Juuli 2022 kokkuvõte

+20% kuuga – pole paha!

Ongi 2/3 suvest läbi saanud. Juuli läks nagu unenägu, ühelt kontserdilt või festivalilt teisele sõites. Aga huvitaval kombel lõppes kuu siiski kodus Murimäel. Alustasime juulit Muhus Juu Jääb festivalilt, põikasin Investeerimisfestivalilt läbi, siis käisime Võnkel, siis Rammstein, siis Avatud Talude Päev Saaremaal ja kuu lõpetas Viljandi folk. Korralik pingutus! Lapsed ütlesid korduvalt, et “issi, kas me ei võiks rahulikult kodus olla!” Lubasin, et järgmine suvi oleme rahulikumalt kodus.

Selline rattakuu siis!

Üle pika aja oli natukene rohkem fookust ka rattasõidul. Kuu alguses tegime vennaga lõunas mõned ringid ja kuu keskel ringitasin Muhumaal. Kahjuks kuu lõpp kukkus ära ja nii jäi 1000 km piir ikkagi alistamata. Aga 765 km on ka igati ok tulemus, eriti arvestades, et peamine fookus oli ikka kontserditel.

Kui peaks muusikasündmusi kuidagi hindama, siis tervikuna annaksin vist suurimad plusspunktid Võnkele. See on ka ainuke, kuhu ma juba järgmiseks suveks ka piletid ära ostsin.

Aga mis siin ikka puhkamisest rääkida, tegelikult oli ka aktsiaturgudel ka väga põnev kuu. Väidetavalt oli juuli USA börside parim alates 1939. aastast. Eks nüüd on miljoni dollari küsimus, kas põhi on tehtud (ja madalaimaks punktiks jääbki see juuni reede kui ma “murdusin” ja oma optsioone harvendasin) või on tegu tüüpilise karuturu ralliga ja läheme sügisel uusi põhju otsima. Tunne on fifty-sixty nagu öeldakse. Muidu oleks ilmselt ka karuralli laagris, kuid üldine meelestatus on kuidagi nii karune, et veidi on ka seda võimalust, et ronime mööda mureseina hoopis kõrgemale. Päris mitu tuttavat on uurinud, et kas nüüd oleks hea aktsiad maha lükata ja sügisel odavamalt tagasi osta. Ja ka Äripäevas oli just täna hommikul lugu, et hetkel tõusev turg on lõks. Nii, et oleme ausad – tegelikult ei tea keegi, mida tulevik toob. Lahendan selle enda jaoks selliselt, et istun oma positsioonide otsas edasi ja ehk nopin veidi Berkshiret juurde. Kuulasin eile uut Jeremy Granthami podcasti ka ja tema ootab endiselt vähemalt -50% tipust. Aga seda siis inflatsiooniga korrigeeritult. Arvestades, et USA-s on inflatsioon ca 10% aastas, siis -40% tipust teeks SP500 tasemeks kusagile 2800-2900. 13. juunil käidi ära 3663 punkti tasemel, seega kukkumisruumi veel justkui oleks. Aga panustada sellele ei julgeks, sest “kõik” teavad, et sügis tuleb raske.

Arvestades tugevat rallit börsidel, siis liikusid ka minu portfellid korralikult – ettevõtte aktsiaportfell kosus 24% ja eraisiku oma 20%. Suurimat mõju avaldasid Berkshire taastumine ja naftafirmade ralli. OXY on jätkuvalt mul üks suurimaid positsioone portfellis ning olen sinna müünud omajagu nii putte (45-65 hinnaga) kui ka kaetud calle (65-80 hinnaga). Vaadates Exxoni tulemusi (kvartaalne vaba rahavoog 20+ miljardit!), siis ilmselt saab ka OXY kõikide aegade rekordtulemusega hakkama. Eks see on muidugi ka juba hindadesse sisse arvutatud, kuid ma pakun, et enamik ei oodanud, et ka juulis maksab nafta üle 90 dollari barrel. Ja kui peaks kihla vedama, siis pakuks, et ka augustis veel hinnakrahhi ei tule (sülitan üle vasaku õla).

Mis kell peaks autot laadima???

Kinnisvaras oleme liikunud järjest rohkem päikeseparkide suunal. Ostsime Scandiumiga ühe 475kw elektrijaama arenduse ja hoiame silmad lahti ka järgmiste projektide osas. Sunly kaasab endiselt raha (kõikidel, kellel vähemalt 10m vaba raha vedeleb, võib pöörduda Michal Sobkowiaki poole Santanter Bankis (email: Michal.Sobkowiak@santander.pl), kes teie pakkumise vastu võtab. Kellel päris 10m vaba raha pole, siis meil on plaanis augusti lõpus/septembri alguses Scandium Energia AS-i uut raha kaasata, läbi mille ka Sunlysse osaluse saab (ja lisaks Sunly-le ka Eleporti ja paari väiksemasse päikeseparki). Stay tuned!

Elektrihinnad olid juulis muidugi jõhkrad ja tundub, et ega ka august millegi poolest ei erine. Hea uudis päikseenergia tootjatele, veidi kehvem uudis elektriauto omanikele. Muide, mul on nüüd saanud esimesed 5000 kilomeetrit Teslaga sõidetud ja võin muljeid jagada:

  1. Sisepõlemismootoriga autot enam ei ostaks (see 4.4 sekundit sajani + pereauto on ikka liiga mõnus).
  2. Kodulaadija on suhteliselt asendamatu.
  3. Tikupoisis saab tipptunnil aku kiiremini laetud kui burger valmib.
  4. Ei usu, et 2035 meil kõik elektriautod on – näiteks Kuressaares oli miski 4 laadijat ainult, Muhumaal vist pole veel üldse jne… Ei mahu hetkel need autod olematusse infrasse ära – see ka hea põhjus, miks Eleporti investeerida.
  5. Väga liikuval perel võiks üks diiselbuss ka ikka varuks olla.
  6. Tesla self-driving on ikka paras BS ja Eestisse niipea ei jõua.

Kinnisvara teema lõpetuseks tuletan veel meelde, et meil on koostöös Everausi ja Karin Vinkeliga 9-10 septembril tulemas 10. juubelikonverents “Tegijatelt tegijatele”. Juba on ligi 170 inimest kirjas ja meil on kokku 200 kohta – nii et tasub ka endale pilet ära soetada. Eks siis näis, kas saab veel shampuseklaase kokku lüüa või hoopis üksteise õlgadel pisaraid valada.

Laenudes oli selline suhteliselt rahulik kuu – panime taaskord kokku laenusündikaadi Planet42-le ja andsin 30k laenu ühele põllumajandajale. Sellega laenuaktiviteet piirdus.

 

5 Responses

  1. roosaare

    Ütleme nii, et päris pikk see karuturu ralli 😉 Ma arvaks, et juuni põhjasid sellel aastal enam ei näe ja dollar ka alla 1 enam euro suhtes ei kuku.

  2. Tuha juhan

    Tesla motted on huvitavad. Ponev et Tesla peaks olema keskkonna ning energiasaastlikule inimesel kuid esimene lause miks bensiinile tagasi ei taha minna on 4.4 sek sajani tomblemine. Kui palju rohkem energy efficient oleks Tesla kui kiirendus oleks nait 8 sek. Tuletagem meelde et Eloni enda sonul oli insane mode kiirendus ju lihtsalt turule sisenemise strateegia. Tesla Roadster siis Model S jne kuni suvalise tarbe peldikuni valja. Ja mis oleks Tesla soetushind kui ei peaks kinni maksma self driving BS arendust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *