September 2021 kokkuvõte

316 km on senine rekord

Istun pärastlõunal Türgis basseini ääres, rüüpan pepsit ja kooreliksi ja panen kirja eesmärgi, et tahaks kehakaalu vähendada… Lõpuks sai mahti ka blogiga tegeleda, kuidagi tihe graafik on siin viimased paar päeva olnud. Katsun siis septembri purki lükata. Kui peaks ühe sõnaga iseloomustama, siis sobib selleks sõnaks ratas. Sain 695 kilomeetrit Stravasse (ilmselt koos väikeste perega koos sõitudega tuli 700 ikka ära) ja osalesin ühel kuul lausa kolmel maratonil – Vätternrundanil, Tartu Maratonil ja Estonian Cupi viimasel etapil Valgehobusemäel. Ägedad sõidud olid kõik ja ilm soosis samuti – kõik sõidud olid superpäikselise ja sooja ilmaga ning puhas nauding.

Rootsi sõidust võiks ilmselt kõige rohkem muljetada – olin päris mures, sest planeeritud treening läks äratõmmatud selja nahka ning poolest augustist alates ma enam ratta selga ei jõudnudki. Isegi võistluse hommikul kell 4 ärgates oli selg kuidagi kahtlaselt kange, kuid iga kilomeetriga läks paremaks ning kokkuvõttes oli ikka väga mõnus sõit! Päikesetõus, ääretud põllud ja sügisvärvid – mis ei peaks meeldima? Lisaks tihedad toidu- ja joogipunktid ning tore seltskond. Soovitan kõigile rattahuvilistele soojalt!

Aga rattasõidu kõrval toimus ikka muid asju ka – avasime Everausiga minilaod, viisime koos Karin Vinkeliga läbi järjekordse (juba 9.)  Kinnisvaraseminari, käisime Scandiumi tiimiga COOP Panka avamas ja poistega tsiklitrennis. Igati äge kuu oli! Isegi jõusaaliga sain jälle sina peale.

Aga räägime investeeringutest ka. Nagu ka eelmisel kuul, siis turud rallisid ja mina lihvisin (ajakirjandus suutis sellest isegi loo teha). Kuigi kuu lõpus hakkas vist ka Tallinna börs vaikselt väsima. Jube palju on uusi IPO-sid ja emissioone peale tulemas, ei mäletagi sellist asja. Kas 2-3 aastat tagasi oleks keegi uskunud, et korraga saad märkida 4-5 erinevat ettevõtet ja lisaks läks alles lukku Tallinki ja LHV emissioon. No ja et börsile tahavad tulla arvutimängude müüja, vibraatorite müüja ja pandimaja… on alles ajad!

Ühte emissiooni olen siiski päris pikalt oodanud ja septembri lõpus sai selgeks, et oktoobris on Enefit Green ka börsile tulemas. Tuleb raha (ja võimendus!) valmis panna! Aga eks sellest saab täpsemalt kirjutada juba oktoobrikuu kokkuvõttes.

Team Everaus

Laenudes oli tihe kuu. Augusti viimasel päeval õnnestus anda laenu Amplerile ja septembrikuu esimesel päeval Planet42-le. Lisaks panin Planetile ka uue laenusündikaadi kokku ning plaan on seda teha ka oktoobri lõpus. Ettevõte tõstis just korralikult uut kapitali ja investorite nimekiri on nagu Who’s Who Eesti investeerimis- ning startupmaastikul. Natukene laenu läks ka Everausile ja Scandiumile ning ühte krundiarenduse projekti. Kokkuvõttes suutsin kõik aktsiatest lihvitud raha tööle panna ja jäi veel puudugi.

Miks Leedus need hinnad NII odavad on?

Kinnisvaras ka toimetasime. Nagu juba mainitud, sai Everaus Miniladude linti lõigata (Äripäevas ilmus sellest ka lugu) ja Kinnisvaraseminaril osaleda. Nagu juba kombeks oli väga äge koolitus, ma julgeks väita, et esinejad olid paremad kui kunagi varem ja seltskond ka väga asjalik. Taaskord jäi kõlama mõte, et turg on tugev, keegi hindadele langust ei ennustanud ja õhkkond oli überpositiivne. No veidi see ikka hirmutab 😉 Aga rahatrükk, rahatrükk, inflatsioon ja rahatrükk… Veel oli kinnisvaras tore uudis see, et saime kuu lõpus oma päikesepargid lahti finantseeritud ja suurema osa ise sisse pandud rahast tagasi. September oli ka päikseline ja kõrge elektrihinnaga kuu, nii et äriplaan toimis väga korralikult.

Aktsiates olin endiselt Lihvija-Leino rollis, müüsin sisuliselt kõik oma Nordeconi aktsiad (alles jäi sümboolsed 10 000 aktsiat) ja vähendasin hoolega COOPi, Skanot, Arcot ja Linast. Juurde nokkisin mõned Novaturase aktsiad ja USA-st Berkshiret, Altriat ja Virtut. Vaatasin, et olen 2021. aastal teinud Balti börsil juba üle 800 tehingu ning realiseerinud veidi enam kui 145 000 euro eest kasumit. Igati korralik aasta (mille seemned said istutatud koroonakevade Nordeconi ostude ning aasta lõpu COOPiga). Dividende laekus ka, eriti tore oli saada üllatusdividend Nordeconilt – kuigi mul oli portfellis alles 10 000 aktsiat, laekus dividende 60 000 aktsia pealt. Arco maksis ka 120 eurot divikat ja kuu krooniks teenisin 400 eurot kasumit ka LHV märkimisõiguste müügiga. Võib igati rahul olla! USA-st laekus 2181 dollarit (miinus maksud). Suurimateks maksjateks olid VIRT, XOM, IBM ja TGT.

Septembris oli Raha-Jaagul au olla samal nädalal nii ETV kui ka TV3 ekraanil

Mainin veel lõpetuseks ära, et september jääb mulle meelde kui “peak rahatarkuse huvi” kuu. Ilmselt oli selle taga eelkõige vabanenud pensioniraha ja kõik selle raha kasutusele võtmiseks suunatud sõnumid. Aga nii tihedalt pole ma esinemispakkumisi küll kunagi saanud ja raamatute müük lõi ka isegi jõulude aegse rekordi üle. Tassisime koos Madliga raamatuid laost kontorisse ja kontorist pakimasinasse, nii et higi otsa ees. Kuu lõpus sain Smartpostilt selle lõbu eest arve enam kui 800 eurot – nii et enam kui 300 postipakki läks rahatarkusega septembris teele…

Pensioniraha teema lõpetuseks:

Kuna eelmine raha kaasamine läks edukalt, siis hõikan taaskord välja, et kui kellelgi raha niisama kontol seisab, siis võib mulle roosaare@gmail.com kirjutada ja leiame lahenduse!

5 Responses

  1. Rahakratt

    Väga nooblid mahhinatsioonid sul turul! Mees nagu rahatrükk, võiks öelda.
    Aga postitus postituseks, kõige rohkem tõmbab mul igeme paljaks viimase pildi allkiri. Kas nimi hakkab lõpuks juba linna peal külge kleepuma või kaotasid kellegagi kihlveo ja pidi selle nime ise avalikult välja kirjutama?

  2. AM

    Huvitav teada, et sattusin ostma raamatu suure “buumi” ajal. Ei olnud mul miskit vabanenud pensioniraha, lihtsalt üks väike verstapost oma finantside korrastamisel. Aga raamat on küpse inimese kirjutatud, põlvkondade-ülene ning teatud mõttes “ajatu.” Kumab läbi rohkemat raha tagant, see päris tarkus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *