November 2021 kokkuvõte

oli ka helgemaid päevi…

Sooh, lõpuks sai koroona siis meie pere ka kätte ja istume rõõmsalt kolmandat päeva kodus karantiinis. Tegelikult oli terve november üks paras “üks nohu algab ja teine lõppeb” põdemine. Algas see kõik juba Tenerifel ja päädis nüüd siis covidiga. Aga mis siis ikka, vähemalt esialgu tundub, et Pfizeri süstid on vähemalt niipalju aidanud, et midagi väga hullu ei ole (kui peavalu, palavik ja lõhnataju kadumine kõrvale jätta).

Kui haigused kõrvale jätta, oli november igati tore kuu – on see ju kõikide meie laste sünnikuu! Suuri pidusid pidada ei saanud, sest keegi köhis, kellelgi oli nohu ja keegi oli just terveks saanud, aga tore oli ikka! Mammu sünnipäeva saime lausa Tenerifel ära pidada. Veel jõudsin novembris käia Scandiumi ja Kaamose tiimiga Poolas ja saigi kuu läbi.

Investeeringutest ka. Kuu alguses võttis minuga ühendust Erik Karu Aufortist ja uuris, et kas võiks olla huvi koostööks. Olin just näinud, et Rahakrati insta on kullast punnis ja uurisin lähemalt. No olgem ausad, ma olen tegelikult väga kullaskeptiline investor ja minu ainuke kullavaru on abielusõrmus ja viierublane kuldmünt (see oli ka tegelikult Jakole kingitud). Aga ma mõistan, et maailmas on palju kullafanaatikuid ja otsustasin siiski Auforti poolt pakutud lahendusega tutvuda. Ja pean tunnistama, et see on väga mõistlik. On kaks põhjust miks ma ise kulda pole eriti investeerinud – esiteks ei taha ma seda kusagil ise ladustada (kodus ei julge, pangas ei raatsi) ja teiseks asjaolu, et nagu ka bitcoin ja maalid jms ei tekita kuld juurde uut väärtust ega ei paku passiivset rahavoogu (kuigi bitcoini puhul on näiteks Blockfi-s võimalik siiski intressi teenida). Seega jääks võimaluseks osta börsilt kullafonde (näiteks GLD või IAU), kuid nende puhul on mul jällegi see mure, et kui meil siin peaks poliitiliselt või majandsulikult olukord hapumaks minema (mis peaks ju olema kulla omamise üks olulisi argumente), siis ma ei kujuta ette, kuidas ma saaksin selle virtuaalse kulla füüsiliseks muundada. See ongi Auforti poolt pakutava kullakonto eripära – saad kulda osta ja koguda digitaalselt, aga kui piisav kogus kulda on kokku kogutud, saad selle soovi korral lasta kullaplaadi või -kangina koju toimetada. Tegin konto ära, sain väikese liitumiskingituse ja usun, et see toode võiks kõnetada küll inimesi. Eriti neid, kes tahakski füüsilist kulda koguda, aga saaksid iga kuu kulda raha paigutada pigem väiksema summa. Nagu affiliate puhul ikka, siis sain enda nimelise sooduskoodi ka, nii et kui teema kõnetas, uuri lähemalt ja kasuta koodi “rso5” ning saad 5 eurot ostult alla. Muidu pidi bitcoin olema kulla üle võtnud, aga siin laupäeval kukkusid koinid kõik korraga 10%+, mis ikka tuletab vahest jälle meelde, et ka kullal on oma võlud 😉

Aktsiates toimetasin, lasin oma Olainfarmi turgu, sest erilist usaldust Läti börsisüsteemi vastu ei ole. Ehk on kunagi tulemas mingi veelgi kõrgem hind, aga ehk jälle ei ole. Natuke kahju oli, olen neid aktsiaid omanud juba enam kui 10 aastat aga mis teha. Raha tuli kontole ja läks omakorda Hepsorisse, Arcosse, Merkosse ja Delfinisse. USA-st ostsin Berkshiret ka juurde, usun, et 280 dollari juurest ostes on päris suur võimalus indeksfondidele tuul alla teha järgmise 10 aasta lõikes. Detsembris IPObuum jätkub, ilmselt märgin TextMagicut ka. Hagen Bikesist sai siis minu teine investeering, kus olen see pre-ipo (LHV järel) – päris korralik tootlus seal juba hetkeks, kuid usun, et märgitakse ka börsil täis. Dividende laekus veidi üle tuhande dollari, suurimateks maksjateks T, OHI, ABBV ja GIS.

Laenudes oli november päris aktiivne kuu. Sain tagasi Amplerile antud kiirlaenu (intressi eest soetasin endale Tacxi trenazööri ja jäi veel üle ka) ja paar kinnisvaralaenu ka. Panin raha juurde Planet42-te ja korraldasime sinna sündikaatlaenu ka. Kui pakub huvi ja pole veel sellest kuulnud, võib mulle roosaare@gmail.com kirjutada, ilmselt jaanuaris on taaskord uus sündikaat tulemas.

Kinnisvaras toimus niipalju, et Scandium sai ühe uue krundi lukku, Duo loftid said välja müüdud ja koostöös Everausiga läks käima Luige kodude projekt.

Kui nüüd peavalu üle läheb, siis kirjutan millalgi pikemalt ka kõigest ;))))

Ahjaa, vahepeal sai laost otsa Aktsiatega rikkaks saamise õpik, detsembri alguses peaks valmis saama uus tiraaž. Arvestades börsivaimustust, siis usun, et sobib hästi Jõuluvana kingikotti ka. Ja lasime uue trüki teha ka lastele mõeldud ettevõtlusõpikust Kuidas saada rahatargaks? Ka see on väga hea kink lastele vanuses 5-15.

6 Responses

  1. Andi

    Miks loobusid Biig Technologiese juhtinvesteerimisest ja kas nendesse üldse ei panusta enam?

  2. Mauri Leidla

    Auforti puhul miks Eriku isa Armin Karu ise ei investeeri? kõlab nagu kui oleks hea diil, võtaks ta ise kõik ära, ei? Nad on aastaid igal pool ukse taga käinud müts peos raha küsimas.

    • Jaak Roosaare

      Kulda maailmas rohkem kui isegi Karul vaba pappi… aga ma usun, et siin mängib rolli ka asjaolu, et poeg tahab ise midagi ehitada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *