September 2023 kokkuvõte

Kinnisvaraseminar Pihlaka talus

Käes on juba 7. oktoober, väljas on suur torm ja tundub, et suvi hakkab tõesti ka Eestis lõppema. Kuna sellest esimesest lausest 7. oktoobril kaugemale ei jõudnudki, siis täna (10.10) on hea tõdeda, et maja ja katus jäi alles ning kuulu järgi pidi isegi Muhumaal kõik puud püsti olema. No eks me näe, enne oktoobri lõppu pole plaanis sinna ise kohale jõuda. Täna oli esimest korda hommikul maa valge ja auto jääs ja jälle tuli meelde kui mugav lahendus Teslal on, et auto sind soojana ootaks. Kui septembri peaks ühe sõnaga kokku võtma, siis oleks see SOE. Ei mäletagi nii suvist septembrit…

Kuu algas USAs, nagu näha, ei ole ma endiselt mahti saanud, et meie suur reis muljetena kokku võtta. No loodame, et mõnel vihmasel päeval tuleb ära 😉 Aga Eestisse tagasi jõudes hakkas sisuliselt kohe järgmine päev elu pihta – nimelt sai lõpuks valmis vene keelne “Rikkaks saamise õpik”! Nüüd olen ma siis rahvusvaheline kirjanik – väga uhke! Äripäev korraldas raamatule tutvustusõhtu ka, kus teiste seas oli esinejateks näiteks OMX Tallinna juht Kaarel Ots. Väga meeleolukas ja tore üritus oli, kahju ainult, et mu enda vene keel nii rooste on läinud, et peale spassiba midagi eriti öelda ei osanud (kuigi vähemalt oli rõõm, et aru siiski suuresti sain, mis teised rääkisid – eriti Kaarel oma ilusa mulgi aktsendiga).

Äripäevast põrutasin otse COOPi peole, kus sai Pirita TOPi basseinis jalga keerutada ja enda ettevõtete poolt makstud intressi eest jooki libistada. Väga äge pidu oli, oleks sügavamalegi sisse läinud kui järgmine päev ei oleks olnud meie iga-aastane suurüritus Kinnisvaraseminar Tegijatelt Tegijatele, seekord juba 11. korda!

23. septembril sai veel isa ja vennaga ujumas käidud

Kuigi eelarve oli veidi väiksem kui meie 2022. aasta juubeliüritusel (eks kinnisvarakasumid ole ka aastaga väiksemaks sulanud), oli igati korda läinud ja sisukas üritus. Olen käinud paljudel teistel konverentsidel ja seminaridel ka, kuid pean ennast, Karinit, Madlit ja Janarit ning Lianet kiitma – osalejatele tõesti väga meeldis ja sisu oli ka super! Lisaks õnnistas meid juba teist aastat järjest ka ilmajumal päikselise ja sooja ilmaga. Kahjuks langes üks meie esinejatest koroonalõksu ja nii pidime eksprompt hoopis mina ja Janar Kinnisvarajutud Live episoodis üles astuma. Aga täitsa asjalik vestlus oli, seda saab järgi kuulata siit. Tõin ühe teemana seal välja ka selle, et kõrgete intresside kontekstis on kinnisvarafirmad üle pika aja nõus investoreid pardale võtma ka lisaks laenukapitalile omakapitali kihti. Kellel huvi (ja 100k+ investeeritavat kapitali) on, siis võib mulle kirjutada – otsime nii Scandiumi kui Everausiga partnereid selle sama Pihlaka talu krundi arendamiseks kus meie seminar viimased kaks aastat toimunud on. Ja muidugi on võimalik soodsamalt juba eelmüügist osta pilet järgmisel sügisel toimuvale Kinnisvaraseminarile!

Õhtu Muhumaal

Veel veetsin septembris mõned päevad Muhumaal “Ettevõtlusega rikkaks saamise õpik”-ut kirjutades ja niisama elu üle järgi mõeldes. Väga mõnus ja teistmoodi puhkus oli – hommikul basseini ujuma, siis pikem rattatiir, siis töö ja siis saun ja kuum tünn. Kirjaniku loomepuhkus on täitsa mõnus!

Aga liigume vaikselt investeerimismaastikule ka! USA reisi eelarve läks niimoodi lõhki, et pidin sõbralt 2500 dollarit juurde laenama, et krediitkaart ikka makstud saaks. Aga ma usun, et see reis oli väärt igat dollarit, lihtsalt majutus kujunes ikkagi oluliselt kallimaks kui ma Eestis olin arvestanud. Kummaline on veel see, et polnud ka erilist seost hinnal ja kvaliteedil – kaks kõige kallimat majutust olid pigem kehvemapoolsed ja parimad elamused olid ikka Airbnb majad. Õnneks tiksusid samal ajal minu passiivsed sissetulekud edasi ja Eestis jäid krediitkaardid meist reisil olles puutumata. Septembris sain hakkama veel sellise hullusega, et maksin enne-tähtaegselt LHVle tagasi oma üürikorteri laenu – intress oli 4%+euribor ja korteri tootlus pigem sinna 5% juurde. Kuidagi imelik tunne oli, kuid samas üks mure vähem.

Aktsiatest rääkides, siis ostsin septembris juurde COOP Panga ja Aroundtowni aktsiad ning müüsin pikaajalisi müügioptsioone OXY-le ja Berkshirele. Tavapärane värk. Dividende eriti ei laekunud, sain mõned eurod Arco Varalt ja natukene raha Delfin Groupilt. USA-st laekus kokku 1762 eurot (pärast tulumaksu kinnipidamist). Muidu on turgudel ikka põnevad ajad olnud, nafta tõuseb, nafta langeb; sõda algab, sõda kestab jne. Usun, et keskpikas perspektiivis on minu panused allapekstud kinnisvarafirmadele (AT1, TEG), naftafirmadele (OXY, XOM, CVX) ja sõjatööstusele (Rheinmetall, LMT) endiselt pädevad.

Laenudes oli päris korralik kuu. Andsin ka mina kuu lõpus oma rahanatukese LHV-le kasutada, märkisin 3 võlakirja ja sain 2. Naine ja lapsed said ka kõik oma 2 võlakirja ilusti kätte ja paar firmat ka. Mida oli ka arvata, ma ise oleks veelgi suuremat ülepakkumist oodanud. Naljakas oli kuulda, kuidas kõik rääkisid, et ikka suur üllatus, et nii palju huvi oli. Jee rait, kodumaine suurpank pakub 2x rohkem tootlust kui hoius – ja siis imestate, et huvi suur. See, kas see on AT1, AT2, või mõni muud tüüpi võlakiri – keda kotib. Kui LHV lendab õhku, on meil siin nagunii tuksis ja aeg riiki vahetada. Kui õhku ei lenda, siis parem saada juba rohkem intressi 😉 Ma arvan, et lõviosa märkijatest ei teinud niigi palju analüüsi.

Ostsin lisaks COOPi Panga AT1 võlakirja ka, seal samuti risk oluliselt suurem kui pangahoiusel, kuid intress ka kobedam. Aga endiselt istun aktsionäridekihist eespool, seega kui kõlbab osta COOP Panga aktsiaid, kõlbab osta ka AT1-te. Kes selle teema kohta rohkem tahab lugeda, siis Taavi Ilves ja Marko Oolo kirjutasid päris põhjaliku kokkuvõtte. Muuseas, Scandium kaasas ligi üle 150k 8% intressiga tagatud laenu, kellel veel selle vastu huvi, siis saab siit uurida.

Kiirem viis oma “koos-rattaga” kehakaalu langetada on osta kergem ratas!

Kinnisvaras sain siis järjekordse laenuvaba objekti omanikuks nagu juba mainitud. Pärnu Airbnb korteril on aastakene veel laenu maksta ja siis on see ka pangast vaba. Mingeid uusi oste pole planeerinud, kuigi siin Sakus ühte maja vahepeal ikka nillime. Aga siis meenutan endale jälle, et meil on praegu ka väga mõnus kodu, laenu on jäänud alla 100k ja uue kodu ostu raha saan ma pigem 12%-ga investeerida oma kinnisvarafirmadesse ja sellest tulust käia kasvõi iga nädalavahetus SPA-s või hotellis puhkamas. Nii, et katsun hetkel siiski mitte suuremaid lisakohustusi endale võtta.

Oktoobris on plaanis Scandiumi tiimiga käia Milanos arhidektuuriga tutvumas ning koolivaheajaks broneerisime Hispaania asemel seekord Kuressaare SPA. Ütleme nii, et reisieelarve vajab veidi taastumist ja ega väga ei viitsi ka koos perega ainult nädalaks kusagile lennata. Loodetavasti saame kuu lõpus trükki ka uue versiooni Rikkaks saamise õpikust ning saab keskenduda Ettevõtlusega rikkaks saamise õpiku lõpetamisele – olude sunnil tegin sellest vahepeal juba versioon 0.1 e-raamatu, kuid tegelikult tahaks sellega turule tulla järgmise aasta sügisel!

Ahjaa, panin ennast kirja ka kevade Hawaii rattalaagrisse, jäin ilma Mallorca 312 piletist ning ostsin endale uue kasutatud ratta!

5 Responses

  1. Evert

    Hei

    Ei tea kas Aroundowni aktsiat on liiga hilja osta… vaatasin mingi kuu poolteist tagasi et peaks ostma 1,6 vist oli, aga ei olnud vabaraha sel hetkel ja nüüd on ikka läinud Hiina elektriauto tootjate peale papp ära.

    • Jaak Roosaare

      neljap oli korralik langus, sai alla 2 jälle kätte. Eks see väga volatiilne ja tundlik aktsia intressimäärade ja -ootuste osas.

  2. Valts

    Müüsin Arountowni juppidena maha viimaste nälate jooksul, ostetud 0,99-1,3 vahemikus. Kavatsen Vonoviat soetama hakata. Pean elukondliku kinnisvara hetkel ärikinnisvarast väiksema riskiga ja sakslased rohkem kodu rentijad kui soetajad.

  3. Erkki

    Hei

    Oled läbi aegade kirjutanud, et sul Airbnb nii Pärnus, Haapsalus kui Muhul – kas kasutad ka haldusteenust? Kui jah, siis mis firmad Haapsalus (ja ka Muhus) seda pakuvad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *