Detsember 2020 kokkuvõte

Ilma lasteta Viljandis

Kuigi kuu pole veel läbi, siis teen kiire kokkuvõtte ära, et saaks rahulikult ja põhjalikumalt ka selle erakordse 2020 purki pista. Balti börsid lähevad tunni aja pärast selleks aastaks nagunii lukku ja loodame, et ka USA börsil kahe päevaga mingeid väga suuri liikumisi enam ei toimu. Muud asjad ka nagunii suht lukus juba selleks aastaks.

Detsember läks jõulu(laulu)de tähe all. Sekka piparkooke ja sussikomme ja igapäevane üllatussokipaar minu jõulukalendrist. Väga tore kuu oli! Arutasime just abikaasaga, et selline jõuluootus võiks juba oktoobrist alata ja kesta kuni märtsini. Oleks seda lopast aega kergem üle elada. Või noh, kaalu mõttes ilmselt raskem aga vähemasti kuni selle nädala alguseni oli mul ka väga hea jõusaalireziim.

Kui rahadest rääkida, siis eelkõige jääb detsember meelde kahe täitemenetlusega. Üks sai just “õnneliku” lõpu, kui sain blogi kirjutamise ajal kirja, et rahad on lõpuks välja kantud. Teine jääb uude aastasse venima. Mõlemaga on olnud piisavalt peavalu ja juriidilisi kulusid. Võtan seda muidugi kui kooliraha ja võin öelda, et aastal 2020. olen õppinud täitemenetluste, hüpoteekide ja lepingute kohta rohkem kui kogu oma varasema eluga. Enne 2020. aastat keskendusid ju eelkõige laenude välja andmisele, sellel aastal on tulnud vaeva näha, et laene ka koju tagasi tuua. Väga põnev protsess ja väga ebaefektiivne. Juba vahepeal mõtlesin, et siin on koht kus startupp peaks lahendama selle, et täitemenetluses võib 1. järjekoha hüpoteegi omanik aastaid oodata enne kui raha kätte saab. Nii, et tehke ära keegi!

Lastega kodus

Aga alustamegi ülevaadet laenudest. Ostsin detsembris veidi Creditstari võlakirju ja panime kokku uue ringi Planet42 laenu mahus 220k. Huvi oli suur, järgmine ring on plaanis veebruaris, nii et endiselt, kes 14% intressiga laenust igakuiste intressimaksetega huvitatud on, siis saatke email roosaare@gmail. Sain paar laenu tagasi ka ja kaks juba üsna pikalt viivises olnud laenuvõtjat tegid üle pika aja esimese makse jälle. Tore jõulukink. Ja noh, kohe-kohe peaks kontole laekuma lõpuks ka see mitme aasta tagune laen, mis täitemenetluses istus.

Kinnisvaras niipalju, et Everaus ostis ära kõrval maja Reti teel ja plaanib sinna miniladusid arendada. Kuulsin esimest korda selle projekti kohta Peeter Pärteli käest ja kui lähemalt uurima hakkasin, selgus, et see sama maja oli juba varem Everausi laualt läbi käinud. Kuu lõpus läks tehing lukku ja eks jaanuaris oskab selle kohta rohkem rääkida. Kaasame sinna ilmselt 8% intressiga eralaenu ka, nii et kellel huvi, võib kirjutada.

Aktsiates oli vast kõige põnevam uudis, et erakordselt edukalt sai tehtud minu esimene juhtinvestorina rahatõstmine Funderbeamis (koos Kristi Saarega). Nagu FB-s ikka, algul ei saanud eraringis kampaania minema, aga kui esimesed rahabossid olid indikatsioonid sisse pannud, ei saanud enam pidama. Kokku märgiti enam kui miljoni eest ja nii mõnigi 10k+ investor oli pahane, et ainult tuhande eest osakuid sai. Jaanuaris peaks hakkama Mulieres ka järelturul kauplema, eks siis saavad kõik soovijad juurde osta. Saunumiga sõitsin ka rallit, olin suhteliselt kindel et märgitakse tugevalt üle ja oleks vaba raha rohkem olnud, oleks veel rohkem märkinud. Sain kokkuvõttes 291 aktsiat. Funderbeamis müüsin oma Nudisti maha ja ostsin veidi Bikeepi juurde. Upsteami ka müüsin veidi. Lisaks sai investeeritud e-agronoomi ja ostsin Cleveroni ka veidi. Tegin uue ettevõtte ka, Venturist Capital, mis siis venturesidega tegelema hakkab. SPAC või nii 😉

USA-st ostsin eile Tencenti ka juurde oma internetinelikule, nüüd mul internetiviisik. Vahepeal müüsin BABA-le ka 210se puti suure kukkumise peale. Ostsin veidi Berkshiret ka juurde.

Vot selline kiire kokkuvõte, aasta kokkuvõte tuleb pikem ja põhjalikum!

23 Responses

  1. Sander

    Bikeep on tõesti huvitav. Rohetrend peaks justkui toetama pikas perspektiivis. Samas praegu pole väga käima veel saanud müügipoolt tundub. On küll paljulubavaid piloote ja müügitiimi lõpuks tugevaid täiendusi tehtud…loodetavasti hakkab samuti tuure üles võtma nüüd.

  2. Mihkel

    Üsna näotu lugu tõepoolest. Eriti isiku poolt, kes on justkui väikeinvestorite eeskuju ja eestkõneleja. Sisult JOKK aga moraalselt kaheldav.

  3. roosaare

    Kiire kommentaar ladude osas. Päris nii mustvalge see ei olnud kui Peetri kirjast võis lugeda. Everaus on Reti tee ärimaja viimase aasta jooksul ehitanud ja loomulikult kursis samal tänaval pakutavaga (https://everaus.ee/retitee/). Objekt oli avalikult müügis ja Peeter käis Äripäevas seda ideed promomas. Sealt tekkis ka huvi asja vastu (ja mitte ainult minul kui 15% osanikul, vaid ka teistel osanikel). Kuna müüja väitel ei olnud ta kevadel Peetri pakutud hinnaga nagunii nõus enam müüma ja oli ka näha, et raha väga jõudsalt sinna fondi ei märgita, oli oht et keegi kolmas selle ära ostab. Ja müüja oli isegi maininud, et mingi huviline on veel. Seega midagi moraalselt valet siin ei näe. Kui endale kodu otsisime, osteti päris mitu asja eest nii ära, et me ei jõudnud enam uut pakkumistki teha. Õppetund aga ühisrahastajatele – projekt tuleb ikka vähemalt ära broneerida enne kui sellele avalikku reklaami hakkad tegema. Muidu veidi sarnane olukorraga, et ma avastan, et LHV aktsia on väga hea ja mingi suurem pakk müügis, teen sellele reklaami, keegi teine ostab selle paki ära ja aktsiahind liigub üles ning siis olen pahane, et ei saagi enam sama hinnaga osta. See, et omavaheline kommunikatsioon oleks võinud parem olla, kahtlemata. Aga samas on ka imelik, et objektile rahastust otsides müüjaga jooksvalt ei suhtle ja ei ole kursis, et on uusi huvilisi tekkinud.

  4. Peeter Pärtel

    Kõik, kes soovivad näha mis projektiga tegu – mis Jaagu arvates tasus “ära napsamist” enne kui keegi teine jaole saab, siis kogu materjal on kättesaadav https://balticbusinessinvestments.com/join/ peale registreerumist. Tulemas on veel sarnaseid miniladude projekte ehk kui teema huvitab ja soovid saada miniladude kompleksi kaasomanikuks, siis pane end kindlasti kirja ning tutvu selle “ära napsatud” projektiga – järgmised tulevad sama ülesehitusega, ainult aadress ja numbrid on teised.

    Mis juhtus (minu poolt vaadates)?
    – Jaak osales kõnedes kus seda projekti arutati ja kokku pandi;
    – Jaak küsis personaalselt lisainfot objekti kohta;
    – Jaak vihjas, et võib selle objekti ise ära osta koos Everhausiga, kuid mina ei võtnud seda tõsiselt kuna meil FTE kinnisvarainvestorite kogukonnas, mille liige on ka Jaak, kehtib vaikiv, seni kõigile arusaadav kokkulepe, et teiste projektidesse vahele ei minda ning siiani on see varjamisele vastupidiselt tähendanud avaldamist, millega töö on pooleli, et teised teaksid mitte sama objekti ostma minna.
    – Sain ostust teada kui üks siinse blogi lugeja soovitas mul tulla siia seda postitust lugema tulla. Seejärel sain juba Jaagult otse kinnituse ostu kohta ning maakler kinnitas seda samuti (et polnud “loll” aastalõpu nali).

    31.12.2020 möödus kõigile investoritele raha tagastamise ja asjaolude selgitamisega. Niipalju siis plaanist aasta viimane päev tööst vabaks võtta.

    Kommentaariks Jaagu siinsele kommentaarile:
    Vastab tõele, et objekt oli avalikus müügis.
    Vastab tõele, et tutvustasin mõtet Äripäeva Investor Toomase saates. Lisaks ka Kinnisvararaadio podcastist siin http://www.kinnisvararaadio.ee/kinnisvararaadio-on-tagasi-minilaod-ja-mida-tegime-viimase-4-aasta-jooksul.html

    Ei vasta tõele, et sellel objektil oli veel ostuhuvilisi peale maakleri “hamstri”, kes viimase poole aasta jooksul, mil oleme olnud kontaktis müüja ja müüja maakleriga on meid pidevalt püüdnud enampakkumisse tõmmata “tõsise huviga” ja “kohese plaaniga” objekt ise ära osta. Mul on kahju näha, et Jaak kogenud investorina sellise enampakkumisega kaasa läks. Ainus reaalne pakkumine, mis ootas hetke kui meie raha kokku ei saa, oli hinnaga 550 000 eurot selle objekti eest. Meie pakkumine oli 718 000 eurot ja Jaak kinnitas, et ostis 780 000 euroga. Seega soovin õnne müüjale ning kiidan maaklereid hea töö eest! Kui keegi või ma ise peaks kunagi ärikinnisvara müüma, siis need maaklerid on valikus esimeste seas, sest nad tõesti püüdsid ja tekitasid meis vähemalt korra kuus väikeseid paanikahooge, et ongi teine ostuhuviline olemas. Reaalselt peale hamstri, kassi või koera või kes iganes see kujundlik ostja oli, kedagi teist siiski ei eksisteerinud. Kuid seda saab teada vaid siis kui on aega ostuga – kiirustamine maksab kätte – tundub, et seekord 780 – 550 = 230 000 eurot kallima hinna näol või siis 68 000 eurot rohkem kui meie suuline kokkulepe müüjaga.

    Vaadates numbreid, siis ilmselgelt poleks mingit kasu olnud broneerimislepingust. Meil oli variant broneerida hoone tasudes selle eest 25 000 eurot, mis tavaliselt tähendaks, et oleksime saanud 25 000 leppetrahvi kui objekt müüakse kellelegi teisele. Vaadates numbreid, siis tõesti, selle trahvi me oleksime võinud ju saada, kuid kui nii kõvasti üle pakutakse, siis müüja tegi ainuõige otsuse – müüa kõrgeima pakkumise teinud Everhaus + Jaak seltskonnale.

    Mis puudutab raha märkimist sellesse projekti, siis olime pannud viimaseks tähtajaks 28.02.2021 kuna soovisime kõigile anda aega enne aru saada millesse nad investeerivad kui läheb raha ülekandmiseks. Isiklikult pean idiootlikuks ühisrahastusportaale autopakkujatega, mille tulemuseks on see, et investor ei tea suurt midagi projektidest kuhu raha läheb. Meie põhimõtted ei luba sellist raha vastu võtta – kõik peavad aru saama millega tegu. Selleks on https://balticbusinessinvestments.com/join/ peale registreerumist kättesaadavad kolme videokõne salvestused milles investeeringu iga detail läbi käiakse. Tänaseks on selge, et investeerimisplaan oli enam kui 70 investoril, kes nüüd on pettunud.

    Võrdlus koduostuga ei päde sellisel kujul. Õige võrdlus oleks see, et jagad sõbraga enda plaanist osta konkreetne maja koduks ning sõber läheb ja ostab selle enne Sind ära ning ütleb “See oli avalikus müügis. Seal oli ka teisi huvilisi. Seega midagi moraalselt valet siin ei näe.” ja on veel pahane ka kuidas Sa julged olla pettunud tema käitumises…

    Veidi sellest, milleks me Baltic Business Investments asutasime. Kõik asutajad on enda rahaprobleemid juba lahendanud ehk me ei tee seda raha pärast. Koolitajana olen ma näinud viimase 16 aasta jooksul tuhandeid inimesi (minu tasuta videosid on vaadatud üle 10 000 inimese poolt), kes tahavad kinnisvarasse investeerida ja paarsada on seda minu koolituste tulemusena ka teinud, mõnikümmend on oravarattast väljas. Kuid ülejäänud? Neil on liiga vähe vaba raha, et osta tervet objekti. Jah on olemas strateegiad, kuidas osta kinnisvara täielikult laenuga, kuid nendega kaasneb üsna suur risk – risk, mida ei saa enam võtta kui Sul on perekond ning teised sõltuvad Sinust finantsiliselt. Seega ma olen ammu tahtnud seda probleemi lahendada, kuid selleks oli vaja meeskonda, mis tänaseks on kokku tulnud Baltic Business Investments nime all.

    Baltic Business Investments väärtused ja põhimõtted:
    – me teeme kõik läbipaistvalt; kõik on avalik; kõik tasud ja teenustasud on avalikud; ei mingeid varjatud tasusid või kickpacke (mis on liiga levinud kinnisvara valdkonnas);
    – me teeme investorid kättesaadavaks ka väikeinvestoritele; aksepteerime võimalikult väikeseid investeeringuid (mis arvestades regulatsioone on mõistlikult võimalik);
    – me harime investoreid enne investeerimisotsuse tegemist (avaldades nii hea, halva kui inetu); me harime investoreid investeeringu ajal ning peale seda; igaüks saab reaalselt aru riskidest mis kaasnevad investeeringuga;
    – me näeme investoreid kui kogukonda, inimesi kellega koos soovime aega veeta;
    – me teeme ainult selliseid investeeringuid milles on võimalik “võit-võit-võit-võit”, võit investoritele, võit lõppkliendile, võit laenu andvale pangale, võit meile;
    – ja kokkuvõtvalt – me kohtleme investoreid nii nagu tahame, et meid koheldaks ehk õigeaegsed aruanded, õigeaegselt oluline info; õigeaegsed maksed (isegi kui selleks peab enda plaanid ümber tegema ja näiteks vana aasta viimase päeva istuma arvutis).

    Kui Sa soovid sellises kogukonnas osaleda ning oled valmis investeerima koos meiega, siis järgmine samm on ennast registreerida https://balticbusinessinvestments.com/join/
    Boonusena saad täies mahus Äriplaani mille Jaak koos Everhausiga, kuid ilma meieta, lubas ellu viia.

    Ja et oleks selge – kõik on JOKK (Juriidiliselt on kõik korrektne). Jaagul oli õigus oma pakkumine teha ja see hoone osta. Meie pole pahased, kuid leian, et meil on siiski õigus olla pettunud sellises käitumises. Oleks oodanud, et sellise lahenduse asemel Jaak liitub projektiga ning aitab selle rahastamise võiduka lõpuni viia.

    Ja Jaagule – Sul on võimalus enda karmat veel parandada – loobu broneeringust, kanna tehtud ettemakse korstnasse ning jäta võimalus teha 550 000 eurone pakkumine meie ühisele heale tuttavale kinnisvarainvestorile, kes nägi esimesena selle hoone varjatut potentsiaali.

    Head uut aastat kõigile! Tuleb põnev aasta paljude uute võimalustega.

    • toomas

      eks kirjutamata reeglid kehtivadki ilmselt niikaua kuni nad ei kehti enam.

  5. Andres

    Lühike vastulause hr Pärtelile. Mina olen üks Everausi osanikke. Jaak on seal väikeosanik ja otsustajaid on rohkem. Teie vastusest kumab läbi pettumus ja teie plaan oli hea, kuid on päris ebaõiglane süüdistada kedagi “oma” projekti ostmises.
    Kui te ise promote projekti ja me sellest kuuleme ja oma pakkumise teeme, siis ei ole ju imelik kui asi ära ostetakse. Teie hea missioon ja tänuväärne business model ei garanteeri teile veel konkurentsi puudumist.
    Meil on Everausis veel paar miniladu laual. Kas need on nüüd “meie” omad? Kui me “näeme potentsiaali”, aga ei taha pakkuda hinda, mida hetkel küsitakse, kas siis meie pakutud hind on nüüd “õiglane” hind millega asi meile lukus? Ja kui keegi ostab krundi eest ära peaks ta “karma parandamiseks” pärast selle meie soovitud ulmehinnaga meile müüma? Kui ma pakuks teile valmis lao eest 0,9X ja te otsustate müüa fondile 1 Xga, kas siis fond peaks samamoodi “karma parandamiseks” meile müüma?
    Vabandage väga, see jutt ei päde.

    • Viive

      “Kui te ise promote projekti ja me sellest kuuleme ja oma pakkumise teeme, siis ei ole ju imelik kui asi ära ostetakse.”
      Tõlge: “Kui te töötate välja äriplaani ja ma sellest kuulen, ja selle varastan, siis ei ole ju imelik kui ma seda teen?”
      Oleks Peeter NDA huvilistega sõlminud, tea kas siis ka sellist jama ajaksid..?

      • Timo

        Peetri minilaude projekt ei ole esimene Eestis ja ammugi mitte maailmas kahjuks või õnneks.
        Seega rääkida äriplaani varastamisest on natuke üle paisutatud

      • Andres

        Tere Viive.
        Varastanud?
        Wow, ei oskagi midagi öelda selle peale.
        Head päeva.

    • JOKKJOKK

      Lugupeetud Andres, te oleksite võinud selle kommentaari kirjutamata jätta.

      Mina soovin Peetrile edu. Jaagus pisut pettunud.

  6. Kas vajate laenu? kui jah, kirjuta meile: dakany.endre@gmail.com

    Kas vajate laenu? kui jah, kirjuta meile: dakany.endre(a)gmail.com

  7. Mr William Rogers

    Taotlege kiiret laenu ilma pangaülekandetasude või registreerimistasude ja dokumentatsioonitasudeta.

    Oleme registreeritud eraõiguslikud laenuandjad, oleme 100% legitiimsed ja ausad. Anname laenu väga madala intressimääraga 2% ilma registreerimiseta või pangaülekande tasudeta. Lisateabe saamiseks või palun võtke meiega ühendust e-posti aadressil {suntrustfinancialhome@gmail.com} WhatsAppi number +1 (929) 245-6161

    SAADAVAD LAENUTEENUSED SISALDAVAD:
    * Ärilaenud.
    * Isiklikud laenud.
    * Ärilaenud.
    * Investeerimislaenud.
    * Arenduslaenud.
    * Laenude omandamine.
    * Ehituslaenud.
    * Ärilaenud ja palju muud: lisateabe saamiseks ja palun saatke meile e-kiri aadressil (suntrustfinancialhome@gmail.com) Whatsapp + 1 (929) 245-6161

  8. Laura

    Kas elate Euroopas? Kas vajate kiiret raha? Meie eestikeelne ettevõte on valmis teie laenu kiiresti kinnitama. inimesed peaksid olema ettevaatlikud, sest saime kaebuse röövitud süütutelt. hea on see, et pühime nende pisarad laenudega abistades. Meie teenused on tagatud. meil on jurist ning võlausaldaja ja võlgnik peavad lepingule alla kirjutama. meie teenused on õigustatud ning oleme kiired ja usaldusväärsed. Kui vajate raha, võtke meiega ühendust aadressil uver.spolocnosti@yahoo.com

  9. Kas vajate soodsat laenu 2% intressimääraga? E-post: richardcosmos5@gmail.com

    Kas teil on raha vaja? Kui jah, saatke lisateabe saamiseks e-kiri.

    richardcosmos5(a)gmail.com

  10. Sa vajad raha? kui jah, siis email: richardcosmos5@gmail.com

    Kas teil on laenu vaja??? Lisateabe saamiseks kandideerige juba täna, et saada 2% intressiga ühendust: (richardcosmos5(a)gmail.com).

    Kiire laenupakkumine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *