Jaanuar 2022 kokkuvõte

Suures koguses valget pulbrit…

Juhtus selline uskumatu asi, et mul läks kuu kokkuvõtte kirjutamine meelest! Hommikul avastasin, et käes on juba 6. veebruar, aga pole oma rahanumbreid uuendanud ja möödunud kuud kokku võtnud. Ilmselt peamine põhjus, et turgudel oli aktsiooni nii palju, et mingi kokkuvõtte jaoks nagu polegi aega. Lisaks on vaja viimast lihvi anda veel Kinnisvaraga rikkaks saamise õpikule. Päris hirm tuleb nahka, sest ainult esimene osa on uues raamatus juba peaaegu sama paks nagu pool eelmist raamatut. Aga eks viimase kuue aastaga ongi kinnisvaras mul palju seiklusi olnud ja patt oleks neid lugejatega jagamata jätta… Tegelikult võiks nii mõnestki seiklusest eraldi novelli kirjutada (näiteks Vesiroosi 1 kortermajast või Muhu krundist). Aga vähemalt lühijutuna on need uues raamatus ka kajastatud.

Lugesin inspiratsiooniks ka 2021. aasta jaanuari blogiposti ja minu suureks üllatuseks oli ka siis korralik lumeuputus. Ei tea mis toimub, et juba teist talve järjest on meil talved ilusamad kui vanasti. On saanud suuska teha, lund lükata ja autoga mudrus seigelda. Jaanuari alguses käisime perega veel Soomes ka suusatamas. Sattusime Rukal külmalaine otsa ja päris mitmel päeval oli hommikul -20 kraadi. Aga seda ägedam oli pärast sauna lumes püherdada ja kuna lõpuks olime endale korraliku suusavarustuse (kiiver!) ka muretsenud, siis polnud üldse nii hull. Tegin korra murdmaad ka, no see oli küll suhteliselt ebameeldiv (-20 kraadi ja korralik tuul). Otsustasime, et tasub perega Soome teine kordki tulla ja isegi kauemaks (seekord olime 5 ööd). Mammu olime targu jätnud vanaema juurde ja nii sai poistega ikka päris mäel ka harjutada. Kiidan siinkohal mõtet Hugole traksid külge panna – esimene kord ilma suurelt mäelt alla sõites oli küll selline lapsetapja tunne alguses. Käisime koerarakendiga ka sõitmas ja tõin koju suveniiriks porosarve. Nii, et selline äge reis oli!

Lastele meeldis…

Investeerimise mõttes oli ärev ja põnev kuu. Seda siis eelkõige aktsiates. Olin küll oma riskantsemad asjad juba detsembris maha lükanud ja porfelli riskitaset vähendanud, kuid vahetult enne Investor Toomase konverentsi sain ikkagi optsioonireedel omajagu radioaktiivset kraami sisse. Kolm suuremat riskikohta olid Airbnb, Etsy ja Teladoci lühike positsioon müügioptsioonis. Aasta aega olin nendega ilusti plussis ja veel nädal enne optsioonide aegumist oli suht kindel, et need aeguvad väärtusetult, kuid siis müüdi ARKKi stiilis juuniorkasvufirmad ikka nii alla, et lõpuks sain endale nii Etsy kui ka Teladoci portfelli. Airbnb-le müüsin uue optsiooni peale, Etsy-st lükkasin pool turgu ja Teladoci esialgu hoian. Muidu sai aktsiaturul üldse jaanuaris aktiivselt toimetatud – ostsin juurde naftafirmade aktsiaid ja müüsin neile müügioptsioone (OXY, CVX, XOM), võtsin positsiooni LNG tootjas sümboliga LNG ja ostsin juurde VIRT. Baltikumis müüsin vähemaks Arcot, Skanot, Novaturast ja Siauliu Bankast. Ostsin juurde Enefit Greeni ja Silvanot. Baltikumist dividende ei laekunud, USA-st tuli pärast tulumaksu kontole veidi üle 2000 euro. Suurimad maksjad MO, PM, UNIT ja NTR. Suure võimlemise tulemusena lõpetas mu USA portfell kuu ligi 8%-ga plussis, mis võrreldes indeksite kukkumisega oli igati hea tulemus. Tegin ühe webinari ka karuturu teemadel, oli päris populaarne vaatamine. Kui keegi tahab järgi vaadata, siis siit saab pileti soetada. Ütlen juba ette ära, et veebruari alguses võtsin üle väga pika aja ka esimese turu langemisele (või vähemalt stagneerumisele) suunatud positsiooni, kuid sellest saab lugeda juba veebruarikuu kokkuvõttest..

Seni soovitan vaadata näiteks seda videot või lugeda Jeremy postitust. Kuulasin Jeremy podcasti Meb Faber shows juba eelmise aasta veebruaris ning tunnistan, et see mängis suurt rolli selles, et tõmbasin oma riske koomale ja võimendust alla. Kõik kes liiga optimistlikult ratsutavad (või usuvad, et ka 2022. aastal saab kahekohalist tootlust või et OMX Tallinn teeb lähemal ajal uue rekordi), siis soovitan lugeda ja kuulata. Minu ainuke vastuargument (mida ka Jeremy keeldub vastamast ühes teises podcastis) on see, et kui me oleme raha sisuliselt 1-2 aastaga 2-3x juurde loonud, siis ehk selle rahatrüki valguses peavadki varad rohkem maksma kui enne rahatrükki. Ka Eestis (eriti kinnisvaraturu valguses) on veidi sama tunne – hinnad on kõrged, näpud on kõigil püsti, kuid samas oli just uudis, et eraisikute kontol olev rahajääk kasvas 2021. aastal 2 miljardit eurot. Vaadates ehitushangete tulemusi, siis ega hinda langetada ka eriti ei saa.

Laenudes oli ka aktiivne kuu, andsin kokku välja enam kui 150k laenu, seda peamiselt küll endaga seotud kinnisvarafirmadele. Väljaspoole suunatult panime jaanuaris kokku lausa kaks sündikaatlaenu Planet42-le. Järgmine laenuring on plaanis 1. märtsil. Kaasasin ka ise ühe 15 000 eurose laenu 6%. Arvestades, et Kristi Saare on oma intressi 5% peale tõmmanud, on 6% ilmselt finantsblogijate turul hetkel parim pakkumine. Kui kedagi kõnetab, võib jätkuvalt kirjutada roosaare@gmail.com. Summa alates 10k ja periood alates 1 aasta.

Kinnisvaras saime lõpule viidud ühe büroohoone ostu Wolfpack OÜ-sse. Sellega seoses sai sinna ka osanikuna 10% intressiga raha sisse laenata. Tegemist oli minu senise karjääri kalleima ostuga – kokku maksime maja eest 1,6 miljonit. Kiidusõnad COOP Pangale, kes meile parima laenupakkumise tegi ja mille tulemusena me ka oma olemasoleva laenu Swedbankist sinna ümber kolisime. Intress läks küll natuke kallimaks, kuid muud tingimused kaalusid selle üle. Veebruaris on eesmärk kaasata uut omakapitali ka Everaus Kinnisvarasse, et oleks püssirohtu kui turule peaks häid pakkumisi tekkima.

Mainin siinkohal ka ära, et Scandium Kinnisvara AS kaasab 10,5% intressiga laenu, keda kõnetab, siis võib siin ennast kirja panna!

Selline see jaanuarikuu siis oligi. Veebruaris on uudist veel niipalju, et toimetan ilmselt viimast kuud “päris” töökohas ja alates märtsist olen täielikult oma elu peremees… Ja uus raamat peaks ka kohe-kohe trükki jõudma.

 

4 Responses

  1. U.U.

    Eks ta vähe imelik olukord ole jah, et ühest küljest kirjutad raamatut, et kuidas aktsiate/kinnisvaraga rikkaks saada, aga samal tuleb hoopis turult väljuda. Äkki hetkel peaks juba kirjutama raamatut, et kuidas peale varade kaotust ellu jääda vmt? 🙂

    • roosaare

      Eks turg liigub ikka üles ja alla ja langusfaas ning sellele järgnev on hea koht uue tõusu vundamendi rajamiseks. Näiteks enda aktsiaportfellile sain suuresti vundamendi 2009-2010 langusest. Kinnisvaraga olen ka mõelnud, et ehk peaks buumi valguses midagi maha lükkama aga nagu Toomapark Kinnisvarajuttude podcastis ilusti mainis, tekib siis küsimus, et kuhu see raha parkida…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *