November 2018 kokkuvõte

Preili Roosaare

Käes on detsember, päkapikud käivad (mu poeg Jako ütles, et tema näiteks Jeesust ei usu, sest pole tõendeid, et Jeesus midagi toonud oleks, küll aga usub päkapikke ja hambahaldjaid, sest tõendusmaterjal on ju olemas!), ilm on nii külm, et isegi Tangiga (minu Merida BigTrail)  ei taha enam metsa minna ja suurim soov on 10 tundi järjest magada 😉 Nimelt oleme nüüd Eesti mõttes osaliselt lasterikas pere (näiteks saame taotleda perekaarti). Osaliselt jällegi ei ole, sest Lasterikaste Perede Liitu meil oma kolme põnniga asja ei ole. Nii, et võta siis kinni. Kolm on meile siiski täitsa piisav – hetkel plaanime siin pidama jääda 😉 Investeerimisblogis ei saa kuidagi ka üle ega ümber sellest, et 3. laps on perele paras “rahalehm” – kui kahe esimese marakrati väärtust hindab riik 55 euro vääriliseks kuus, siis kolmanda põnni väärtus on oluliselt kõrgem – lausa 400 eurot. Nii, et kui olete 2 lapsega pere ja pürgite passiivse tulu poole, siis pole vaja pikalt mõelda… 😉

Magamatuse taga ei ole siiski pisibeebi, vaid 2-aastane möllumees, kes raudse järjekindlusega ärkab kell 5.30 ja pärast seda enam ka meil magada ei lase. Kui siia panna juurde öised ärkamised beebiga, siis ongi unepuudus tagatud. Ma muidugi ei vingu, sest mina ei pea öösiti beebit toitma – siinkohal sügav kummardus kõikidele emmedele, eriti veel neile, kes päeval mingeid tööasju peavad ajama!

Ingelinvestori rõõmud!
SW auhinnabankett

Muidu oli november ka tore kuu, suutsin 856 kilomeetrit vändata (ja enamus sellest reaalselt rattaga õues!), nüüd on ca 1000 veel jäänud. Käisin Pärnus rahakoolitust tegemas, pidasime SW-ga maha järjekordse auhinnabanketi, mul oli ühel päeval tore töövari ning valmistusin eile toimunud Berkshire koolituseks. Ahjaa, IB konto sain ka ettevõttele tehtud ja esimesed Berkshire aktsiad ostetud. Lisaks nautisin ingelinvestori privileege – tasuta autopesu (UpSteam), kast õlut (Tanker) ja uus pintsak (Errier). Lisaks sai Bigbanki kulul Tuljakus seapekki maiustamas ka käidud. Not bad!

Aga liigume investeerimislainele ka. November oli väga intressikeskne kuu – sain kahe suurema laenu intressid kontole ning ühe kiire flipilaenu kasumi intressidena ka ja sellest tulenevalt oli passiivse tulu poolest elu paremuselt teine kuu. Tunne oli nagu oleks Utilitase töötaja 😉

Andsin viis uut laenu välja ka, peamiselt endaga seotud kinnisvara rahastamiseks. Aga üks tehing läks ka koostöös kahe maakleriga ühe korteri flippimiseks. See on muuseas päris tore ärimudel ja viis, kuidas ma üldse laenuandjana alustasin. Minult raha, Sinult objekt ja töö. Kasud pooleks. Kõlab nagu win-win. Ühe tehingu viisime novembris ka ellu – oktoobris ostetud korter läks müüki ja nii kapital kui kasum maandus kontole. Kuna intress moodustus kolmandikust tehingu kasumist, siis oli selle laenu intressimäär päris hea… trummipõrin… 120% aastas. Not bad! Omarahas läks kuu aja jooksul üks 20 eurone laen välja, ikka väga ära on kadunud sealt laenuvõtjad. Kandsin 1660 eurot kontolt välja, kuu intress oli 841 eurot ja kahjum 161 eurot. Bondorast kandsin ka laekunud raha välja. Mintoses keerles raha 12% (peamiselt MOGO) laenudes.

Kinnisvaras toimetasime olemasolevate asjadega, alustasime SW Investment Propertiese viimaste mitte-panga laenude refinantseerimisega ning lõpetasime nipet-näpet asju Elvas. Suhteliselt rahulik aeg mulle, ülejäänud Scandiumile mitte nii väga 😉 Asi sellest, et mina ei oska ehituses eriti kaasa lüüa, aga Avangardi maja lõpufaas on olnud päris kibekiire andmine. Mõned korterid veel saada, kellel pappi on, siis tasub vaatama minna! Detsembri alguses hakkasid asjaõigused pihta. 14. dets peaks meil ka Laava majas avatud uste päev tulema, seal samuti ehitus käib.

Aktsiates ostsin Berkshiret ja Virtut juurde, võtsin veidi Altriat ja pisku Novaturast ka. Dividende Euroopast ei laekunud, küll aga tiksus regulaarne papp kontole USA-st. Verizon ja Texas Instruments tõstsid, Golar LNG Partners kärpis dividendi. ATT-d olin vahepeal juurde ostnud, nii et laekus rekordiline divikas. November mõjus USA aktsiate turuväärtusele omajagu laastavalt, eriti tänu Apple suurele kukkumisele. Üle hulga aja jäi minu portfelli tootlus indeksitele alla. Aga mis seal ikka, varsti võib juba Apple-t ehk juurde võtta ja natuke lohutab asjolu, et vahepeal karmilt miinuses olnud 210 dollarilise strike-ga müüdud ostuoptsioon on ilusti plussi läinud 😉

Postitust ei saa lõpetada ilma üleskutseta: kinkige oma lastele ja lähedastele rahatarkuse raamatuid! Eriti soovitan minu ja Mihkel Trumaniga koostöös kirjutatud Kuidas saada rahatargaks? Kui poodides on see müügis 27-30 euroga, siis otse tellides hind 19.90, mis kõvakaanelise 150-lehelise raamatu eest igati ok diil. Kuni 18. detsembrini tellides jõuab raamat enne Jõule ilusti pakimasinasse!

 

 

23 Responses

  1. Madis

    Ühisrahastusest pole juba teist kuud juttu. Lihtsalt pole midagi mainida või oled väljunud?

  2. Tanel

    Septembri kokkuvõttes kirjutasid, et rahastasid Valga kortermaja projekti. Kuna ise olen valgalane, siis see uudis pani mind kulme kergitama. Kas tõesti arendaks siinses pommiaugus keegi kortermaju? Linnapildis ma ka ei tähelda mingit ehitust. Ise ostaksin uhiuue korteri küll, kui võimalus avaneks.

    Nüüd vaatan, et valgakodu.ee leht üldse maas.

  3. Karl

    Hei,

    Kuidas on kõige lihtsam Bondorast raha kätte saada? Oskad linki visata või väikese vihje anda? 🙂

    Väga hea blogi! Iga kord kui meili saadad, loen ikka läbi

  4. ml

    Jaak, mis arvad hetkel Tln kaubamajast ja Tallinkist, tasub osta või oodata või eemale hoida ?

  5. Eluolust

    Ma ka Omarahast vaikselt “väljumas”, kuna raha ei taha enam üldse välja minna.
    Kahju, aga pole midagi teha.

  6. RahaAlpinist

    Põnev lugemine nagu alati 🙂 Kusjuures mõtlesin isegi nooremale õele ja vennale “Rikkaks saamise õpiku” jõulutaadi kotti sokutada.
    Omaraha koha pealt täitsa nõus – langetasin ka ise otsuse väljumiseks, kuigi alles paar kuud tagasi sisenesin.

  7. Eido

    Omarahast väljumine võtab moel või teisel ca 4-.. aastat. Pigem on nii, et enda raha võetakse/võtame jupi kaupa vahelt välja ja ülejäänud keerleb ikka endiselt edasi. Hiljem saab tõdeda, et O€ enda raha olemasolu seal süsteemis tekitab lõputut tootlust. Jõudu.

  8. T

    Tere, mul selline küsimus, et kuskil oli postitus kus kirjutasid raamatu kirjastamisest, aga mul ei õnnestu seda enam leida?

  9. Ivo

    Tere Jaak!

    Jälgin sinu ja teiste blogisid nii palju kui võimalik ning olen soetanud ka RSÕ ning ARSÕ. Üksjagu raha on ka kõrvale pandud kuid on üksjagu kõhklusi alustamiseks kuna majanduskriisi lõhnad on õhus. Kuidas käituda? Olen mõelnud oodata ning kasutada ära kriisi madalaid hindu kuid samas tahaks ka kätt valgeks saada.

    Ette tänades

    • roosaare

      Üldiselt majanduskriisi põhjades keegi eriti alustada ei julge. Seega pigem hakka pihta, kuid ära mine all in, vaid tasa ja targu – pigem selle mõttega, et järgmised 20-40 aastat ostad varasid kokku. Aktsiates vaatan mina Berkshiret (suudab turgu langusfaasis lüüa) ja Tallinna börsilt näiteks Kaubamaja, Merko, SFG, sadam, vesi… Eften ka ehk?

  10. Marti

    Viimasel Investeerimisklubi “pubiõhtul” selgus arutelu käigus, et Sinult oodatakse juba järgmist raamatut. Nimelt on puudu “Lasterikkaks saamise õpik”. Kas see peaks olema illustratsioonidega või mitte, on oma valik, aga jaga siis enda kogemust ja propageeri rikkust. 🙂

    • roosaare

      Minul on kõik lapsed sündinud 15 päevases vahemikus 2-17 november. 9 kuud sealt maha ja tegu Tartu Maratoni eelse/järgse ajaga. Tehke omad järeldused 😉

  11. Natalja

    Kas Sinu kaheaastane laps käib lasteaias? Beebiga ja kaheaastasega üksi ei ole lihtne kodus olla.

  12. Um

    Investeerisid Citylogistikusse 11k, miks? miks nad peaksid olema edukamad võrreldes konkurentidega?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *