Juuni 2020 kokkuvõte

Team Yellow!

Juunikuu oli vist Eesti suvede läbi aegade ilusamaid. Sellist jaanipäeva ja kuumalainet ei mäletagi. Või noh, mäletan küll, eelmine suvi kui me Türgis olime. Hetkel ei kutsu küll kusagile reisile, väga mõnus on Eestis toimetada! Veetsime juunikuu suures osas Pärnus ja olen sellesse linna järjest rohkem armunud. Võib-olla isegi juba järgmine faas ning armumisest on saamas armastus. Koli või Pärnu! Õnneks või kahjuks on meie korter Airbnb-s soomlaste jaoks nii populaarseks osutunud, et juulis mul Pärnusse enam väga asja pole.

Juunis sai ka paar pikemat rattasõitu tehtud, seekord Otepää ümbruses. Lõuna-Eesti on ikka ilus, ainuke puudus see, et Tallinnast kole kaugel. Nii see kuukene veeres, investeerimisega väga ei tegelenudki. No kui Tesla kahjumi arvutamine välja jätta 😉

Alustakski aktsiatest. Ostsin juunis Teslat ja Berkshiret. Teslat siis lühikeseks müügi katmiseks ja Berkshiret selleks, et hind on kuidagi ajale jalgu jäänud. Ma oleks üllatunud, kui 2. kvartalil ettevõte oma aktsiaid poleks vähemalt mõne miljardi eest tagasi ostnud. Miljard siin ja miljard seal, peagi räägime juba tõelisest rahast! Juuli alguses avastasin, et mul on tekkinud jälle harjumus iga päev enne magama minekut mõned Berkshire aktsiad osta või put müüa. Peab ettevaatlik olema! Samas on hind nii ahvatlev, et kahju on mitte osta. Ettevõtte turuväärtus on 178 dollarilise hinnaga ca 430 miljardit. Vaba raha sellest ca 130 miljardit. Aktsiaportfell on väärt ca 213 miljardit. Seega on opereeritavad ettevõtted saadaval vähem kui 100 miljardi eest. Not bad, not bad at all!

Dividende laekus 1900 dollarit (sealt siis 15% maksuks maha), suurimad maksjad Virtu, Frontline, IBM ja Vector Group.

Kinnisvaras on suurim uudis see, et saime Kariniga sügisese seminari kava lukku ja tänasest on koolituse info ka avalik. Uskumatu, et oleme seda juba 8. korda tegemas – aastad lähevad kinnisvaras ikka kiirelt 😉 Mulle sai ka põnev osa, räägin lähemalt ühest kinnisvaraprojektist, kus vähemalt 800 000 eurot lossi on tulnud/tulemas. Saab olema põnev ja hariv!

Muidu oli rahulik kuu, üürid tiksusid, vakants puudus ja tundub, et koroonapaanika on lõppenud. Kõik, kes olid mikrokorterite skeptikud, siis võite märkmed teha, et kaitseb paremini kui kallima otsa kinnisvara.

Laenudes toimetasin vaikselt Omarahas ja Mintoses. Midagi märkimisväärset ette ei võtnud.

 

 

12 Responses

  1. Martin

    Tere! Väga vahva, et kinnisvaraseminari “Kinnisvara 2020 Tegijatelt tegijatele” kuupäev lukus ja üritus toimub. Kas lähiajal tuleb info ka selle kohta, millal toimub kevadel ära jäänud koolitus “Rikkaks saamise õpik praktikas”?

    • roosaare

      Meil üks korraldajatest Inglismaal raamatuid müümas ja tagasi sept. alguses. Aga sihime hetkel oktoobri lõppu (kui just uus laine peale ei tule).

  2. Mihkel S

    Berkshire on pikas plaanis suurim kaotaja kui Tesla isesõitvad autos teedel vuravad, siis liiklusõnnetuste arv väheneb ninh kindlustus muutub vähemtähtsaks teenuseks (Geico). Sellega seoses kaob see Berkshire vaba kindlustuse float ehk raha mida nad seni nautida on saanud. Buffett on ostnud põhitegevuseks raudtee ja lennukite osade tootmise ning need saavad mõlemad pihta kriisis. Lisaks on risk, et praegused juhid ei pane Covidile vastu ja lahkuvad siit ilmast.

  3. Mihkel S

    Aktsia tõus ja langus sõltub eelkõige turuosaliste meelsusest. Buffett kaotas palju endasse uskujaid kui turu põhjas loobus lennufirmade aktsiatest ning midagi juurde ei soetanud. Näiteks Bill Ackman müüs suure tüki oma fondi positsioonist ning tundub, et tal oli õigus.

  4. kraps

    Ma arvan Berkil on tarvis veel ühte maandumist ja võime põhjamuda tunda, ..samas täppisteadus pole ja näppude sügeledes võib isu rahuldamiseks pisikeselt soetada. Targem oktoobrini oodata.

  5. kraps

    Egas Ackman on ka üks paras ‘suli’, samuti suurte mahtude juures sisenemine väljumine ei tasu. Kui vana majanduse aktsia tulevikus ei lenda on tootlus kehva ja ‘moat’ kisub tehnoloogiamonopoli suunda.
    Kas Berkshire portfell koosneb esmavajalikest toodetest/teenustest?

  6. Mihkel S

    Tesla tootis täna jälle 8% miinust. Kõva kuju, et laseb oma lühikesega raha tuulde lennata. Kinni panem tipus ja siis algab langus;)

  7. Alo

    Tere, Jaak

    Kirjutasid eelmises postituses, et soetasid endale Wells Fargot. Tahtsin küsida, et kas peale dividendi oli Sul veel soetamiseks põhjuseid? WF läbis küll vist FEDi viimase stressitesti ja on aasta algusega võrreldes kõvasti kukkunud (50%), aga vanade pattude pärast on FED seadnud piirangud laenuportfelli kasvatamisele ja mingid uued sekeldused on neil nüüd seoses PPP rahade jagamisega. Välistatud pole ka divcut sel aastal. Ise alles kujundan nägemust sellest pangast ja seepärast küsiks Su mõtteid juurde. Tänud ette!

    • Mihkel S

      Parem müü Teslat lühikeseks ja teenid selle väikse dividendi summa päevaga. Jaak oskab õpetada kuidas see käib;)

  8. roosaare

    Tesla viimane jupp sai 1299 pealt kinni, nii et nüüd võib langus alata 😉 WFC ilmselt kärbib divikat jah.

  9. Urmas

    Arusaamatu miks Jaak putib ja lühikeseks müüb. See margin call postitus oli ka imelik. Mis long term intelligentne investeerimine see selline siis on. Rohkem nagu day treidimine. Ja trügida veel investoreid koolitama. Jaak võta loe uuesti paar Buffetit läbi. Eriti need peatükid mis räägivad kurguni laenamisest ja shortimisest ning puttimisest. Pane tähele – varem või hiljem sul see shortide näppimine halvasti lõppeb.

    • roosaare

      Seppo ilusti ütles, et Man also want to play 😉
      Aga jah, emotsioone nüüd jälle paariks aastaks saadud, võib rahulikult vaadata intressi tiksumist…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *