Veebruar 2020 kokkuvõte

Tais tööd tegemas

Käes on märtsi algus, päike juba soojendab, linnud laulavad ja viirus möllab. Kolmepäevase talve mis vahepeal oli, veetsime Tais ja kui märtsi alguses tagasi jõudsime, siis jõudsid lapsed veel lumememme valmis teha ja saigi talv läbi.

Veebruari läbivaks teemaks saigi Tai reis ja ootamatult (nagu ikka!) alanud majandus- ja börsilangus. Just tunnike enne kui ma neid ridu kirjutama hakkasin tuli sõbralt uudis, et tema poja koolist leiti ka see kurikuulus koroona ja kogu kool pannakse kaheks nädalaks kinni. Nii, et möll käib! Veebruar möödus siiski suures osas rahulikult ja pigem tõusulainel, turud jõudsid veel kõigi aegade kõrgeima taseme ära teha, kuid kuu lõpu langus oli nii äge, et minu aktsiaportfellid lõpetasid kõik kuu miinuses ja üle pika aja langes ka minu enda puhasväärtus.

22. veebruaril avaldas Berkshire oma 2019. aasta tulemused ja sai lugeda Buffetti kirja. Kaks päeva hiljem andis Buffett CNBC-s traditsioonilise pika intervjuu (väga soovitan vaadata – link siin). Võtsin mõned kohalikud õlled ja coca-cola ligi ja nautisin täiega. Veider kokkusattumus, et samal päeval algas ka börsilangus – Buffett mõjus rahustavalt ja andis kindlust juurde, et Berkshiret osta on hea mõte. Ettevõte teenis muuseas eelmises aastal USA börsifirmade ajaloo suurima kasumi – 81,4 miljardit dollarit. Päris kobe papp nagu kriiskaks kohalik rahatuvi!

Tai kohta pikemalt kirjutama ei hakka, kui oleks teadnud, et lapsed kaheks nädalaks karantiini pannakse, oleks veel kaks nädalat kauem olnud. Kõik oli üliäge seal – mõnus kliima, naeratavad inimesed, maitsev toit, värsked puuviljad, ilus meri ja soodsad hinnad. Mis lähevad iga päevaga muuseas veel soodsamaks. Kui siin suurem viirusepaanika peaks tulema, siis kolime suveni perega Taise tagasi 😉

Lisaks reisimisele tegelesin veebruaris veel spinningu ja 14. märtsi koolituse ettevalmistusega. Rõõm on teada anda, et saal on sisuliselt täis – ligi 150 inimest on kirjas ja kui keegi veel väga tulla tahab, siis tasub kiirustada! Kohtume juba peaaegu nädala pärast…

Esimeste languspäevade ajal (kui ma lastega basseinis mulistasin) sain Äripäevalt kommenteerida, et mis soovitused oleks. Sellest tehti väike nupuke ka. Samal päeval olin FB-st näinud, et joogaguru Merit Raju annab välja investeerimisraamatu ja korraldab rikkaks saamise koolituse. Panin lipu maasse, ütlesin oma abikaasale, et turu tipp on käes – “kui joogaõpetaja annab välja raharaamatu, on aeg aktsiaid müüa!”. Tagantjärgi tarkusena tundub, et sain päeva täpsusega pihta! 😉

Aga vaatame rahad siis ka ikka üle. Kokku vähenes puhasväärtus ca 1%, seega väga hull kuu ei olnud. Aktsiaportfell sai oluliselt rohkem pihta, USA IB konto kukkus 14,2%. USA-st laekus dividende 1106 eurot. Suurimad maksjad T, AAPL, OHI ja DCP. Ostsin kuu lõpus mõned Berkshire, Abbvie ja Altria aktsiad USA-s ja mõned Merko, Tallinki ning Siauliai panga aktsiad Baltikumist.

Intressides oli rekordiline veebruar. Omarahast laekus intresse 703 eurot ja kahjumit tuli 232 eurot (puhaskasu siis 471 eurot). Oma raha on seal sees 12600 eurot, seega tootlus igati korralik (liitintress siin mängus juba). Bondorast olen raha vaikselt välja kandnud, jääk veel ca 7000 eurot. Sain veebruari alguses tagasi varem Scandiumisse sisse laenatud raha, sellelt tuli ka korralik intress. Juurdlesin pikalt, mida koju tulnud rahaga teha ja otsustasin, et maksan enda laene vähemaks. Panin LHV võimenduse kinni ja maksin ühe suurema eralanu ära. Tunne oli päris hea (oleks teadnud, et paar nädalat hiljem börsilangus tuleb, oleks veel parem tunne olnud!). Üle 10 aasta pikkuse aja oli esimest korda selline olukord, et mul olid kontod plussis 😉 Kaua see olukord muidugi ei püsinud, sest hakkasin ikka aktsiaid nokkima ja andsin paar kinnisvaralaenu ka välja. Lisaks andsin laenu CarGeti autoärile Lõuna-Aafrikasse, olen seal äris nüüd väikeosanik ka.

Kinnisvaras uudist niipalju, et kuu lõpus müüsime Elva Kodust ühe nelja korteriga maja ühele osanikule ära ja maksime laenu vähemaks. Lisaks maksime esimest korda Lionpackiga intressi COOP Pangale – oli uhke tunne kohe oma investeeringut mitmetuhande eurose intressiga toetada. Üürid ikka laekusid ja midagi muud erilist ei toimunud. Arutasime just Kallega (börsipaanika ajal), et praegu on jälle mõnus aeg üürikortereid omada, mille väärtus ülepäeviti ei kõigu ja pangalaen vaikselt väheneb. Siit koorub välja ka varaklasside vahel hajutamise eelis – mingi osa hoiab ikka meele rõõmsana!

Märtsis ootame (no juba näeme tegelikult) volatiilsete aegade jätkumist (minu VIRT positsioon ilusti plussi liikunud) ja katsun ennast tagasi hoida, et mitte liiga vara ja suurelt sisse osta (kui siis ainult Berkshiret!). Aga eks see on raske, täna õhtul võtsin juba Chevronit portfelli… Ühe uue korteri ostame ka märtsis, tehing esmaspäeval. Aga sellest saab juba lugeda märtsikuu ülevaatest 😉

Lõpetuseks paar iseloomustavat pilti ka turgudelt (kuigi need tegelikult juba märtsist).

7 Responses

  1. hans

    Long term debti ja free cash flow suhtes paistab heas seisus veel Shell (Chevroniga samasse auku). Kas Chevroni osas jälgisid põhiliselt seda või juba pikemaajaline armumine?

    OXY on omadega täiesti augus, cash otsas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *