Veebruar “lend jätkub” 2021 kokkuvõte

Talv sai autost jagu

Ei raatsinud pealkirjast lendamise teemat taaskord välja jätta. Finantsturgudel oli jälle väga hea kuu ja ka minu IB aktsiaportfell tegi kuuga ligi 12% tootlust. Pole paha, aasta tootluse eesmärk ühe kuuga! Aga eks kuud pole vennad, vabalt võib mõni suurem langus ka tulla.

Muidu oli äge talvine kuu, sellist talve mäletan viimati siis kui me Kariibi merel kruiisil olime ja meie maja Airbnb külalised lume- ja külmavangi jäid. Seekord oli veidi sarnane tunne kui Pärnust koju jõudsime – autot lumehangest väga näha ei olnud. Veebruaris sai kõvasti ka suusatamas ja kelgutamas käidud, isegi Tartu Maraton sai mingis meeltesegaduses jälle ette võetud. Tegelikult oli väga mõnus muidugi, jäine rada ja paaristõuge…

Saime isegi linnapea -20 kraadisest ilmast hoolimata kohale

Veel jääb veebruarist meelde Duo Loftide avamispidu ja Scandiumi meeskonna matk Nelijärvel. Lisaks veetsime ühe pika nädalavahetuse Pärnus ja koolivaheajal viisime mudilased Elvasse vanemate juurde hoiule. Ise saime samal ajal Mariaga ohtralt aktsiaraamatut toimetada, kujundada ja viimistleda. Tahaks raporteerida, et 1. märtsil läks trükki nagu oli plaanis, kuid tegelikult veel isegi täna (3. märtsil) plaanis viimast lihvi anda. Tahaks öelda, et kaua tehtud, kaunikene. No loodame, sisu on igatähes küll hea. Eks viimastel aastatel on börsidel ka niipalju põnevat juhtunud, et on millest kirjutada…

Millalgi võiks lausa eraldi postituse teha, mis viie aastaga juhtunud on. Põnev oli lugeda ennustust, et Amazonist võiks millalgi saada triljonilise turuväärtusega ettevõte. Ja mõelda vaid, et Apple on jõudnud selle aja jooksul nii esimese kui ka teise triljonini. Igasugustest Reddititest, SPACidest ja muudest päevakajalistest teemadest rääkimata. Uuendasin ära ka Tallinna börsi tootluse tabeli ja samad trendid on jätkunud. Positiivset pikemaajalist tootlust on pakkunud LHV, Kaubamaja, Merko, Harju Elekter ja Tallinna Vesi. Kaotajad on edasi kaotanud.

Veebruaris olin ise ka keskmisest aktiivsem, sai isegi Tallinna börsil päevakauplemist tehtud. Sellest aga lähemalt aktsiate alateemas.

Alustame siiski hoopis kinnisvarast. Nagu juba mainitud, kulmineerus mitme aasta pikkune töö Duo Loftide avamispeoga. Tegemist on Tartu luksuslikuima kortermajaga ja kes veel pole uudistamas käinud, siis majas on ka kaks kohvikut ning saab üldaladega tutvuda. Carmen ja tema tubli tiim said uue koduka ka valmis. Panen väikese tutvustava video ka siia üles:

 

Leidsime DUO-st head raamatud!

Laenudes rahastasin jätkuvalt eramajade arendamist Harjumaal ja Elva vallas. Lisaks sai välja kokku pandud uus voor Planet 42 laenu, 14% intressiga. Aprillis peaksime järgmise vooru kokku panema, kellel huvi on, võib kirjutada roosaare@gmail.com. Endiselt on kaks täitmisprotsessi ka käimas, erilist edu pole seal veel saavutanud. Juriidiline süsteem ikka mega aeglane!

Järjekordne maraton tehtud

Aktsiates oli tegus kuu. Tegin kiired tehingud Harju Elektriga ja ostsin COOPi ja Merkot juurde. Kuu lõpus saabus kaua oodatud Buffetti kiri ja eelmise aasta kokkuvõte. Ostsin vahepeal Berkshiret juurde ka. Tore lugeda, et ettevõte jätkab oma aktsiate tagasiostu ja et koguni 5% osteti eelmisel aastal kokku. Jätkame samas vaimus! Soovitan lugeda raamatut “Outsiders” William Thorndike sulest, seal on üks peatükk Teledyne-st ja selle juhist Henry Singletonist. Buffett ja Munger on mõlemad muuseas Singletoni suured austajad ja Berkshire paljuski Teledyne järgi ehitatud (autonoomsed osakonnad, keskne kapitalijuhtimine). Singleton oli legendaarne oma aktsiate tagasiostja, näiteks ostis Teledyne 1980. aastal oksjoni käigus tagasi üle 20% ettevõtte aktsiatest, kasutades selleks fikseeritud intressiga laenuraha. Oleks oodanud Buffettilt sarnast agressiivsust, aga noh, 5% on ka abiks! Eriti mõtlema panev on siin juures see, et ettevõtte vaba raha hulk eriliselt ei kahanenud. Andsin Äripäevale kiire kommentaari ka Berkshire osas. Mulle meeldis kirjast veel see idee, et kui tahad kaua elada, hoia portfellis Berkshire aktsiaid!

Selline see veebruar oli. Märtsis katsume kaugtööd teha ja viirusest eemale hoida. Ideaalis peaksin ühte Funderbeami rahakaasamist ka juhtima…

 

8 Responses

 1. Rahakratt

  Kas Funderi kampaaniatel on üldse juhti vaja enam? Keegi ütleb “Funderbe…” ja rahvas juba karjub shut up and take my money!

 2. Mihkel S

  Turu tipus käisime ära ja nüüd tuleb korralik langus.
  Võlakirja määraks ennustatakse 3% ja see on tõsine argument aktsiate müügiks.

  • roosaare

   Tundub küll nii, eriti kasvuaktsiate puhul. Loodame, et nüüd on aeg nafta ja tubakafirmadel särada!

 3. Jane

  Miks Funderbeami rahastused kõik saladuskatte all hoitakse? Võiks olla mingi pipeline, kus potentsiaalsed investorid näeksid, millal ja mida oodata võiks (millises faasis mingi taotlus on jms). Noteeritud börsil ju ka räägitakse, et kes tulemas jms.

  • roosaare

   Minu teada seal mingi regulatiivsusest tuleneb teema, et enne kui kõik asjad ei ole allkirjastatud ja lukus ei tohi jagada.

 4. Siim Reedo

  Kui suur nõudlus Loftide järgi on. Ruutmeetri hind on paganama kirves.
  Turundus on teil jällegi hea.

  • roosaare

   Eks sealt kodukalt on näha mis alles on jäänud. Ruudu hinda on hea vaadata terva maja kontekstis, seal üldalad lisavad väärtust juurde ka.

 5. Avo

  Tere.

  Kas oled nõus jagama arvamust PTR1 suhtes, mis Sul kunagi vähemalt portfellis oli.
  Turuväärtus on ca 9milj., varasid/kinnisvara/rendivara ca 26 milj, seda peale trahviraha eraldamist (?).

  Siin on lause, et tax authority 8 aasta jooksul soovitab mitte div. maksta, aktsionäride otsusest hetkel ei saa aru sel teemal.

  https://cns.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=1028483&messageId=1285596

  P/B järgi on varad ikka soodsad. Mis Sa arvad, miks ei ole kuskilt ülevõtmispakkumist tulnud?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *