Juuni 2022 kokkuvõte

Algab matk!

Pärast paari päeva Muhumaal olen tagasi kodus Murimäel ja pean tunnistama, et päris mõnus on! Tegin tassi kohvi ja katsun nüüd möödunud kuu kokku võtta. Nagu juuni ikka, oli tore ja päikseline kuu! Algas purjetamisega Pirital, siis Mariaga Viljandis Rita Ray kontserdil, seejärel perega paar päeva Pärnus (kus saime poistega tehtud ka ratta rogaini). Siis tegime vennaga koos rattamatka Virumaale (Kauksi matkarada), sellest võiks lausa omaette blogiposti teha. Väga äge oli, Ida-Virumaa oli üle ootuste ilus ja graveliga oli vastavalt ootustele mõnus sõita! Siis paar päeva kodus ja sõpradega jaanipäev Muhus, siis vahepeal paar päeva Sakus, paar päeva Pärnus ja lõpuks jälle Muhus. Korralik transiit ikka! Juuli on alanud samasuguse kuumusega nagu juunigi ja pean tunnistama, et puudub igasugune soov kusagile välismaale puhkama minna. Rattaga sain juunis kokku 553 kilomeetrit ja 2267 tõusumeetrit, lõviosa sellest tuli matkal.

Investeerimismaailmas oli muidugi “põnev” kuu. Kuulasin täna hommikul värsket Swedi taskuhäälingut, kus räägiti, et sellist esimest poolaastat polegi ükski Eesti investor varem kogenud (sest kes meist ikka 70ndatel investeeris). Kas ta just nii hull oli, kuid sellist lõputut vajumise tunnet oli vahest tunda küll. Seda siis USA aktsiaturgudel. Kodumaal pidas börs enam-vähem ja mul siin väga suuri positsioone enam hetkel ei ole ka.

Aga alustamegi varaklasside kaupa. Seekord alustaks laenudest. Nagu eelmises postituses kilkasin, alustasin juunit nii, et vaba raha oli kontol rohkem kui tavaliselt. Ja see tekitas minus rohkem ängi ja ärevust kui see, kui kontod on miinuses (sellel haigusel on isegi nimi – rhinophobia – võite lähemalt lugeda siit). Paar päeva kannatasin, rohkem enam ei suutnud ja kuna börsidel olid ajad nagu nad olid, siis otsustasin raha hoopis välja laenata. Kokku andsin juunis välja kolm suuremat laenu – üks läks tuttavale kinnisvara arenduseks, teine Lõuna-Aafrikasse autode ostmiseks ja kolmas põllumehele seemnevilja ostuks. Lisaks ostsin väiksema summa eest endale Iute Crediti võlakirju ka. Läks paar päeva ja raha oli kontolt kadunud (jäi puudugi, pidin veel sugulastelt ise juurde laenama) ja tuju oli kohe hoopis parem! Aga just siis kui raha kontolt kadunud, hakkas taaskord järsem langus

aktsiaturul. Väntan mina kusagil Lääne-Virumaa võpsikus kui tuleb jälle sõnum IB-st, et kontole on vaja raha juurde kanda. Pühin higi silmast, kannan raha juurde ja sõidame edasi. Piiks! “Kanna raha!” jne. Suhteliselt tüütu! Eriti kui kontol raha pole ja peab kusagilt juurde seda leiutama. Lõpuks viskas mul kopa ette ja panin neljapäeva õhtul Rakvere pubis õlle kõrvale mõned suuremat marginit nõudvad ja peagi aeguvad optsioonid kinni. Mis oli muidugi veidi irooniline, sest suurema osa nende optsioonide aegumistähtaeg oli reede ehk päev hiljem. Ja ühtlasi hakkasin mõtlema, et IB eesmärk peaks olema ju mulle raha kanda (nagu Merko näiteks mulle juunis dividende saatis), mitte see, et mina sinna pean pidevalt raha kontole kandma. Rattamatkalt koju tagasi jõudes võtsin 2-3 tundi ja panin kõik müüdud optsioonid ilusti excelisse, lisasin nende margini nõuded jms info ka ja panin endale korralikud reeglid edasiseks. Sest häbi tunnistada aga selgus, et olin vahepeal müünud ka selliseid optsioone, mida ma polnud oma excelisse isegi kirja pannud. Vot siis! Kokkuvõttes tõmbasin siiski juuni optsioonireedel korralikud kasumid – sisse müüdi mulle ainult 320 pealt 100 Berkshiret, 60 ning 62,5 pealt 500 ja 500 Oxyt ning 30 pealt 500 Virtut. Kõik muud müüdud putid ja callid aegusid rahast väljas ja nii jäi mulle veidi üle 40 000 dollari preemiat kätte. Aga stressi oli selle ajastusega muidugi omajagu, sest ikka pidi just neljapäeval ja reedel see kõva langus olema 😉

Muhumaa idüll

Nii, läks liiga optsiooniteemaks ära. Pikas perspektiivis tuleb ju lõviosa tootlusest hoopis dividendidest ja siin on hea teavitada, et suutsin IB-s saada oma ajaloo suurima dividendisaagi – kokku laekus mulle 3145 dollarit (-15% tulumaks). Lisaks tuli Baltikumis 12 211 eurot (sellest 1639 eurot Enefitist, 10417 eurot Merkost ja ülejäänud Delfin Groupist). Eks see Merko dividend on tore küll, kuid USA dividendisaak kordub mul iga 3 kuu tagant (sest lõviosa firmasid maksavad seal kord kvartalis). Suurimad maksjad USA-s olid VIRT, XOM ja ZIM.

Kinnisvaras oli ka üle pika aja üks tehing – nimelt ostsin oma vanematelt ära meie kunagise kodu ja Müügiguru “kontori” ja plaanin selle juulist-augustist üürile anda. Tegu äsja renoveeritud Annelinna 4-toalisega – usun, et huvi selle vastu saab olema korralik. LHV Pank toetas laenuga ka. Lisaks teenisime juunis esimesed rahad Airbnb-st ka.

9. ja 10. septembril toimub meil juubeliüritusena juba 10. kinnisvaraseminar ka. Korraldame seda koostöös Everausiga, mis tähendab, et reedesel peol on korralik eelarve, bänd, tort, ginibaar ja muud head paremat. 9 sooduspiletit oli 11. juuli seisuga veel saadaval – nii, et kes ees, see sees! Registreeruda saab siin.

Täiesti eraldi varaklassina võiks vist välja tuua päikeseenergia tootmise. Mul on 20% osalus ettevõttes, millele kuulub 250 kw kobarjaam ja eks saite ilmselt ise ka aru, et juunis oli päris korralik tootlus seal. Päike paistis, elektrihind oli laes ja me olime pargist oma raha juba panga abil välja refinantseerinud. Tootlus seega lõpmatu. Lausa piinlik riigilt veel toetust lisaks saada! Tegelikult muidugi ei ole, riik peabki roheenergeetikat toetama ja sinna investeeringuid suunama. See muuseas oli ka üks suurimaid avastusi mulle rattamatkal – kogu selle Aovere ümbruse võiks tuulikuid ja päikseparke täis taguda – erinevalt Hiiumaast peaks seal ju võrgus võimsust selleks jaguma!

Vot selline kuu siis! Juulis mul optsioone ei aegu, suutsin kõik Rakvere pubis õlle kõrvale kinni panna. Olen siin vahepeal veidi Rheinmetalli juurde ostnud ja OXY-le 50seid putte ning 70seid calle müünud. Aga sellest juba järgmises postituses…

Kuna endiselt on mul laual mitmeid häid laenudiile, siis hõikan taas välja üleskutse, et kui mõnel lugejal üleliigne raha kontol seisab ja on huvitatud seda mulle aastaks laenama 6% intressiga, siis võib mulle roosaare@gmail.com kirjutada. Kusagil 50-60k võtaksin hea meelega vastu. 

3 Responses

  1. Andreas

    Kas Planet42 uut vooru oled ka veel suve jooksul kokku panemas või nad said oma suurema rahastuse lahti ja ei ole niipea enam vaja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *