September 2022 kokkuvõte

Käes on 1. oktoober ja teen kohvikus aega parajaks kuni Jako tennisetrenn lõppeb. Sobiv aeg blogipostiga algust teha! September oli mitmes mõttes minu jaoks “esimene”. Esimene kuu “ametlikult” kontoris, esimene dividendi maksmine, esimene kord sõita pojaga koos poolikut maratoni jne. Lisaks saime käia Muhus ja Pärnus ja kuu kokkuvõttes peab nentima, et oli ilus sügis. Septembrit alustasime Rae golfis, et oma juba aasta alguses ostetud rohelise kaarti kursus ära vormistada. Väga tore oli, kuid ilm oli jahe ja tuuline ja lõpuks olin järgmise nädala paksu nohuga haige. Nagu tegelikult ajalugu vaadates sügisele kombeks.

Investeerimismaastiku mõttes oli september päris tormiline kuu. Vaevalt olin ma 25. augustil käinud Äripäevas kilkamas, et aktsiaportfell on ATH kui USA keskpank intressirallile hoogu juurde pani ja põhimõtteliselt kogu septembri ilusti punaseks värvis. Lisame siia juurde mobilisatsiooni ja tuumasõja ähvardused Venemaalt ning tormi valuutaturgudel ja ongi september kokku võetud. Võtsin kõige selle valguses USA portfellidest veelgi veidi riski vähemaks ja kandsin raha kontole juurde. Aga põhjalikult sellest siis kui aktsiate teema juurde jõuame.

Eraldi tahaks septembrist veel ära märkida meie 10. Kinnisvaraseminari, mis toimus seekord koostöös Everaus Kinnisvaraga Pihlaka talus. Oli väga äge ja meeleolukas pidu ja igati asjalik seminar. Lisaks sai veel septembris käidus COOP Panga peol, mis mulle ka väga hea mulje jättis. Nii, et asjalik kuu!

Aga käsi kibeleb juba investeerimisteemadele. Alustame seekord laenudest, mille saab vast kõige lakoonilisemalt kokku võtta. Aitasin VOK Bikesil tõsta 160 000 eurot 13% intressiga ja kvartaalsete maksetega laenu. Kui keegi sellest veel huvitatud on, siis nad ilmselt võtaksid veel kuni 100k vastu. Võib mulle kirjutada roosaare@gmail.com ja aitan vormistada (min. summa 10 000 eurot). Planetiga on plaanis oktoobris uus laenusündikaat läbi viia, sinna saab sisse 5000 eurose miinimumiga. Kui huvi on, siis jällegi võib kirjutada roosaare@gmail.com. Aitasin laenuraha kaasata veel ka nii Scandiumil kui ka Everausil. Ja panin kokku erinevaid rahavoogude plaane. Päris äge oli excelis toimetada nii, et keegi selle eest ka reaalselt palka maksab 😉 Tulin mitmel õhtul koju ja ei suutnud abikaasale oma rõõmu ära kirjeldada – inimestega suhtlemise asemel sain päev otsa Excelis numbreid mudida! Lihtsad rõõmud 😉

Pangad tunnevad vaikselt vastutuult…

Kinnisvaras olid suhteliselt omapärased ajad. Tundub, et turg on külmunud ja ostjad ei julge osta ning müüjad ei taha müüa (vähemalt selle hinnaga, millega saaks kiiresti tehingusse). Euribor liikus kuu ajaga 1,24% pealt 1,8% tasemele. Saime oma üürikorteritega tegelevale ettevõttele ka uue euribori, kuumakse läks 600 euro võrra suuremaks (oli 3550, nüüd on 4200 eurot). Protsentuaalselt päris korralik kasv. Ma ise tegelesin septembris eelkõige Everausi miniladude projektiga (kes soovib, siis kuni oktoobri lõpuni saab koodiga ROOSAARE50 esimesed neli kuud poole hinnaga ladu rentida), soov on see oktoobris pangas refinantseerida. Ühtegi uut objekti hetkel ostmas pole. Tartu korterist laekus esimene üür, 690 eurot. Mulle tundub, et nüüd tuleb veidi palkade kasvu kinnisvarahindadel järgi oodata – uuel aastal aitab riik sellele ikka oluliselt kaasa. Võite ise arvutada, kui palju kasvab laenuvõimekus perel, kus ema ja isa on õpetajad või päästjad (kuna pangad on arvestanud kodulaenude puhul 6% intressiga, siis euribori kasv hakkab laenuvõimekust vähendama alles siis kui euribor on sinna kuhugi 3,5-4% juurde liikunud). Kui neil veel kolm last ka juhtub olema, siis kasvavad ka lapsetoetused enam kui 60%.

Aktsiates olin septembris rohkem müügi- kui ostulainel. Müüsin oma Balti portfellist ära kogu Novaturase positsiooni, keskmise hinnaga 3,05 eurot aktsia kohta. Ei vedanud see algne tees välja, ettevõte oskas isegi plahvatuslikus nõudluse kasvus kahjumit teenida ja hetkel on raske näha, et reisiäri väga suurelt õitsema hakkaks. Ostsin 4-4,2 euroga, müüsin 3 euroga – rikkaks nii ei saa ;( Ostsin juurde 500 Merkot 12,8 eurose hinnaga. Ilmselt kukub ka Merko veel allapoole, kuid siin on mul tees pikaajalisem ja tegemist on ühe ettevõttega, millega julgen vajadusel ka majanduslangusest läbi purjetada.

21 km medal on siiski ka medal!

USA-s müüdi mulle septembri alguses sisse 320 dollarilise hinnaga Berkshire put, arvestades optsioonipreemiat oli 100 aktsia ostuhind 299 dollarit aktsia kohta. Lisaks ostsin veel 10 aktsiat 269 dollari tasemelt juurde. Samas panin mõned varasemad putid kinni, et riski portfellist vähemaks saada. Võtsin vähemaks Philip Morrise positsiooni tugeva dollari mõju hirmus ja suurendasin Altria osakaalu. Dividend ka Altrial parem. Mõned OXY aktsiad panin ka müüki, kuni tuli taaskord uudis, et Buffett on aktsiaid alla 60 dollarilise hinnaga juurde ostnud. Hakkasin korraks juba selles Buffetti putis kahtlema, kuid tundub, et töötab. Seega on mul endiselt päris suur positsioon selles, et OXY ei kuku alla 60 dollari ega ralli üle 80 dollari.

Dividende laekus USA-st rekordilised 3557 dollarit. Selle taga oli eelkõige suur Virtu positsioon aga ka ExxonMobili kasvanud positsioon ja dividend. Võrreldes 2021. aasta septembri dividendisaagiga on kasv 63% ehk siis peaaegu sama suur kui lastetoetustel! Maksin endale ka esimest korda elus dividende. Kuidagi raske oli selleni jõuda, sest teatavasti tuleb 25% sellest summast, mis sa endale maksad, ka riigile maksta. Aga Kalle lohutas mind kontoris, et riik see on ju õpetajad, politseinikud, päästjad ja neljarealised autoteed ja nii muutus ka see tulumaks hoopis mõnusamaks. Võrdsustasin selle mõttes enda jaoks heategevusega ja tunnen rõõmu, et saan ka kaasa aidata, et ikka uuest aastast oleks raha, mille eest lastetoetusi tõsta.

Oktoobris siis uue hooga!

 

 

 

  1. Rahategija

    “Riik – see on ju õpetajad, politseinikud, päästjad ja neljarealised autoteed” – Väga õige ja kiiduväärt suhtumine! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *