Jaanuar 2019 kokkuvõte

Liivima parimad kalamehed!

Kolmandik veebuarist läinud, kuid jaanuar veel kokku võtmata. Pole ammu nii suure entusiasmiga kontoris istunud kui eelmisel kuul – nimelt on mul nüüd ametlikult uus töö. Alates 2002. aastast olen olnud tegev ettevõttes Southwestern Advantage ja ühel või teisel moel aidanud kaasa, et USA pered rohkem raamatuid ostaks. 16. jaanuaril panin aga oma pookstaavid alla uuele töölepingule ja raamatumüügiga on nüüdseks ühelpool. Polegi varem nii pikalt üheski kohas järjest töötanud 😉 Aga päris kannapööret ma nüüd ka ei teinud, minu uueks rolliks on ettevõtte Europe1 Ventures käivitamine. Tegu on Southwestern kontserni uue tütarfirmaga, mis hakkab meie vilistlaste baasil uusi ärisid ehitama. Esialgu Eestis ja Baltikumis, hiljem ka kogu Ida-Euroopas ja USA-s. Pole siis ime, et ma põnevil olen – ideid on seinast seina ja tunnen, et võiks vabalt 24/7 kontoris äriplaane vorpida 😉

Kes Wall Streeti pulli munasid katsub, sellel lähevad endal ka munad veidi raudsemaks!

Kui muidu olen ma enamuse jaanuarist veetnud välismaal, siis seekord olin ainult 10 päeva USA-s ja sellega reisimine piirdus. Kurbusega tuleb tunnistada, et minu 17-aastane Sizzleri jada sai nüüd lõpu ja seekord elasin Instagrami vahendusel noorte tegemistele Egiptuses kaasa. No mis teha, Marial oli hea meel, et keegi aitas 2 kuust Mammut kantseldada ja eks see 10 päeva USA-s oli ka omajagu pikk aeg. Lisaks tavapärasele Nashville külastusele astusin läbi vennaraasu juurest NYCist ja veetsin 3 päeva suurt õuna uudistades. Väga äge oli!

Peab tunnistama, et see on just selline linn, kus on mõnus ilma käru ja lasteta matkata (mitte nagu juunis, kui me palavikus Hugoga turistihordide vahel käruga koperdasime). Käisin ühel päeval (mis oli muide mingi -10 kraadi) jalgsi Wall Streetist Central Parkini ja tagasi, kokku tuli ligi 30 kilomeetrit. Käisime Empire State Buildingu otsas ka ära, ei mäletagi, et seal kunagi ilma järjekorrata oleks sisse saanud. Teisel päeval kondasime Märdiga pool Metropolitani muuseumit läbi ja kolmandal päeval jõudsin veel 9/11 muuseumis käia. Seal jäi 2-st tunnist muidugi väheks ja tuleb kunagi tagasi minna. Aga väga soovitan, 90% muuseumist on maa all ja kui algul on tunne, et kallis pilet ja väike majake, siis tegelikult on ikka väga suur see muuseum. Ja paneb ikka mõtlema ja tekitab korraliku emotsiooni. Kuigi viimasel päeval sadas korralikult vihma, oli muidu selline mõnus miinus, mis hoidis turistid eemal. Üldiselt meeldibki mulle talvine NYC oluliselt rohkem kui suvine, nii et soovitan!

Pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna!

Aga teemasse. Tahaks alustada aktsiatest, sest jaanuar oli päris kõva taastumiskuu. Olin detsembris hoolega Berkshiret, Applet ning Facebooki noolinud ja turg põrkas päris korralikult. Sellist volatiilsust pole oma portfellis varem näinudki (siinkohal abiks võimendus ja optsioonid). Siit ka hea kiire arvutusülesanne – kui portfell kukub detsembris 25% ja tõuseb jaanuaris samuti 25%, kas siis võib endale uue ratta osta?

Aga tegelikult huvitavad mind rohkem hoopis laekuvad dividendid. Baltikumist laekus omakapitali tagastus Silvanolt summas 3200 eurot ja USA-st tiksus kontole 834 eurot (edasiminek 2018. aasta jaanuariga lausa 2,8 kordne!).

Laenudes oli selline üllatus, et Omaraha avas oma kraanid ja kõik raha mis kontole tiksus, sai kohe uuele ringile saadetud. Jäi puudugi 😉 Kokku laekus 782 eurot intressi ja kahjumit sain 127 eurot. Sain paar laenu tagasi ja Scandiumist laekus ka intresse. Kokkuvõttes täitsa korralik kuu!

Avangardi avamine

Kinnisvaras avasime suure peoga Avangardi maja (no mina tegelikult eriti ei avanud, jõudsin otse lennukist dressikaga peole). Väga uhke maja, oleks vaba raha ja poissmees, ostaks ka sinna ühe pinna endale 😉 Vägev videojäädvustus sai maja avamisest ka valmis! Kuu lõpus tegi esimest korda huvilistele uksed lahti ka Laava maja. Jällegi oli emotsioon väga positiivne – Kalle peaks saama mingi sisekujundus-Oscari vägiteo eest – nimelt on 16 ruudule ära mahutatud väga normaalne 2-toaline korter. Ei usu? Vaata ise 3D tuurist järele. Abiks muidugi kõrged laed ja valged seinad – annavad avarust juurde. Igal juhul on mul hea meel, et meil Lionpackiga sinna 35 tk neid soetatud ja märtsis-aprillis peaks saama neid juba sisustama hakata.

Muid uudiseid ka. Nimelt on kevadel tulekul kaks koolitust. Esmalt 10. märtsil eelkõige alustajatele mõeldud koolitus “Rahalise vabaduse teekond – vundamendi ladumine”. Ja siis 4. mail toimuv Suur Aktsiakoolitus, mida korraldame teist korda koos Kristi Saare ja Märten Kressiga. Mõlemile koolitusele saab juba registreeruda ja saada endale varajase linnukese soodustus!

 

 

 

18 Responses

  1. Ostap

    Tundub, et sa oled strateegiliselt Baltikumi aktsiaturgudelt lahkumas ja loomas oma J&R 500-t 🙂

  2. ymm

    Suurimad dividendid UNITilt jaanuaris. Tundub väga hea dividendiaktsia. Kas on plaanis ka suurendada nende osakaalu portfelliss või mida üldse sellest firmast arvad? Liiga riskantne pole? Tänan!

  3. Oliver

    Tere Jaak. Kas üürikortereid ostad firma kaudu? Kui peaks tekkima firmal soov müüa, siis pead vist KM 20%? See omakorda teeb müügi eraisikutele raskeks.

  4. Mart

    Laekunud dividendide tabelist on näha, et Macy’s (M) on jätkuvalt Sul portfellis vaatamata nende viimase kvartali kehvadele müügitulemustele ja viimase aja aktsia horisontaalsele liikumisele. Kas näed, et see retail kett suudab tagasi ülespoole tõusta? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *