Juuli 2018 kokkuvõte

Neli kilomeetrit tõusu tehtud!

Ühel suveööl kohtusid Juuli ja August ning 9 kuu pärast saabus Mai… Varastasin selle lause kellegi FB seinalt, kuid tundub kuidagi paslik sellega alustada. 2018. aasta juulit jääb minu jaoks iseloomustama sõna PÄIKE. No ei mäleta mina teist sellist juulit, kus vihma ei näinud kordagi (selle eest saime 1. augustil kõva paduka, lausa sellise, mis äsja valminud iluaiast multshi minema viis…). Kuna päike pidevalt paistis, siis ihkas hing ikka rattasadulasse ja peab tunnistama, et olin ratta peal ilmselt ajaliselt rohkem kui arvuti ees. Eks see oli üks paindliku töökoha eeliseid, et saad oma päevakava vastavalt ilmavana plaanidele kohendada. Kui ikka hommikul oli 30 kraadi sooja ja päike lõõmas, siis põrutasime kontori asemel hoopis Pärnusse SUPima. Pärnu on teine juulikuu märksõna – minu jaoks seostub Pärnu puhkusega juba väga varasest minevikust, sest veetsime perega igal suvel vähemasti nädala sealse vanaisa juures. Seekord sai juulis Pärnus käidud lausa kolm korda.

Teine iseloomustav tegevus juulis oli ettevõtlus – esmalt käisime perega Pärnus Rõõmsate Laste Festivalil raamatuid müümas ja seejärel Jako ja ta sõbraga Kruiisisadamas Laeva ees jäätist müümas. Mõlemast kogemusest saaks pika jutu kirjutada, oli väga lahe ja Jako teenis omajagu taskuraha ka. Kuigi tundub, et suurem osa läheb sellest peagi Apple kaukasse (ja tuleb mulle dividendidena ringiga tagasi!).

Tiim Scandium pärast triatloni!

Ja alustama oleks pidanud ikkagi hoopis rattasõidust – juulis sai tehtud minu elu teine Etape Prantsusmaal, mis oli väga äge. Sellest võiks ka pikemalt kirjutada kui aega oleks, ütleme nii, et kõikidele rattahuvilistele soovituslik võistlus ja Annecy koos oma mägede ja järvega ideaalne koht kus suvel perega puhata ka. Täna hommikul tuli Lufthansalt tore uudis ka, nimelt saan neil 400 eurot reisiraha (lend hilines), mis katab ilusti minu kohapealsed kulutused ära. Vahest kohe veab!

Rattaga tuli 1027 kilomeetrit, peasüüdlane selles juba eelpool mainitud rattareis Prantsusmaale ja Shveitsi, kus vähem kui nädalaga sai tehtud kokku 530 kilomeetrit. Ülejäänud distants oli Saku ümber ja üks ots Haapsalusse ka. Lisaks tegime koos Kalle ja Maidoga ka väikese triatloni. Pean tunnistama, et väike triatlon oli oluliselt mõnusam kui pikk triaatlon 😉 Kokku on mul 2018. aasta kilometraazh hetkel 5600 kilomeetrit ehk 10k eesmärk on täiesti tehtav.

Aga räägime rahast ka. Alustame intressidestOmarahas laekus taaskord üle 1000 euro intressi ehk täpsemalt 1007 eurot. Kahjum oli 290 eurot, see teeb netotuluks 717 eurot. Kuna raha eriti välja ei läinud, kandsin juulis 2600 eurot Omarahast välja ka, oma raha on mul seal sees 31 500 eurot. Mintoses laekus intressi 182 eurot ja lisaks 41 eurot intressi tagasiostetud laenudelt. Mogo ostis mult enam kui 5000 euro eest laene tagasi, mis läksid uuele ringile 10% intressiga. Ehk siis tulevane tootlus kipub langema. Kokku keerleb mul Mintoses hetkel 15 000 eurot. Bondoras tiksus intressi juulis 499 eurot, oma raha on mul Bondoras sees 25 600 eurot.

Aktsiates oli rahulik kuu. Samas dividende laekus korralikult. Baltikumist sadas mulle kontole ligi 4000 eurot, sellest lõviosa (3200 eurot) tuli Silvanolt, 450 eurot Tallinkilt ja 300 eurot Olainfarmilt. IB kontole laekus dividende 814 dollarit, sealt siis omakorda läks 15% tulumaksuks maha. Tegin endale veidi täpsema tabeli dividendilaekumiste osas ka, et saaks igakuiselt USA dividendidel silma peal hoida. Juuli tabel:

juuli.18 DPS Summa
M 0,3775 18,88
BF 0,158 3,95
KMB 1 22
MO 0,7 105
PM 1,14 193,8
O 0,22 5,5
UNIT 0,6 360
NTR 0,4 48
MKC 0,52 5,2
GE 0,12 36
DIS 0,84 1,68
CJREF 0,0729 14,58
TOTAL $814,59

 

Mingeid erilisi aktsiatehinguid ma mäletamist mööda juulis ei teinud, mulle müüdi sisse hinnaga 35 usd 200 T aktsiat (olin neile aasta alguses müügioptsiooni kirjutanud). Lisaks ostsin ise ka 200 T aktsiat juurde. Võtsin 20 Berkshire aktsiat ka veel portfelli, nimelt andis ettevõte teada, et muudavad oma tagasiostuprogrammi. Usun, et see annab pikaajaliselt Berkshirele kõvasti tootlust juurde, sest aktsiate tagasiostuga saab suure turuväärtuse ankru pidurdusvõimet aegamööda vähendada.

Kinnisvaras saime kuu lõpus kõvasti meediakajastust mikrokorterite teemal (näiteks Ärilehes ja TV3-s). Üldiselt oli promo positiivne ja tekitas kuulutuste vastu ka kohe rohkem huvi. Meil endal on SpaceCubes 12 mikrokorterit kõik juba juunist välja üüritud ja üürihinnad ning nõudlus oli isegi suurem kui niigi optimistlik Kalle ootas. Laavas peaks ehitus augustis lahti minema, seekord ei ehita me seda ise, vaid kasutame peatöövõttu. Elvas on meil Pika tänava maja valmis ja kokku on üle 30 pinna nüüd välja üüritud ning igakuine rahavoog üle 6000 euro. Kui kellelgi vaba raha kontol vedeleb, siis oleme huvitatud Elva Kodusse pikaajalist raha kaasama intressiga 6-7% aastas. Pangad nimelt Elvasse naljalt laenu ei anna.

Keda kinnisvara huvitab, siis 22. ja 23. septembril korraldame koostöös Karin Vinkeliga juba 6. korda Tallinnas ka suure kinnisvaraseminari. Selle raames on võimalik külastada nii Laavat kui ka DepotHouse-i ja lahkame üheskoos detailideni SpaceCube projekti numbrilist poolt. Lisaks päris mitmed huvitavad teemad veel. Päris lõplikult lukus veel kava ei ole, kuid tasub silm peal hoida veebilehel: kinnisvaraseminar.ee

August algas suure vihmaga…

7 Responses

 1. M.

  “Kui kellelgi vaba raha kontol vedeleb, siis oleme huvitatud Elva Kodusse pikaajalist raha kaasama intressiga 6-7% aastas. Pangad nimelt Elvasse naljalt laenu ei anna.”

  Valgusta pisut summa ja laenuperioodi osas.

  • roosaare

   Summa alates 5k ja laenuperiood alates 6 kuust. Kellel huvi, siis võib kirjutada roosaare@gmail ja saame täpsemalt edasi rääkida…

 2. U

  Juuli lõpus jooksis Äripäevast läbi ka info, et ühisrahastused on kahjumis, sh. Omaraha. Mis mõtted sul sellega tekivad? Oled sa hinnanud riski, et kogu organisatsioon ühel hetkel ütleb: “Sorry, poisid peame uksed kinni panema.” Majanduskriisid ei ole veel ühisrahastust korralikult räsinud. Nii uued tooted veel.

 3. Osc

  Mul on ka küsimus selle laenuperioodi kohta. Kas intress käib aasta või kuu kohta?

 4. me

  LOL @ “…pikaajalist raha kaasama…” + “laenuperiood alates 6 kuust”. Annab üsna hästi edasi tõsiasja, et hr Roosaare on tegelane, kes pajatab “keeruliste” sõnadega lihtsat juttu ja päeva lõpuks on lihtsalt üks aktiivsemat sorti sahkerdaja. Ma jätaks igaks juhuks selle “Rikkaks saamise õpiku” ostmata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *