Oktoober 2023 kokkuvõte

Käes on 4. november, meie pere sünnipäevade kuu on täies hoos (Jako sai täna 14, Mammu kaks päeva tagasi 5). Aeg eelmine kuu üle vaadata. Oktoober möödus seekord koduselt – USA reis oli nii kehale kui ka vaimule (ja tegelikult ka eelarvele!) piisavalt laastavalt mõjunud, et ei hakanud kusagile Hispaaniasse või Türki seekord kärutama. Veidi imelik tunne oli – polegi vist päris mitu-mitu aastat oktoobri koolivaheaega Eestis veetnud. Aga tegelikult oli tore – ilm oli ilus, käisime Muhumaal ja Saaremaal ja olime kaks ööd Kuressaare SPAs ka lastega. Kusjuures, lastele meeldis seal rohkem kui välismaal, sest laste jaoks oli eraldi programm koos sõbraliku hundikoeraga. Kokkuvõttes ei tahetud isegi ära tulla.

Teise reisina käisime Scandiumiga Milanos. Oli väga tore, tunnen pärast Southwesternist lahkumist natukene puudu “tööreisidest” ja sellest aspektist oli see reis super. Meile käis tuuri tegemas kohalik arhidektuuriõppejõud ja tutvusime Milanos CityLife ja Porta Nuova linnaosadega. Polnudki sellist Milanot varem näinud! Lisaks tegime tutvust kohaliku kokakunstiga. Silma hakkas, et hinnad olid odavamad kui Eestis ja kohvi eest ei pidanud isegi Duomo juures üle 2 euro maksma.

Kuna me teeme kodus remonti, siis viskas mu kallis abikaasa mu Tacxi tulevasest magamistoast välja ja nii olin sunnitud oma ratta sauna eesruumi kolima. Kuigi ma punnisin pikalt vastu, siis tegelikult oli see super otsus! Olen nüüd ligi kuu aega seal oma mehekoobast ehitanud ja väga rahul. Liitusin Tacx Training nimelise programmiga, kümne euro eest kuus saan nüüd sõita erinevaid radu üle terve maailma. Väga lahe on!

Aga liigume investeerimise juurde ka. Nagu ka septembris, siis ootasid kõik suurema masu algust ja majanduse kokku kukkumist, kuid eelmise kümne aasta kasumid ja säästud hoiavad ikka süsteemi tugevana. Kes oleks aasta tagasi uskunud, et Euribor on 4%+, majandus on ELi sügavaimas languses juba mitmendat kvartalit ja samas pole pankadel veel ühtegi suuremat laenukahjumit tulnud. Huvitav, kumb enne murdub – kas Eesti majandus või ECB? Praegu on mul isegi tunne, et ECB, sest ka ELi suuremad majandused on vaikselt ägisema hakanud. Pikalt on kõik Eesti positiivsed ennustused alganud fraasiga “niikaua kuni tööturg püsib tugev…”. Aga oleme ausad, selle ECB intressiralli eesmärk ongi ju tegelikult tööturg murda, tarbimist vähendada ja hinnatõus (eriti teenustes) peatada. Erinevalt USA Fedist, kellel on kaks mandaati – stabiilsed hinnad JA tugev tööturg (mis on sageli vastandlikud), on ECB ainuke mandaat hoida inflatsiooni 2% juures. Nii, et kui selleks on vaja kõvasti kingapaare välja jagada, siis olgu nii…

Kinnisvaras oli suhteliselt tegus kuu – hoolimata meedias kirjutatust, et turg on jääs, läks meil nii Keilas kui ka Laagris omajagu kortereid müügiks. Everausi Keila projektis on tänaseks jäänud müüa veel viimane korter ja saabki joone alla tõmmata. Kahjuks liiga palju joone alla ei jää, sest suurem osa kortereid sai müüdud enne inflatsioonihüpet ning ehitus jäi Ukrainia kriisi ajale (te ei taha teada palju me mingite metalljuppide eest maksma pidime!). Aga vähemalt on raha kodus, laenud makstud ja saab uute projektidega edasi minna. Aitasin Everausil kaasata ka veidi üle 600 000 euro ühe aastast 11% intressiga laenu Kindlusepealse villade projekti jaoks – seal ka vilgas ehitustöö käib ja 2/3 projektist on müüdud. Kuu lõpus soetasime Everausiga ühe uue krundi ka, sinna on plaanis kevadel ka ca. 40% ulatuses omakapitali investoreid võtta. Kellele 100k min ticket üle jõu ei käi ja on huvitatud 15-20% IRR tootlusest, siis võib mulle kirjutada roosaare@gmail.com ja saan rohkem infot anda. Sama jutt tegelikult ka meie Peetri krundi kohta – võtame ka sinna mõned suuremad investorid pardale, et ei peaks liiga palju laenuraha kasutama.

Laenudes oli aktiivne kuu, tuli sisse päris mitu laenusoovi ja panime lisaks Everausi sündikaadile kokku ka 1,5 aastase tähtajaga laenu Planet42le. Novembris on samuti paar suuremat laenudiili torus, kes huvitatud oma raha 10-12% intressiga tööle panema, siis võite kontakti jätta siia. Sain ise paar suuremat laenu tagasi ka ja maksin omakorda enda laene vähemaks. Oktoobris oli selline põnev olukord, et USA müüs rohkem võlakirju kui oli ostjatel huvi ja nii liikusid pikaajaliste võlakirjade intressid jõuliselt üles. 30 aastane laen käis isegi üle 5% ära ja kuna finantsmatemaatika arvutab kõikide muude laenude intressi sinna erinevaid riskipreemiaid juurde lisades, muutusid ka erinevate võlakirjade intressid päris ahvatlevaks. Novembris on trend pöördunud ja USA intressid veidi jälle alla tulnud.

Aktsiates ostsin juurde Berkshiret ja müüsin müügioptsioone Realty Income-le, Teslale, BP-le ja mõnele veel. Dividende laekus USA-st rekordiliselt, kaasa aitasid eelkõige tubakafirmad. Kokku tuli kontole pärast tulumaksu 2471 eurot. Lisaks sain 2250 eurot dividende Ignitiselt ka, nende kinnipeetud tulumaks tasub ettevõtte puhul deklareerida ettemakstud tulumaksuks (juhend siin).

Novembris olen tegelenud meie aastavahetuse reisi broneerimisega, mõned korrad hommikul 2 kraadises tünnis elu üle järele mõelnud ning ohtralt sauna eesruumis vänta andnud. Kuigi ma jäin Mallorca312 piletist ilma, siis olen rattalaagris ilusti kirjas ja tahaks alla 90 kg kaaluga seekord sinna jõuda. Töö käib!

Lisaks läks uus versioon Rikkaks saamise õpikust kujundusse, loodame, et detsembri keskpaigas on valmis. Eelmine trükk hakkab juba ajale jalgu jääma (5 aastat vana) ja sai laost otsa ka. Kes tahab esimeste seas uue raamatu endale posti saada ja autori pühendust sinna ka sisse (+ mõne raamatu vahelt võib leida ka 50 eurot stardikapitali!), siis raamatut saab eeltellida siitRSÕ 3.0-s on oodatult rohkem juttu võlakirjadest ja muudest intressitoodetest ning palju uusi näiteid minu tehingutest, lisaks oleme uuendanud ära ka kõik andmed.

2 Responses

  1. Ugri

    Novembris olen tegelenud meie aastavahetuse reisi broneerimisega, mõned korrad hommikul 2 kraadises tünnis elu üle järele mõelnud ning ohtralt sauna eesruumis vänta andnud.

    Tore kui keegi ka rahvastiku püsimajäämiseks oma panuse annab. Jõudu tööle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *