Miks mulle meeldib Mintos?

posted in: Laenamine | 19

mintos-logo-250x250Tegin umbes nädal aega tagasi endale konto Läti P2P laenuvahendajasse Mintos. Kandsin sinna veidi raha proovimiseks ja laenasin kõik raha paari minutiga välja ka. Ja pean tunnistama, et mulle meeldib see uus platvorm väga! Erinevalt Bondorast või Omarahast on tegemist tagatisega laenudega – eelkõige siis Läti kinnisvara ja Eesti autodega tagatud. Intressi pakutakse vahemikus 12-15%, investeerida on lihtne ja paigutada saab ühisrahastuse mõistes suhteliselt suuri summasid.

Mintose mudel on veidi erinev teistest ühisrahastusportaalidest, sest laenud mida investoritele pakutakse, on juba välja antud ja rahastatud Mintose enda poolt. See on väga mugav lahendus – ma ei pea muretsema, kas summa ikka täis kogutakse ega ootama, et ehk läheb mõni laen välja. Paigutasin Mintosesse 3000 eurot 50 euroste juppidena ja kogu see ettevõtmine võttis aega ilmselt alla 20 minuti. Lisaks teatas Mintos täna, et autodega tagatud laenude puhul on nende laenude väljastaja Mogo nõus kõik üle 60 päeva hapud laenud tagasi ostma (veidi segaseks jäid ostu tingimused, kuid ma saan aru, et saad algsumma tagasi ja jääd ilma intressist ja viivistest – kuid erinevalt näiteks Omarahast ei pea sa võtma vastu põhiosa kaotust).

Screen Shot 2015-05-27 at 10.27.09 AM

Kes tahab igasse laenu veidi põhjalikumalt süveneda, siis infot on piisavalt (saab tutvuda tagatise hindamisaktidega jne). Laene saab organiseerida nii LTV, intressimäära kui ka muude kriteeriumite järgi. Ma ise valisin laenud, mis pakkusid intressimääraks 13% ja rohkem, kus LTV tundus mõistlik (reeglina alla 70-80%) ja mis olid makseid teinud õigeaegselt. Lisaks on võimalik laene kokku osta ka teiseselt turult.

Igal hommikul saadab Mintos ka ülevaate, kuidas laenudel läinud on ja kui palju intressi ööga teenisid. Mulle meeldib! Kui millegi kallal vinguda, siis paljudele jääb ehk pakutav tootlus veidi nadiks – kui laenud lähevad välja 13-14% intressiga ja midagi ikkagi hapuks ka läheb, siis on üle 10% tootlust suhteliselt raske eeldada. Aga vaesel (ehk siis negatiivsete intresside) ajal abiks seegi!

19 Responses

  1. Sander

    Mintosel on veel üks väga suur eelis Bondora ees, nad nimelt suhtlevad investoritega. Facebookis on grupp Mintos Fellows, kus nende CEO Martin Sulte vastab väga kiiresti igasugustele tekkivatele küsimustele.

    Eks tootlus võiks kindlasti suurem olla, aga mulle tundub, et Bondora automaatpakkujaga võrreldes see palju alla ei jää.

  2. Rauno

    Tänud ülevaate eest. Olen seda lehte ise ka lehitsenud ja on jätnud postiivse tooni.

    Ma küll ei ole uurinud täpsemalt Mintos’es end kasutajaks tegemisest ja teadaolevalt ühisrahastustes on eelkõige soosivam OÜalt (juriidilise isikuna) tegutseda siis kas Mintos’e platvorm annab võimaluse ka eraisikuna laene välja anda? – kui on, siis kas on see mõeldav või pigem piirduda oma “kodukohas” pakutavate platvormidega.

    Tänud.

  3. Argo

    Kuidas Eestist väljastpoolt saadud tulu maksustamine muidu käib?

  4. Roosaare

    Selgus, et saad tagasi ka intressid, mis on ajaga kogunenud, nii et väga hea diil:

    “Outstanding principal + accrued interest as stipulated in Assignment Agreement:

    10.5. In case Mogo exercises the buyback rights, the buyback price of the Claim paid by Mogo to the Assignee for buyback is equal to the total amount of the remaining principal amount of the Claim and accumulated and outstanding Interest specified in the Portal as at the time of exercising the buyback rights.”

  5. Valdek

    Peale vaadates tundub portaal suht copy-paste Bondorast olevat. Tea, kas sama tegija või mingi open source asi olemas kuskil, mis aluseks võetud 🙂

    Aga kas kasutasid seda Auto Invest jubinat või valisid käsitsi?

  6. Valdek

    Kuigi igal pool jääb silma, et investoritele mingit teenustasu pole, leidsin siiski sellise lause: “Investors are charged a loan-servicing fee (2%) per annum of the outstanding principal balance.”

    • Sander

      See service fee kaotati ära, kuid öeldi, et neil on õigus igal ajal see tagasi panna, ka olemasolevatele laenudele. Nii et oma investeeringuid tehes tasub sellega arvestada.

    • Ostap

      “From today (May 15, 2015) we are dropping the service fee! That means that from today investors do not pay any fee for investing at Mintos.”

  7. Timo

    Äripäev käib sul siin copy-paste tegemas. Nad peaksid kommentaare ka copyma. Praegu läks uudis välja, et autolaenudest intresse tagasi ei saa.

  8. Ott

    Kui raha üle kanda, küsivad infot firma ja esindaja isiku kohta.
    Mida neile mõistlik saata on ja kas seal võib hiljem privaatsusega probleeme tulla?

  9. Peep

    Tere!

    Huvitaks ka vastus Argo küsimusele: “Kuidas Eestist väljastpoolt saadud tulu maksustamine muidu käib?” selliste lehtede puhul.
    Saan aru, et eraisikuna peaks maksma teenitud intressilt tulumaksu. Kas on mingeid erinevusi veel eraisikuna või juriidilise isikuna investeerides? Ehk kas tasub kaaluda eraisikuna investeerimist mintos?

    Ette tänades!

    • Roosaare

      Mina tegutseks ettevõttena, siis pole vaja muretseda selle maksustamise pärast nii palju. Kui eraisikuna, siis minu teada tuleks maksta ikkagi Eesti tulumaks “välismaalt teenitud tulu” pealt – aga tasub maksuametist üle küsida.

  10. Madis

    Tere!

    Tekkis selline küsimus, et kas 13% intressi juures laenu tegelik tootlus tuleb 13%? Kuulasin hiljuti Taavi Pertmani Raharaadiot ning seal räägiti sellisest asjast nagu annuiteetmaksest, mis kuulub ühisrahastuse juurde. Kui palju see reaalselt tootlust võib ära süüa?

    Ette tänades,
    Madis

  11. Gerli

    Millises faasis on üldiselt ühisrahastus platvormid Lätis ja Leedus võrreldes meiega (Mintose näitel)? Kas on sealgi näha juba mingeid ohumärke? Kas turg on tõusmas/langemas?

  12. Margus

    Tere! Kas on tootluse mõttes vahet kas investeerin Mintoses äsja välja antud laenudess või juba näiteks 10 kuud vanasse laenu? Aastase laenu puhul on ju näha natuke maksekäitumist. Samas laenumakse põhiosa ja intressi suhe on tagasimakseperioodi vältel muutuv, arvaks ise et see mõjutab intressimakse suurust. Või olen eksiteel?

  13. Jaanus

    Tere,
    Mintose puhul ei leia ma mitte kuskilt informatsiooni, mis moodi nad arvutavad viiviseid, kui laenutagasimaksed hilinevad. Kas keegi on näinud sellekohast infot internetis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *