Jaanuar 2017 kokkuvõte

GM-i tulemused, espresso vahukoorega ja jääkülm rosé – elu on ilus!

Käes on juba 8. veebruar ja jaanuarikuu kokkuvõtet pole ikka veel! Kus selle häbi ots! Enda vabanduseks pean ütlema, et Tenerife on meid erakordselt soojalt vastu võtnud ja mineviku peale mõtlemise ja Excelis mässamise asemel olen veetnud aega tuleviku peale mõeldes (tahaks siia ikka talvituma tulla!) ja rattasadulas.

Tenerife reisi eest pean tänusõnad ütlema kõikidele Eesti raamatumüüjatele. Ma ise pole juba aastaid ukselt-uksele raamatuid müünud (kuigi sellel suvel käisin töövarjutamas meie raamatumüüjaid Texases, Utahs ja Illinoisis), kuid müügijuhid võetakse siiski ka reisile kaasa. Seekord saime tulla koos oma täissuuruses perega ja lisaks nädalasele Sizzlerile võtsime veel viis lisapäeva juurde. Iberostar Dalias oli suurepärane hotell ja nüüd ootab ees suurem aklimatiseerumine külma ilma ja ilma all-you-can-eat restoranita.

Ratturite paradiis

Sain siin ka selle aasta esimesed rattakilomeetrid kirja, Teidet küll ära ei vallutanud, kuid Vilaflor sai tehtud. Lisaks ohtralt kilomeetreid mööda TF-28-t. Elu mõnus tee rattaga kruiisimiseks. Ühel päeval haakisin ennast mingi kohaliku triatloniklubi treeningpundi sappa ja lasime üheskoos 30+ kilomeetrit mägedes. Super! Jalad andsid muidugi tunda, et detsembris-jaanuaris ei olnud väga trenni teinud. Või mis väga, polnud üldse teinud. Nüüd on aeg ennast uuesti vormi liigutama hakata, et juulis Alpides mitte ainult ellu jääda, vaid ka sõitu nautida.

Aga räägime investeerimisest ka. Tegelikult oli jaanuar väga tegus kuu igal rindel. Alustame intressist. Andsin välja kolm hüpoteeklaenu ja sain tagasi esimese portsu Uuesalu Arenduse jaoks laenatud raha. Panin 5000 eurot kurikuulsasse (kes need lollid seda rahastavad?) Endoveri lasnamäe projekti ka. Teistesse ühisrahastusportaalidesse raha ei lisanud, kuid sellest hoolimata saavutas Omarahast laekunud intress uue rekordi – kokku 1081 eurot. Laenukahjumeid sain 90 euro eest, nii et korralik tootlus. Omarahas keerleb mul hetkel veidi üle 40 000 euro. Bondorast laekus 652 eurot.

Kinnisvaras oli samuti tegus kuu. Vormistasime lõplikult ära Ehitajate Tee 60 maja ostu, aasta pärast peaks seal valmima SpaceCube nimeline maja, mis sisaldab endast nii äripindu kui enam kui  4-meetriste lagedega lofte. Minule kuulub sellest arendusest kolmandik. Ülejäänud üürikorterid tiksusid ja laenud vähenesid, nagu ikka. Elvas laekus esimest korda üür mõlema maja kõikidest korteritest ja peagi alustame järgmise maja renoveerimist. Muuseas, Tallinna üüriturul on tunda vastutuult ja üürnike leidmine ei lähe enam nii libedalt kui varem. On selle põhjuseks siis uute korterite ost, üürikorterite tootmise buum või rahvastikupüramiid, mine võta kinni. Aga igatähes soovitan veidi suurema vakantsusega oma äriplaanides arvestada.

Aktsiates olin jaanuaris ka aktiivne. Müüsin kohe jaanuari alguses eraisikuna 4000 Tallinna Vee aktsiat (hinnaga 13,7-13,8) ja ostsin juurde 5000 OEG-d (hinnaga 1,78). 2018. aasta sügisel saab siis jälle korralikult tulumaksu tasuda (TVEAT aktsiad jäid mul kunagi oma lollusest investeerimiskonto süsteemi viimata, uued OEG aktsiad on investeerimiskonto all). Tallinna Vett on mul nüüd käes 11000 tk ja seda olen valmis hoidma ka läbi võimaliku hinnalanguse. Üllataval kombel kohtuotsuse kaotus hinda väga ei mõjutanud ja TVEAT kauples ka pärast seda 13,7 hinna juures. 2020. aastast alates tuleb sõltumata kohtuotsusest arvestada madalamate tariifidega ja seega oleks loogiline eeldada, et aktsiahind pigem püsib või langeb. Samas jääb muidugi õhku võimalus, et Vesi suudab oma varasid üles hinnata ja selle arvelt kõrgema kasumlikkuse välja rääkida. Ehk tasuks Paljassaarele teha üks suur kinnisvaraarendus ;)? Samuti kaovad ära kohtukulud ja tekib võimalus taaskord laiendada tegevust. Lisaks kaob ebakindlus ja sellest tulenevalt on mõned investorid (näiteks pensionifondid) ehk nõus ka madalama (4-5%) dividenditootlusega? Elame-näeme.

Lisaks võtsin Müügiguru kontol veidi kasumit SFG-st (5000 aktsiat hinnaga 2,95), sest positsioon oli veidi suureks paisunud. IB-s aegus jaanuaris terve posu optsioone, võtsin nendega veidi hoogu maha. Peab endale pidevalt meelde tuletama, et turg on olnud erakordselt toetav ja mitte mina geenius 😉 Võtsin mõned kahjumid ka (VRX, SDRL, SUNEQ), mis taaskord tõestas, et alusvara tuleb valida hoolikalt (näiteks putte müües üksnes need aktsiad, mida Sa tõesti pikaajaliselt omada tahad). Nagu ma ka Aktsiatega rikkaks saamise õpikus olin kirjutanud 😉 Dividende laekus jaanuaris üksnes Walmartilt 10 dollarit, sellest võeti omakorda 1,50 tulumaksuks. Nii, et dividendide mõttes on jaanuar üks kehva kuu!

Siinkohal on paslik anda teada, et juba 5. märtsil korraldame üle pika aja ka ühe koolituse aktsiate teemal. Olin alguses veidi kahtlev, sest eks neid koolitusi ole buumiga kõvasti juurde tekkinud, kuid usun, et suudame asjale läheneda veidi teisiti. Paljude esinejate asemel, kes kiirelt mõtteid jagavad, katsume keskenduda seekord õpetamisele ja laudades üksteiselt õppimisele. Koolituse kohta saad lähemalt uurida siit ja registreeruda siin. Tänase seisuga olid järel veel mõned soodushinnaga piletid, nii et kellel huvi on, siis kiirustage!

 

13 Responses

  1. Risto

    Aga kuidas teiste ühisrahastuste tootlus oli, eriti huvitab mind Bondora? Omaraha, Mintos ja Twino näivad hetkel lollikindlatena.

    • roosaare

      Lollid pidid nii kavalad olema, et eriti just lollikindlatest asjadest suudavad tünga saada 😉

  2. Ostap

    Ma saan aru, et sa strateegiliselt vähendad hetkel oma positsioone (Balti) aktsiaturgudel ja suunad vahendid pigem alternatiivsetesse kanalitesse (kinnisvara, otselaenud). Kas sellest võib järeldada, et sinu hinnangul on hetkel (kohalik) börs pigem ülehinnatud?

    • roosaare

      Eelkõige vähendasin TVEATi, sest osakaal oli suur ja upside piiratud. SFG-ga sama lugu. Samas ostsin OEGs ja NCNi hiljuti. Aga ma ei soovita sellele liiga palju tähelepanu pöörata, et mida keegi teine teeb (valiku mõttes).

  3. Avo

    Kuidas ise suhtud Slovakkia laenudesse? Nende tootlus on Eesti omadest 2x kõrgem, tohib küsida, kuidas Su portfellis nende osakaal jaguneb, kui kasutad?

    • roosaare

      Pole kasutanud, mina kohe kardan selliseid asju (vaata ka Bondora Hispaania laenud).

      • Avo

        Saan aru. Aga miks see nii on?

        Äkki oleneb see konkreetse portaali taustauuringust, lepingutest ja oskustest tagasinõudmise tee läbi käia?

        70% rahast peaks olema mingi tõenäosusega garanteeritud, v.a. kriisi korral, kus ehk portaal pankrotistub ja edasine on ebaselge.

  4. IVIX

    Nii palju, kui silm on peale jäänud, olen tähelepannud, et oled korduvalt võtnud ja sulle on antud sõna avalikus ruumist Tallinna Vee värgi kohta. Mainisid, et 2020 peab Tallinna Vesi tariife alandama? Miks? Kuskilt lugesin isegi, et mingi lepe justkui on, aga pole teemasse süvenenud.Oletagem, et peavad nui-pooleks tariife alandama. Aga inflatsioonimäär? Praegu on ju tariifid olnud külmutatud ma-ei-tea-mitu-hea-aastat. Kas nad võiksid aastate jooksul ilma jäänud inflatsioonimäära hinnale külge keevitada aastal 2020?
    Ja teine küsimus sama ettevõtte väljavaadete kohta. Sinu sisetunne, tegelikult põhjendatud mõte, milline kohtuotsus tuleb väljastpoolt Eestit? Oleks kena ju, kui võidukas ja sellega kaasneks riigipoolne kompensatsioon political-risk`i pärast….Unistada võib. 🙂

    • roosaare

      2020. aastal lõppeb olemasolev leping ära ja siis tuleb nagunii uue regulatsiooni järgi hindu kehtestada. Inflatsiooni pole enam väga olnud, selle võrra muidugi saab veidi kergitada hindu, aga pigem väljendub see selles, et hind ei vähene nii palju nagu konkurentsiamet tahab. Pigem on koht varade hind, sest TVEATi bilansis on varad odavamalt hinnatud kui nende tegelik turuväärtus oleks. Sellest tulenevalt tasuks neil näiteks teha mingi sell-leaseback tehing kv osas ja saaks sellega hinda juurde küsida.

  5. Andres

    Kirjutasid,et suurendasid OEG positsiooni.Ehk seletad natuke lahti mis see OEG fenomen on.Investor Toomase konverentsil kiideti ka OEG-d taevani.Tegin OEG-le analüüsi,loen uudised aga kuidagi ei saa aru,milles point on,et miks üldse keegi tahaks osta OEG-d?Kõige selle kõrval mis meil saada on.Hinna kõver ei kannata ka kommetaari.Täielik absurd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *