Mai 2020 kokkuvõte

Koroonakriisi lõppu oodates…

Suur suvi käes, koroonaviirus on unustusse vajunud (isegi juuksuris käidud, restoranidest rääkimata!) ja börsiralli võtab USAs uusi tuure ülesse. Väga imelik aeg – kõik justkui räägivad, et kohe on MASU ja PUPU, samas investeeringud rallivad (Teslast ma parem ei räägigi!) ja raha tuleb igalt poolt koju. Kui see on kriis, siis sellises kriisis elakski 😉

Lõppenud mai oli vist minu viimase paarikümne aasta esimene, kus ma ei käinud kordagi välismaal. Isegi Lätti ei jõudnud. Ainukesed reisid olid Elva, Pärnu ja Haapsallu. Puhka Eestis! Suveks on meil siiski plaan Lätti ka jõuda. Rattavõistlusi ka ei olnud, ainukese pikema sõiduna tegime sõpradega laupäeval läbi virtuaalse Tartu Rattaralli (sõita tuli reaalselt siiski) ja kuigi oli väga mõnus, siis nüüd on mul juba teist päeva alaselg nii valus, et voodist raske välja saada. Sõber soovitas kurtmise peale passi vaadata ja tuletas meelde, et eesti mees elab tervena napid 52 aastat. Polegi enam sinna väga palju jäänud 🙂

Virtuaalse rattaralli reaalne start

Vaatame rahaasjad ka üle. Passiivse tulu poolest oli aasta kehveim kuu. Aktsiates väga aktiivne ei olnud, võtsin portfellist veel riski vähemaks ja müüsin maha marginaalseid aktsiaid (tüüpilise näitena rallis L Brands pärast minu müüki kohe järgmisel päeval mingi 15%). Panin müügioptsioone ka kinni ja võtsin Tesla lühikeseks müügist mõnuga kahjumit. 150-st aktsiast veel lahti 50, olen kolm ringi müügioptsioone peale ka müünud ja see on aidanud veidi kaotust vähendada. Aga oleme ausad, elu halvim tehing! Apple short ka pigistab, seal olen ka müügioptsioonidega veidi pehmendanud aga tundub, et ei jaksa seda langust ikka ära oodata ;( Juurde ostsin Wells Fargot (8+% dividenditootlusega) ja Altriat (9%+) tootlusega. Dividendi laekus kokku 600 eurot USAst (suurimad maksjad DCP, OHI, GIS ja ABBV) ja 765 eurot PTR-ilt.

Vaatasin üle pika aja ka Funderbeami kontole ja seal on ka seis oluliselt paremaks läinud. Võtsin veidi raha välja ka, aga positsioonid kokkuvõttes on uuesti plussis. Suurimat tänu tuleb avaldada Amplerile ja GRIMile. Mõlemad on koroonamuutustest võitnud ka.

DUO Lofte uudistamas

Kinnisvaras oli omamoodi põnev. Käisin esimest korda vaatamas DUO Lofte ja olin väga meeldivalt üllatunud – näidiskorter on 20 ruudune, kuid väga praktiline, eraldi magamistoaga. Ehk siis 20 ruudune KAHETOALINE 😉 Kellel huvi, siis sellel reedel, 5. juunil on akatud uste päev meil ka (regada saab siin).

Teiseks müüsin ära oma osaluse Viljandi Lossimägede arenduses. Võtsin veidi kaotust sisse ka, nagu Viljandimaal mul tegutsedes juba kombeks 😉 Projekt ise on hea ja kui oleks rohkem vaba raha ja fookust, siis oleks hea meelega edasi teinud. Uus investor saab ise rahastusega hakkama ja nüüd siis ka kindel, et majad valmis saavad. Ma ise aga üürin järgmine suvi siis paariks päevaks korteri sinna juba Airbnbst.

Scandium on hoolega toimetanud ka teise maja kallal – nimelt saab juba juulis valmis Newtoni nimeline üürimaja Mustamäel. Seda meil pole plaanis müüa, vaid jätame endale üüriportfelli. Kes tahab ägedat üürikat, siis saab juba broneerida ka. Vaata lähemalt siit.

Laenudes sai päris mitu projekti läbi. Näiteks saime rahad tagasi Alevi 3 projektist Tartust ja paarist flippist Tallinnas. Keerutasin Omarahas ja Mintoses laekunud rahad uuele ringile ja ostsin Creditstari 14% võlakirju. Maksin enda laene ka vähemaks, varsti võin omu Dave Ramseyle kõne peale võtta, et I AM DEBT FREE! Noh, kui pikaajalised pangalaenud kinnisvarale muidugi välja jätta 😉

Töölainel oli ka põnev, nimelt olin mais abiks uue heategevusühingu Aitan Eestit MTÜ käivitamisel. Väga äge ja kasulik ettevõtmine, olen ise ka esimene “100 Klubi” liige. Tule Sina ka! (ehk siis hakka 100 eurose püsimaksega püsiannetajaks). Link on siin.

Ahjaa, üks asi veel. Kui keegi tahab perega suvel Pärnus suvitada, siis panime oma suvekorteri ka Airbnb-sse. Teadlikult kalli hinnaga, et saaks otse broneerimisel alet teha! Nii, et kui kõnetab, saada e-mail. Hinnas on nii rattad, SUP-i lauad kui ka tennisevarustus. Kastitäis Tankeri õlut ka 😉

6 Responses

  1. Clementine

    Respect, Jaak, et olukorda kajastad ja ka lossidest räägid. Illustreerib hästi, et pole see investeerimine ühti nii lihtne, et lähme kõik koos rukist lõikama, LHV foorumi kõnepruuki kasutades 🙂
    Tesla shortimise osas, i feel you. Aga loodan, et ehk veab veel välja, Q2 numbrid peaks koledad tulema, ehk ei too ka Battery Day kastaneid tulest välja.
    Sõbralik soovitus Pärnu korteri osas enda Airbnb kogemusest: lase profimad fotod teha. See ei pea tingimata isegi raha nõudma, võid pakkuda vastu öö majutust vmt 🙂

  2. Jane

    Altria dividenditootlus küll 9%, aga Debt/Equity Ratio 449%?!

    • roosaare

      Neil seda equityt väga pole jah sest on aktsiaid hoolsalt tagasi ostnud. Ei maksa ennast sellest morjendada lasta…

  3. Jane

    Praeguse hinna (12 USD) pealt on DCP jooksev dividenditootlus 22,1%. Märtsi põhjade (3,5 USD) juures oli selleks aga koguni 75,7%. 2019 EPS -1,05, Debt/Equity 101,9%, Net Debt/EBITDA 8,1. See küll jätkusuutlik ei ole.

  4. Mihkel S

    Sul läks seekord kõik aktsiates valesti. Pikad positsioonid toodavad lossi ja lühikesed ka. Ära kunagi müü lühikeseks ettevõtteid, kellel väga hea ligipääs rahale. Apple ostab enda rahavoost pidevalt aktsiaid tagasi ja see on lootusetu short. Tesla on ülehinnatud, aga nad saavad uusi aktsiaid emiteerida ning seeläbi bilanss muutub paremaks. Pigem müüks lühikeseks Fordi ja General Motorsit, sest nemad müüvad võlakirju ja bilanss läheb viletsamaks. Lisaks neil on töötajate ees pensioni kohustused mida Teslal pole. Muidu Tesla ja Ford on nagu Apple ning Nokia. Ühel kaasaegne operatsiooni süsteem ning teisel Symbian.

  5. Mihkel S

    Wells Fargo plaanib dividendi määra oluliselt vähendada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *