Oktoober 2022 kokkuvõte

Kuigi ma pole veel Madist kordagi võitnud, siis olen vähemalt mõned geimid kätte saanud

Istun traditsionaalselt Türgis, rüüpan kohvi ja võtan seekord kuu kokku ENNE kui kuu läbi saab. Päris edumeelne või mis? Asi nimelt selles, et lapsed on emmega mänguväljakul ja mul endal juba ujumas käidud, tennis mängitud ja selline mõnus hetk vaba aega. Kuigi esmaspäeval on veel turud kuu viimasel päeval lahti, siis vast mingeid väga drastilisi muutusi enam ei tule.

Oktoober läks tegelikult suhteliselt reisimise tähe all – nimelt õnnestus veeta neli päeva vennaga Itaalia Dolomiitides matkates ja rattaga sõites ning kuu lõpus nüüd perega nädal Türgis päikest, tennist ja merd nautimas. Tore on ikka see reisimine, hea meel, et COVID selja taha jäänud. Investeerimismaailmas olin tegev peamiselt kahe sündikaadi kokku panemisega – tõstsime raha Scandium Energiale ja aitasin tagamata laenu kaasata Planet42-l. Meie energiafondist tegi ise Ärileht loo ja kokkuvõttes on läinud päris edukalt. Eesmärk oli kaasata kuni 960 000 eurot ja kuigi paar päeva on veel minna, siis summa on sisuliselt koos. Kui keegi on veel huvitatud meiega koos Sunly kasvus ja roheenergias kaasa sõitmast, siis võib mulle roosaare@gmail.com kirjutada, kui just väga suur ticket ei ole, siis mahutame ilmselt veel ära!

Mis nii viga purjetada. Kas on karuturu ralli või uue pullituru algus – võta sa kinni.

Aktsiaturgudel olid päris põnevad ajad, sain ühelt poolt Meta aktsiaga korralikult põske (meenus, et olin Scandiumi jõulupeol pärast paari klaasi punast veini müünud 220 ja 230 dollarilise strike-ga juuni 2023 puti, mis mulle nüüd siis 27. oktoobril rõõmsalt sisse müüdi). Kes oleks osanud aasta tagasi arvata, et Metat saab jälle alla 100 dollarilise aktsiahinnaga osta ja et ExxonMobile mcap on jälle Metast oluliselt suurem. No olgem ausad, seda -25% kukkumist keegi vaevalt ootas. Kuigi, tulemused olid tõesti ebamugavad – müüsin ühe 80 dollarilise puti 2024. aasta jaanuarisse ja ostsin 100 aktsiat turult juurde, lisaks siis need 200 aktsiat realiseeritud puttidest. Seega mul nüüd positsiooniks 500 aktsiat + üks lühike put. Tees on selline, et kas a. Metaverse muutub ka kunagi rahamasinaks või b. Zuckile pannakse aru pähe, et kõike vaba raha ei tasu sinna peksta. Teiselt poolt teenisin Berkshire ja eriti just naftafirmadega korralikku kasumit. Kuu kokkuvõttes oli tõus korralik, enam kui 17%. Sain Ignitiselt dividendi ka, sellelt kinnipeetud tulumaksu saab muuseas deklareerida ettemakstud tulumaksuks (Aitäh Märten Kressile, kes seda soovitas teha!). USA-st laekus kokku dividende 2346 dollarit, suurimateks maksjateks MO, PM ja OXY. Tegemist oli ühtlasi ka kõrgeima oktoobrikuu dividendisaagiga minu IB konto ajaloos.

Ostsin endale otse ka Scandium Energia aktsiaid, veidi vähem kui 20 000 euro eest. Ikka oma nahk mängus! Baltikumist nokkisin näpuotsaga COOP Panga aktsiaid, vaadates Euribori kiiret tõusu, siis skoorivad nad ikka korralikult.

Keilas said majad avatud

Kinnisvaras tegelesime eelkõige Everaus Miniladude täitmisega – kes veel ka soodsalt miniladu tahab rentida, siis koodiga ROOSAARE50 peaks saama neljaks kuuks -50% hinnaga. Üldiselt on meil niigi turu soodsaimad hinnad, kuid parem on anda odavalt ladu välja kui hoida ladu tühjana. Õnneks on huvi olnud päris suur ja ma usun, et liigume kiirelt 90%+ täituvuse suunas (eriti kui ruutmeetreid arvutada). Everausiga avasime veel Keila Kodude neli kortermaja – seal on veel mõned korterid saada ka. Üldiselt tundub, et ostjad on ootel ja peame kannatama veidi seda aega kui palgad võtavad taaskord kinnisvarahindadele järele. Ma ise olen pikemas perspektiivis endiselt optimist, sest inflatsioon ei tundu kuhugi kaduvat, ukrainlased samuti mitte ja uuest aastast tõstab riik päris suure koguse raha madalapalgaliste abistamiseks. Näiteks kolme lapsega Ida-Virumaa õpetajate pere hakkab saama kätte enam kui 5000 eurot kuus – sellega peaks isegi kõrgemate hindadega päris korralikult ära elama ju. Samuti on minul näiteks oktoobris elektriarve oluliselt väiksem kui eelmistel kuudel – fikseeritud 18/14 sendist maksab riik veel 6 senti kinni…

Laenudes oli peamine fookus Planet42 laenul. Kuna ettevõte on lõpusirgel A-vooru rahakaasamisega, siis võeti kõik kogutud raha vastu ja ka intress oli tavapärasest kõrgem. Lisaks andsin veel ühe päris krõbeda intressiga lühiajalise laenu ühele startuppile, kes kohe-kohe peaks teatama suuremast rahakaasamisest.

Selline kuu siis. Novembris pidime perega Sansibari reisile minema, kuid kodurahu huvides tühistasin selle reisi ära ja veedame rohkem aega Murimäel Jako klaverimängu kuulates. Eesmärk hea trennirütm paika saada ja Scandium Energia rahakaasamine edukalt ära vormistada. Ja siis jääme juba lumiseid jõule ja aastavahetust Gran Canarial ootama!

 

 

5 Responses

  1. Evar

    Tere,

    Kuidas see Ignitise dividendilt kinnipeetud tulumaksu deklareerimine ettemakstud tulumaksuks täpselt käib? Kas see toimib juhul, kui aktsia on ettevõtte alt ostetud?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *