Juuli 2021 kokkuvõte

Öine Haapsalu

Juuli jääb meelde kui vihmavaba kuu. Ütlesin korduvalt, et teen to do list-i kohe kui kehva ilm tuleb ja nii sai asjade tegemist terve juuli muudkui edasi lükatud. Küll aga sõitsin 647 kilomeetrit ratast ja käisin Haapsalus, Pärnus, Hiiumaal, Saaremaal, Muhus ja Vormsil. Kuu algas Investeerimisfestivaliga, seekord sain kohal olla küll üksnes ühe päeva (algselt pidin üldse samal ajal Prantsusmaal Alpe rattaga vallutama, kuid COVIDi tõttu jäi Etappe teist aastat järjest ära). Väga tore festival oli, nagu ikka. Ütlesin ka ühe väärt mõttetera esinemisel välja – “keskendu 90% ulatuses raha loomisele ja 10% ulatuses selle investeerimisele”. Hea mõte, eks!?!

Seejärel käisin Viljandis oma teist Pfizerit saamas – rentisin Beastist Tesla, et oleks lõbusam. Väga lõbus oli, hakkasin tõsiselt Tesla ostu peale mõtlema. Kuidagi läks nii, et järgmisel päeval tõi Eleporti esindaja Martin meile Scandiumisse proovisõiduks Audi eTron GT, mida me siis Kallega peenestasime. Ütleme nii, et seitsme sekundiga 0-st 160-ni on ikka omaette vägev kogemus. Kui Kallele meeldis Audi (“ikka nagu päris auto”), siis mulle meeldis pigem Tesla (“nagu iPhone”). Kuu lõpus sain Tesla 3 ka proovida, mis siiski S-st veidi lahjemaks jäi… Aga arvestades, et eTron maksis 160k, S umbes 100k, siis Model 3 ainult 50k… Nagu kusagil arvustuses keegi ütles – saad 80% Teslast poole raha eest!

Kalle ja Audi. See punane ei ole lips, vaid turvavöö!

Juulis toimus meil veel üks tore üritus, nimelt käisime Scandiumiga bussituuril oma krunte vaatamas. Väga äge oli, kooliaeg tuli meelde kui klassiga bussiekskursioonil käisime. Ütleme nii, et järgmistel aastatel on meil päris põnevaid arendusi tulemas…

Veel oli Elvas kohvikute päev, lastega loomaaed, Mariaga I Land Sound, Pärnus Toidutänav, Vormsil rattamatk ja palju muud toredat. Kuu lõppes Scandiumi suvepäevadega Saaremaal, millele panime otsa Kalle perega koos Muhu kohvikutepäeva. Nii, et tihe-tihe puhkusekuu!

Aga räägime investeerimisest ja rahadest ikka ka. Seekord alustaks hoopis kinnisvarast, sest üle pika aja laekus mulle ka üüriraha! Nimelt oli meil juuli Pärnus lausa neli perekonda suvitamas ja kokku laekus üüriraha enam kui 4000 eurot. Sai kogu aasta kommukad tasutud ja jäi veel ülegi! Me ise investeerisime ohtralt Muhu maja renoveerimisse, loodetavasi järgmisel suvel on meil ka see maja Airbnb-s saadaval. See muuseas on uus kuum trend, isegi Rahakratt (keda mul oli au kuu lõpus ka Vesiroosi Penthouses majutada) ostis endale Airbnb maja…

Aktsiates laekus mulle Olainfarmilt 680 eurot dividende ja USA-st tuli kokku 1735 eurot (suurimad maksjad MO, PM ja UNIT). Lihvisin juulis kõvasti oma Baltikumi aktsiaportfelli ja hea oli, sest augusti alguses tuli LHV-lt teade, et võimenduslaenuga kontolt enam raha välja kanda ei saa (sama asi juhtus aasta alguses IB-s kui UK-st Ungarisse üle mindi). Kahju küll, varem oli väga mugav võimenduslaenuga rahastada ka muid ajutisi väljaminekuid või investeeringuid (8,5% intressiga krediitkaart), nüüd siis on aga see võimalus kadunud. Samas on mul mitmed investeerimisvõimalused radaril kuhu raha saab paigutada ja seega hõikan välja üleskutse, et kui mõnel lugejal üleliigne raha kontol seisab ja on huvitatud seda mulle aastaks laenama 6% intressiga, siis võib mulle roosaare@gmail.com kirjutada. Kusagil 50-60k võtaksin hea meelega vastu.

Laenudes on olnud tihe kuu, aitasin taaskord rahastada Planet42 laenuvooru, andsin välja kaks hüpoteeklaenu ja sain paar varasemat laenu tagasi ka. Plaanis on augustis ka mõned laenud välja anda, nii et lisaraha kuluks ära.

Idufirmades investeerisin Planet42 omakapitali veidi juurde, samuti Madis Müür ja Co poolt veetavasse Consumer Tech ettevõtmisesse ja mõned asjad Funderbeamis ka podisevad. Kuna plaanis on olla paari ettevõtte juhtinvestor seal ka, siis hetkel ei saa täpsemalt rääkida aga hoidke silm peal!

August on õnneks alanud veidi jahedamalt, sai päris palju tööd ära teha!

14 Responses

  1. Agnes

    Nii oleks siiski oodanud täpsemaid kirjeldusi mida ostsid, mida müüsid 🙂 Jägmine kuu, ehk 🙂

  2. Tõnu

    Miks kogu aasta kommud korraga ette ära maksid? Kõigepealt tuleb ikka endale maksta.

  3. Rahakratt

    Uuuu, mees. Ma olen une pealt nõus seda Perno residentsi soovitama! Ma arvan, et me käisime 3 päeva jooksul sealt max 48 minutit ära, sest rohkem ei raatsinud. Veidi morniks tõmbas aga see, et su madafakin 131 ruudune (ehitusregistrist kontrollitud) terrass on suurem kui kõik mu 3 üürikat kokku. Kus siin võrdsus on, ma küsin?!?!

  4. Denzel

    Kuidas sa seda Muhu maja plaanid majandama hakata? Keegi tuttav on kohalik, kes saab võtmed anda ja ise intro teha ning hiljem koristus jne?

  5. Margus

    LHV-lt teade, et võimenduslaenuga kontolt enam raha välja kanda ei saa (sama asi juhtus aasta alguses IB-s kui UK-st Ungarisse üle mindi). Kahju küll, varem oli väga mugav võimenduslaenuga rahastada ka muid ajutisi..
    S.T. et kui võimendus on lahti, siis raha välja kanda ei saa?

    • roosaare

      Jah, sain täna Nellilt veidi rohkem infot ka, põhjuseks karmistuv regulatsioon pankadele – kui tahad raha välja kanda, peaks pank seda käsitlema tavalise laenuna ja tegema due dilli laenaja osas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *