Aprill 2022 kokkuvõte

Päris kõik külalised pildile ei mahtunud…

Istun üle mitme-setme aasta USA Starbucksis, rüüpan Vanilla Sweet Cream Nitro Cold Brew kohvi (päriselt ka on selline nimi, maksab $5,45 ja annab 70 kalorit) ja võtan möödunud kuu kokku. Eile toimus Berkshire Hathaway 2022. aasta aktsionäride koosolek, mida koos Jako ja paari Eesti sõbraga külastasime. Täna hommikul käisime kohalikus sõjalennundusmuuseumis ja nüüd on hea hetk veidi jalga puhata.

Aprillikuu tähtsündmuseks tuleb siiski pidada minu 40. aasta juubelit. Väike samm inimkonnale, suur samm minule! Olime Mariaga kokku leppinud, et suurem pidu tuleb juulis ja pidime õhtul koos kahekesi õhtusöögile minema. Maria viis mind Põhjala Tap Roomi (olles ise Põhjala aktsionär, saab sealt 20% hinnast alla!) ja seal võttis mind vastu selline seltskond, et ei osanudki kuidagi mõistlikult reageerida. Isegi vennaraas oli Tartust koos abikaasaga kohale tulnud. Oli meeleolukas õhtu ja siinkohal veelkord tänusõnad Mariale üllatuspeo orgunni eest – töötas 100%!

Sünnipäevamatk Pääsküla rabas (tavapäraste sinilillede asemel oli seekord lumi!)

Nüüd käingi viiekümnendaid (siinkohal tuleb tunnistada, et puiklesin pikalt Mariale vastu, kuid nii tõesti on). Vähemalt on hea teada, et olen siiski neljakümnendates. Ka see on muidugi omajagu hirmutav… Olin kunagi ülikooli kolmandal kursusel (pärast esimest raamatumüügisuve) teinud pikema plaani oma karjääri, pere ja elu jaoks ja seal oli kirjas, et 35-selt on plaan pensionile minna ja seejärel hakata kõvasti reisima ja seiklema. No päris nii ei läinud, tuli ikka SW optsioonid rahasse teenida ja 40. eluaastani välja venitada. Kui 30-ndatele tagasi vaadata, siis oli senise elu kõige ägedaim kümnend ja suuresti lastele elatud elud. Kuigi 20-ndad olid ka täitsa toredad (ja suuresti endale ja Mariale elatud). Loodame, et järgmised 10 aastat on siis veel ägedamad – tundub, et varsti saab jälle fookust natukene lastelt endale (ja meile kui abikaasadele!) suunata…

Nii, aga räägime rahast ja investeerimisest ka. Aprillikuu suursündmuseks oli loomulikult Omaha külastamine ja osalemine Berkshire aktsionäride koosolekul. Kogu see USA reis on olnud ülimegaäge ja mul on nii hea meel, et Jako ka minuga kaasa tuli. Jako muuseas avastas, et Berkshire on päris lahe firma ja teeb paljut muudki kui omab Coca-Cola (ja Apple) aktsiaid.

Nii võiks reisida küll!

Näiteks nägime Iowast läbi sõites kümneid ja sadu MidAmericani tuulikuid, kohtusime BNSFi rongiga ja saime steiki maitsestada A1 kastmega. Päev enne miitingut oli kõikidel aktsionäridel võimalik tutvuda (ja ostelda!) Berkshire tütarfirmade toodanguga ja see oli ka lahe kogemus – nägime ära (ja saime sees käia!) nii 500k+ maksva RV kui ka Netjetsi eralennuki. Sellega seoses meenus mulle ka hea lause, millega miljardäridele eralennukeid müüakse – kui Sa ise seda ei osta, siis teeb seda Sinu laps! Andsime ka oma panuse Berkshire käibesse ja soetasime suures koguses kommi, raamatuid ja ühe drooni. Mõned t-särgid ka ning Jako võitis Lubrizoli boksis rallimängus mudelauto.

Miiting ise oli väga äge – olime igaks juhuks juba kell 5 hommikul järjekorras ja kuigi eelmisel õhtul oli Omahas valus äikesevihm, siis laupäeva hommikul oli lihtsalt külm ja kõle. Samas oli äge ka, sest tõin Starbucksist kuuma kakaod ja ajasime erinevate investoritega järjekorras juttu. Meie taga olid näiteks vennad Indiast, kes on juba enam kui 10 aastat miitinguks kogu perega Bangalorest kohale lennanud. Kell 7 tehti uksed lahti ja saime head kohad Agnese ja Tarmo kõrvale. Miitingu alguses näidati Berkshire videot, kus Charlie ja Warren erinevate Hollywoodi staaridega nalja teevad. Seekord oli põhiliseks staariks Bill Murray, kes oli ka ise miitingul kohal.

Ma teen miitingu sisust eraldi postituse, sest see läheks siinkohal liiga pikaks. Aga kui lühidalt kokku võtta, siis “buy oil, sell bitcoin and hold Berkshire”. Väga hea oli näha, et nii Warren kui ka Charlie olid väga heas vormis ja on viimase paari aastaga justkui nooremaks jäänud!

Aga läheme investeerimise juure ka. Alustades aktsiatest, siis kuu algas tormiliselt (üles) ja lõppes samuti tormiliselt (alla). 20. aprilliks oli minu IB aktsiaportfell kuuga kerkinud ligi 50 000 eurot ja ületas esimest korda 550 000 euro piiri. Kuu lõpus oli sellest järel 485 653 eurot ja aprillikuu tulemuseks jäi hoopis -30 000 eurot. Nujah. Peasüüdlaseks oli Virtu ligi 15%-ne kukkumine. Aga eks aprilli viimastel päevadel sai kõik korralikult pihta. Nagu languse ajal kombeks, siis keskendume seekord hoopis dividendidele 😉 Tegu oli selle aasta rekordilise tulemusega – kokku laekus 6374 eurot. Suurimad maksjad Siauliu, Ignitis, Altria ja Philip Morris.

Ostsin Tallinnas juurde mõned Tallinki aktsiad (teesiga, et suvi tuleb rekordiline) ja USA-st nopisin juurde mõned Berkshire, ExxonMobile, Google ning Virtu aktsiad. Lisaks müüsin veel mõned putid BRK, OXY ja VIRT-le. Viimaste päevade Berkshire kukkumine ja VIXi kiire kasv üle 30 tähendas ühtlasi ka seda, et IB kontole tuli raha juurde kanda. Tunne on selline, et aktsiatel on veel langusruumi ja USA-s majandus jahtub. Samas tuli mul aprillis paar suuremat laenu tagasi (ja mais peaks veel tulema) ja ongi plaan suunata osa rahast aktsiatesse juurde.

Laenudes oli intressi mõttes rekordiline kuu – sain tagasi pikalt väljas olnud Everausi Lagedi arenduse laenu, ühe Läti krundi hüpoteeklaenu ja lisaks laekus intressi ka Iute Crediti võlakirjadest. Kui juurde arvestada veel igakuiselt laekuvad Planet42 intressid, siis oligi rekord käes. Suunasin lõviosa laekunud rahast Everausi tagasi ja panin veidi ka Planet42-te juurde. Ülejäänu läks IB kontole, et ei peaks lennukis olles marginaalkõne pärast muretsema…

Kinnisvaras siis niipalju uudiseid, et oleme alustamas kahte uut projekti Scandiumi ja Everausi koostöös. Tundub, et selline mudel klapib hästi, Luige ridakad lähevad nagu soojad saiad. Mõlemad uued projektid on omajagu erilised ja suured ja ei tahaks neid enne välja hõigata kui notaris käidud ja koduleht valmis. Aga tasub raha valmis panna 😉

Lisaks tegin LHV-sse avalduse, et soovin Tartusse osta ühe 4-toalise üürikorteri, loodetavasti saab selle tehingu mais vormistatud. Käisime veel Karini ja Madliga septembrikuu kinnisvarakoolituse kohta skautimas ja leidsime VÄGA ÄGEDA koha! Tegemist siis Everausi ja Scandiumi ühise Peetri arendusega, kus hetkel veel asub Pihlaka talu. Uskumatu koht – tasub kohal olla. Tegemist ikkagi meie kümenda juubelikoolitusega! Loodetavasti sebime mõne ägeda bändi ja diskori ka kohale ja saab lisaks teadmistele ka tantsujalga keerutada! Karin pani kokku ka väga laheda ja asjaliku kava, nii et olete 9. ja 10. septembril oodatud. Rohkem infot ja piletid saadaval kinnisvaraseminar.ee kodulehel.

Selline see aprill oli, järgmises postitused kirjutan veidi pikemalt Berkshire aktsia, ettevõtte ja miitingu kohta.

  1. Rahakratt

    Sain samuti väikse nutsaka Iutest ja oli lausa plaan juurde võtta, aga… neil on vist päris tugev esindus Modlovas, mis praegu on veel iseseisev, aga…?
    Kuidas sa end selles osas tunned?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *