Juuli 2016 ülevaade

posted in: Laenamine, Personaalne | 18

13659203_10208615093688092_5302684997242831174_nJuuli läks lennates. Tegelikult siiski hoopis rattasadulas – suutsin teha isikliku kuurekordi ja läbisõiduks kogunes lausa 1217 kilomeetrit. Pole paha, Rünno peab valmistuma mulle jaanuaris korraliku õhtusöögi välja tegemiseks 😉 Umbes pool tuli metsast ja pool maastikult, abiks oli paar 200+ km nädalavahetust Haapsalus ja Haanjas. Igaljuhul olen selle osaga juulist väga rahul. Kokku on 2016. aastal vändatud nüüdseks siis 3980 kilomeetrit. 7000 kokku tundub täitsa tehtav!

Investeerimises oli ka põnev kuu – Äripäev vahendas kogu Eestile kuidas lillegi liigutamata raha kokku kühveldatakse ja sellest tulenevalt sain postkasti kõvasti kirju investeerimise teemadel. Lisaks mõjus see hästi ka Rikkaks Saamis Õpiku tellimustele – juulis telliti minult 78 raamatut, mis on tavapärasest märgatavalt suurem number.

Aga räägime rahast ka. Austame laenuärist. Jätkuvalt on Omarahal mingi turbobuust peal ja raha läks välja kiiremini kui ma jõudsin peale kanda. Tegin laenamisega seal lausa rekordkuu – andsin välja laene peaaegu 5000 euro eest. Rekordiline oli ka laekunud intress – juulis tuli seda 467 eurot. Müüsin maha ka mõned mitu aastat punases olnud laenud ja võtsin sealt laenukahjumit ligi 100 eurot (Omaraha küll ise näitab 33 eurot aga see sisaldab endas ka juba tasutud intresse ja viiviseid). Igal juhul võib kuuga rahule jääda. Bondoras panin kuu lõpus vahelduseks isepakkuja kinni ja kannan veidi raha välja. Eesmärgiks oleks viia mõlemad portaalid tasakaalu kontojäägiga 50 000 euro juures. Bondorast tähendab see siis mõned tuhanded välja ja Omarahasse veidi juurde. Bondoras laekus juulis intressi 845 eurot. Mintoses tiksub endiselt autopiloodil minu 5000 eurot ja Twinos 100 eurot. Oleks vaba raha, võiks sinna ehk juurdegi kanda. Lisaks andsin välja neljale ettevõttele väikelaene kogusummas 20 000 eurot. Üht-teist tuli tagasi ka aga laenuäris panin juulis raha rohkem tööle kui sisse tuli.

Kinnisvaras olid vaiksed ajad. Juurde midagi ei ostnud, maha midagi ei müünud. Ühte büroohoonet käisime vaatamas ja Elvas paar korda üürimaja progressi jälgimas ka. Läheb päris hästi – viimased kolm korterit veel teha ja on maja valmis. Sain päris mitu laenupakkumist ka, et seda maja finantseerida 7% intressiga aastas. Augustis võib veel vajadust tekkida, nii et võib mulle teada anda kui huvi on. Muidu oli kinnisvaras rahulik – üürid laekusid, maksime pankadele laenu tagasi (2300 LHV-le ja 1300 Swedile) ja refinantseerisime paar Elva laenu. Airbnb-s olid kiired ajad ja Haapsalu oli pea terve kuu välja üüritud. Augustis on üks pikem üüriline tulemas meie enda koju ka ja siis on vist selle hooajaga ka ühelpool.

Aktsiatega tegelesin veidi aktiivsemalt. Ostsin Müügigurule tagasi TEO positsiooni – tundub selline hea masukindel investeering, mis halvimal juhul maksab 6-8% dividendi (no kõige halvimal juhul ei maksa midagi aga siis jääb see raha ettevõttesse) ja parimal juhul viiakse mingi hetk siiski Telia poolt preemiaga ära. Sain 20 000 aktsiat 0,9 pealt kätte, kui hind kukkuma peaks, siis plaanin iga 5 sendi tagant juurde osta. Hetkel pigem on tõusnud ja seega pole rohkem juurde ostnud. Juulis laekusid ka Tallinki, SFG ja Olympicu dividendid. Vastavalt siis 400, 3000 ja 1500 eurot Müügiguru arvele. See raha läkski TEO aktsiatesse. IB-s kauplesin optsioonidega – on ikka sõltuvusttekitav maailm! Müüsin Fordile, kullale, Fitbitile ja Potashile pikaajalisi putte, Herbalifele pikaajalisi calle ja ostsin osad varasemad asjad tagasi (Apple, Chipotle, Tesla, TERP). IB teenustasud on ikka mõnusad – olen teinud kokku ligi 100 tehingut ja teenustasud on kokku alla 160 dollari. Võtsin ka kaks uut pikaajalist riskantset dividendipositsiooni – Frontline ja Golar LNG Partners – mõlemad alla 1000 dollarilises mahus. Tuleb ennast tõsiselt tagasi hoida, et mitte nende optsioonidega üle pingutada! Dividende IB-s juulis ei laekunudki, küll aga on oodata suuremat sadu augustis.

Augustis on tulemas Ironman juba sellel nädalavahetusel – tegime Erkiga laupäeval proovi-triatloni läbi (1 km ujumist, 95 ratast ja 7 jooksu) ja järgmine päev olin suht kapsas. Hirm on suur aga võtan rahulikult!

Üks tore uudis veel – Tuleva on esimese miljoni kokku saanud ja nüüd on ikka juba päris kindel, et uus pensionivalitseja saab tehtud. Kui Sa pole veel seda lähemalt uurinud ja panustanud, siis kiirusta!

18 Responses

    • roosaare

      Juuni 2017. Ja ei võtnud, vaid müüsin. Ehk siis olen GLD put-is short.

  1. Erki

    Mille põhjal sa FRO välja valisid, ehk ei võtnud näiteks TNK või EURN-i?

    • roosaare

      Pole kursis nendega, kusagilt jäi see FRO ja 20% dividend silma. Eks seda ilmselt cuttitakse. Vaatasin, et nad liiguvad kõik suht ühte jalga… Aga see positsioon väike, nii et mingit suurt raha panna ei julgeks vist siia hetkel – samas tundub veri põrandal olevat…

  2. dividendstrainer

    Kuukokkuvõtted on alati motiveerivad, tänud!

    Tegin veel sõbrale (sõidab ka ratast) nalja, et mu 2 esimest investeerimisaastat on rohkem intressi tootnud, kui Jaagul ja põhjuseks on, et ma sõidan 4 erineva rattaga ja Jaak ainult 2 erinevaga
    See rattasõit on ikka igatepidi kasulik 🙂

  3. Peeter

    Teema väline küsimus, aga millist ratast soovitad esimeseks maanteerattaks?

    • roosaare

      Ma soovitaks suhelda vabajooks.ee meestega, mina olen sealt head teenust saanud.

  4. Oliver

    Kuidas Sa Mintosega rahul oled? Kas seal makstakse intressid iga kuu kontole või siis, kui laenuperiood lõppeb?

    • roosaare

      Olen rahul. Sõltub laenust, enamasti saad igakuised maksed + kui hapuks läheb üle 60 päeva vist, siis ostetakse tagasi ja saad korraga raha kontole (juhul kui on tagasiostuga laen)

  5. Georg

    Tere!

    Kui kindel on Mintose või Twino tagasiostu garantii? Ehk kas võib nö julmalt laenu anda, ilma et peaks kartma alt minemist. Mida rohkem vaba raha, seda rohkem laene anda, sest karta pole juu midagi või pole see kõik ikka nii roosiline?

    • roosaare

      No kuula näiteks seda saadet: http://investeerimisraadio.eu/saade-55-eerik-oja-mogo/
      Eks see “garantii” on ettevõtte enda suva ja kui miskit tuksi läheb, siis kaob ka garantii. Aga muidugi pärast seda on vist ka portaaliga ühel pool. Pigem ma usuks, et mahte ei lastaks nii suureks, et käest ära võiks minna. Aga nö. päris garantii on ainult hoiustel kuni 100 000 eurot.

  6. Andreas

    Tere Jaak,
    Kui oman eraisikuna TEO aktsiaid, ning saan dividende, kas siis on nagu Eesti aktsiategagi, et ei pea mingeid makse maksma saadud dividiendide pealt enam?

      • asdasd

        Kas see siis tähendab, et see raha võtab investeerimiskonto raames samasuguse kuju nagu ise sinna lisatud raha? Et nt olen lisanud summa X ja teeninud intressi n jagu (kokku on X+n ehk mingi Y summa kontol). Välja võin võtta X jagu, tulumaksu maksan ainult n pealt. Kui nüüd osa sellest tulust on juba maksustatud, siis suureneb selle maksustatud TEO tulu arvelt pigem see X, mitte n? Krdi keeruline sai.. ehk saab keegi aru 🙂

        • roosaare

          Jah, minu arusaamist mööda küll. Samas ma ise investeerimiskontot ei kasuta, seega 100% kindluse saamiseks küsiks sellised asjad alati maksuametilt üle.

  7. Mart

    “Airbnb-s olid kiired ajad ja Haapsalu oli pea terve kuu välja üüritud.”
    – Kas käid iga kord isiklikult võtmeid kätte jagamas või on selleks mõni lähedalasuv tuttav? Või paned võtmed mati alla ja ütled et pärast sinna jätaks? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *