August 2023 kokkuvõte

Valga rattamaraton

Käes on 3. september ja istun Ventura nimelises USA lääneranniku väikelinnas hotelli hommikusöögibuffees. Lapsed ja Maria alles vaikselt ärkavad, nii et katsun siin veidi eelmist kuud kokku võtta. Tuleb kohe tunnistada, et kuna me oleme sisuliselt kolm nädalat järjest Kalifornias ringi reisinud, siis peab pingutama, et meenutada, mis enne seda reisi toimus. Sirvides telefonist pilte, siis meenub, et 1. august jõudsime Märdiga Suurelt Adralt elusalt ja heatujulisena tagasi, 3. augustil oli härra Pajo 35. aasta juubelipidu, seejärel veetsime veidi perega aega Saaremaal ning siis toimusid Muhus Scandiumi suvepäevad, millele otsa kohe Valgerannas Everausi suvepäevad. Sealt kihutasin Valga rattamaratonile ning Treski festivalile ja siis oligi juba aeg USA-sse lennata. Treski oli muuseas ka mu selle suve lemmikfestival ja plaanin seal ka järgmisel suvel kohal olla. Valga rattamaraton oli viimase hetke mõttevälgatus, selle suve ainuke MTB sõit ja esimene kord, kui ma oma vanimalt pojalt lutti sain. Okei, ma olin veidi vale rattaga ka stardis – tagaamorti läks vaja ainult ühel kivisel lõigul, 99% ajast oleks võinud graveliga uhada.

Treskifesti peaesineja

USA reisi osas plaaniks eraldi postitust kui Eestis tagasi ja vihma sajab, väga äge on olnud, kuigi Mariat tsiteerides “tahaks juba lapsed lasteaeda saata ja oma rutiinset elu tagasi!”. Meil on veel veidi vähem kui nädal siin reisil jäänud, katsume nüüd paar päeva sõita legendaarset rannateed number 1 LA-st Oregonini, siis vaadata üle ranniksekvoiad ja seejärel külastada veel Lassen Volcanic NPd. Pean väikese kurbusega tunnistama, et minu “uhame kõik läänekalda rahvuspargid kiirelt läbi” plaan kolme lapsega eriti ei toimi ja nii me seekord Kaliforniast kaugemale ei jõuagi. Isegi siin jääb meist Kanalisaarte park tegemata, hoolimata sellest, et siit samast Venturast saaks laevaga sinna kohale. Aga lihtsalt ei hakka lastega mässama selle paadimatkaga. Aga elureis on olnud kindlasti! Muuseas, tegelikult saime siiski Kanalisaarte NPs ametlikult käidud, sest külastuskeskus oli sadamas ja saime oma templi ikka passi.

Investeerimisega on olnud nii, nagu Raivo Hein täna ETVs saates Hommik Anuga ütles – “raha on hea ori – töötab öösel ja päeval, ei jää haigeks, ei vingu ja palka ka juurde ei küsi“. Ehk siis samal ajal kui mina olen teisel pool maakera kusagil rahvuspargis matkamas, tiksuvad nii üürid, intressid kui ka dividendid vaikselt omasoodu edasi. Liiga palju aega augustis raha teenimisele ei pannud, pigem tegelesin selle kulutamise poolega 😉 Samas oli igati korralik passiivne sissetulek ikkagi ka. Tegime rekordkuu ka oma Pärnu Airbnb korteriga – kuni viimase hetkeni oli meil augusti eelviimane nädal tühi, kuid üks tore kuue lapsega leedu pere broneeris täpselt 8 päeva ja nii laekus meile augustis lausa 4461 eurot. Nelja kuuga tootis Pärnu korter ligi 14 000 eurot, mis katab kuhjaga ära nii aastased kommukad kui ka intressimaksed (mul on seal laenujääk ainult 63 000 eurot). Samas suutsime augustis ka ise üle 4000 euro Airbnb-s magama panna. Olen Airbnb aktsionär ka ja mul on sellesse ettevõtesse pikaajaliselt suur usk. On ikka päris suur erinevus kas majutuda kolme lapsega hotellitoas või oma magamistubade ja basseiniga eramajas (ja kui olla rohkem kui 1-2 ööd, tuleb öö hind sageli Airbnbs isegi koos koristustasuga odavam).

Hakka või fondijuhiks

Aktsiates oli jälle korralik tõusukuu ja minu IB portfell jõudis uue rekordilise tasemeni. Kuigi kuu algas pigem langusega, siis kuu lõpp oli tugev ja eriti Berkshire ning dollar olid portfelli jaoks korralik taganttuul. OXY ja minu teised naftafirmad said ka nafta hinna tõusust tuult tiibadesse ja andsid tõusule oma panuse. Ostsin juurde Saksamaa kinnisvarafondi Aroundtowni. Samas dividendisaak oli augustis erakordselt nadi – 692 eurot. Selle aasta kõige kehvem kuu. Mida aeg edasi, seda selgemaks saab, et dividendid ei ole passiivse tuluna ikkagi nii hea tööriist kui ma eeldasin. Seda parem oli aga saak intressidest.

Laenudes olengi viimastel kuudel olnud palju aktiivsem kui aktsiates. Ostsin endale portfelli Bigbanki 12% AT1 võlakirju ja augustis tuli pakkumine ka COOPi 12% AT1 jaoks (miinimumsummaga 100k). Selle osas veel veidi mõtlen, kuid ilmselt kraabin kellegagi koos selle summa ikka kokku. Lisaks rahastasin paari kinnisvaraprojekti ning panime kuu lõpus kokku ka järjekordse sündikaatlaenu Planet42-le.

Kinnisvaras olin mina aktiivne siis eelkõige läbi Pärnu Airbnb korteri. Samas oli põnevaid uudiseid teisigi – Scandium ja Everaus müüsid ära Viimsi projekti ning saadud raha suunati Scandiumi poolt Marati kvartali osaluse suurendamisesse ning Everaus sai kätte ühe pikalt nillitud eramajade arenduse Raekülas. Ehitusloa sai Luige projekt ning müük on olnud üle ootuse aktiivne nii Järvekülas kui ka Keilas. Ma ise augustis väga kontorisse ei jõudnud ja ootan juba huviga septembri keskpaika kui taaskord töölainele saab.

Lõpetuseks mainin ära, et juba 15-16 september toimub meie järjekordne (juba üheteistkümnes!) Kinnisvaraseminar. Üle 100 inimese on juba registreerunud, kes soovib liituda, siis kiirustage! Rohkem infot siin.

 

 

6 Responses

  1. Sander Maasing

    Tere

    Võib-olla hästi rumal küsimus, aga kas Sa kusagil oma IB portfelli sisu ka avaldada?

    Ma olen viimase aasta olnud turult natuke eemal (investeeringud muidugi ikka sees olnud) aga üllatav on näha viimase aasta jooksul (või siis tegelikult vahet pole millise aasta jooksul) nii kõvat kasvu ja sedavõrd suure summa juures.

    • roosaare

      Seal see sisu ajas muutuv, sest müün pikaajalisi optsioone seal ka aga lõviosa portfellist on:
      75% Berkshire
      10% Meta
      5% Aroundtown ja TAG Immobilien
      ja siis Rheinmetall, Adobe, Google, Airbnb, Swedbank ja mõned väiksemad positsioonid. Euro võimendus on ka (olen euros lühike) ja SP500 puttides olen lühike.

  2. Eduard

    Hei
    Kuidas te hangite AT1 võlakirju?
    Nt LHV soovib, et ostja oleks “asjatundlik klient” ja nt viimased neli kvartalit keskmine tehingute maht ~320 000 EUR ja/või viimase 12 kuu tehingute maht kokku ~1 200 000 EUR
    Kas on teisi võimalusi soetada AT1 võlakirju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *