Mai 2019 kokkuvõte

Nagu kogenud tsiklimees Albi õpetas, ei ole küsimus mitte selles, et kas kukud, vaid millal ja kui kõvasti kukud 😉

Huhh, käes on juuni keskpaik ja võtan ikka hoogu, et maikuu kokku võtta. Mis toimub? Lihtsalt olen vaba aja eelistanud veeta Männiku metsas oma uue mänguasjaga. Aga et varsti on juba ka juuni läbi, siis katsume lühikese kokkuvõtte ikkagi purki saada.

Peab päris vaeva nägema, et meenutada, mis kõik mais toimus. Alustasime kuud Paphosel, 4. mail toimus iga-aastane aktsiakoolitus, mis oli seekord erakordselt heal tasemel. Sama päeva õhtul väisasime Põhjala investoritena TCBW, mis oli juba tuntud headuses. Mai keskel käisime Alatskivi lossis sõpradel pulmas, mõned päevad hiljem oli minu pool Nublu hooaja lõpupidu ja avasime pidulikult Laava Apartments maja. Kuu lõpus jõudsin veel Tartu Rattarallil kummi vahetada ja mai viimase nädala veetsin suuresti Männiku krossiradadel. Vot selline kuu oli.

Aga räägime investeerimisest ka. Mais alustaks aktsiatest. Nimelt tekkis mul Küprosel olles suur kihk Nordeconi aktsiat kokku ostma hakata. Mis selle täpne põhjus oli, ei mäletagi enam, küll aga oli osa põhjustest korralikult lisandunud lepingud, suure fondi viimased müügis olevad aktsiapakid ja ootus suurele dividendile. Vaevalt sain esimesed paar tuhat aktsiat ostetud kui telefon helises ja teisel pool toru oli LHV maakler, kes uuris, ega pole huvi suuremat kogust võtta. Sealt siis see mõte idanema läks ja kuu lõpuks oli mul portfellis 70 000 Nordeconi aktsiat. Lisaks ostsin juurde 25 000 SABi aktsiat ja müüsin (etteruttavalt võib öelda, et liiga odavalt) jupi Grindeksit. Mais laekusid ka mõned kodumaised dividendid: 1600 eurot SFGlt ja 1425 eurot EfTEN III-lt. USA-s maandus kontole 900 dollari eest dividende.

Intressides oli ka hea kuu. Laekusid esimesed intressid talvel ostetud Iute Credit võlakirjadest. Võtsin aastaga kogunenud intressid välja Scandiumi laenudest. Ja muud laenud ka tiksusid kenasti. Meie ühisrahastus oli ka aktiivne, andsime laene välja enam kui 200 000 euro eest.

Kinnisvaras saime oma Lionpacki korterid kõik välja üüritud. Väga tugev huvi oli nende vastu, nii et kuu lõpus meil enam ühtegi vaba pinda ei olnud. Juunis on eesmärgiks pangalaen lukku saada. Uuesalus muutsime ettevõtte nime Everausiks ja alustasime paari uut projekti. Näiteks on saadaval ridaelamud otse Uuesalu külje all – Susi teel.

Juunis on ka palju põnevat toimunud ja järgmine postitus tuleb ka põhjalikum! Ilusat suve!

6 Responses

 1. Konstantin

  Jaak, oma raamatutes oled korduvalt rõhutanud, et eesti aktsiaid (eriti dividendiaktsiaid) on kasulikum hoida eraisikuna, kuna siis saad juba puhtad dividendid, millelt tulumaks juba tasutud. Kas nüüd, kui firmad hakkasid maksma dividendid sh ka madalama maksumääraga (nt Tallinna Sadam maksustas 99% oma dividendidest madalama määraga ja seega peavad kinni väljamakselt 7%), on sinu väljavaataed sellele teemale kuidagi muutunud ?

  • roosaare

   Jah, ma ise eelistan eelkõige firmas hoida kõiki oma varasid. Kuigi kui tahad dividendid ära kulutada, siis on ok eraisikuna ka, eriti kasutades investeerimiskonto soodustust

 2. Rahakratt

  Tänks, et andsid hea uue eesmärgi mulle järgmise aasta eesmärkide listi: aastal 2020 helistab ka mulle mingi panga maakler ja ütleb, et yo, rahakratt, suuremat kogust ei taha võtta vä?

 3. Rasmus

  Hei! Tekkis küsimus, kas maakleri kaudu saab parema hinna ka kui kogused suured(teenustasu mõtlen)? Ja kas midagi on veel teisiti võrreldes sellega, et ise ei pea nö tuhande kaupa turult kokku ostma, kuna balti börs on nii väikene, et paratamatult juba mõnekümne tuhande eurone tehing mõjutab hinda.

  • Jaak Roosaare

   Üldiselt paremat hinda ei saa, aga saad suurema koguse. Kui plaanis 20 000+ eur hakkama panna, siis tasub igaks juhuks deski helistada küll ja uurida. Varem sain Grindeksiga sama diili, et orderina oli näha 100 aktsiat aga tegelikult oli 10000+ aktsia jäämägi müügis.

 4. Rahumees07

  Oled aastaid ehitusega tegelenud, kuidas nt Uuesalu ehituskvaliteediga rahul oled? Ilmselt oled, muidu sa ei investeeriks sinna.

  Iseenesest poleks mul kahju rohkem maksta kui saan vastu väärtust ka, lihtsalt mida rohkem uurida ehitusega seotud teemasid, siis järjest enam jääb mulje, et arendajad soovivad ainult kasumeid ja tegelikult ei huvita kas maja ka 10a pärast püsti seisab. Ise ostsin ka Tartu uusarendusse korteri, õnneks oli linna odavam arendus, nii et olen nõus selle koolirahaga. Aga pikas plaanis ma ei usu sellesse, et tüübid toodad s***a, edu on ainult lühiajaline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *