November “best ever” 2020 kuu kokkuvõte

Mõni kuu on parem kui teine. Mõni on kohe väga hea kuu

Üks kuu jälle möödas, koroonarekordid kerkivad nagu ka aktsiaturud. Imelik aeg, kas pole? Kujutan ette, et tavainimesele, kes finantsturgudega kursis pole, võib see üsna frustreeriv olla. Kuidas kurat nii, et tööpuudus kasvab, inimesed surevad, haiglad hakkavad kinni jooksma ja kõige selle peale teevad aktsiaturud miski viimase 30 aasta parima tulemuse? Täna linna sõites kuulasin CNBC podcasti, kus mainiti, et 3M koondab 3000+ inimest, et kasumit suurendada. Selline kahjuks see kapitalism on. Nagu kirjutasin ka Aktsiatega rikkaks saamise õpikus, siis parim viis ebaõiglase süsteemi vastu võidelda on hakata ka aktsionäriks. Trend on selline, et inimesi läheb kasumi teenimiseks järjest vähem vaja – seega on vaja palgatulu asendada omanikutuluga. Esimene samm selleks on teha endale enne aasta lõppu ära III sammas. Vot, selline sissejuhatus siis seekord!

Aga asja juurde. Nagu pealkirjas mainitud, oli november suhteliselt eriline kuu. Kui ühe sõnaga kokku võtta, oli selle põhjuseks VAKTSIIN. Või siis mitmuses, täpsemalt see, et vaktsiin(id) tulevad paremad ja tulevad kiiremini kui isegi optimistid lootsid. Vist isegi ääremaal Eestis saab jaanuaris ennast süstida lasta (eks see sõltub ka sellest palju on antivaksereid – mida rohkem neid on, seda rohkem jagub).

9. november 2020 kui Pfizer teatas, et vaktsiin on 90%+ edukas

Aktsiad ja varase faasi ettevõtted. Alustame minu USA IB eraisikukontost, mille ma suvel Apple ja Tesla lühkariga peaaegu pilbasteks lasin. Üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna, eks? 22% kasvu kuu ajaga?!? Ja ilma, et portfellis oleks hiina autotootjaid või küberkoine. Pigem siis suitsufirmad, Virtu ja vana kooli kinnisvara ning naftafirmad. Tegin 9. novembril veel kiire jäädvustuse tõusust, 8% PÄEVAGA! Kõik tõusis. Isegi minu põhjamudas olnud EPR kasvas päevaga miski 30%. Naftafirmadest ja optsioonidest rääkimata. Isegi vererõhk tõusis 😉 Ainuke asi, mis ei tõusnud, oli dollari kurss eurosse. Dollarites oleks portfell veelgi kõrgemalt lennanud.

Aga veelgi paremaks läheb. Nimelt on mul portfellis ka omajagu Funderbeamis kaubeldavaid varajase faasi ettevõtteid (lühend spekk). Spekk lendas novembris ka nii nagu homset poleks. Väikesed tänusõnad siinkohal Eesti esipromootorile IduMadisele, kes ampleri kampsiku ja promoty trussikutega 24/7 oma tibudele promo teeb. Eks pilt räägib jälle rohkem kui sõna:

Raketikütus noh!

Tegelikult on mul neid spekke mitme screenshoti jagu aga oleme ausad, Ampler on sellise osakaaluga nagu Buffettil Apple, nii et neid muid asju pole vaja väga vaadata isegi. UpSteam on ainuke, mis on lasi novembris auru välja (get it?), aga eks neile pigem viirus mõjub kehvemalt – inimesed kodus, tahad lastest puhata, lähed pesed ise oma autot.

RWM IB konto kasvas ka nagu pärmil, seal koosneb portfell eelkõige Berkshirest ja Swedbankist. Lisaks ostsin novembris lõpuks pärast pikka ootamist endale portfelli ka 5+ aasta horisondiga Internetineliku (kunagi Crameril oli termin four horsemen) Adobe, Facebook, Alibaba ja Google. Apple on mul läbi Berkshire olemas ja Amazon on nii kuum, et ei raatsinud ikka veel osta. Müüsin müügioptsioone Adobele, Babale ja Facebookile ka lisaks. Google omad jäid kraad kangeks 😉

Aga jah, nagu eelmisel aktsiakoolitusel rääkisin, siis müüsin kevadise paanika ajal omajagu Bekrshire müügioptsioone, VIX oli laes ja preemiad olid suht uskumatud. 9. novembril kerkis kogu portfell ligi 12%, optsioonide hinnad kukkusid 20-30% (ja ma olen nendes lühike). Ostsin mõned optsioonid tagasi ka, et riski veidi vähendada ja vaba laenuvõimet suurendada. Aga mis siin ikka pikalt lobiseda, paneme aga kuvatõmmise, pilt räägib rohkem kui sõnad:

Võrreldes eelnevate raketikontodega oli baltikumi aktsiaportfell oluliselt rahulikum. Tundub, et maarjamaa börsile jõuavad asjad ikka ägeda viivitusega. Shoppasin veidi Novaturast juurde ja kaks korda panin LHV orderi ka üles, aga no ei tulnud ära. Tunnistan, et mul on emotsionaalne tõrge osta LHV aktsiat kõrgema hinnaga kui 2,70 (mu senine keskmine ostuhind), sest see rikuks visuaalselt nauditava pildi ära 😉 Aga ma muidugi saan aru, et kaup on kuum, pakkumist sisuliselt pole ja mis siis veel saab kui pensioniraha börsile voolama hakkab…

Aktsiateema lõpetuseks panin mainin veel ära, et panin panuse ATOM Tech idusse ka, läbi eraringi. Eks näis, kas ja mis sellest saab. Ahjaa, dividendid läksid üldse meelest. No mis teha, november oli kapitalikasvu kuu… Detsembri alguses läks minu esimene juhtinvestoriroll ka privaatses ringis Funderis käima, tänaseks on üle 50% juba täis märgitud. Kampaania läheb avalikuks teisipäeva hommikul, nii et hoidke Funderbeamil silm peal…

Kinnisvaras midagi erilist ei toimunud. Üldse midagi tegelikult vist ei toimunud. Kinnitasin pangas maksed ära ja kuu oligi läbi. Maksime pangalaenu jälle mõned tuhanded vähemaks ja toetasime LHV, Swedi, COOPi ning Bigbanki kasumirida ka oma intressimaksetega.

Laenudes oli jällegi tegus kuu. Saime tagasi Viljandi üürimajade laenu (aitäh Bigile, kes meid välja refinnis!). Kuigi märtsis oli hirm raha kaotada päris suur, siis kokkuvõttes oli tegu igati kasuliku ja asjaliku projektiga ja kiitus siinkohal Alo Allasele ka, kõik sujus ja kokkulepped pidasid. Teiseks sai müüdud üks eramaja, millele olime laenu andnud ja saadud raha eest sai soetatutud kaks uut krunti. Envision rabbits breading 😉 Scandium kaasas minu abil ka omajagu kapitali, huvi oli isegi suurem kui vastu suutsime võtta. Panin ise ka veidi raha juurde. Crowdist laekus pool Astangu projekti raha ja kuu lõpus panin veidi raha ka Creditstari uude ringi. Detsembri alguses tuli uudis, et Planet42 on saanud lõpuks oma 10 miljonit kontole, lisaks ostis vahepeal Helmes ka sinna osaluse (veidi kallima hinnaga kui algsed laenumehed seemneringis sisse said). Järgmisel nädalal aitan neil uue tagamata raha kaasamise ringi ka korraldada, maksavad 20% intressiga laenud tagasi. Kui huvi 14% aastas teenida igakuiseid intresse, siis kirjuta roosaare@gmail.com ja saadan rohkem infot. Selline kuu siis.

Ahjaa, detsembri alguses käisin Indrek Mäega ka vestlemas, ta kolis Äripäevast Geeniusesse. Minu meelest tuli igati asjalik intervjuu välja. Nagu meediale meeldib, siis pealkiri pandi ka äge (Roosaare aasta valusaimast õppetunnist – mõtlesin, et kõik läheb haamri alla).

D

11 Responses

  1. Präänik

    Tere! Kas tohid avaldada, et kui Funderbeamis “Jõulukampaania” teete, kas raha maksmise tähtaeg läheb jaanuarisse või mitte? Küsimus selles, et minusugune pööbel lähtub sellest, et alustuseks maksa endale ja detsembri paigutused juba tehtud :).

    Ja 6 min video “what come after capitalism?” https://youtu.be/T8sAHG1JQPY

  2. Marko Põder

    Hei Jaak, väga korralik tulemus:) Kirjutasid, et eraisiku IB portfellis on veel vana kooli kinnisvara ning naftafirmasid. Milliseid ettevõtteid omad?
    Terv. Marko

  3. And

    Tere!
    Kas IB poole pealt on Sulle ka seoses Brexitiga kiri tulnud et tahavad kontot liigutada?
    Ida euroopa kontod vist peaks kõik Ungarisse kolima… Sellega seoses muutub siis ka kindlustuse ulatus millega kontod on kaitstud kui IB poole pealt peaks mingi jama tekkima.
    Ei tekita usaldust ausaltöeldes aga alternatiivi ka pole:D

  4. Kristjan

    Tere!

    Kas palun kommenteeriksid kuidas sina hindad Hiina valitsuse käikude mõju Alibaba tulevikule?

    • Jaak

      Ilmselt pigem negatiivne kui positiivne mõju 😉 Mõju suurust ei oska kahjuks hinnata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *