Aprillikuu kokkuvõte 2017

Sünnipäeval saime perega Carmenit kuulata-vaadata

Käes on 8. mai, istun Riia vanalinnas hotellitoas ja teen lõpuks ära aprillikuu kokkuvõtte. Tundub, et paljudel teistelgi õhinaga igakuist blogimist alustanud investoritel on kumm tühjaks sisisenud ja väga ei viitsi enam kirjutada. Kuidagi selline tunne oli endal ka see kuu. Ehk oli põhjuseks vähene uni või s.tt ilm või kehv tervis, kuid kuidagi ei suutnud aega (mida meil kõigil on ju 24h ööpäevas) selleks leida. Algne plaan oli Dubrovnikus võtta üks pärastlõuna ja blogipost valmis teha, kuid kuna seal olid ilmad ilusad ja hea võimalus perega aega veeta, siis arvutisse väga ei jõudnudki. Täna aga olin Lätis SW tudengitele rahast ja investeerimisest rääkimas ja otsustasin baari õlle joomise asemel hoopis hotellis postitusega maha saada.

Aprill. Minu sünnipäevakuu, sain 35 nagu eelmisest postitusest võis lugeda. Leidsin täna ühe 2008. aasta investeerimiskoolituse materjalid ja on progressi näha küll. Aga võtame siis kuu tulemused kiirelt kokku.

Alustada tuleb sellest, et esimest korda see aasta jäi aprillis passiivne tulu 2016. aasta sama kuu tulemusele alla. Selle peamine põhjus on asjaolu, et pole sellel aastal enam Airbnb üüriäri teinud ja need tulud jäid saamata. Muud rahavood olid enam-vähem.

Omarahas tüli samuti üle pika aja mitte-rekordkuu. Intress laekus 1068 eurot ja ligi 200 eurot tuli laenukahjumeid. Uut raha peale ei pannud, välja ka ei kandnud. Eks nüüd hakkavad paljud 5 aastaks laenu võtnud mul hapuks minema ja see kisub ka tootlust alla. Pole praegu plaanis rohkem raha laenudesse paigutada.

Bondoras laekus intressi 660 eurot ja sinna pole ka uut raha peale pannud. Mintos ja Twino tiksuvad autopiloodil ja pole väga tegelenud nendega.

Laenuäris sain päris mitu varasemat laenu tagasi ja andsin paar uut laenu välja ka.

Kinnisvaras toimus aprillis niipalju, et saime Space Cube-s esimese pinna müüdud ja rahad kontole. Tegelikult on suurem osa majast juba broneeritud, aga ootame tehingute lukku löömiseks veel muudetud ehitusluba. Luise on endiselt müügis. Muidu üürid laekusid, Elvas käis remonditöö korraga kahel rindel ja just täna (ehk siis 8. mail) saabus meile Pika tänava maja ehitusluba. Suvega tahaks mõlemad majad valmis saada ja siis saab Elvas veidi rahulikumalt võtta.

Aktsiaturul tulid ärevad uudised kuu lõpul. Olen juba aastaid Dubrovnikus SW müügijuhtide kevadreisil saanud Tallinna Vee dividendiettepanekuid lugeda ja ootasin ka seekord regulaarset 0,90 eurost dividendi. Aga võta näpust. Hoopis 0,54+0,36 eurot pakutakse. Selliseid numbreid oli TVE finantsjuht meile juba ligi aasta tagasi LHV-s toimunud investorkohtumisel näidanud ka tulevaste dividendidena (juhul kui kohtulahing kaotatakse) ja see oli ka üks põhjus, miks ma enam kui pooled aktsiaid maha müüsin (ja enam kui 11000 eurot tulumaksu saan sügisel maksta). Igatähes ei kukkunud aktsia selle uudise peale rohkem kui paar protsenti, kuid õige langus tuli alles ligi nädal hiljem kui me veetsime päeva lennukis teel Dubrovnikust koju. Väga tore, õhtuks oli veidi juba tagasi põrganud ja praegu on hind taastunud ca 13 euro juurde. Küll aga sain päris mitu emaili teemal, et kas nüüd tuleks aktsiad müüa. Ütlen endiselt, et kui altpoolt juurde ei taha osta ja raha on vaja, siis müü ära. Kui oled ok ka 4-5% tootlusega, siis hoia ja osta ehk juurde kui mingi paanika peaks jälle tulema. 2020. tulevad nagunii uued tariifid ja kui ettevõte oma varasid üles ei saa hinnata (see pole samas veel teada), siis tariifid pigem langevad ja sellest tulenevalt teeb seda ka kasum ja dividendid. AGA, kaovad ära kohtukulud ja tekib võimalus laieneda. Ja kuna kohtukirves kadunud, peaksid investorid olema ok ka 4-5% dividendidega (nagu Kristi Saare mainis, siis on tegu peaaegu pangahoiusega).

Aga dividendidest ka. Aprill on selline vaene kuu, sain eraisikuna 189 eurot kaubamajalt ja 10,8 eurot USA firmadelt (Walmartilt ja Brown-Formanilt). Ettevõtesse laekus 75 eurot LHV-lt ja 64 eurot Siauliu Bankaselt. Ja sellega rahavoog piirdus.

Spordist ei taha rääkidagi, köha on ikka kimpus, rattaga käisin korra sõitmas, varvas valutas ja kaalul on patareid tühjad 😉

Uuel kuul uue hooga!

 

11 Responses

  1. Alo

    tere, Jaak

    Kuidas Sulle Baltikumi aktsiabörs tundub? On Sul midagi ostmiseks silmapiiril ka või pigem mõtled üleüldse võlakirjadele?

  2. Taavi Pertman

    Positiivne on see, et spordi osas said kõik vabandused sel korral kasutatud, nii et järgmiseks korraks enam ei jää 😉

  3. J

    Jaak mis arvad Omarahas tagatud laenudest? Portaal väidab, et vastutavad 100% igakuiste laekumiste eest ning intressi % jääb 11 kanti. Tundub igati mõistlik tootlus tagatud laekumiste korral. Kas investeerid ka raha tagatud laenudesse või mingil põhjusel hoiad eemale?

    Tänud ette!

    • roosaare

      Olen veidi pannud küll, enamasti siiski tavalistesse laenudesse, ootusega veidi kõrgemale tootlusele. Eks aeg näitab. Eraisikuna on kindlasti see parem valik maksude mõttes.

  4. Eido

    Eelmise aasta aprilliga võrreldes tuli passiivselt 222€ rohkem, mis on kõige väiksem tõus selle aasta kuude lõikes eelmise aasta kuudega võrreldes. Nii et, tuleb edasi pingutada. Bondorat õnneks/kahjuks ei ole proovinud (2004 a Jaak: … . See on ka põhjus, miks ma eelistan Bondoras laenu anda …). Kunagi ei või teada, kust poolt tuul puhub või lund sadama hakkab.

  5. Madis Müür

    Jaak, kas sa arvad tõesti, et Tallinna Vee aktsiahind peaks jääma samaks peale tariifide kärbet võrreldes praegusega? TVEATi hinnatasemed on ühed kõrgemad Baltikumi põhinimekirjas ja kasvuvõimalused ühed nadimad (Tallinna rahvaarv kasvab 1% aastas, ega väljapoole laienemine või ülevõtmised ka liiga odavalt tõenäoliselt kätte ei saa). Lisaks tundub, et Baltikumi dividendiaktsiatelt oodatakse pigem 6-7% kanti tootlust kui pole just muid argumente, mis kõrgemat hinda põhjendaks. See võiks justkui põhjustada edasist allapoole tiksumist kuni uute tariifide väljakuulutamiseni 2020.

    • roosaare

      Ma olen aru saanud, et pärast uusi tariife peaksid nad olema võimelised maksma dividende ca 0,5 eurot aastas. 5% tootlus oleks siis 10 eurose aktsiahinna puhul, 4% tootlus 12,5 eurose hinna juures. Praeguste intresside puhul tunduks madala riskiga (võiks ju öelda, et uute tariifidega kaob risk ära) instrumendilt 4% aastas täitsa ok – pensionifondidele peaks sobima.

      Minu arvates on suur võimalus varade ümberhindamine – ei ole ju loogiline, et TVEATi kinnisvara jms on täna bilansis sama hinnaga mis oli erastamise ajal. Nad võiks kõik oma varad Tallinna Vesi 2 firmale 2x kallimalt maha müüa ja siis tagasi osta ja oleks probleem lahendatud.

      Aga downside on hetkel pigem suurem kui upside ja selleks olen ka ligi 2/3 enda aktsiatest müünud.

      • Madis Müür

        Ma kardan, et negatiivne stsenaarium võib negatiivsem olla ja on tõenäolisem. Kui pensionifondidele tunduks 4-5% dividendimäär Balti turul atraktiivne, siis oleksid korralikud dividendimaksjad sinnamaani juba üles ostetud, paraku pole. Veel enam, pensionifondidest ainult LHV investeerib Tallinna börsile julgemalt ja nende jaoks on pikalt olnud siinne hinnatase liiga kõrge, isegi 6-7% dividenditootluse juures, Swed-SEB investeerivad siia vähe ja Tuleva ei plaani üldse siia investeerida. Praegu ei näe neid küll aktsiate hinnataset toetamas kuni 4-5% divikamäärani. Näiteks 50 sendise dividendi korral 6% määra juures oleks aktsiahind €8,33 ja 7% puhul 7,14 eurot. Võib vabalt ka sellesse hinnavahemikku kukkuda paari aasta pärast ja pensionifondid seda ära hoidmas pigem ei ole.

        • roosaare

          Jah, 7% jätkusuutliku dividendi peale võiks Viisemann terve firma välja osta. Tuletame meelde, et nad rahastasid lennukeid mingi 2% intressiga.

  6. Helen

    Küsimuste küsimus ehk mitte iial aeguv küsimus: kuhu siis praegu ikkagi investeerida, kui summad on nii väikesed, et kinnisvaraga tegeleda ei saa, kuid niisama seista ei tahaks ka lasta? Ma ise olen olnud aktsionäri karjääriga juba tervelt 3 kuud ja kui praegu kõik maha müüks, siis oleks teeninud tublisiti üle 10%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *