September 2018 kokkuvõte

Vend kommenteeris, et eriti puhas rada tundus pildi järgi olevat…

Kolmandik oktoobrist juba läbi, kuid kuu kokkuvõtet pole?!? Kolm põhjust. Esiteks said veebisait kolitud uude serverisse ja ei pääsenud blogile ligi. Teiseks nõuab 10 000 kilomeetri eesmärk kõik vaba aja endale. Ja kolmandaks pean tunnistama, et nagu paljud teised blogijad ja finantsvabadusvõitlejad on nentinud, siis hakkab see kuu kokkuvõtete kirjutamine selliseks kohustuslikuks rutiiniks muutuma. Aga nagu meil SW-s öeldakse, action cures fear ehk veidi ümbersõnastades, hakka tegema ja küll siis läheb ka ägedaks. Enamike asjadega muuseas nii ongi!

Tegelikult oli september megaäge! Kuu algas suvises Eestis ja lõppes veelgi suvisemas Türgis, kus SW mõgijuhtidega uueks aastaks eesmärke seadsime. Rattaga sai ka sõidetud, 896 kilomeetrit tuli kokku, sellest viimased 150 Türgis (2/3 pukil ja 1/3 mägedes). Tippürituseks jäi sportlikus mõttes Tartu maraton – väga mõnus sõit oli (oleks veel mõnusam olnud kui poleks ühel laskumisel käna pannud). Lisaks rattasõidule sai läbi viidud järjekordne kinnisvarakoolitus “Kinnisvara 2018”. Tagasiside põhjal oli see ka täitsa õnnestunud üritus. Lisaks sai koostöös LHV-ga 100 noorte rahatarkuse raamatut laiali jagatud – kui Sul koolilapsed majas ja pole veel neile seda raamatut lugeda andnud, siis väga soovitan! Jako müüs koos Karini lastega koolitusel raamatuid ka ja teenis ühe päevaga 74 eurot taskuraha – päris hea tulemus 8. aastasele! See läks nüüd SP500 ja STOXX 600 indeksitesse kasvama (Kuidas kõlab olla 100% Klubis???).

Lionpacki investorid Laava maja lammutamas

Aga räägime investeerimisest ka. Kinnisvaras sai juba mainitud, et korraldasime seminari ja selle raames tegime ka Laava maja uksed külalistele lahti. Huumor oli see, et päev varem oli ehitusfirma lammutamisega pihta hakanud ja algselt meie külaliste vastuvõtuks mõeldud ruum meenutas 24 tundi hiljem juba terrorismiakti jäänukit. Aga eks mõnes mõttes oligi nii ehedam – sai toruga pilti teha ja jalaga seina sisse auke lüüa. Üks silm ikka nuttis ka, et suhteliselt heas olukorras maja tuleb põhimõtteliselt välisseinteni maha lammutada. Aga muud moodi ei õnnestu sinna majja meie nõudmistele vastavaid mikrokortereid kahjuks teha.

Mis koolituselt kõrva hakkas? Ei olnud tunda ei erilist buumi ega ka krahhi hõngu. Pigem üsna üksmeelne, et hinnad on kõrged aga ilmselt tiksuvad vaikselt veel kõrgemaks. Mingeid ulme-arenduste plaane ei tundunud kellelgi olevat ja pigem muretseti, et tööjõud on kallis, ehitajaid leida ei ole ja pankadest raha saamine ka liiga lihtne ei ole. Vaba raha samas on rahval kõvasti, uusi kodusid osteti ja ostetakse ning üürnike leiab ka üsna kergelt. Väljaspool Tallinna väga elu ei ole, Toompark näiteks polnud üldse kindel, kas Harjumaalt väljaspool üldsegi inimesi elab 😉

Oktoobri alguses toimus ka Avangardi avatud uste päev. Sellest lähemalt järgmises kuu ülevaates aga ütlen etteruttavalt ära, et maja näeb seest ikka väga äge välja. Oleks vaba raha, siis võtaks endalegi ühe linna luksuskorteri ;))

Mis veel kinnisvaras põnevat? Üürid laekusid ja midagi erilist ei toimunud. Küll aga tasub ehk ära märkida, et saime Elva Koduga ootamatult Elva vallalt aasta arendusprojekti auhinna. Pika tänava maja on nüüd 99% valmis ka ja tõesti, peame maja üle ainult uhkust tundma (eks see uhkus kajastub kahjuks ka Excelis ;().

Laenudes rahastasin Valgas ühte korteriarendusprojekti ja sain natukene raha Uuesalu projektist tagasi. Ühisrahastusportaalidest tõmbasin veidi raha välja, et refinantseerida Elva Kodu laene ja maksta LHV võimenduslaenu vähemaks. Lisaks läks üks laen ühele autolaenufirmale Lõuna-Aafrikasse (jah, ise ka imestan selle üle!).

Aktsiates tahaks esimest korda välja tuua asjaolu, et olen nüüd ka idufirmade investor! Võttis aega mis ta võttis, aga suutsin endale ikkagi selle Funderbeami süsteemi selgeks teha ja sai esimesed tokenid (maakeeli tükikesed) ka portfelli ostetud. Madis Müürile niipea veel kandadele ei astu, kuid vähemalt algus on tehtud. Tegelikult peangi siinkohal Madist tänama, kes mulle esmalt Ampleri ratast proovida andis (tasuta esimene doos ehk kalastuskoha ettesöötmine!) ja seejärel 2000 tükikest müüs. Oktoobris peaks mulle kontole jõudma ka UpSteami tükikesed – tegu on väga asjaliku endiste raamatumüüjate pundiga, kellega läheks lahingusse küll (investorina lähevad küll hoopis nemad minu rahaga lahingusse!).

“Tavalistest” aktsiatest ka veidi juttu. Grindeksilt laekus 600 eurot dividende, USA-s oli ka normaalne kuu. Panen ekraanitõmmisena laekunud dividendid üles. Võrreldes juuniga on dividende kasvatanud Target (+3,2%) ja BlackRock (+8,7%). Juurde olen vahepeal ostnud General Motorsit ja Pepsicot. Kokkuvõttes olid septembri dividendid võrreldes juuniga 2% suuremad (oleks olnud rohkem, aga Delta maksis juba augustis seekord ja Corus Entertainment ei maksnud üldse).

Vot selline kuu oli! Oktoobris algab uus raamatumüüjate valimise hooaeg ka, nii et kui oled tudeng, siis ilmselt Sulle helistatakse ja kutsutakse infotunnile. Tasub kuulama minna – iial ei või teada – ehk klikib ka ära ja 16 aastat hiljem käid ikka tudengitega koos Tenerifel ööklubis ja meenutad abikaasaga, kuidas auhinnareisil pulmad said tehtud 😉

12 Responses

  1. ML

    Tere Jaak
    Kas Jakole ostetud Sp500 on ostetud Usd või Eur- indeksid ?, kuna aasta algusest ju enam sp500 usd ei saanud läbi Lhv enam juurde osta ja paljud müüsid need ära.
    Kui õieti aru sain siis tegid Jakole Noortepanga konto Lhv-s ?
    Ja jõudu edaspidiseks.

  2. Rando

    Hei,
    mis on su argumentatsioon nii tugevasti USA retail sektorile panustamisel? Arvestades e-kommertsi kiiret kasvu, on jaekaubandusel keerulised ajad ees.

  3. Rahakratt

    Usa riiteiligigantidel on kõvasti pappi. Näiteks walmarti viimased ostud (kõik e-commerce): MooseJaw, Jet, ModCloth, Bonobos ja Bare Necessities etc. Arvad, et nad vaatavad kõrvalt, kuidas e-kommerts lihtsalt mööda lippab, kui sul on eelised, milleks on lojaalne kundede baas ja vanad head rohelised sedelid?

  4. roosaare

    Tegelikult on mul suht hajutatud USA, lihtsalt selles kuus (tsükliga sept-dets-märts-juuni) laekub enamus jaemüüjate divikaid. Lisaks on kogused väiksed. Mul % suurim osakaal Brk, Aapl ja tubakafirmad.

  5. Margus

    Blogil kohe tuntav kiiruse vahe. Kiidan teenusepakkuja vahetust ja loomulikult valikut 🙂

  6. Lugeja

    Jaak, oled realiseerinud PTR1L aktsiapaki, mis mõni aeg soetasid, või mis on su plaanid sellega?

  7. Raigo

    Ahoi Jaak,
    Kuidas Eesti maksuresidendist ettevõttel IB-s kõige targem USA ettevõtete dividendidega toimetada on? Kas Uncle Sam võtab kohe oma osa või saab seda kuidagi vältida/optimeerida?

    • Jaak Roosaare

      Minu teada läheb 15% ikka kohe maha ja dividendide osas on mõistlikum eraisikuna toimetada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *