Detsember 2018 kokkuvõte – 80 tuhat kadus nagu vits vette!

Sellist litti ikka andis oodata…

Käes on 31. detsember, istume Tartus vanemate juures ja vitsutame viimast nisukooki enne kui algab 2019. aasta, mis peaks tulema palju tervislikum 😉 Paari tunni pärast paneme lapsed magama ja läheme Mariaga kuhugi linna peale kohvikusse, et uueks aastaks fookused ja eesmärgid paberile panna. Oleme sellist toredat traditsiooni juba päris mitu aastat teinud. 2018. aasta kokkuvõte on mul tegelikult plaanitud eraldi postitusena aga võin narritajana juba ette ära öelda, et neljast peamisest eesmärgist kolm said täidetud…

Aga võtame siis detsembri ka ilusti kokku. Selline huvitav kuu oli, et oma portfelli seisu vaadates võib vist tõesti väikest viisi börsikrahhiks kutsuda. Kui siin sügisel oli mu IB kontol puhasväärtus 200 000 euro piiril, siis jõululaupäeval käis lausa 120 000 peal ära. Ehk siis justkui 80keur, mis enne oli ja enam ei olnud 😉 Kes võttis ja kuhu sai??? Kreisiraadiot tsiteerides, et ega see ei ole ju miski kolmviiskümmend. Aga eks see on see pikaajalise investeerimise võlu ja valu, et kui on stabiilne või tõusev turg, siis on tore vaadata portfelli kosumist, aga langusfaasis jällegi veidi nutusem. Eriti muutub see oluliseks siis, kui rahanatukest sinna portfelli juba rohkem on kogunenud ja kui ise näiteks juba pensionil peaksid olema… Tegelikult teame, et fookust tuleb hoida dividendidel ja seal ei olnud midagi erilist – kõik mis laekuma pidi, see laekus. Samas suutsin langust veidi ka enda jaoks ära kasutada – sain ettevõtte kontole 150 berkshire aktsiat osta, keskmise hinnaga ca 198 dollarit. Mõned Marlboromehe aktsiad noppisin ka üles. Ja margin call jäi saamata. Nii, et võib rahul olla kokkuvõttes!

Nii need kilomeetrid tulid…

Kui karuturg kõrvale jätta, siis oli detsembris ülekaalus kaks fookust – Marie ja Hugo kombo (üks ei jää õhtul magama, teine on kell 5.30 üleval ja mõlemale meeldib nutujoru lasta) ning pool-maniakaalne rattakilomeetrite kogumine. Kokku suutsin detsembris pedaalida TUHAT ja 2 kilomeetrit, lõviosa sellest siiski veloergomeetril. 30. detsembril sain oma 10 000 kilomeetrit täis ja isegi veidi kurb oli lõpetada, väntasin paar kilomeetrit veel võidurõõmu nautides juurdegi. Olen ikka uhke ka selle üle – liiga lihtsalt ei tulnud! Siia läks ikka omajagu Maria närve ja pereaega, tööajast rääkimata. Sellist eesmärki rohkem pole plaanis ette võtta. Aga positiivse külje pealt sundis see eesmärk ratast laenutama ka kohtades, kus muidu poleks seda teha raatsinud või viitsinud. Nii sai vändatud Balil, Tenerifel, Colorados, Floridas, Nashvilles (omastasin Chrisi vana ratta ja uhasin sellega paar sajakilomeetrilist otsa…), Texases, Vermontis, Rhodosel, Prantsusmaal ja Türgis. Aga eks sellest ratta-aastast tuleb pikemalt juttu 2018. aasta kokkuvõttes.

Nii, tagasi rahalainele. Kui aktsiaturust juba juttu oli, siis jätkame ka sealt. Baltikumis uusi aktsiaid ei soetanud, USA-s ostsin nagu juba mainitud BRK-B ja PM-i. Lisaks müüsin Berkshirele putte ja FB-le ka ühe pikema vinnaga puti. Tegin endale sihtmärgiks luua ettevõttele portfell, mis oleks 70% Berkshire, 10% Facebook, 10% Google ja 10% Amazon. No umbes täpselt nii. Dividendid laekusid, lisaks maandus kontole 300 eurot Nordeconi kapitalitagastust. Uue positsioonina sain dividendi KraftHeinzilt, dividendi ellimineeris Ferrelgas. CJREF kärpis divikat poole võrra.

Käisin Äripäeva raadiole aktsiaturgude osas intervjuud ka andmas ja ei jäänud seal ka midagi muud targemat öelda, kui et ostke aga Berkshiret ja Virtut, kes võiksid langusest kasu lõigata (ja Berkshire lõikab hiljem ka tõusust kasu). Ahjaa, mainiks ära, et viimaste languste ajal pole ka hajutamine erilist kasutegurit andnud – kukuvad ja tõusevad 99% aktsiad üheskoos.

Intressides oli väga hea kuu. See on ka üks põhjus, miks mulle meeldib minu rahavookolmnurk süsteem – kui üks varaklass saab pihta, siis teises võib just hea aeg olla. Ja vastupidi. Seega on tore tunnistada, et kuigi aktsiaportfellist pani omajagu raha detsembris plagama, siis intresse laekus samal ajal rekordiliselt. Suurimat rolli mängis siin Uuesalu Kodu projekt, mis joone alla sai ja sinna sisse laenatud rahad koos poegadega tagasi tulid. Nagu ütleb Warren Buffett – “envision rabbits breeding“. Lisaks sai üks hüpoteeklaen mulle tagasi makstud EstateGuru lahkete investorite kaasabil, kuigi selle Viljandi maja tagatisel olevat 18% laenu oleks hea meelega edasi portfellis hoidnud. Aga nagu olen korduvalt maininud, siis tegelikult on sisimas investoril ikka hea meel kui sõdurid terve nahaga lahingust koju tagasi tulevad 😉

Kinnisvaras saime SWIP-i laenuportfelli pangast veidi raha juurde ja kõik välised laenud tagasi makstud. Nüüd on mul osalus juba kahes üüriettevõttes (Wolfpack ja SWIP), mis toimetavad 100% pangast saadud rahaga ja ühtlasi väga madala intressiga. Lausa rõõm! Scandiumis olid ka kibedad ajad, lõplikku lihvi sai Avangard ning kuu lõpus sai lõviosa kortereid ka ostjatele üle antud. Muidu üürid ikka laekusid ja kõik sujus.

Selline detsember siis. Uuel aastal katsun siis ka möödunud aasta kokku võtta 😉

 

 

 

2 Responses

  1. Rahakratt

    Palju uut aastat, Raha-Jaak! Muuseas. Mul oleks miinus kümme tonni, kui mul 80k vette kaoks. Päris nõme olukord…

  2. Ostap

    Mina lõpetasin Berkshire (juurde)ostmise hetkel, kui vanameister muutis oma nägemust tehnoloogiast ja teatas, et Apple on tema uus lemmik. Nii juhtub, kui liiga palju vaba raha liiga kaua kontol vedeleb…
    Väga loodan, et Applest ei saa Berkshire kirstunael (oman endiselt).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *