September 2020 kokkuvõte

Sügisene päikeseloojang Pärnus

On alles imeline sügis olnud – eile oli 5. oktoober ja Haapsalus oli 19 kraadi sooja, isegi t-särgiga oli palav 😉 Septembris sain perega (ratas on ju ka pere liige!) kõvasti looduses aege veeta, käisin mitu korda Pärnus ja üldse oli väga ilus ja tegus kuu. Ei tea, kas see kliima soojenemine hakkab meile ka jõudma, aga nii sooja ja vihmavaba septembrit ei mäletagi (ja soojalaine on jätkunud ka oktoobris). No loodame, suvi oli ka ju superilus. Ei tahagi enam kusagile välismaale sõita…

Käisime välismaa asemel hoopis pere ja sugulastega sellises põnevas kohas nagu Tuudi Raudteejaama Villas. Oleks palju vaba raha, siis ostaks selle endale, aga paremuselt järgmine võimalus oli seal suguvõsaga nädalavahetus veeta. Väga äge oli, märkimist väärib ka see, et raha ei pidanud selle eest maksma, sest olime omanikega suvel teinud bartertehingu meie Pärnu korteriga. Win-win!

Mis siis septembris toimus? Ära märkimist väärib Newtoni maja avamispidu, 8. Kinnisvaraseminar, minu esimene päikesepark ja edukalt läbi viidud teine Planet 42 finantseerimisring. Sekka mõned aktsiatehingud ka ja kuu läks nagu lennates. Aga kõigest lähemalt. Seekord alustangi hoopis kinnisvarast.

Kinnisvara

Kõrged laed ja metsavaade – Mustamäel!

Nagu mainitud, siis 16. septembril toimus juba viies Scandium Kinnisvara poolt valminud maja avamine (eelmised on Luise, SpaceCube, Avangard ja Rähni). Kui me kolm aastat tagasi Luise majaga valmis saime, siis poleks mina osanud isegi oma julgemas unenäos ette näha (Maido ja Kalle ilmselt nägid!), et paar aastat hiljem on meil 90 korteriga maja, mis kuulubki Scandium Kinnisvarale. Päris ulme! Aga Scandiumi tiim on teinud imelist tööd, Kalle ja Maido on juhtinud inspireeriva visiooni ja energiaga ning nii see maja valmis sai! Kui satud Mustamäele, mine vaata üle! Kui aga otsid inspireerivat elukohta, siis uuri lähemalt Nestini lehelt. Päris mitu tuttavat juba elavad seal ja on väga rahul!

Teine oluline sündmus kinnisvaras oli juba kaheksanda Kinnisvaraseminari korraldamine koos Karin Vinkeliga. Igati korda läinud üritus, saal sai täis juba mitu nädalat varem ja hoidmise hinge kinni, et koroona ikkagi laseks üritusel toimuda. Hommikul avastasime, et olin unustanud maskid osta, tormasin kiirelt poodi ja ostsin elu kirve hinnaga 20 maski… mida keegi ei kasutanud. Tundub, et see maskiteema ikka eestlastele veel koduseks pole saanud. Keegi õnneks väga ei köhinud ka ja hoidsime lauas distantsi. Seekord filmisime ka kogu koolituse üles ja soovijatel on võimalik seda oma kodusest mugavusest ise läbi elada.

Mis siis kõrva ja silma jäi? Nagu ikka, meeldis mulle Tõnu Toomparki ülevaade ja LHV panga esindaja rääkis ka asjalikku juttu. Sain teada, et kui nimi ja nägu ei meeldi, siis ikkagi LHV-st laenu ei saa, olgugi, et excel jookseb ilusti kokku (meile on kõige tähtsam inimene äriidee taga!). Samuti sain teada, et rahval (ja ettevõtetel) on vaba raha rohkem kui kunagi varem, sõna otseses mõttes ajavad kontod üle ääre. Aga see raha on väga ebaühtlaselt jaotunud, leibkonna mediaanhoius on 1887 eurot (nelja aastaga +75%), samas kui keskmine hoius on 9734 eurot. 20% eestlastel on kontol alla 100 euro ja 40% alla 1000 euro. Rikkad saavad rikkamaks, vaesed vaesemaks. See on kahjuks minu arvates kogu selle tänase rahatrüki ja inflatsiooni kergitamise tulem – raha ei lähe tarbimisse (riigid on kinni ja kindlustunne madal), vaid rikkamate inimeste kontole, kinnisvarasse ja aktsiatesse.

Veel oli äge kuulata Algis Libliku osa lühiajalisest üürist, tundub, et sellel suvel sai pihta eelkõige Tallinn, samas kui ülejäänud Eestis majutusäri pigem buumis. Tarmo Karotamm Baltic Horizon fondist rääkis ärikinnisvara tulevikust, scrollisin samal ajal oma aktsiapositsiooni EPR Properties presentatsiooni ja mõtlesin, et kuidas see küll nii on, et EPR on aasta algusest miski -70% aga Baltic Horizon ütleb, et ei pea varasid alla hindama. Häid osasid oli veel, pidin ise kahjuks vahepeal kodus käima ja ei saanud kõiki kuulata, aga õnneks ongi võimalus osasid ka üksikuna järgi vaadata! Karin käis ka Äripäeva raadios meie koolitusest rääkimas, seda saab kuulata siit.

Laenud

Lihtsalt ilus sügisene pilt! PS. Mu abikaasa on nüüd profifotograaf ja võib 150 euro eest Sinu lapsest ka selliseid pilte teha!

Septembris juhtus selline naljakas asi, et ühel ja samal päeval sain kokku kahe ettevõttega, millel oli äravahetamiseni sarnane nimi ja lugu. Saunamill ja Sunmill. Saunamill teeb saunu, Sunmill toodab päikesest elektrit (duh!). Mõlema firma aktiivne vedaja on varem töötanud valdkonna turuliidri juures, ameti selgeks saanud ja nüüd ootab konkurentsikeelu lõppu, et (ametlikult) oma äri teha. Diiliks läks mõlemaga, saunameestel finantseerisime haavapuu ostu, päikesemeestega aga tegime koostöös minu esimese päikesepargi. Ja mitte niisama, vaid ikkagi viiest SPVst koosneva kobarpargi! Muuseas, kui loed kusagilt statistikast, et Eestis on ettevõtlus populaarne ja asutatakse palju uusi ettevõtteid, siis tasub inforegistris vaadata sarnaseid asju, nagu näiteks hiljuti kahjuks varalahkunud Teet Saarepera portfell. Meie nii kõvad mehed ei ole, saime 5 OÜ-ga hakkama. Miks ma selle laenude kategooriasse paigutasin? Sest minu ettevõte andis laenu Wolfpack OÜ-le, mis siis investeeris selle laenu omakapitaline Sunmill SPV-desse. 10% intressi ja rohemajandus pealekauba!

Mis veel laenudes põnevat juhtus? Creditstar maksis kvartaalset intressi, tõmbasin Omarahast, Mintosest, Bondorast ja Funderbeamist raha välja ja maksin oma kriisiajal (14. märts) võetud 100 000 eurose laenu tagasi (intress oli jõhker 12% aastas, 6 kuu miinimum). Samas tore on, et on sõbrad, kes ka kriisi haripunktis laenu teevad… Siis sain veel ühe eramajade arenduseks antud laenu osaliselt tagasi ja muud nipet-näpet ka. Kuu lõpus andsime Planet24 OÜ kaudu 40 väikeinvestoriga koos välja teise laenu Inclusion OÜ-le. See vist jääb ka viimaseks sellise intressiga laenuks, nad said USA suure raha lukku ja uuel aastal plaanivad uut raha peale võtta pigem 14-15% intressiga.

Kuu lõpus laekus veel kvartaalne intress Everaus Kinnisvarast ka, nii et kokkuvõttes oli igati asjalik kuu.

Aktsiad

Aktsiates oli vaikne kuu. Baltikumis ei teinud ühtegi tehingut, dividende ka ei laekunud. USA-s ostsin paar Berkshiret ja ATT aktsiat juurde. Dividende laekus 1782 dollarit (-15% maksudeks). Suurimad maksjad olid VIRT, IBM, XOM, VGR ja FRO.

Vot selline kuu siis. Oktooberis on tulekul aktsiakoolitus ja veel viimased piletid on saadaval ka Rikkaks saamise õpik praktikas koolitusele. Katsume alla 750 osaleja hoida 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *