid ja Uuesalu Kodu projekt sai kõvasti reklaami. Tundub, et huvi majade vastu on kõvasti kasvanud ja mai lõpuks said esimesed majad katuse peale ka. Päris huvitav kant on see Peetri ja Uuesalu – kui seal kohapeal käisime, siis tundus, et pool Eestit on kokku tulnud, et maast raha kaevata. Kopp oli kopas kinni ja sekka mõned länkarid ja X6d ka. Ütleme nii, et turg tundub päris kuum 😉 Aga majad tulevad ilusad ja arvestades Tallinna korterite hindu, siis ka päris mõistliku hinnaga. Kel huvi on, siis vaadake lähemalt.

Muidu üürid ikka laekusid, maksime pankadele võlga vähemaks ja elu muudkui veeres. Midagi liiga märkimisväärset mais kinnisvaras ei toimunud. Airbnb-s laekus 357 euri ühelt üüriliselt kohe kuu algul, ülejäänud kuu oli rahulik. Juunis seevastu peaks üürilisi päris ohtralt olema.

Aktsiates oli päris põnev kuu. Peasüüdlane selles muidugi LHV börsidebüüt. Päris äge oli portfellis vaadata, kuidas 2,7-ga ostetud positsioon ühel päeval 6,95 peale hinnati. % kasvuna on tegu minu Müügiguru OÜ aktsiaportfelli suurima kasvuga. See on ka hea näide sellest, et aktsiaid tasub pikemalt käes hoida – oleks LHV-d saanud pidevalt kaubleda, oleks juba ammu teinud osta-müü-ja-kahetse tehinguid ilmselt. Märkisin läbi 4 erineva ettevõtte aktsiaid juurde ka ja kokku sain kusagile 2000 aktsia kanti. Umbes neljandiku müüsin ära, ülejäänud püsivad portfellis. Kahetsen veidi, et Siauliu Bankast rohkem ei ostnud, LHV lainel sõitis aktsia päris korralikult. Hüpoteeklaenude finantseerimiseks müüsin veel 10k Tallinki aktsiat, nüüd alles 20k neid. Vahelduseks laekus ka veidi dividende. Eraisikule sain Merkolt 2040 eurot ja IB-s laekus mais 237 eurot. Lisaks siis Arcolt 60 eurot Müügigurule ka. Juunis peaks dividendisaak veelgi korralikum tulema (seda eelkõige tänu Tallinna Veele). Mässasin IB-s ka veidi puttide müümisega – kui turg peaks kukkuma, siis müüakse mulle sisse Cisco, Hormel Foods ja Target. Kui turg püsib, siis ilmselt aktsiaid ei saa, aga saan preemia endale jätta. Mõlemil juhul olen ok.

Juunis on nüüd kavas oma kroolitehnikat lihvida, vähemalt 100 km jooksu teha ja viimasel nädalal tagasi Eestis siis maksimaalselt rattasse panustada. Plaanime minna sõpradega 3. juulil Viljandi triatlonile ka. Lisaks olen kirjas Investorite suvepäeval ja SW vilistlaste suvepäevadel. Nii, et loodetavasti tuleb tore ja tegus suvi!

14 Responses

  1. Test

    Kuidagi väga odav tundub see SAB1l. Minu arvates peaks see ka hetkehinna juures tublisti tuge andma. Kui just põhja ei lähe.. (vanakooli pank ikkagi?)

  2. Timo

    Omaraha puhul jah intressitulu 2 kordselt kuvatud, aga tegelik kahjum peaks olema nii nähtav kui Eesti laenude puhul võtad statistikast “laenu müük tagatisfondile” ja korrutad selle 0,2-ga (sest hetkel 80% hüvitatakse), Kui on ka Slovakkia, siis tuleks mõlemad riigid eraldi filtreerida ja Slovakkia korrutada 0,4-ga. Saab kasutada ainult mõne viimase kuu kohta, sest varem sai tagatisfondist erinevad protsendid tagasi.

  3. Taavi Pertman

    Kui ma õigesti mäletan, siis sa kunagi ütlesid midagi sellist, et kui mina ka juba kinnisvara ostma hakkan, siis on küll buum käes. Võin tunnistada, et ei ole veel midagi ostnud, nii et ilmselgelt buumi ei ole 😀

    Selle ühisrahastuse tagasiostugarantii osas olen ka sama täheldanud, et võetakse kui “no risk”. Püüa siis selgeks teha, et tegelikult ikka päris seda ei tähenda, kui kuskil on kirjas “garantii”. Kunagi tähendas Eestis garantii sageli seda, et kui midagi remonti viisid, siis leiti põhjus, miks garantii ei kehti, aga ju siis on ärikultuur vahepeal paremaks muutunud 🙂

  4. Serro

    Siauliu on minu arvates hea ost ka praegu. Oletan, et kahe aasta jooksul kallineb vähemalt 50% ja jääksin sellega rahule. No eks hetkel ka mu positsioon räägib. Samas ka panga juhtivad töötajad on küllalt kõrge hinnaga juurde ostnud.

  5. Andres

    Mintoses on sama jama mis Omarahas-raha ei kuidagi taha välja minna.Kas keegi oskab pakkuda kui palju Mintoses see LTV % peaks olema?100% panna tundub nagu vastutustundetu.

    • Sander

      See oleneb, kui pikaks perioodiks Sa investeerida tahad. Need Mogo 13,5% 5-6 aastaseid laene on turul omajagu, ka alla 70% LTV-ga.

  6. Kaarel

    Jaak, kas plaanid ka investeerida Tuleva algkapitali? Kui palju? Kas eraisiku või ettevõtte alt?

    • roosaare

      Jah, panin sinna 10k. Sinna saabki ainult eraisikuna investeerida minu teada.

  7. Andres

    Kui su Bondoora kuu tootlus on 765×12=9180 aastas ja kui sa investeeriksid Mintoses sama summa 34180 siis su aasta tootlus oleks 4195.
    Kommentaarid on vist üleliigsed.
    Või kus see Mintose fenomen on?

    • roosaare

      Seal Bondoras on igakuiselt mul trend alla, sest järjest rohkem laene läheb punasesse. Mintoses on stabiilne tootlus.

  8. Nikita

    Jaak, kuidas sul õnnestus aastaid enne LHV IPO nende aktsiad soetada? Kas ostsid kellegi nende töötajatest?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *