RSÕ Praktikas külalisesineja – Tõnu Pekk

posted in: Intervjuud, Koolitus | 0
Olemegi jõudnud “RSÕ Praktikas” viimase külalisesinejani, kelleks on Tõnu Pekk. Tõnu on Tuleva asutaja ja fondijuht ning tuleb koolitusele rääkima, kuidas investeerimisega alustada. Ta on öelnud, et lähtub investeerimisel Vanguardi indeksifondide asutaja Jack Bogle’i põhimõttest: hoia vara madalate kuludega fondis ja “ära piilu”, ehk  keskendu lõppeesmärgile ja ära kuluta raha ega aega lühiajaliste kõikumiste pärast muretsemisele. Tõnu on investeerimisalal tegutsenud üle 25 aasta nii Eestis kui ka väljaspool.
Ootasin kaua, et keegi ka Eestis sellise fondi [Tuleva] teeks. Lõpuks tuli ise teha.
Kuidas Sa ise investeerimiseni jõudsid? Läksin 19-aastasena Hansapanka aktsiamaaklerina tööle ja sellest ajast peale on investeerimine olnud mulle nii töö kui hobi.
Kuhu peamiselt investeerid? Kas investeeringud on ainult passiivsed või on ka aktiivseid investeeringuid? Peamiselt kaks asja: globaalne indeksifond (oman seda enamikus läbi II ja III samba ning Tuleva liikmekapitali ning natuke ka tavalise väärtpaberikonto kaudu) ja kaks kinnisvaraobjekti. Väike tükk portfellis (alla 10%) on Interactive Brokersi kontol, kus ma mõnikord proovin turgu üle kavaldada üksikaktsiaid ostes. Mõnikord õnnestub ja mõnikord mitte.
Milliseid teiste tehtud vigu oled kõrvalt näinud? Üks suurim viga, mida väga paljud nii kogenud kui ka alustajad investorid teevad on see, et nad ei hajuta oma vara piisavalt. Ainus “tasuta lõuna” finantsturul on hajutamine ja kes seda ei tee, võtab tarbetult palju riski.

Koolitusel räägid Sa, kuidas investeerimisega alustada. Mis on sinu arvates esimesed sammud alustamiseks? Vaata, et sinu pensioni II sammas oleks madalate kuludega aktsiafondis. Seejärel kasuta maksimaalselt ära oma III samba tulumaksutagastus. Kui need sammud on tehtud, säästad juba viiendiku oma sissetulekust. See on hea eeldus, et 65-ks sünnipäevaks miljon kokku koguda. Ja kui soovid kiiremini finantsvabaduse saavutada, siis loe Jaagu õpikuid.

Teatavasti alustasid sa oma karjääri Hansapangas. Kui palju seriaalis “Pank” nähtust vastab tegelikkusele? Jaga mõnda värvikat lugu. Üks oluline asi, milles “Pank” erineb tegelikust Hansapangast on inimeste vanus. “Panga” näitlejad on 30ndates, kui mina tulin Hansapanka, oli seal töötajate keskmine vanus vist alla 23 aasta. See ongi kõige värvikam, kuidas Kapitali telesaates jagasid vinnilised 20-aastased poisikesed kogu Eesti rahvale investeerimisnõu.

Mis oleks paar raamatut, mis sa soovitaksid investeerimishuvilistel lugeda? Number üks, pärast mida tuleb tükk tühja maad, on John Bogle`i “Aruka investori taskuraamat”. Ja kui sind huvitavad investeerimistöösuse keerdkäigud, siis Michael Lewise raamatud (nt Liars Poker ja Big Short) on väga head ja lõbusad lugeda.

Koolitusele RSÕ Praktikas saad pileteid soetada siin.
Tuleva III-st sambast (ja miks üldse III sammast kasutada) saad lähemalt lugeda siit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *