Jaanuar “kõik lendab” 2021 kokkuvõte

Kliimasoojenemine Eesti moodi

Jaanuar oli veidi sarnane novembrile. Kõik lendas – Gamestopiga alustades, bitcoiniga keskel ja lumega lõpetades. No LHV ja Funderbeam muidugi ka. Suurim uudis investeerimisevallast ongi vast see, et otsustasin uuel aastal ka krüptovallas käe valgeks saada. Panin endale kirja, et ostan kahes osas, jaanuari alguses ja septembris ja et diamond hands, enne viit aastat ei müü. Tegelikult olid muidugi tavalised paberkäed, panin oma MicroStrategy positsiooni viimase poole eile 750 dollari pealt kinni ja ostsin kasumi eest Berkshiret juurde 😉

Muidu jääb jaanuaris meelde korralik lumeuputus ja fakt, et mul jäi esimest korda üle 15 aasta USA-s käimata. Peab TJ Maxxi asemel H&M-st sokke ja trussikuid shoppama. Rattakilomeetrites tegin viimase 4-5 aasta isikliku rekordi – absoluutne null! Isegi pukki ega spinningut ei teinud. Aga suuska sai 100+ kilomeetrit, ostsin endale lõpuks ka korralikud uisusuusad ja täitsa mõnus on! Tegime kõvasti sauna, paar korda tünni ja ohtralt lumes keerlemist. Ja jõusaalid tehti ka lõpuks isegi Harjumaal lahti.

Ajame tünni kuumaks!

Jaanuaris toimus Investor Toomase järjekordne kokkutulek, täitsa äge ja teistmoodi oli seda virtuaalselt teha. Pean tunnistama, et ei olegi jõudnud veel järgi vaadata, aga kohapeal oli tore olla – ei olnud kohvijärjekorda ja sai ikka kõhu korralikult täis nosida. Tuttavaid oli ka tore näha! Rääkisime Ergo ja Viljariga kinnisvarast, Karin küsis ja modereeris. Pani jälle mõtlema kui kuulsin, et EfTEN saab üürimajadeks laenu 1,5% intressiga ja 50 aastase graafikuga. Alustajana on veidi sama tunne kui Ladaga Ferrari vastu kiirendama minna…

Aga vaatame varaklassid ka üle. Alustame laenudest. Juba pikalt olen iga kuu laekunud rahad Omarahast ja Bondorast välja kandnud. Aastake veel ja peaks kõik sisse pandud raha tagasi olema saadud. Ei ole seda usku enam sellises määras ühisrahastusse nagu alguses oli. Mintoses siiski saatsin laekunud summad uue ringiga Creditstari 15% intressiga laenudesse. Eralaene sai jaanuaris aga antud küll. Rahastasin 25k Madise iduinvesteeringuid (ta teenis aastase intressi juba esimese päevaga läbi Sileni tõusu tagasi), panime raha miniladude väljaostu, rahastasin Tartus ühe kortermaja arendust, Harjumaal eramajade arendust ning panime kokku 300k sündikaadi Planet42 rahastuseks.

Kinnisvaras toimus niipalju, et Duo Loftid said Tartus valmis (kuigi lindilõikamine tuleb alles veebruaris) ja Everausiga oli asjaõigus miniladude maja ostmiseks. Muidu oli kõik rahulik ja midagi erilist ei toimunud.

Idufirmades (toon selle sektori eraldi välja) olin rekordiliselt aktiivne. Kontole jõudsin Mulierese ja Sileni aktsiad ning kogu Funderbeami portfell kasvas kui pärmi peal. Müüsin veidi võitjaid (alla 5% positsioonist) ning ostsin selle eest juurde Bikeepi. Tuttav, kes seal müügiga tegeleb on väga positiivselt meelestatud ja jaanuaris tulid esimesed müügipääsukesed koju ka.

Lisaks ostsime sõpradega osaluse kaubarataste idufirmas KP Cycler. Asutaja mul ammune tuttav ja oli edukas raamatumüüja USA-s, pikalt selles teemas toimetanud ja esimesed pivotid ka teinud juba. Teised investorid olid ka asjalikud, näiteks juhtinvestoriks oli Comodule ja üks suurimaid veel Tanel Kangert. Vaatan, et võiksin enda iduportfelli investeeringutele teha eraldi firma nimega SaunaCycle vms. Nüüd on puudu veel keegi, kes leiutaks jalgrattasauna 😉

Ehk oleks krüpto ka hea hoopis idufirmade alla paigutada. Tegin jaanuari alguses endale kodumaisesse “Hansapank 2.0” Change-i konto (isikutuvastus läks küll vaevaliselt, kuid lõpuks sain konto avatud). Kandsin sinna mõned sajad eurod peale ja olin isegi üllatunud kui lihtne oli see kohe mingite coinide peale huugama panna. Vali kas 25%, 50%, 75% või 100% vabast rahast, lohista ekraanil näppu ja tehing purgis! Kandsin aga raha peale ja svaipisin selle kohe minema ka 😉 Kuu lõpuks oli mul sinna sisse kantud 2300 eurot, millest enamus sai läbi bitcoini CNG coiniks svaibitud. Müüsin samal ajal lõviosa oma jaanuari alguses ostetud Change FB tükikesi maha, sest isegi Eesti esianalüütilineinvestor Kristjan Liivamägi pidas seda hinnaebakõla huvitavaks spekuleerimiskohaks. Tulemuseks muidugi see, et FB tükike tõusis isegi veel kiiremini edasi kui CNG coin 😉 Lisaks suutsin luua endale päris oma Ethereumi rahakoti ja osta sinna ilgelt kirve juurdehindlusega pangakaartiga 100 euro eest ETH-d. Mingi 5-6% oli teenustasu kui mitte rohkem. Veel tegin juba eelpool mainitud tehingu MicroStrategy aktsiaga, müüki läks see ka eelkõige selle pärast, et 2,5 miljardi dollari väärtuses bitcoinide (70 470 bitcoini) eest maksti veebruari alguses juba üle 7 miljardi turuväärtust. Ostsin juurde hoopis bitcoini fondi (BTCE). Lisaks on väike positsioon ka Ethereumi fondis (COINETHE). Päris põnev koinikuu oli, polegi ammu millegi uue kohta niipalju õppinud. Ja no tore oli lugeda Rikkaks saamise õpikust, mida ma ise paar aastat tagasi olin selle teema kohta arvanud.

Paavo Siimanni jäädvustus Investor Toomase konverentsilt

Aktsiates müüsin veidi Nordeconi (pärast dividendide kinnitamist) ja ostsin juurde Coopi. Usun, et võrreldes LHV ralliga on siin omajagu tõusuruumi. USA-st võtsin Berkshiret juurde ja veidi Adobet ning Facebooki. Lisasin oma kasvunelikule veel kaks hiinlast – Tencenti ja Baidu. USA dividendides oli rekordiline kuu – peamist rolli mängisid selles suitsumehed läbi Altria ja Philip Morrise. Napilt jäi 2000 dollarist puudu, kolme kuu pärast peaks see ära tulema, sest ostsin veebruari alguses MO-d juurde ka.

Lõpetuseks mainin ära ka peamise projekti, millega jaanuaris tegelesin. Nimelt sai meil juba detsembris enne jõule Aktsiatega rikkaks saamise õpik laost otsa ja kuidagi piinlik oli vana teksti uuesti trükkida. Seega võtsime Madliga ennast kokku ja lubasime, et märtsiks-aprilliks on tutikas ARSÕ 2.0 valmis. Mega äge projekt on olnud, olen ise väga rahul uue sisuga ja vahepeal oli meelest läinud kui mõnus (ja kui raske!) on raamatut kirjutada. Igal juhul saab olema väga hea lugemine – lisaks olemasolevale kraamile (eelkõige dividendiaktsiad) on kõvasti juttu kasvufirmadest, Funderbeamist, lühikeseks müümisest ja muudest päevakajalistest teemadest. Lisaks mitu uut intervjuud ja palju näiteid toimunud tehingutest (ka Tesla shordi tagamaadest!). Raamat läheb trükki märtsi alguses aga ette saab juba tellida (soodsama hinnaga) siit.

PS. Gamestoppi ei mänginud, kuid läbi Virtu sain ka mõned dollarid sellest hullusest kasumit!

12 Responses

  1. Siim

    Jaak, lisaks saab panna osetud krüptod omakorda intressi teenima panna. Ise kasutan selleks BlockFi teenust. Samuti saab võtta laenu kasutades näiteks Compoundi Finance protokolli, kenasti ühendub Metamask(Ethreumi rahakotiga).

  2. Raino

    Aga mis teema selle FB change-i tükikesega täpsemalt on? pole siiamaani aru saanud. Läbi on käinud ainult konverteerimine ja kordaja numbriga 3,6.. Kas pärast konverteerimist kukub FB-s change nagu kaardimaja?

  3. Rahakratt

    Ja sinna läks mu vaikne coopi nokkimine… Äripäeva lugu on veel puudu ja siis on fomo lahti jälle.
    Aga uuest rattainvesteeringust ma ei saa aru. See vend teeb käsitsi (?) kuskil Taanis rattaid ja lenksudest rattahoidjaid. Mis see kränd plän tal on? Sa VOK-i ei tahtnud parem minna või ei saanud ligi?

  4. Financefreedom.eu

    Atsa, mingi korralik rattabuum on viimastel aastatel käima läinud, startuppe tuleb sinna valdkonda nagu seeni peale vihma. Ju siis peab põhjust olema.
    KP Cyclery asutaja mulle ka kuskilt kellegi kaudu kauge tuttav, pikemat aega kõrvalt jälginud kuidas ta vaikselt toimetab ja oma asja ajab ja tore nüüd näha, et selline suurem tegija nagu sina oled temaga pardal.

  5. Rahakratt

    Näedsa, kurivaim, panigi coop lippama. Kuna sa tead, mida ma jägmisena sihin (kirjutasin selle su aktsiaraamatu Rahakrati peatükki, vaata oma meilikasti), siis ära seda siis vähemalt siin välja hüüa, eksole. Kui sa just ei karda, et sulle järgi võtan!

  6. Mathias

    Kas “institutsionaalsed” investorid said Mulieres osakut 2€ eest märkida? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *