Jaanuar 2023 kokkuvõte

Kui mägedes elaks, siis ostaks endale ka eMTB

Kuhu kadus 1/12 uuest aastast? Aru ma ei taipa, alles oli aastavahetus Gran Canarial ja nüüd on juba 5. veebruar. Kuidagi eriti kiirelt läks see kuu, sisuliselt olime Kanaaridel, pakkisime Eestis asjad lahti, sõitsime Rukasse suusatama, tulime tagasi, pakkisime asjad lahti ja kuu oligi läbi. Kui nüüd hoolsalt meenutada, siis sai paar korda suusatamas ka käidud. Ja investeerimisfestivalil. Ja jõusaalis. Ja Roosaare Rahakooli webinare tehtud. Aga midagi muud erilist küll ei meenu.

Gran Canarial oli äge see, et võtsime Jakoga e-MTB-d ja käisime nendega kruusa- ja kiviteid mägedes vallutamas. Rukal oli taaskord tore lastele suusatamist õpetada (ja näha, et Jako saab ise juba mustadest nõlvadest ka alla). Autoga läbi lumetormi uhamise asemel valisime seekord öörongi, mis hoolimata päris krõbedast hinnast (üks ots maksis peaaegu sama palju kui meie 4 ööd majutust Rukas), oli mugav ja turvaline. Kokku läks reisile veidi üle 3000 euro, mis minu meelest on päris hästi saadud.

Investeerimises oli taaskord põnev kuu, aktsiaturgudel oli korralik ralli ja portfell tegi muudkui uusi rekordtasemeid. Laenuturul olin ka aktiivne ja ainuke valdkond, kus suurt midagi ei toimunud, oli kinnisvara.

Aktsiates tegin sellise vangerduse, et üle pika aja lihvisin veidi Merkot ja ostsin selle raha eest Ignitist juurde. Eks hiljem ole näha, kas oli hea trade või mitte, ajaloo huvides siis Merko müügihind oli 14,34 eurot ja Ignitise ostuhind 19,33 eurot. Tees siis see, et Ignitis peaks paari aasta lõikes kasumeid kiiremini kasvatama kui Merko ning tõusvate intresside juures ei ole ka Merko oodatav 1 eurone dividend enam nii suur argument (tootluseks ca 7%, samas BIGi võlakiri pakub näiteks 8% ja otselaenud Scandiumile või Everausile 12%). Samas on mul Merko positsioon endiselt Balti börsi suurim, nii et mingit paanikamüüki pole ka plaanis teha. USA-s oli suurimaks teemaks optsioonide aegumine, kokku teenisin positsioonidelt veidi üle 22 000 euro kasumit. Suurim võit tuli OXY puttidelt ja callidelt, minu tees, et aktsia hind jääb 60 ja 80 dollari vahele, pidas ilusti paika. Tänu optsioonide aegumisele läks ka IB portfelli risk oluliselt väiksemaks, kokku aegus mul enam kui 600 000 euro alusvara eest neid ja uusi pole viimasel ajal eriti müünud. Ootan veidi volatiilsemaid aegu selleks. Dividende laekus USA-st veidi alla 3000 dollari, suurimateks maksjateks tubakafirmad Altria ja Philip Morris ja naftafirma OXY. Niipalju siis ESG-st 😉 Kokku kosus ettevõtte IB portfell jaanuaris 10,3%, suurimad tänuavaldused lähevad siinkohal Metale ja Saksa kinnisvarafondidele Aroundtown ja TAG Immobilien. Saksa tankitootja Rheinmetall oli ka ilusti plussis.

Laenudes oli suhteliselt tavaline tiksumine. Midagi tuli koju, midagi läks välja ja intressid laekusid. Tegin eelmisel nädalal Roosaare Rahakoolis webinari intressitoodetest ja selle käigus vaatasin üle ka oma Omaraha, Mintose ja EstateGuru kontod. Ja tuleb tunnistada, et tegemist on veidikene teenimatult unustusse vajunud keskkondadega, näiteks minu Omaraha tootlus on üle 18% ja olen oma sissepandud raha juba peaaegu kahekordselt tagasi teeninud. Nii, et plaanin sinna vist isegi raha jälle juurde kanda. Andsin veidi laenu Everaus Kinnisvara ühele projektile ja Raha24-le ka. Lisaks panime kokku järjekordse Planet42 laenusündikaadi. Neil on eesmärk oma 1 ja 2 aastased laenud refinantseerida 3 aastasteks laenudeks ja sellest tulenevalt paneme ilmselt ka veebruaris uue sündikaadi kokku. Nii, et kellel huvi on ja pole siiani veel nendes osalnenud, võib mulle kirjutada roosaare@gmail.com ja saan ka infot jagada. Laenu saab anda läbi ettevõtte ja minimaalseks summaks on 1000 eurot.

Laenude teemas tahaks veidi lahata ka viimase aja karmi intressimäärade tõusu. USA-s on Prime Rate tänaseks jõudnud juba 7,75% juurde ja Euroopas ületas 6-kuu euribor veebruari alguses 3% taseme. Nagu ma oma 2022. aasta kokkuvõttes ka kirjutasin, siis saan oma USA rahade pealt intressi kas 6% või 80% Prime Rate-st ja see tähendab, et kui tänane tase püsib (või veel ennustuste kohaselt 0,25% tõuseb), on juunist alates mu uus intress juba kõrgem kui 6%. Päris BIGi võlakiri veel ei ole, kuid parem ikka kui niisama kontol raha hoida.

Euribori tõus on aga pannud mind järjest enam kaaluma oma pangalaenude tagasi maksmist. Kuidagi ebameeldiv on maksta pangale 4-6%+euriobor, ise samal ajal hoides raha kas kontol või aktsiates, kus dividendimäär jääb sinna 5% juurde. Käisin LHV-s uurimas ka, et ehk saaks marginaali alla tõmmata, kuid läbi lillede anti teada, et üürikinnisvaral tahaksid nad viimase aja kinnisvaraturu valguses hoopis riskimarginaali tõsta. Mul tuleb päris mitmel laenul uus euribor juunis ja kui me selleks ajaks oleme euriboriga juba sinna 4% lähedale jõudnud, siis plaanin laenud enne tähtagselt tagasi maksta. See on ka üks põhjus, miks ma hetkel ise sinna 8% BIGi võlakirja ei plaani raha panna. Parem maksan juba oma Elva Kodu 6%+euribori laenu tagasi…

Kinnisvaras on rahulik, teeme olemasolevad ja ette müüdud projektid lõpuni, kuid ega eriti käsi mingit uut arendust tegema hetkel ei tõuse. Ka üüriinvestoritel on ilmselt hetkel keeruline, sest numbrid ei jookse enam kuidagi kokku. Hea meel, et meie üüriportfell sai soetatud vahemikus 2010-2015, tollaste hindadega on ka täna piisavalt mänguruumi ning laenujääk piisavalt väike, et muretsema ei pea. Aga ebameeldiv on ikka kui kasumi asemel raha panka tuleb saata. Oh well, vähemalt on mul Swedi, COOPi ja LHV aktsiaid 😉

Eraldi võib ära märkida minu Airbnb korteri Pärnus, mis on sisuliselt suveks juba lõhki broneeritud. Finns are back! Nii, et ehk peabki täna veidi aktiivsem olema ja rohkem võimlema, et üüriärist tootlust pärast laenumakset ka alles jääks.

6 Responses

    • Jaak Roosaare

      Eks lihvimise võlu ja valu ongi see, et lõviosa positsioonist on alles.

  1. Karel

    Redcate-i kaudu pakutavad võlakirjad pakuvad pigem turvatunet? et seal on hunnik tingimusi mida nad peavad järgima vs tagamata laenu puhul?
    pisut hirmutab see asjade suurusjärgud, aga ju liiga oma “konnatiigis” harjunud.

    • Jaak Roosaare

      Planet42 puhul on samuti tegemist tagamata laenuga ja riskitase sama. Pigem tasub ajalist graafikut vaadata, st. millal laen lõppeb.

  2. Elar

    Kas Hr Roosaare võtab Livenit?Kui jah siis mis teile apetiitne tundub,kui lubate küsida?

    • Jaak Roosaare

      Ei plaani hetkel, mul arendusfirmade osakaal portfellis niigi liiga suur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *